Η Troō Food Liberation είναι μια vegan κολεκτίβα που διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής με χορτοφαγικές, ωμές και super τροφές. Tους τελευταίους τρεις μήνες, τρεις φορές την εβδομάδα μαγειρεύει και σερβίρει χορτοφαγικά γεύματα στο εστιατόριο Feeder της γκαλερί Breeder στο Μεταξουργείο, δημιουργώντας μια εναλλακτική πρόταση. Συναντήσαμε τη Δανάη, τη Δάφνη και τον Μάρτιν στον χώρο του Feeder στον δεύτερο όροφο της γκαλερί και τους βρήκαμε να παρασκευάζουν μια σούπα μανιταριών, σιτάκε και καρύδας, με κρέμα από καρύδια Βραζιλίας, γαρνιρισμένη με δεντρολίβανο και φρέσκο ψωμί. Ποιος είπε ότι η επανάσταση δεν είναι νόστιμη;

Τι ακριβώς πρεσβεύετε ως κολλεκτίβα;

Μια διαφορετική άποψη, μια εναλλακτική λύση για το πώς μπορεί κάποιος να υπάρχει και να συνυπάρχει με τη γη. Όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε, είμαστε απλά ένα ζώο, ένας οργανισμός μαζί με δισεκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς και δεν έχουμε το δικαίωμα να ζούμε σαν κάτι ανώτερο από αυτό. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος που παίζουν οι τροφές σήμερα στη ζωή μας είναι φοβερά σημαντικός - πολιτικός, κοινωνικός, οικολογικός και συλλογικός.

Σας είναι δύσκολο να εξηγήσετε τι ακριβώς κάνετε στον κόσμο;

Όχι, γιατί δεν είναι κάτι που απλά κάνουμε, είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι αυτό που πιστεύουμε και είμαστε ειλικρινείς στο ότι δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις. Μαθαίνουμε κάθε μέρα καινούργια πράγματα, τα οποία πλάθουν τις πράξεις και τις απόψεις μας. Αν μετά τους τρεις μήνες μας στην Breeder ένας άνθρωπος βάλει γλάστρα με μπαχαρικά στο περβάζι του, κάποιος σταματήσει να παίρνει πλαστικές σακούλες από το σούπερ μάρκετ ή συνειδητά διαλέξει ελληνικό προϊόν, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι.

Γιατί λέγεστε Troō Food Liberation και όχι true;

Η λέξη «αλήθεια» είναι ειρωνικά παραπλανητική, όπως παραπλανητικά έχει χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων. Συχνά, στις ετικέτες των τροφίμων βλέπουμε έννοιες όπως φυσικό, υγιεινό, φυτικό, ακόμα και οργανικό ή fairtrade (ηθικό εμπόριο), σε μια προσπάθεια να πειστούν οι καταναλωτές. Θέλαμε να προσθέσουμε μια δόση χιούμορ στην προσωπική μας αλήθεια. Άλλωστε, η ιδέα είναι ότι θα απελευθερωθούμε τρώγοντας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία της κολεκτίβας σας με τον χώρο της Breeder;

Η Breeder είναι μια προοδευτική γκαλερί κι εμείς στην Troō Food Liberation είμαστε προοδευτικοί, όσον αφορά αυτά που τρώμε αλλά και αυτά προσφέρουμε στους άλλους για να τραφούν. Κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, κολλήσαμε.

Πώς έχουν φανεί στον κόσμο αυτά που μαγειρεύετε;

Όλοι νομίζουν ότι θα πρέπει να πάνε για σουβλάκια μετά από 'μας, αλλά, τελικά, φεύγουν ικανοποιημένοι και χορτασμένοι. Άλλοι λένε πως φεύγουν με πολλή ενέργεια και όχι με το βαρύ αίσθημα που έχει κανείς μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Ορισμένοι που έχουν έρθει και δεύτερη φορά σε 'μας μάς είπαν ότι την επόμενη μέρα δεν πεινάνε μέχρι αργά, κι αυτό γιατί οι δικές μας τροφές τους δίνουν μεγάλη ενέργεια κι είναι πολύ θρεπτικές. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούμε τις γνώμες ανθρώπων που δεν έχουν συνηθίσει στις δικές μας τροφές.

Σε ποιον θεωρείτε ότι απευθύνεται αυτό που κάνετε στο Feeder;

Για να είμαστε ειλικρινείς, απευθυνόμαστε σε πιο περιορισμένο κοινό, αλλά θα θέλαμε αυτό ν' αλλάξει στο μέλλον.

Τι ακριβώς σημαίνει «ωμοφαγική» δίαιτα;

Αρχικά, η ωμοφαγία συνεπάγεται φυσική ανεπεξέργαστη τροφή. Αλλά ακόμα και οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρικής αλλάζουν τη χημεία του φαγητού, κάνοντας την τροφή να χάσει πολύτιμες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ένζυμα που την καθιστούν θρεπτική. Στην ωμοφαγία, λοιπόν, αφυγραίνεις το φαγητό κάτω από τους 48C και τρως φρέσκια και απολύτως αγνή τροφή. Αποτέλεσμα αυτού του είδους μαγειρικής είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε κανένα ζωικό προϊόν. Η συγκεκριμένη διατροφή όχι μόνο σε κάνει να σφύζεις από ενέργεια και υγεία, αλλά σε ομορφαίνει και σε φέρνει στα ιδανικά κιλά. Είναι «ζωντανή» τροφή.

Πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι Έλληνες;

Όχι πολύ, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές τους. Επίσης, λόγω οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να σκέφτονται λίγο πιο πολύ, πριν καταναλώσουν.

Τι είναι νοστιμιά για εσάς;

Όταν το φαγητό ξυπνάει τις αισθήσεις σου και σε κάνει να συγκεντρωθείς σε αυτό που τρως (και όχι να είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο καθώς βλέπεις τηλεόραση). Η νοστιμιά είναι σχετική και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά αν σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενος και να σκεφτείς, τότε είναι αυτό!

 

Do it yourself

Κλασικό smoothie σοκολάτας

1 φλιτζάνι αμύγδαλα μουσκεμένα* +2 φλιτζάνια νερού, 2 κουταλάκια του γλυκού κακάο (μη επεξεργασμένο), 1 κουταλιά της σούπας αγαύη, ½ κλωνάρι βανίλιας

Βάλτε σ' ένα μπλέντερ τα μουσκεμένα αμύγδαλα μαζί με το νερό και αφήστε τα να ενωθούν καλά. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο, ξεχωρίστε τον πολτό των αμυγδάλων από το γάλα τους. Αφού έχετε πλύνει το μπλέντερ, βάζετε μέσα το γάλα των αμυγδάλων και προσθέτετε το κακάο και την αγαύη. Τέλος, ξύστε και το εσωτερικό από το κλωνάρι της βανίλιας μέσα στο μίγμα και αφήστε το να χτυπηθεί καλά, ώστε να γίνει ένα ωραίο smoothie. Πίνεται πολύ παγωμένο και σας γεμίζει ενέργεια.

* Μουσκεύουμε τα αμύγδαλα για 7-8 ώρες.