Tα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο για το πολυπόθητο Σύμφωνο Συμβίωσης.

Tα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο για το πολυπόθητο Σύμφωνο Συμβίωσης. Facebook Twitter
12

Tα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο για το πολυπόθητο Σύμφωνο Συμβίωσης. Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO.Στιγμιότυπο από το φετινό Athens Pride.


Είναι, βλέπεις, από τα θέματα εκείνα που οι κυβερνώντες προτιμούν να τα παίζουν χαλαρές «πασούλες» έξω από τη μικρή περιοχή, χωρίς κανείς να αποτολμά το τελικό σουτ, ακόμα κι όταν όλη η εξέδρα φωνάζει πως η εστία είναι κενή. Η πρώτη πρόταση νόμου για Σύμφωνο Συμβίωσης έγινε το 2006 από τον ΓΑΠ, δίχως ποτέ να φτάσει σε ψηφοφορία. Δύο χρόνια μετά ο τότε δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης «πάντρεψε» δύο ομόφυλα ζευγάρια με το σκεπτικό ότι οι περί πολιτικού γάμου διατάξεις του Αστικού Κώδικα δεν προσδιορίζουν το φύλο των μελλόνυμφων. Οι γάμοι κρίθηκαν καταρχάς νομικά ανυπόστατοι, ωστόσο μέσα στο 2015 αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου οι ενδιαφερόμενοι άσκησαν αιτήσεις αναίρεσης. Θα λάβει, άραγε, υπόψη η ανώτατη δικαστική αρχή τις διεθνείς εξελίξεις ή θα κλείσει το μάτι στον σκοταδισμό;

Eυκολότερα θα πέρναγε μια καμήλα από το κεφάλι μιας καρφίτσας παρά ένα «γκέι» σύμφωνο από μια νεοδημοκρατική κυβέρνηση.

Το εξαιρετικά «λειψό» Σύμφωνο Συμβίωσης θεσμοθετήθηκε εν τέλει το 2008, πλην με την παγκόσμια, σχεδόν, αποκλειστικότητα να αφορά μόνο ετεροφυλόφιλους. Παρά την ύπαρξη κοινοτικής Οδηγίας κατά των διακρίσεων και τη σχετική καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Νοέμβριος '13, υπόθεση Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδας, πολιτική αγωγή ΕΠΣΕ-Σύνθεση), παρά τα ισχύοντα στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις των τελευταίων οκτώ ετών αποφεύγουν τεχνηέντως να ικανοποιήσουν ένα αίτημα που δυνητικά αφορά τουλάχιστον έναν στους δέκα Έλληνες. Επικαλούνται μια αιωνίως «ανέτοιμη κοινωνία» είτε «άλλες προτεραιότητες» στην καλύτερη, τη φύση, τις παραδόσεις και το «αδιανόητο του πράγματος» στη χειρότερη, όπως απεφάνθη για τον γάμο συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο ίδιος που είχε προ διμήνου υποσχεθεί ένταξη του Συμφώνου στο νέο νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο (είχαν ήδη αποκλειστεί σχετικές τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. στο αντιρατσιστικό, λόγω των έντονων ενδοκομματικών αλλά και εκκλησιαστικών αντιδράσεων). Κενό γράμμα, φυσικά, ή μάλλον ψηφοθηρικό. Ήταν πασιφανές ότι οι εκλογές θα τον προλάβαιναν. Βάσει, εξάλλου, των μέχρι τώρα πεπραγμένων της, ευκολότερα θα πέρναγε μια καμήλα από το κεφάλι μιας καρφίτσας παρά ένα «γκέι» σύμφωνο από μια νεοδημοκρατική κυβέρνηση. Όχι; Οι υπεύθυνοι πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, πάντως, κάνανε γαργάρα το ερώτημά μας, αν προτίθεται να κάνει κάτι επ' αυτού ο Αντώνης Σαμαράς, εφόσον, παρ' ελπίδα, παραμείνει πρωθυπουργός.


Θα πράξει ο Σύριζα όντας, πιθανότατα, εξουσία στις 26 του μηνός το αυτονόητο; Στηρίζει πράγματι εξαρχής σύμφωνο-γάμο ενώ διαθέτει την πιο ολοκληρωμένη σχετική πρόταση, αφού προβλέπει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Η ενίσχυση και διεύρυνση του συμφώνου είναι προτεραιότητα για μας για λόγους δημοκρατίας, ισονομίας, δικαιοσύνης αλλά και ως συστατικό στοιχείο της αντίληψής μας για μια κοινωνία που χωράει όλους ισότιμα. Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, πάλι, περιλαμβάνεται ήδη στις αποφάσεις του ιδρυτικού μας Συνεδρίου», μας λέει η Βασιλική Κατριβάνου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναφορικά με την παιδοθεσία συμπληρώνει ότι εξετάζουν μια γενικότερη, συνολική αναθεώρηση του θεσμικού της πλαισίου. Μεγάλη μερίδα της lgbt κοινότητας εξακολουθεί, ωστόσο, να δυσπιστεί. Κι άμα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτεί αναξιόπιστος; (Του καταλογίζεται π.χ. ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα συνέχεια στους γάμους της Τήλου). Αν η επιθυμούμενη διεύρυνση του εκλογικού του σώματος σημάνει αναδίπλωση από τέτοιες «ακραίες», τάχα, θέσεις; Ο πουριτανισμός δεν έχει μόνο δεξιό πρόσημο, γι' αυτό κι ο Χριστιανόπουλος έγραφε «σαν τους αριστερούς σας αγαπώ αδέρφια μου / παρ' όλο που κι αυτοί μας κατατρέχουν». Είναι βέβαια θετικό ότι όχι μόνο βουλευτές αλλά και η «κινηματική βάση» στηρίζει σταθερά μια τέτοια πρωτοβουλία – η (συριζέικη) ομάδα lgbt Κόκκινο «την είπε», μάλιστα, χοντρά στον Αλέξη πέρσι τον Μάρτιο, όταν δήλωνε στο «Βήμα» ότι το ζήτημα θα τακτοποιηθεί, «αφού σταθεροποιηθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή», δηλαδή ξανά μανά ζήσε Μάη μου, και δεν είσαι και του '68.


Υπάρχουν φυσικά και οι αισιόδοξοι. «Είναι, πιστεύουμε, απλώς θέμα χρόνου. Παραμένουμε, ωστόσο, επιφυλακτικοί, αφού οι ακραίες πολιτικές τάσεις καλά κρατούν» λένε οι φοιτητές Ευάγγελος Παπαδάκης και Κέβης Παχός, ένα από τα κοντά 200 ζευγάρια που τον Φλεβάρη προσφεύγουν με τη σειρά τους μαζικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπό το ΕΠΣΕ. «Το κάναμε για να διεκδικήσουμε τη νομική υπόστασή μας, κάνοντας τη ζωή τη δική μας, καθώς και των επόμενων στη θέση μας, ευκολότερη» συνεχίζουν, χαρακτηρίζοντας «ένα γαϊτανάκι που χορεύεται απ' όλους μας» τις διαρκείς αναβολές και υπαναχωρήσεις. «Φυσικά και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα έχουμε Σύμφωνο και στην Ελλάδα, κόντρα στη μισαλλοδοξία, στην άγνοια και στον λαϊκισμό. Κάποτε απαγορεύονταν οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό χρώμα δέρματος, ο γάμος μετά από διαζύγιο ή χηρεία κ.λπ. Έτσι, θα νομιμοποιηθεί η ύπαρξή μας απέναντι στο κράτος αλλά και η συμβίωση ανάμεσα στις συμπολίτισσές μας. Θα ακολουθήσουν ο πολιτικός, ο θρησκευτικός γάμος και η παιδοθεσία. Ναι, θεωρώ πολύ πιθανό να τα δρομολογήσει αυτά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά θα μοιράσουμε επαναστατικά φιλιά στα γραφεία τους!» θα πει η ακτιβίστρια Ελίζα Γκορόγια (ΕΠΣΕ, Pousti Riot), που μαζί με τη σύντροφό της, την καλλιτέχνιδα Φίλη Ολσέφσκι, αποτελούν ένα ακόμα προσφεύγον ζευγάρι. «Αντιμετωπίζουμε μια πολιτεία που αρνείται, καταρχάς, την ίδια μας την υπόσταση. Το ζήτημα θα είναι βέβαια "καυτή πατάτα" και για μια αριστερή κυβέρνηση, με δεδομένο το πολιτικό κόστος, τις προτεραιότητες της κομματικής ατζέντας και το κακό δικαιωματικό ιστορικό της χώρας. Υπάρχει και η αγκύλωση που αναπαράγουν τα ΜΜΕ, με μια ανώδυνη, νεοφουτουριστική ρητορική διακύβευσης της αγάπης ως νέου τεχνολογικού τοτέμ, ενώ πρόκειται για θέμα καθαρά πολιτικό» συμπληρώνει η Φίλη.


Στην προηγούμενη καταδίκη της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 5-6.000 ευρώ σε καθέναν από τους οκτώ προσφεύγοντες, ενέργεια που ακόμη καθυστερεί. Αν καταδικαστεί ξανά, το ποσό αναμένεται να πλησιάσει τα 100.000 ευρώ. Θα προτιμήσει, άραγε, η πολιτεία να δημιουργήσει ένα νέο χρέος –οικονομικό και δικαιωματικό– από την ισότιμη νομική αναγνώριση μιας αγάπης που τολμά θαρραλέα, πια, να φωνάζει το όνομά της;

Το Αυτονόητο

Θα προτιμήσει, άραγε, η πολιτεία να δημιουργήσει ένα νέο χρέος –οικονομικό και δικαιωματικό– από την ισότιμη νομική αναγνώριση μιας αγάπης που τολμά θαρραλέα, πια, να φωνάζει το όνομά της; 

Διάφορα
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Κωλοτούμπας και ο ΣΥΡΙΖΑ; Και μετά περιμένουμε να μην κάνει κωλοτούμπες και για άλλα ζητήματα; Η οικονομική κρίση είναι απλά ένα λιθαράκι για τα gay άτομα που φεύγουν στο εξωτερικό. Πολύ περισσότερο έχουν ανάγκη την αναγνώριση και το σεβασμό του κράτους και της κοινωνίας. Αστα λα βιστα Ελλαδαρα!
είναι πολύ λυπηρό ότι έχεις απόλυτο δίκιο. είναι πιθανότερο να αλλάξει η γη φορά περιστροφής παρά να έχουν οι γκέι δικαιώματα στην ελλάδα. (οκ υπερβολική παρομοίωση αλλά u get the point).
Το θεμα αυτο μαζι με το αλλο σημερινο για τον διαχωρισμο εκκλησιας-κρατους, εχουν κοινες ριζες.Σα λαος ειμαστε οπισθοδρομικοι και συντηρητικοι.Οι υπολοιποι Ευρωπαιοι εχουν ξυπνησει εδω και 500 χρονια και εδω ειμαστε ακομα πατρις-θρησκεια-οικογενεια.Επισης για ολα μας φταινε οι Τουρκοι αλλα αν κανουμε κανα γερο ντου μπορει να παρουμε και την Πολη
Πραγματικά ελπίζω αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση να μην αρχίσει τις γνωστές δικαιολογίες "να λύσουμε σημαντικότερα θέματα πρώτα". Μας φτάνει που μέχρι τώρα μας θεωρούν κάτι λιγότερο σημαντικό οι άλλοι.
Το θέμα αυτο ξεπερνάει τους gay και είναι θέμα όλων μας. Είναι κατάφωρη αδικία του κράτους απέναντι σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με εμάς αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα. Δεν θα μιλήσω για το ηθικό του θέματος γιατί εκεί τα πραγμάτα είναι ξεκάθαρα.
Ακριβώς όπως τα λες.Αμα θέλουμε να λέμε ότι αγαπάμε τους φίλους και τους συγγενείς μας που είναι gay και λεσβίες, δε μπορούμε να κάνουμε τις πάπιες πλέον και να τους αφήνουμε στην απ'έξω όταν πρόκειται για τα δικαιώματά τους.Δεν είναι αγάπη αυτό.Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ που λένε πολλοί... μην περιμένετε πολλά. Προφανώς όταν έρθει στην εξουσία θα θυμηθεί ότι "υπάρχουν πιο σοβαρά και μείζοντα θέματα" από το ρατσισμό, την ομοφοβία και την ισότητα.
ο γάμος δεν είναι δικαίωμα, είναι επιλογή, ας έχει όποιος θέλει δικαίωμα επιλογής, αλλά προσωπικά δεν το θεωρώ ζήτημα μείζονος σημασίας. Το αίτημα για δυνατότητα υιοθεσίας θα είχε κάποιο νόημα, του γάμου όχι
τώρα βέβαια έξω από τον χορό καλά τα λέμε. Τέλοσπάντων είναι μια προσωπική άποψη που για τους άμεσα ενδιαφερόμενους μπορεί να είναι και μπούρδα
Ο γάμος είναι δικαίωμα:"Ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό προοίμιο και 54 άρθρα που κατανέμονται σε 7 κεφάλαια(...)•κεφάλαιο II: ελευθερία (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δικαίωμα γάμου και δικαίωμα ίδρυσης οικογένειας, ελευθερία σκέψης συνείδησης και θρησκείας, ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, ελευθερία των τεχνών και των επιστημών, δικαίωμα εκπαίδευσης, επαγγελματική ελευθερία και δικαίωμα στην εργασία, ελευθερία ίδρυσης επιχείρησης δικαίωμα ιδιοκτησίας, δικαίωμα ασύλου, προστασία σε περίπτωση απομάκρυνσης, επαναπροώθησης και απέλασης).""Άρθρο 9Δικαίωμα γάμου και δικαίωμα δημιουργίας οικογένειαςΤο δικαίωμα γάμου και το δικαίωμα δημιουργίας οικογένειας διασφαλίζονται σύμφωνα με τις εθνικέςνομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους".http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0389:0403:EL:PDF__________"Article 16.•(1) Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the RIGHT to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution.•(2) Marriage shall be entered into only with the free and full consent of the intending spouses.•(3) The family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State."http://www.un.org/en/documents/udhr/
Renton, όταν δεν υπάρχει λόγος να δυσανασχετείς, καλύτερα να μην δυσανασχετείς.Στο προηγούμενό μου σχόλιο διευκρίνισα (χωρίς προσωπικές αιχμές κατά του συνομιλητή μου, δηλαδή εσού) ότι ο γάμος εντάσσεται στα δικαιώματα. (Και μην μού πεις ότι μία «επιλογή» δεν είναι ελάσσονος σημασίας, συγκρινόμενη μ’ ένα «δικαίωμα»).Κάποτε υπήρχαν νόμοι (ενταγμένοι, φυσικά, σε ένα γενικότερο πλαίσιο συστημικών διακρίσεων) που απαγόρευαν τους διαφυλετικούς γάμους και κήρυτταν τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών φυλών ...ανήθικες και εγκληματικές:http://en.wikipedia.org/wiki/Loving_v._Virginiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Prohibition_of_Mixed_Marriages_Act,_1949http://en.wikipedia.org/wiki/Immorality_ActΑκόμη και την σήμερον, οι ελευθερίες πάνω σ' αυτόν τον τομέα (άσχετα από τα lgbt+ άτομα) δεν είναι δεδομένες, ανά τις διάφορες χώρες του κόσμου.Freedom of Marriage World Table:http://marriage.hiddush.org/table