1. Nederlands Dans Theater (NDT I)

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού από την Ολλανδία παρουσιάζει δύο καινούργιες χορογραφίες των Paul Lightfoot και Sol León (2009 & 2010), για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Χορεύει η «μεγάλη» ομάδα του Nederlands Dans Theater, η NDT I (το σύνολο χωρίζεται σε δύο ομάδες: την NDT I, που στελεχώνουν καταξιωμένοι χορευτές, όλοι εξαιρετικοί σολίστ, ικανοί να υποστηρίξουν ένα ποικίλο κι ευρύ ρεπερτόριο, και την NDT II, που απαρτίζεται από νέα, ανερχόμενα ταλέντα). Στις εμφανίσεις τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα δούμε τα εξής δύο έργα:

«Sehnsucht» («Πόθος»)

Χορογραφία: Paul Lightfoot, Sol León / Μουσική: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (επιλογές)* / Σκηνικά - Κοστούμια: Sol León & Paul Lightfoot / Φωτισμοί: Tom Bevoort.

* Κοντσέρτα για πιάνο αρ. 3 & 4 και Συμφωνία αρ. 5. Ηχογράφηση με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Διευθύνουν ο Χ. φον Κάραγιαν (Συμφωνία αρ. 5) και ο Κ. Αμπάντο (κοντσέρτα για πιάνο). Σολίστ στο πιάνο ο Μ. Πολίνι.

«Schmetterling» («Πεταλούδα»)

Χορογραφία: Paul Lightfoot, Sol León / Μουσική: The Magnetic Fields (επιλογές από το άλμπουμ «69 Love Songs») & Max Richter (επιλογές από τα άλμπουμ «Memoryhouse» & «Blue Notebooks») / Σκηνικά: Paul Lightfoot, Sol León / Κοστούμια: Joke Visser & Hermien Hollander / Φωτισμοί: Tom Bevoort.

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Paul Lightfoot

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Πέμπτη 5, Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Απριλίου (ώρα έναρξης: 20:00).

Τιμές εισιτηρίων: €18,00 / 33,00 / 47,00 / 65,00 (Διακεκριμένη Ζώνη / Ειδικές τιμές: €9,00 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), €12,00 (65+, πολύτεκνοι).

Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 14 Μαρτίου.

 

 
2. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ

O Λεωνίδας Καβάκος, σε ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας, θα ερμηνεύσει όλες τις σονάτες για βιολί του Μπετόβεν σ’ έναν κύκλο τριών συναυλιών, ο οποίος άνοιξε την 11η Φεβρουαρίου. Οι δέκα σονάτες αποτελούν απόλυτα πρωτότυπα έργα τέχνης κι έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους σε πλήθος συνθετών κι ερμηνευτών. Ο Μπετόβεν έγραψε τις σονάτες σε σχετικά μεγάλη κι επομένως ώριμη ηλικία, σε μια μεταμορφωτική περίοδο της ζωής του, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο έργο - η γραφή αποπνέει αυτοπεποίθηση κι επίγνωση της πρωτοτυπίας της. Και ήταν όντως προκλητικά καινοτόμες αυτές οι σονάτες, βασισμένες σε μια νέα παλέτα χρωμάτων κι εκφράσεων και σε μια νέα ποίηση, με φρέσκες ισορροπίες και δεξιοτεχνικές απαιτήσεις. Οι πρώτες παρουσιάσεις τους συνάντησαν αντιδράσεις από το κοινό και τους κριτικούς, όπως καθετί καινοτόμο που διαταράσσει συμφωνημένα πρότυπα. Μέσα από το έργο αυτό παρατηρούμε τις μεταμορφώσεις του Μπετόβεν στη δεκαπενταετία που συνέθεσε τις σονάτες, κυρίως ως προς τη χρήση του βιολιού.

Στις πρώτες σονάτες το βιολί είναι συνοδευτικό του πιάνου, στις τελευταίες όμως θα γίνει το κέντρο της μουσικής του.

Ο Λεωνίδας Καβάκος, βιολονίστας, μαέστρος και κορυφαίος δεξιοτέχνης, ακολουθεί διεθνή καριέρα ήδη από την εφηβεία του. Οι μεγάλες ορχήστρες, οι σημαντικοί μαέστροι, οι σπουδαίοι ερμηνευτές, οι σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου, αποτελούν το φυσικό περιβάλλον του. Τον Απρίλιο, ανάμεσα στις συναυλίες με τις σονάτες του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής, ο Καβάκος θα είναι ο σολίστ στην παγκόσμια πρώτη του Κοντσέρτου για βιολί του Οσβάλντο Γκολιγιόφ με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Στο πιάνο θα τον συνοδεύει ο Ιταλός Ενρίκο Πάτσε, συνεργάτης του Καβάκου από το 2006 σε ρεσιτάλ σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Πέμπτη 5 & Σάββατο 21 Απριλίου Ώρα έναρξης: 20:30 Τιμές εισιτηρίων: €15, 27, 38, 55 (διακεκριμένη ζώνη) Ειδικές τιμές: €9 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ) Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 15 Μαρτίου


 
3. Borod in Quartett – Oleg Maisenberg

Για πάνω από 65 χρόνια το περίφημο κουαρτέτο του Μποροντίν έχει εδραιώσει τη φήμη του ως αυθεντίας στη μουσική δωματίου. Το εμπνευσμένο ρεπερτόριό του και οι μοναδικές παραστάσεις του έχουν αποσπάσει εκθειαστικές κριτικές σε όλο τον κόσμο. Το κουαρτέτο, που ιδρύθηκε το 1945, ερμηνεύει άψογα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς, αλλά κι ένα ευρύ φάσμα μουσικής από τον Μότσαρτ ως τον Στραβίνσκυ. Οι στενές σχέσεις του με το ρωσικό ρεπερτόριο έχουν τις ρίζες τους στη γνωριμία με τον Σοστακόβιτς, ο οποίος επέβλεπε προσωπικά τις μελέτες του έργου του από όλα τα κουαρτέτα.

Για την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής το κουαρτέτο θα συμπράξει με τον κορυφαίο πιανίστα Όλεγκ Μάιζενμπεργκ σ’ ένα πρόγραμμα με έργα του Τσαϊκόφσκι και του Μπραμς.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Πέμπτη 22 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: €15, 27, 38, 55 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €8 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ). Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 1 Μαρτίου


 
4. ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ο Μίκης Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, από την όπερα ως τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά, ενώ συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από μεγάλους καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι έχει συγχρόνως αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικής του δραστηριότητας στη συμφωνική μουσική, μέρος της οποίας παρουσιάζεται στη δεύτερη φετινή του συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία της ΕΡΤ. Μουσική διεύθυνση: John Carewe. Συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Πέμπτη 26Απριλίου. Ώρα έναρξης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: €11, 20, 28, 40 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €6,5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι,ΑμΕΑ), €8,5 (πολύτεκνοι, +65) . Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 5 Απριλίου

 

 
5. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

Η Φιλαρμονική της Βιέννης είναι το πιο στενά συνδεδεμένο μουσικό σύνολο με την ιστορία και την παράδοση της ευρωπαϊκής κλασικής μουσικής. Με ιστορία πάνω από 160 χρόνια, η Φιλαρμονική της Βιέννης έχει συνδυάσει το όνομά της με την ίδια την «πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής» αλλά και με μια μουσική περίοδο που θεωρείται μοναδική. Τις συναυλίες που θα δώσει φέτος στο Μέγαρο Μουσικής θα διευθύνουν ο Κρίστιαν Τήλεμαν (29/4), που το 1988 διορίστηκε μουσικός διευθυντής στη Νυρεμβέργη (ο νεότερος σε όλη τη Γερμανία), ενώ υπήρξε για επτά χρόνια μουσικός διευθυντής στη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου και κατέχει τη θέση του μόνιμου αρχιμουσικού στη Σταατσκαπέλλε της Δρέσδης, καθώς και ο Αντόνιο Παπάνο (30/4), μουσικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας του Κόβεντ Γκάρντεν και της Ορχήστρας Santa Cecilia της Ρώμης.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης . Κυριακή 29 & Δευτέρα 30 Απριλίου.

Ώρα έναρξης: 20:30 Τιμές εισιτηρίων: €22, 40, 60, 80 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €10 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ). Έναρξη προπώλησης: Παρασκευή 6 Απριλίου Προπώληση εισιτηρίων: στο Θέατρο Παλλάς, στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός. Κρατήσεις με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81.


 
6. ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

Μια από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου, η περίφημη Φιλαρμονική της Βιέννης, και ο διάσημος μαέστρος Αντόνιο Παπάνο προσφέρουν ειδικά για το νεανικό κοινό των Κυριακάτικων Πρωινών του Μεγάρου μια μοναδική συναυλία, που στόχο έχει να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στον υπέροχο κόσμο της μουσικής - μια κίνηση φιλίας των Βιεννέζων μουσικών προς το αθηναϊκό κοινό. Με έδρα το μέγαρο μουσικής Musikverein, η Φιλαρμονική της Βιέννης, που ιδρύθηκε το 1842 από τον Ότο Νικολάι, έχει αποκτήσει διεθνή φήμη και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα «προϊόντα» της Αυστρίας, ενώ τα μέλη της επιλέγονται από την Κρατική Όπερα της Βιέννης κατόπιν μακρόχρονης διαδικασίας, κατά την οποία κάθε μουσικός καλείται ν’ αποδείξει την ικανότητά του, συμμετέχοντας στην Opera and Ballet για τουλάχιστον τρία έτη, πριν κάνει αίτηση για μια θέση στις τάξεις της.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Κυριακή 29 Απριλίου. Ώρα έναρξης: 11:30. Γενική είσοδος: €8. Έναρξη προπώλησης: Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 για φοιτητές, παιδιά και νέους έως 25, Δευτέρα 23 Απριλίου για το υπόλοιπο κοινό.

 

 
7. ΜΑΡΤΑ ΑΡΓΚΕΡΙΧ

Η Μάρτα Άργκεριχ, ένας σύγχρονος μύθος του πιάνου, θα εμφανιστεί για τρεις βραδιές στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στο πλαίσιο του ειδικού κύκλου «Martha Argerich and friends» η σπουδαία πιανίστα συμπράττει σε τρεις συναυλίες με σημαντικούς μουσικούς, όπως ο σολίστ της βιόλας Γιούρι Μπασμέτ, ο τσελίστας Μίσα Μάισκυ, ο πιανίστας Στήβεν Κοβάσεβιτς, ο βιολονίστας Ρενώ Καπυσόν και η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, σε έργα των Κ. Σαιν-Σανς, Β.Α. Mότσαρτ, Ντ. Σοστακόβιτς, Ρ. Σούμαν, Γ. Χάιντν, Ί. Στραβίνσκι και Γ.Σ. Μπαχ. Η Άργκεριχ, γεννημένη το 1941, υπήρξε παιδί-θαύμα, αφού ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία μόλις 3 ετών, ενώ στα οκτώ της εμφανίστηκε ως σολίστ στο

Κοντσέρτο αρ. 20 του Μότσαρτ και στο 1ο του Μπετόβεν. Η μεγάλη ευκαιρία θα της δοθεί το 1955, όταν ο πατέρας της διορίζεται στην Πρεσβεία της Αργεντινής στη Βιέννη, όπου η Άργκεριχ θα μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλους δασκάλους, όπως ο σπουδαίος Φρίντριχ Γκούλντα και οι Στεφάν Ασκενάζε, Μαντλέν Λιπάτι, Νικίτα Μαγκάλοφ, και θα ξεκινήσει μια μεγάλη καριέρα. Από τη δισκογραφία της ξεχωρίζει η ερμηνεία της στο 3ο Κοντσέρτο του Προκόφιεφ και στον «Γκασπάρ της Νύχτας» του Ραβέλ, καθώς και αυτή στο 3ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ και το 1ο του Τσαϊκόφσκι υπό τη διεύθυνση του Κίριλ Κοντράσιν. Στην Αθήνα η μεγάλη ερμηνεύτρια και οι εξαιρετικοί συνεργάτες της, μαζί με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, θα προσφέρουν στο ελληνικό κοινό ένα μοναδικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου σε τρεις συναυλίες, λίγους μήνες μετά το παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λουγκάνο και το οποίο διοργανώνει η ίδια η Άργκεριχ από το 2002, συγκεντρώνοντας νέους, ταλαντούχους σολίστες σ’ έναν μαραθώνιο συναρπαστικών συναυλιών.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Σάββατο 10, Κυριακή 11 & Δευτέρα 12 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 20:30 Τιμές εισιτηρίων: €15-27-38-55 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές:

€8 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), €10 (65+, πολύτεκνοι). Έναρξη προπώλησης: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.

 

 
8. ΜΑΡΛΙΣ ΠΕΤΕΡΣΕΝ

Το Μέγαρο έχει τη χαρά να παρουσιάσει τη Μάρλις Πέτερσεν σε μια βραδιά Lied με έργα του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα, σε ποίηση Γκαίτε. Η Πέτερσεν χαρακτηρίστηκε το 2010 από τo «Opernwelt» Τραγουδίστρια της Χρονιάς. Περιζήτητη από τις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου, τακτική προσκεκλημένη του Μεγάρου Μουσικής και αγαπημένη του ελληνικού κοινού, η όμορφη σοπράνο σκοπεύει να γοητεύσει γι’ άλλη μια φορά το κοινό με την καθαρότητα της φωνής της και την έντονη σκηνική της παρουσία. Η Πέτερσεν μιλάει ενθουσιωδώς για τα Lied, που φαίνεται να αγαπάει όσο και την όπερα: «Πολύ αργά στην καριέρα μου κατάλαβα πόσο πλούσιος είναι ο κόσμος του Lied και πως, ακριβώς όπως η όπερα, μπορεί να διηγηθεί ιστορίες στο κοινό μόνο και μόνο με τη φωνή». Η συνεργασία της με τον πιανίστα Γιέντρικ Σπρίνγκερ ξεκίνησε το 2002 κι έκτοτε μετράει έναν σημαντικό αριθμό εμφανίσεων και συνεργασιών. Όπως λέει και η ίδια για την

καλλιτεχνική τους σχέση: «Μετά από δύο ώρες πρόβας καταλάβαμε πως αυτή η φωνή και αυτά τα δάχτυλα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους».

Βραδιά Lied με τη Μάρλις Πέτερσεν, «Ο Γκαίτε και η αιώνια γυναίκα»

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης Τετάρτη 14 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 20:30 Τιμές εισιτηρίων: €16, 30, 43, 60 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €8,50 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), €11 (65+, πολύτεκνοι)

Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου

 

 
9. ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο εθνομουσικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας επιμελείται για δεύτερη χρονιά το επιτυχημένο αφιέρωμα «Οι δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής», που στόχο έχει ν’ αναδείξει τον πλούτο, την ποικιλία και τις τεχνικές που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα, καθώς και τις φωνές στο δημοτικό τραγούδι. Η τέταρτη συναυλία του αφιερώματος φέρνει στη σκηνή του Μεγάρου κορυφαίες, «επαγγελματίες» και μη, ερμηνεύτριες του δημοτικού μας τραγουδιού (Γιασεμή Σαραγούδα, Κατερίνα Ζάκκα, Σαβίνα Γιαννάτου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Κώτη και οι Γυναίκες της Νέας Ερυθραίας) που αποδίδουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους, με επιλογές από το ρεπερτόριο της στεριανής και της θαλασσινής Ελλάδας καθώς και από τις «άκρες του ελληνισμού». Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην «ιέρεια» της δημοτικής μας παράδοσης, Δόμνα Σαμίου. Οι γυναίκες αποτελούν τους πλέον «συντηρητικούς» φορείς στην παράδοση του δημοτικού τραγουδιού, διαφυλάσσοντας στο ρεπερτόριό τους τραγούδια του κύκλου της ζωής (νανουρίσματα, του γάμου, της ξενιτιάς, μοιρολόγια) και παλαιότατες αφηγηματικές μπαλάντες με δραματικό περιεχόμενο (παραλογές) που παραπέμπουν στο αρχαίο δράμα. Ιέρειες στις «διαβατήριες» τελετές (που σχετίζονται με τη γέννηση, τον γάμο, τον θάνατο και την επικοινωνία με τα υπερφυσικά στοιχεία), οι γυναίκες διαχειρίζονται έναν ευρύτατο κύκλο τραγουδιών με έντονα συμβολικό περιεχόμενο και λειτουργίες.

«Γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι». Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου. Ώρα έναρξης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: €12, 22, 32, 45 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €7 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), €9 (65+, πολύτεκνοι). Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει.


 
10. CHICK COREA & GARY BURTON

Πρόκειται για μία από τις πιο μακρόχρονες καλλιτεχνικές συμπράξεις στον χώρο της τζαζ. Ο παραγωγικότατος και πολυβραβευμένος συνθέτης Τσικ Κορία, που έχει πειραματιστεί με μουσικά στοιχεία, όπως η αβανγκάρντ, η bepop αλλά και η κλασική μουσική, είναι ένα μνημείο της σύγχρονης τζαζ μουσικής, που παραδίδει μαθήματα υψηλής ποιότητας σε κάθε του εμφάνιση. Ο μουσικός Γκάρι Μπάρτον, αυτοδίδακτος στο βιμπράφωνο, πέραν των υπόλοιπων μουσικών ιδιοτήτων του, εξακολουθεί να είναι αντιπρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στη Βοστώνη και αποτελεί μια επίσης πασίγνωστη και πολύ ενεργητική μορφή στον χώρο της μουσικής. Μαζί με τον Κορία ηχογραφούν κι εμφανίζονται πολύ συχνά σε Ευρώπη και Αμερική.

«Duets, Chick Corea & Gary Burton» . Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Πέμπτη 15 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: €14, 25, 35, 50 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €7,50 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι,

ΑμΕΑ), €9,50 (65+, πολύτεκνοι). Έναρξη προπώλησης: 23 Φεβρουαρίου


 
11. NATIONAL THEATER LIVE

Το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, ανήκει στο δίκτυο των αιθουσών του Νational Theatre Live, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας, προσφέρει τη μοναδική εμπειρία της απευθείας παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (www.ntlive.com) διανύει την τρίτη, εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά του, και στην Ελλάδα αυτή η χειρονομία έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως. Επόμενη παράσταση που θα δούμε είναι του έργου του Oliver Goldsmith She stoops to conquer. Μια από τις δημοφιλέστερες αγγλικές κωμωδίες, το θεατρικό του Goldsmith είναι ένα έργο εποχής, πλούσιο σε συναισθήματα, ευρηματικό, που περιγράφει με μοναδικό τρόπο το χάος, τις ερωτοτροπίες και τα οικογενειακά «μπερδέματα» στη βρετανική κοινωνία του 18ου αιώνα. Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές στην Αγγλία.

Με αγγλικούς υπότιτλους Σκηνοθεσία: Jamie Lloyd

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη Πέμπτη 29 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: €14, φοιτητικό: €7 Έναρξη προπώλησης: 8 Μαρτίου 2012

 

 
12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ/ ΝΟΑ

Ο Γιώργος Νταλάρας σε μια σειρά συναυλιών με πρωταγωνιστές τραγούδια από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τον κόσμο. Τραγούδια που προβάλλουν τις συγγένειες των εθνικών μουσικών της Μεσογείου, όσο διαφορετικές και αν

ακούγονται. Μαζί του αυτήν τη φορά η Ισραηλινή τραγουδίστρια Noa, μια σπουδαία ερμηνεύτρια, που με το ταλέντο, την αφοσίωσή της στη μουσική και τους πειραματισμούς της έκανε γνωστή τη μουσική της πατρίδας της σε όλο τον κόσμο. Ο Γιώργος Νταλάρας επιλέγει κι αναδεικνύει τραγούδια που ξεπέρασαν «τους μουσικούς τους δρόμους» και τα διασκευάζει, χωρίς ποτέ να ξεφεύγει από την ουσία τους. Σ’ αυτόν το σύγχρονο δρόμο της αυθεντικής λαϊκής μουσικής, οι «μουσικοί δρόμοι» της Ανατολής συνομιλούν με τις ιταλικές μπαλάντες, το φλαμένκο, τον μουσικό πλούτο της Μεσογείου, ακόμα και με την ηλεκτρονική μουσική. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν, επίσης, σύγχρονοι σολίστ, Έλληνες και ξένοι, ανάμεσά τους ο Τούρκος βιρτουόζος Göksel Baktagir (κανονάκι). Στο πλαίσιο της σειράς «Γέφυρες» που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Γιώργος Νταλάρας, «Φωνές του δρόμου, μουσικές του κόσμου». Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τρίτη 22, Τετάρτη 23, Πέμπτη 24, Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Μαΐου. Ώρα έναρξης: 20:30 . Τιμές εισιτηρίων: € 18, 33, 47, 65 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €9 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), €12 (65+, πολύτεκνοι) . Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 2 Μαΐου

 

 
13. ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΒΩΒΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πέντε σπουδαίες ταινίες του βωβού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και η μοναδική ταινία του Μπέκετ, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Τα μουσικά κομμάτια –γραμμένα από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες- ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Πρόκειται για ταινίες βωβού κινηματογράφου, για τις περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχει διαθέσιμο πλέον το επίσημο score ή δεν γράφτηκε ποτέ μουσική. Τρεις νέοι συνθέτες που συμμετέχουν στο εργαστήρι Film Scoring επενδύουν μουσικά τις ταινίες Lichtspiel, Opus I (W. Ruttman 1921), Symphonie Diagonale (V.Eggeling 1924) και Emak-Bakia (M. Ray 1926), ενώ ο συνθέτης και δάσκαλος τους Αλέξανδρος Μούζας υπογράφει τη μουσική για τις ταινίες Tusalava (L. Lye 1929) και Film (S. Beckett, A. Schneider, 1965). Την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης

Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Σάββατο 28 Απριλίου. Ώρα έναρξης: 20:00. Τιμές εισιτηρίων: €16, 25. Ειδικές τιμές: €6 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), €10 (65+, πολύτεκνοι). Έναρξη προπώλησης: Παρασκευή 6 Απριλίου.


 
14. ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Ένα μεγάλο ταξίδι στον μουσικό κόσμο του Μίμη Πλέσσα με ενδιάμεσους σταθμούς σε όλα τα εμβληματικά έργα που σημάδεψαν τη μακροχρόνια κι επιτυχημένη καριέρα του πρόκειται να λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το διήμερο 24-25 Απριλίου. Οι μουσικές βραδιές που διοργανώνονται θα είναι υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη, ενώ θα ερμηνεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμος Ανδρεάτος (24/4) και Μαρία Μαρκεσίνη, Σόνια Θεοδωρίδου (25/4).

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Tρίτη 24 & Τετάρτη 25 Απριλίου Τιμές εισιτηρίων: €14, 25, 35, 50 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €7,50 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), 9,50 (65+, πολύτεκνοι) Έναρξη προπώλησης: Τρίτη 3 Απριλίου


 
15. ΣΑΝΑΔΕΣ & WORLD OF MOUTH

Το human beatbox πρότζεκτ των Σανάδων και των Word of Mouth επισκέπτεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μία και μοναδική παράσταση, το Σάββατο 3 Μαρτίου. Η σύμπραξη των δύο σχημάτων ξεκίνησε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2009, σημειώνοντας έκτοτε μεγάλες επιτυχίες. Με φρέσκο και καινούργιο ρεπερτόριο, τέσσερις γυναικείες φωνές και δύο beatboxers ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα απρόσμενο αποτέλεσμα που περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών απ’ όλο τον κόσμο και το φάσμα της μουσικής, δοσμένες με πολύ χιούμορ και πρωτοτυπία. Δίχως τη συνοδεία μουσικών οργάνων και χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή τους, το πειραματικό αυτό σχήμα παράγει όλους τους ήχους της ορχήστρας, συμπυκνώνοντας αρμονικά την πολυφωνική παράδοση, τη διάθεση για πειραματισμό και τις ιδιαιτερότητες της χιπ χoπ κουλτούρας.

Αίθουσα Banquet. Σάββατο 3 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 21:00. Tιμές εισιτηρίων: €20 (γενική είσοδος), €5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), €10 (πολύτεκνοι, +65). Η προπώληση έχει ξεκινήσει.

 

 
16. ΚΥΚΛΟΣ ΜΠΡΕΧΤ- ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΧΑΓΚΟΝΥ

Το εμβληματικό έργο των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολντ Μπρεχτ, την όπερα Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ, παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και προσεγμένες παραγωγές της ισπανικής θεατρικής σκηνής που συνεχίζει την εδραιωμένη συνεργασία μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Teatro Real της Μαδρίτης. Η παραγωγή και τα κουστούμια είναι του Teatro Real, ενώ η σκηνοθεσία του έργου υπογράφεται από την πρωτοποριακή ομάδα Φούρα ντελ Μπάους. Σκηνοθεσία: Λα Φούρα ντελς Μπάους (Άλεξ Ογέ & Kάρλος Παντρίσσα) / Σκηνικά: Αλφόνς Φλόρες/ Κοστούμια: Γιουκ Καστέλς / Φωτισμοί παράστασης: Γκέοργκ Φάιτ / Μετάφραση λιμπρέτου: Ελένη Βαροπούλου Διανομή ρόλων: Leocadia Begbick: Jane Henschel / Fatty, der Prokurist: Donald Kaasch Jenny Hill: Elzbieta Szmytka / Jimmy Mahoney: Franco Farina / Sparbüchsen Billy: Χάρης Ανδριανός/Alaska-Wolf Joe: Τάσος Αποστόλου / Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας / Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία της ΕΡT Διεύθυνση χορωδίας: Δημήτρης Μπουζάνης Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη: Tρίτη 13, Πέμπτη 15 & Σάββατο 17 Μαρτίου Ώρα έναρξης: 20:00

Τιμές εισιτηρίων: €26, 45, 65, 90 (διακεκριμένη ζώνη). Eιδικές τιμές: €14 (φοιτητές) Έναρξη προπώλησης: Τρίτη 21 Φεβρουαρίου. Ακατάλληλο για ανήλικους κάτω των 15 ετών

 

 
17. ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Βασισμένο στο έργο του φημισμένου νεορεαλιστή καλλιτέχνη Αρμάν, το νέο εικαστικό παιδικό εργαστήρι είναι έτοιμο να μυήσει παιδιά από 5 έως 12 ετών στην ιδέα της «μεταμόρφωσης αντικειμένων». Επιλέγοντας από μία πληθώρα αντικειμένων που προσφέρονται για καθημερινή χρήση, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να τ’ αποδομούν και να τα επανασυνθέτουν, δίνοντάς τους διαφορετική όψη και ταυτότητα.

Νέος εκθεσιακός χώρος. Από 6 Φεβρουαρίου έως 18 Μαρτίου. Για μεμονωμένους επισκέπτες: ΔευτέραΠαρασκευή (17:00-18:30), Σάββατο-Κυριακή: (10:00-11:30,12:00-13:30, 15:00-16:30,17:00-18:30) . Για σχολεία: Δευτέρα-Παρασκευή: (10:00-11:30, 12:00- 13:30). Αιτήσεις συμμετοχής στη διεύθυνση exhibitions@ megaron.gr ή στο fax 210 7228558

 

 
18. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και δημιουργός που κατάφερε ν’ αποτυπώσει τον πυρήνα της ελληνικής παράδοσης, δημιουργώντας το δικό του προσωπικό ύφος και να σφραγίσει με το πολύπλευρο έργο του μεγάλο μέρος της σύγχρονης ελληνικής μουσικής έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο μοναδικές μουσικές βραδιές. Οι παραστάσεις περιλαμβάνουν τη «Λειτουργία του Ορφέα», που βασίζεται σε αρχαία ορφικά ποιήματα, την «Ερωτική Συμφωνία», που θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και το « Ήλιος ο Πρώτος», που αποτελεί έναν ολόκληρο θεματικό κύκλο, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Τραγουδούν η σοπράνο Ελενα Κελεσίδη, ο μπάσος Δημήτρης Καβράκος και η Φωτεινή Δάρρα. Αφηγητής είναι ο Γρήγορης Βαλτινός. Διευθύνουν ο συνθέτης και ο Τάσος Συμεωνίδης.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τρίτη 27, Τετάρτη 28 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: €14, 25, 35, 50 (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: €7,5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), €9,5 (65+, πολύτεκνοι) Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 6 Μαρτίου

 

 
19. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ IN MEMORIΑM

Η εκδήλωση-συζήτηση ανάμεσα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και τον Βιμ Βέντερς με κεντρικά θέματα την παγκόσμια οικονομική και πολιτιστική κρίση, τις τέχνες και τον κινηματογράφο δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί μετά τον πρόσφατο χαμό του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Για να τιμήσει τη μνήμη και το έργο του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προγραμματίζει διεθνές συμπόσιο με πολλές συμμετοχές και παράλληλη παρουσιάση των ταινιών του. Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτίνει ελάχιστο φόρο τιμής σ’ έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς

του, που υπέγραψε μερικές από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Θίασος, η Αναπαράσταση και το Βλέμμα του Οδυσσέα, μεταξύ άλλων. To έργο του απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με κορυφαία τη βράβευσή του με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινιά Μία αιωνιότητα και μία ημέρα.

Πέμπτη 31 Μαΐου & Παρασκευή 1 Ιουνίου Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί.