Δεκαέξι χρόνων ξανά!

Δεκαέξι χρόνων ξανά! Facebook Twitter
0

Από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε στις σελίδες της LifΟ έχουν περάσει σχεδόν 20 μήνες, ένα διάστημα αρκετό για να αλλάξουν τα πάντα στη ζωή της Sugahspank! Τότε είχε μόλις κυκλοφορήσει το Misplaced του Blend -στο οποίο συμμετείχε με τα φωνητικά της σε δυο κομμάτια- και έκανε εμφανίσεις με τους Sugah Galore, το πρώτο της σχήμα πριν γίνει μέλος στην κολεκτίβα τωνCast-a-Blast. Ακολούθησαν αμέτρητες ζωντανές εμφανίσεις με τα δύο σχήματα, ατελείωτες πρόβες και ώρες δουλειάς, πρωινή full-time απασχόληση σε ναυτιλιακή εταιρεία και υποχρεώσεις τα βράδια που κατέληξαν σε υπερκόπωση! Πέρσι ένα πρόβλημα με τη μέση την καθήλωσε για μήνες στο κρεβάτι, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινούσε να ηχογραφεί τον πρώτο δίσκο της. «Ολόκληρος ο δίσκος έχει γίνει στο σπίτι μου μεμηδέν budget» λέει. «Έρχονταν οι μουσικοί που συμμετέχουν φιλικά και ηχογραφούσαμε χωρίς σπουδαίο PC, με μικρόφωνα των 15 ευρώ κι εμένα σαν τρελή απ' τους πόνους. Μόνο για το mastering δώσαμε λεφτά, που δεν μπορούσε να περάσει από εμάς. Γι' αυτό και έχουμε χαρεί τόσο από το αποτέλεσμα».

Ο πρώτος δίσκος της Sugahspank! είναι ένα θαύμα από κάθε άποψη. Καταρχάς, η παραγωγή του Blend είναι αξιοζήλευτη - δεν είναι καθόλου τολμηρό να συγκρίνεις κάποιες στιγμές με κομμάτια του Dilla ή του Flying Lotus, είναι πραγματικά τέτοιου επιπέδου. Ωμά και βρώμικα beats, εσκεμμένα έντονα μπάσα, vintage synths, samples από βινύλια που είναι αγνώριστα, dub σε σωστές δόσεις, συμμετοχές από εξαιρετικούς μουσικούς και τον Bitman στο beatbox. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι είναι ελληνικό δημιούργημα. Δεν ξέρω επίσης πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι όλοι οι δίσκοι που απέχουν έτη φωτός από τους υπόλοιπους της ελληνικής παραγωγής δεν ανήκουν πια σε μεγάλη εταιρεία. Το The Incredible, The Invisible είναι άλλο ένα καθαρό δημιούργημα των Cast-a-Blast με προοπτικές να κάνει καριέρα κι εκτός Ελλάδας. Όχι επειδή θα βρεθεί κάποιος να το σπρώξει, αλλά επειδή αξίζει πραγματικά. Δεν είναι καθόλου flat, διαθέτει μεγάλη ποικιλία ήχων, είναι soul με ένα μοντέρνο τρόπο που φλερτάρει πότε με το σύγχρονο funk punk της Νέας Υόρκης και πότε με τα space blues της Erykah Badu, το R&B, το κιθαριστικό φανκ των ‘70s, το hip hop μέχρι τα ‘90s. Ξεκινάει με ένα πεντακάθαρο R&B που στέκεται περήφανα δίπλα στα καλύτερα downtempo κομμάτια του είδους, το «Invisible», και συνεχίζει με ένα δυναμίτη που χρωστάει περισσότερα στο νεοϋορκέζικο ήχο του παρόντος (το βρώμικο beat παραπέμπει στους Out Hud, έστω και ασυνείδητα) παρά στον Hendrix, «Kill the bitch u got in ya». Φτιαγμένο για να σαρώσει. Η σειρήνα του «Bad Tooth» (ίσως του καλύτερου κομματιού στο δίσκο) μεταμορφώνεται σε ένα space blues με τη Sugahspank! να αναρωτιέται πάνω στο «κλάμα» μιας κιθάρας: «why u wanna put chain on me? God has given me strong will but ain't no horse for the races...». Στο «Incredible» παρλάρει σε παχιά hip hop beats, ενώ στο «Dynamite» αλλάζει τη φωνή της ψιθυρίζοντας σχεδόν πάνω σε έναν απίθανο ρυθμό που είσαι σίγουρος ότι ξεπήδησε από δίσκο του Flying Lotus. Ακαταμάχηταsexy -κι επιτέλους!- ένας δίσκος που μπορεί να δανείζεται στοιχεία του παρελθόντος, αλλά είναι του 2008 όσο κανείς άλλος της εγχώριας παραγωγής. Στο ξεκίνημα του «Blush?» ακούγεται σαν diva ‘70s πριν αρχίζει να ραπάρει θυμίζοντας τις καταβολές της. Δεν δικαιολογεί καθόλου το πρώτο συνθετικό του ονόματός της (sugah) - αντιθέτως, ακούγοντας το δίσκο μοιάζει σχεδόν ειρωνικό. Τα κομμάτια έχουν μια «επιθετικότητα» ακόμα και στις πιο τρυφερές τους στιγμές. Ίσως αυτό να έχει σχέση με τις συνθήκες που ηχογραφήθηκαν τα κομμάτια - ακόμα κι όταν τραγουδάει το «Golden chain» που είναι μια soul μπαλάντα βγαίνει κάτι «άγριο». Οι στίχοι είναι ρεαλιστικοί, σχεδόν σαρκαστικοί, τα περιστατικά που εξιστορούνται είναι προσωπικές εμπειρίες, το εύρος της φωνής της τεράστιο. Ένας εξαιρετικός δίσκος απ' την αρχή μέχρι το τέλος.

«Με το που σηκώθηκα απ' το κρεβάτι το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να παραιτηθώ απ' τη δουλειά μου» λέει η Sugahspank!, «κάτι που μου άλλαξε ολόκληρη τη ζωή. Έχω όλο το χρόνο να κάνω αυτό ακριβώς που θέλω, πρόβες, να τρέχω γι' αυτό που μ' αρέσει και στην τελική να την παλεύω μια χαρά και να πληρώνω το νοίκι μου μέσα απ' αυτό. Είμαι σαν 16 χρονών».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM