Πέντε κρασιά για τον Αύγουστο από το Mr. Vertigo

Mr. Vertigo wines Facebook Twitter
Ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Είναι ένα ποτό με πολλά πρόσωπα και ιστορίες να το περιτριγυρίζουν. Σκεφτείτε ότι οι γνώστες λένε για κάποιους από τους παραγωγούς τους πως κλείνουν τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα στις φιάλες.

Το κρασί χρειάζεται διάβασμα, δοκιμές και εξάσκηση, θέλει χρόνο για να το εξερευνήσετε. Όμως αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να μιλήσουμε με αυστηρούς οινικούς όρους αλλά με τη χαλαρότητα που φέρνει ο Αύγουστος, τουλάχιστον για όσους δεν ασχολούμαστε με τον τρύγο και απλά απολαμβάνουμε τους καρπούς του. 

Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά. 

Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.

Alexandre FilaineAlexandre Filaine Cuvée Speciale

Αν κάποιος γνωρίζει πόσο μου αρέσουν οι σαμπάνιες, θα καταλάβει για ποιον λόγο ξεκινάω έτσι τη λίστα μου. Ο Filaine είναι ένας μικρός παραγωγός στο Damery της Champagne και οι ελάχιστες φιάλες που παράγει είναι από ιδιόκτητα αμπέλια. Αυτό το κρασί θα ταιριάξει με τα αυγά μάτια της κυρίας Ελένης στην Ικαρία, με τις τηγανητές πατάτες του Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, με τη μακαρονάδα με αυγοτάραχο του Θοδωρή στον Νέο Κόσμο αλλά και με τα ποπκόρν στο θερινό σινεμά, που συνηθίζετε να επιλέγετε. 

NasitisΒασάλτη Νασίτης

Το πρωί θα επισκεφθείτε το οινοποιείο του Βασάλτη στο Βουρβούλο, θα ενθουσιαστείτε από τη Σαντορίνη Δεξαμενής 2019, θα ερωτευτείτε την Gramina 2018. Αργότερα ίσως θελήσετε κάτι πιο ανάλαφρο. Ο Νασίτης 2020 είναι το κρασί που μπορείτε να απολαύσετε, ενώ το βλέμμα σας χάνεται στην καλντέρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Έχει αυτή την αλμύρα και την οξύτητα που χαρίζει στα κρασιά το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, έτσι που θα θέλετε να μην τελειώσει το μπουκάλι. 

HeymannHeymann-Löwenstein Riesling «Schieferterrassen»

Με αυτό το riesling οι Γερμανοί αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια σπουδαία ποικιλία. Είναι ένα κρασί ήπιας παρέμβασης, αφού αφήνεται να ζυμωθεί αυθόρμητα μέσα σε μεγάλα, παλιά βαρέλια. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσετε ωμά ψάρια και όστρακα. 

TsaousiΣκλάβου Τσαούσι

Έχει φτάσει Δεκαπενταύγουστος και βρίσκεστε ακόμα στην άδεια Αθήνα. Μπορείτε να πάρετε ένα φορητό ψυγειάκι γεμάτο πάγο, φρούτα, δύο ποτήρια και το Τσαούσι του Σκλάβου και να κάνετε πικνίκ σε ένα πάρκο. Μόλις πέσει λίγο ο ήλιος, προμηθευτείτε από την πιο κοντινή ταβέρνα καλαμαράκια τηγανητά, πατάτες, ταραμοσαλάτα και μια ντοματοσαλάτα. Πρόκειται για ένα άκρως γαστρονομικό κρασί, είναι όσο πρέπει λιπαρό, έχει τόση οξύτητα που δεν θα χρειαστείτε καθόλου λεμόνι για τα καλαμαράκια σας, είναι από μόνο του πραγματικά νόστιμο. 

TetramythosΤετράμυθος Laurier Noir

Ας υποθέσουμε ότι δεν απολαμβάνετε το καλοκαίρι, τουλάχιστον με τον κλασικό τρόπο. Αν ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν το κοντοσούβλι κάτω απ’ τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού παρά τα μπαρμπούνια δίπλα στη θάλασσα, επιλέξτε μια νέα ξηρή Μαυροδάφνη του Τετράμυθου Laurier Noir και απολαύστε την, αφού την έχετε βάλει είκοσι λεπτά στον πάγο. Μπορεί να αναρωτηθείτε «κόκκινο κρασί μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και μάλιστα κρύο;». Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού. 

Mr. Vertigo, πλ. Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, 210 7250862

www.mrvertigo.wine

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητώντας στην Ανάφη τον χαμένο χρόνο

Γεύση / Πίνοντας το πολύτιμο κρασί της Ανάφης

Στις μικροσκοπικές, άνυδρες πεζούλες της Ανάφης, ένας επίμονος αμπελουργός, ο Στέφανος Μιχάλης του Κτήματος Φλαμουρού, έχει δημιουργήσει ένα μικρό οινολογικό θαύμα, φροντίζοντας παλιά κλήματα ή φυτεύοντας νέα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού

Γεύση / Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού

Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα από το να πίνει απλώς χαλαρά με την παρέα του, πρέπει να έχει στο μυαλό του τέσσερις παράγοντες: συνεχείς δοκιμές, μπόλικο διάβασμα, ταξίδια σε οινοπέδια και γνωριμία με τους ανθρώπους που το παράγουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ