Sando: Τα ιαπωνικά σάντουιτς έφτασαν επιτέλους στην Αθήνα

sando sandwich Facebook Twitter
Τώρα τελευταία η πόλη κόβει τα σάντουιτς γεωμετρικά, τα βάζει μέσα σε κουτιά, γυρισμένα έτσι ώστε να φαίνονται τα χρώματα των υλικών τους, και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ψωμί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Εκτός από την παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα, υπάρχει και η yoshoku, ένας όρος-ομπρέλα για τη fusion πλευρά της, κάτω από την οποία μπαίνουν όλα τα φαγητά με δυτικές επιρροές. Σε αυτά ανήκουν τα sandos, δηλαδή τα ιαπωνικά σάντουιτς, με πιο διαδεδομένο συνδυασμό γεύσεων το pork katsu που φτιάχνεται με παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα, ψιλοκομμένο λάχανο και tonkatsu sauce (μια ιαπωνική μπάρμπεκιου σος). Λέγεται πως το katsu εμφανίστηκε πρώτη φορά στο εστιατόριο Rengatei του Τόκιο το 1899 ως ένας φόρος τιμής στο σνίτσελ, ως μια ασιατική απάντηση στο bologna sandwich.

Ένα από τα πιο γνωστά μέρη για να αγοράσετε ένα τέτοιο σάντουιτς στην Ιαπωνία είναι τα konbini, τα δικά τους μίνι μάρκετ. Πλέον, τα sandos αποτελούν παγκόσμια τάση, αφού τα social media έχουν γεμίσει με αυτά, ενώ έχουν γραφτεί λίστες για τα καλύτερα που μπορεί να βρει κανείς σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες. Όσο για το όνομά του, κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι το ψευδώνυμο που έδωσαν οι Ιάπωνες στη λέξη σάντουιτς, κάποιοι άλλοι λένε ότι βαφτίστηκε έτσι από το μονοπάτι που οδηγεί σε έναν βουδιστικό ναό ή σε ένα ιερό shinto.

Τα σάντουιτς του Sando είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα ‒ άλλωστε η ιαπωνική κουζίνα μάς έχει διδάξει όσο λίγες τον τρόπο να κάνουμε πιο compact το φαγητό μας.

Ας αφήσουμε τις ‒πάντα ενδιαφέρουσες, όταν έχουν να κάνουν με φαγητό‒ εικασίες και ας περάσουμε στα δεδομένα. Η Αθήνα έχει ανεβάσει εδώ και καιρό το επίπεδο του street food της, μάλιστα, εκτός από ποιοτικά, το προσφέρει και κονσεπτικά. Τώρα τελευταία η πόλη κόβει τα σάντουιτς γεωμετρικά, τα βάζει μέσα σε κουτιά, γυρισμένα έτσι ώστε να φαίνονται τα χρώματα των υλικών τους, και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ψωμί. Η λέξη «sando» έχει ακουστεί στην πόλη, ίσως όχι πολύ έντονα ακόμα. Αλλά πώς ξεχωρίζουμε ένα οποιοδήποτε σάντουιτς από ένα ιαπωνικό;

kandilidis-kantarakis-lifo Facebook Twitter
Ο σεφ του Poké Hawaiian Sushi, Γιάννης Κανδυλίδης κάλεσε τον φίλο του από την κουζίνα του Varoulko, Δημήτρη Κανταράκη, για να δουλέψουν ξανά μαζί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

O Γιάννης Κανδυλίδης άρχισε να πειραματίζεται με το shokupan ή ιαπωνικό milk bread, που φτιάχνεται με την τεχνική tangzhong ή, πιο απλά, με το ψωμί, του οποίου η ζύμη δένει με roux. Το αποτέλεσμα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μπριός και τσουρέκι, είναι όμως λιγότερο γλυκό, πολύ αφράτο και μαλακό. Είναι ένα ψωμί που μόνο βλέποντάς το θέλεις να το φας. Φτιάχνοντας, λοιπόν, sando για τους φίλους του και ανεβάζοντάς τα στο Ιnstagram, ο Γιάννης άρχισε να λαμβάνει μηνύματα ενθουσιασμού. «Γιατί δεν τα κάνεις delivery;» έγραφε ένα από αυτά και κάπως γεννήθηκε η ιδέα για ένα γευστικό πρότζεκτ-πείραμα που θα διαρκέσει σίγουρα όσο κρατάει το lockdown στην εστίαση.

Ο σεφ του Poké Hawaiian Sushi κάλεσε τον φίλο του από την κουζίνα του Varoulko, Δημήτρη Κανταράκη (Στ’ Άστρα), για να δουλέψουν ξανά μαζί και να προσφέρουν ένα πολύ δημοφιλές ασιατικό street food με τις δικές τους πινελιές και μπόλικη χειροποίητη δουλειά. Όσο εκείνοι διαμόρφωναν το μενού τους, το @sando.athens έκανε την εμφάνισή του στο Ιnstagram, χτίζοντας τον μύθο του γύρω από τον ήρωα Χατόρι Σάντο (αν είστε φανατικοί του Kill Bill, σωστά σκεφτήκατε, στον Χατόρι Χάνζο βασίζεται) που δημιούργησε ο βραβευμένος Μενέλαος Κουρούδης του δημιουργικού γραφείου k2design.

sando Facebook Twitter
Η λέξη «sando» έχει ακουστεί στην πόλη, ίσως όχι πολύ έντονα ακόμα. Αλλά πώς ξεχωρίζουμε ένα οποιοδήποτε σάντουιτς από ένα ιαπωνικό; Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα σάντουιτς του Sando είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα ‒ άλλωστε η ιαπωνική κουζίνα μάς έχει διδάξει όσο λίγες τον τρόπο να κάνουμε πιο compact το φαγητό μας. Το δίδυμο ετοιμάζει όλα τα υλικά από το μηδέν, από την ιαπωνική μαγιονέζα τύπου kewpie και το δικό τους tonkatsu chutney μέχρι το χοιρινό tsukune (ιαπωνικό κεμπάπ) και το κορεάτικο kimchi (καυτερό ξινολάχανο που έχει υποστεί ζύμωση).

Θα βρείτε προτάσεις όπως το Chicken Salad Sando με στήθος κοτόπουλο ψητό, caesar dressing και ιαπωνική μαγιονέζα, miso, παρμεζάνα, λεμόνι τουρσί, καπνιστό μπέικον και κινέζικο λάχανο, το Cheeseburger Sando με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, κέτσαπ, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πίκλες, το Pork Tsukune and Kimchi Sando με αφράτο μπιφτέκι από χοιρινό, μοσχαρίσιο κιμά και τζίντζερ, tonkatsu chutney με καπνιστό μπέικον και κίμτσι ή το Fish Sando, με μπακαλιάρο tempura και χειροποίητη tartar sauce με βραστό αυγό, κάππαρη και λεμόνι τουρσί.

Cheeseburger Sando Facebook Twitter
Cheeseburger Sando με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, κέτσαπ, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πίκλες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η χορτοφαγική επιλογή του μενού έχει μελιτζάνα μαριναρισμένη σε miso και μαγιονέζα με μανιτάρια shiitake, ενώ θα βρείτε και δύο sandos για επιδόρπιο: το ένα φτιάχνεται με φράουλες, ακτινίδιο και μια ελαφριά κρέμα μασκαρπόνε, δηλαδή είναι ένα από αυτά τα fruit sandwiches που θα έχετε πετύχει στο timeline σας, αν ακολουθείτε λογαριασμούς σχετικούς με το φαγητό, το άλλο μοιάζει με μπανόφι κλεισμένο σε ψωμί.

Το πόσο απολαυστικά τραγανά θα σας φανούν τα κλασικά chicken και pork katsu sandos τo χρωστάτε στο panko, που δεν είναι απλώς μια τριμμένη φρυγανιά. «Είναι ένα σπέσιαλ ψωμί που φτιάχνεται για να τριφτεί και να γίνει τραγανή επικάλυψη, μετά από τηγάνισμα. Είναι τόσο σπέσιαλ, που η ζύμη δεν ψήνεται καν σε φούρνο. Ψήνεται με ηλεκτροπληξία. Ναι, όντως, ρώτα και τον #harotisando, ο μάστερ ξέρει», όπως θα μάθετε παρακολουθώντας την ιστορία του @sando.athens. Με αυτήν τη νέα delivery only ιδέα φαίνεται ότι όχι μόνο θα χορτάσουμε αλλά θα γνωρίσουμε καλύτερα υλικά για τα οποία ακούμε εδώ και καιρό.

sweet sando Facebook Twitter
Επιδόρπιο sando με φράουλες, ακτινίδιο και μια ελαφριά κρέμα μασκαρπόνε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το pop-up delivery του Sando θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμο από την επόμενη εβδομάδα μέσω efood και wolt.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ