Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης

Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of CCD
0

Στη μικρή Dongfengyun Art Town, στα περίχωρα της πόλης Mile στην Κίνα, όπου ο καλλιτέχνης Luo Xu δημιούργησε την ξεχωριστή σχεδιαστική γλώσσα της περιοχής με τα διάσημα συμπλέγματα από τα τούβλινα κτίρια-γλυπτά του, βρίσκεται το εστιατόριο «50% Cloud Artists Lounge».

Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα ασυνήθιστο κτίριο χτισμένο από τα τοπικά κόκκινα τούβλα της περιοχής, χωρίς ίχνος μεταλλικών ενισχύσεων ή καρφιών. Το κτίριο διατηρεί τη δική του μοναδική ταυτότητα και εμφανίζεται σαν μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση έργου τέχνης, με την κυματοειδή πρόσοψή του να μπερδεύεται με τα σύννεφα στον ουρανό.

Στις στέγες σκαλίστηκαν φεγγίτες που κατανέμουν ομοιόμορφα το φως σε ολόκληρο το κτίριο, δημιουργώντας έτσι μοτίβα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το στούντιο αρχιτεκτονικής Cheng Chung Design από το Χονγκ Κονγκ (CCD), που ανέλαβε το πρότζεκτ, ολοκλήρωσε το εσωτερικό του κτιρίου μέσω του σχηματισμού συμπαγών προσόψεων, καμπύλων περιγραμμάτων και όγκων. Ο εσωτερικός χώρος επεκτείνει τις φυσικές καμπύλες των εξωτερικών χώρων και χαρακτηρίζεται από μεγάλες καμάρες και ψηλές οροφές.

Στις στέγες σκαλίστηκαν φεγγίτες που κατανέμουν ομοιόμορφα το φως σε ολόκληρο το κτίριο, δημιουργώντας έτσι μοτίβα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Το φως είναι ένα βασικό στοιχείο στον χώρο» είπε ο ιδρυτής του CCD, Joe Cheng. «Οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την αλλαγή του φωτός σε κάθε λεπτό. Το φυσικό φως αφηγείται το πέρασμα του χρόνου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και δημιουργεί διαφοροποιημένες χωρικές εμπειρίες» πρόσθεσε.

Στο εσωτερικό η διάταξη του μπαρ και των τραπεζοκαθισμάτων του εστιατορίου ανταποκρίνεται στις καμπύλες των σπηλαιοειδών εσωτερικών χώρων, που αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για τα έργα τέχνης που εκτίθενται σ' αυτό. «Δεν είναι μόνο ένα εστιατόριο αλλά και ένας χώρος τέχνης» δήλωσε ο Joe Cheng. «Στόχος είναι να χρησιμεύσει ως εκθεσιακός χώρος για διάφορους πολιτισμούς και τέχνες, παρέχοντας τη δυνατότητα στο κοινό να πλησιάσει και να απολαύσει την τέχνη».

Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Εξωτερική άποψη του συμπλέγματος με τα κτίρια-γλυπτά που δημιούργησε ο Κινέζος καλλιτέχνης Luo Xu. Φωτο: Courtesy of CCD
Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Η είσοδος του εστιατορίου και εκθεσιακού χώρου «50% Cloud Artists Lounge». Φωτο: Courtesy of CCD
Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Ο εσωτερικός χώρος επεκτείνει τις φυσικές καμπύλες των εξωτερικών χώρων και χαρακτηρίζεται από μεγάλες καμάρες και ψηλές οροφές. Φωτο: Courtesy of CCD
Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of CCD
Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of CCD
Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of CCD
Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of CCD
Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of CCD
Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of CCD

Με πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ