Οι λύσεις για φθηνότερο ρεύμα στο σπίτι

Οι λύσεις για φθηνότερο ρεύμα στο σπίτι Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

 

Η ενεργειακή κρίση λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις τιμές της ενέργειας να ακολουθούν φρενήρη πορεία. Το φυσικό αέριο πυροδοτεί τις μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας, η οποία σε σχέση με πέρυσι κοστίζει τέσσερις και πέντε φορές ακριβότερα. Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αδυνατούν μέχρι στιγμής να ελέγξουν το ενεργειακό κόστος, ενώ αναζητούν εναγωνίως εναλλακτικές πηγές ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος και φυσικού αερίου στους πολίτες τους.

 

Αντιμέτωποι με τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για το μετριασμό των επιπτώσεων από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους. Έχοντας εμπεδώσει τη συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη μείωση των τιμών του ρεύματος ψάχνουν τη λύση των φωτοβολταϊκών. Και πιο συγκεκριμένα την εγκατάσταση συστημάτων στις στέγες, προκειμένου να παράγουν μόνοι τους την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Το Net Metering και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» είναι δύο από τις επιλογές που διαθέτει η αγορά. Ωστόσο, η πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά είναι πλέον εφικτή και χωρίς την εγκατάσταση σχετικού εξοπλισμού.  

Χωρίς φωτοβολταϊκό στη στέγη 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α στο οποίο δεν απαιτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη κι έτσι οι καταναλωτές αποφεύγουν την ταλαιπωρία και το κόστος τοποθέτησης ενός τέτοιου συστήματος, ενώ ταυτόχρονα το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα και σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, να επιτύχουν οικονομία από την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας.

  

Επιπλέον, διατηρούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ακόμη κι αν αλλάξουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να το μεταβιβάσουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι πελάτες της εταιρείας ΗΡΩΝ.

 

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση, που δίνει τη δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρηματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και να γίνουν οι ίδιοι «παραγωγοί» της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για την καθημερινή τους δραστηριότητα, μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς ρεύματός τους. 

 

Εκπτώσεις

Ανάλογα με το ποσό συμμετοχής τους στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, η αξία της παραγόμενης καθαρής ενέργειας, τους επιστρέφεται μέσω εκπτώσεων στις χρεώσεις προμήθειας του ρεύματος στο λογαριασμό τους. Για παράδειγμα για κάθε 1.000 ευρώ συμμετοχής η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.450 kWh, ετησίως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ετήσια έκπτωση που θα λαμβάνει ο συμμετέχων στο πρόγραμμα ανέρχεται – με βάση τις φετινές τιμές ενέργειας - σε 350 ευρώ (https://www.heron.gr/ena-calculator-v0.9.0/index.html?lang=el). Πρόκειται για μία σημαντικότατη «απόδοση» (~35%), η οποία μάλιστα ανεβαίνει όσο οι τιμές αυξάνονται και όσο η ηλιοφάνεια – κι άρα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών - είναι μεγαλύτερη.

 

Η μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των καταναλωτών στο ΕΝ.Α είναι η επιλογή ενός προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ΗΡΩΝ και η καταβολή του ελάχιστου ποσού των 100 ευρώ . Επιπλέον, το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α δίνει την ευελιξία και ως προς τη διαμόρφωση του συνολικού ποσού της συμμετοχής, αλλά και την ελευθερία αποχώρησης χωρίς χρονικούς περιορισμούς και ποινές και λαμβάνοντας πίσω το ποσό της συμμετοχής τους, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί κατά την αποχώρησή τους, αφαιρουμένων των εκπτώσεων που θα έχουν ήδη λάβει. 

 
Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ επιστρέφει για τέταρτη χρονιά

Good Living / Το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ επιστρέφει για τέταρτη χρονιά

ΔΕΗ και Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ταξιδεύουν σε είκοσι πόλεις στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να γνωρίσουν το 3x3, το ολυμπιακό άθλημα που ξεκίνησε από τις γειτονιές του κόσμου.
THE LIFO TEAM
dfgh

Good Living / Το OPEN HOUSE Athens επιστρέφει: Μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης της αρχιτεκτονικής της Αθήνας

Δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι – ιστορικά και σύγχρονα κτίρια, κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία και πολιτιστικές εγκαταστάσεις – ανοίγουν τις πόρτες τους, προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις.
THE LIFO TEAM
The Ellinikon: Ένα έργο που αναπτύσσεται με σεβασμό και αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία

Good Living / The Ellinikon: Ένα έργο που αναπτύσσεται με σεβασμό και αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία

Δίνοντας φωνή στους κατοίκους των γειτονικών Δήμων μέσα από δύο έρευνες, η LAMDA μετρά μια σειρά από πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, τον περιορισμό οχλήσεων και τη συμπερίληψη.
THE LIFO TEAM
«Τα social media δεν δημιουργούν τον ναρκισσισμό, τον εκμεταλλεύονται»

Good Living / «Τα social media δεν δημιουργούν τον ναρκισσισμό, τον εκμεταλλεύονται»

Ο Στέλιος Στυλιανίδης, Ιδρυτής της ΕΠΑΨΥ και Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, μιλά για τη βία των ανηλίκων, τις συνθήκες εκδήλωσής της αλλά και τη σημασία της κατανόησής της, με αφορμή το πρόγραμμα “It’s up to You(th)”.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Εφηβική βία: Το να μιλάς σημαίνει να μη μένεις μόνος με αυτό που σε βαραίνει

Good Living / Εφηβική βία: Το να μιλάς σημαίνει να μη μένεις μόνος με αυτό που σε βαραίνει

Με αφορμή το πρόγραμμα “It’s Up to You(th)", η Ψυχολόγος, MSc, PhD (c) Βικτώρια Κατσιαμάκη εξηγεί τη σημασία του να κερδίζεις την εμπιστοσύνη των εφήβων και γιατί το να συνειδητοποιείς ότι «κάτι δεν πάει καλά» είναι ήδη ένα σπουδαίο πρώτο βήμα.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ