Μαρία Δέδα: «Μια παρέμβαση που επενεργεί με θετικό πρόσημο στον αστικό ιστό της κεντρικής Αθήνας»

SYNTAGMA Facebook Twitter
Ένα εκ των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατα ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η μείωση της επιφάνειας που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στους πεζούς, με παράλληλη ενίσχυση και προστασία της κινητικότητας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΔΕΔΑΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
αποτελεί συστατικό τμήμα της ζωής στην πόλη, γι’ αυτό η διαχείριση και ο σχεδιασμός του οφείλουν να δρουν υπέρ των χρηστών του. Η ανάπλαση στο δυτικό τμήμα της πλατείας Συντάγματος αποτελεί μια παρέμβαση που επενεργεί με θετικό πρόσημο στον αστικό ιστό της κεντρικής Αθήνας. Η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου αυτού συνιστούν αδιαμφισβήτητα ένα βήμα μπροστά στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την τοπική αγορά σε μικρότερη κλίμακα αλλά και για το ιστορικό κέντρο συνολικότερα.

Η δαπεδόστρωση της πλατείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερο υδατοδιαπερατά υλικά που θα φιλτράρουν τα όμβρια ύδατα και θα είναι λιγότερο ανακλαστικά. 

Ένα εκ των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατα ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η μείωση της επιφάνειας που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στους πεζούς, με παράλληλη ενίσχυση και προστασία της κινητικότητας. Το γεγονός αυτό απαντά στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κατοίκων και επισκεπτών που χρησιμοποιούν αυτό το κομβικό σημείο για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η τοποθέτηση στεγάστρων και νέας φύτευσης συμβάλλει επίσης στην καλύτερη περιβαλλοντική απόκριση της πλατείας, ενώ και ο νέος αστικός εξοπλισμός δρα θετικά στην εικόνα της πόλης. 

Ωστόσο, η δαπεδόστρωση της πλατείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερο υδατοδιαπερατά υλικά που θα φιλτράρουν τα όμβρια ύδατα και θα είναι λιγότερο ανακλαστικά. Είναι γνωστή η ανάγκη της πυκνοδομημένης Αθήνας για ενίσχυση της φύτευσης και περισσότερο πράσινο, γι’ αυτό τα νέα δέντρα που προστέθηκαν στην πλατεία θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να είναι αποτελεσματικά, ενώ σίγουρα μπορούν να αυξηθούν βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το μικροκλίμα. Στην κλίμακα της πόλης οφείλουμε να προασπίζουμε τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση φύσης, κτιρίων και δημόσιου χώρου με γνώμονα πάντα τη σωστή διαχείριση των πόρων.

Κωνσταντίνος Σερράος

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.