Έχω βρεθεί σε αίθουσα με 70 ενήλικες και ένα βρέφος 1 έτους, έχω χορέψει με παππού 91 ετών και έχω μαθητή που δεν χάνει μάθημα (τα λίγα που έχω κάνει) σε καροτσάκι... Φωτό: Αυγουστιίνος Κατσιβαρδάς
Έχω βρεθεί σε αίθουσα με 70 ενήλικες και ένα βρέφος 1 έτους, έχω χορέψει με παππού 91 ετών και έχω μαθητή που δεν χάνει μάθημα (τα λίγα που έχω κάνει) σε καροτσάκι... Φωτό: Αυγουστιίνος Κατσιβαρδάς

 

Τι είναι οι 5Ρυθμοί;

Φιλοσοφία, τρόπος θέασης της ζωής και πρακτική. Οι 5Ρυθμοί είναι πολλά πράγματα συγχρόνως. Μια απλουστευμένη απάντηση θα ήταν πως είναι μια πρακτική διαλογισμού μέσω κίνησης. Όταν κάποιος εξασκεί την πρακτική συστηματικά καταλαβαίνει πως του ανοίγεται ένας θεραπευτικός δρόμος, ο οποίος προέρχεται μέσα από μια καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση του εαυτού, των ορίων και των περιορισμών του, μια και είναι ταυτόχρονα δρόμος αυτογνωσίας.

 

Τους ρυθμούς τους ανακάλυψα σε μια συναυλία των James, στην Πάτρα. Βλέποντας τον frontman και τραγουδιστή Tim Booth να χορεύει, ένιωσα πως κάτι υπήρχε πίσω από την ελεύθερη, καθόλου στυλιζαρισμένη κίνησή του. Οι φίλοι μου πίστεψαν πως ο ίδιος βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Κάποια στιγμή μιλήσαμε και μου έδωσε τις κατευθύνσεις. Τώρα είναι συνάδελφος.

 

Σε ποιους απευθύνεται;
Μου αρέσει αυτή η ερώτηση! Σε όλους όσοι έχουν σώμα και αναπνέουν! Με πόδια ή με καροτσάκι για πόδια. Παιδιά και παππούδες! Έχω βρεθεί σε αίθουσα με 70 ενήλικες και ένα βρέφος 1 έτους, έχω χορέψει με παππού 91 ετών και έχω μαθητή που δεν χάνει μάθημα (τα λίγα που έχω κάνει) σε καροτσάκι. Αλλά βασικά απευθύνεται σε όσους έχουν όρεξη να ζήσουν κάθε στιγμή, να συνεχίσουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους.

 

Τι δίνει στους μαθητές; Τι περιλαμβάνει το μάθημα;

Κινούμαστε, άρα ιδρώνουμε. Η σωματική ευεξία είναι φυσικό επακόλουθο. Έπειτα, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να απελευθερώσει εντάσεις και καταπιεσμένα συναισθήματα – μια αίθουσα 5Ρυθμών είναι το κατάλληλο και ασφαλέστερο μέρος για να το κάνει κανείς αυτό, να βάλει τις φωνές χωρίς τον φόβο να κριθεί, να γελάσει ή να κλάψει δυνατά. «Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για την ελευθερία που μπορούν και βιώνουν» έχει πει η Gabrielle Roth. Είναι διαλογισμός μέσω κίνησης, οπότε δίνει ό,τι και ο καθιστικός διαλογισμός, αυτογνωσία και συνειδητότητα. Με το πρώτο γνωρίζεις τον εαυτό σου, με το δεύτερο αποκτάς πλήρη συνείδηση της κατάστασής σου. Και αυτό το τελευταίο είναι αξία ανεκτίμητη! Η πληροφορία που μπορεί να πάρει κανείς από το σώμα του είναι μόνο σωστή, το σώμα δεν μπορεί να πει ψέματα. Το μάθημα είναι συνήθως δίωρο και περιέχει ζέσταμα υπό κάποια καθοδήγηση και ένα ή δύο Waves/Κύματα, αυτά που αποτελούν τους 5Ρυθμούς: τα Flowing/Ροή, Staccato/Στακάτο, Chaos/Χάος, Lyrical/Λυρικό και Stillness/Aκινησία. Όλα αυτά γίνονται υπό τη μουσική υπόκρουση που διαλέγει ο δάσκαλος ανάλογα με το τι έχει σκοπό να ασχοληθεί στο κάθε μάθημα. Δεν θα δεις ποτέ δάσκαλο να βάζει ένα CD στο player και να κάνει μάθημα. Οπότε στην εκπαίδευση μαθαίνουμε και DJ προγράμματα! Για τους Έλληνες και γενικά τους μεσογειακούς λαούς που δεν μας είναι εύκολος ο καθιστικός διαλογισμός, είναι εξαιρετικό εργαλείο.

 

Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για την ελευθερία που μπορούν και βιώνουν...
Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για την ελευθερία που μπορούν και βιώνουν...

 

Από πού προέρχεται;

Από το σύμπαν. Εννοώ πως οι 5Ρυθμοί είναι ο τρόπος που η εμπνεύστριά τους Gabrielle Roth αντιλήφθηκε πως η ενέργεια κινείται στο σύμπαν. Όπως γράφει η ίδια: «Η ενέργεια κινείται σε κύματα, τα κύματα κινούνται σε μοτίβα, τα μοτίβα σε ρυθμούς. Ο άνθρωπος είναι απλώς αυτά, ενέργεια, κύματα, μοτίβα, ρυθμοί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, ένας χορός». Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη που τα είδε αυτά. Ψαχουλεύοντας στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, θα δεις πολύ σχετικά πράγματα. Το ίδιο αν διαβάσεις Καζαντζάκη. Το ίδιο αν δεις σαμανικές παραδόσεις και ινδικές διδαχές. Από την άλλη, η Gabrielle, στα 21 της, συναντήθηκε και συνεργάστηκε με τον Fritz Perls, τον «πατέρα» της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου Gestalt, και δουλεύοντας την κίνηση με ασθενείς του σε βαριά κατάθλιψη και ψυχώσεις, παρατήρησε το προαναφερθέν περί κυμάτων, ενέργειας και μοτίβων. Βέβαια, έπειτα δούλεψε με πολλούς θεραπευτές, σαμάνους, τον Osho, θιβετιανούς μοναχούς κ.ά. Η ίδια είναι Αμερικανίδα και έζησε στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2012, οπότε και απεβίωσε. Στην Αμερική η πρακτική υπάρχει και διδάσκεται επίσημα τα τελευταία 40 χρόνια, έχοντας ήδη μπει στην καθημερινότητα χιλιάδων ενήλικων Αμερικανών και παιδιών στα μοντεσοριαννά σχολεία. Το Albert Einstein School of Medicine εκπονεί, και σύντομα θα εκδώσει, μελέτη για την θεραπευτική και ανασταλτική επίδραση των 5Ρυθμών σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Πότε ήρθε στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε πριν από 4 ή 5 περίπου χρόνια, με Έλληνα οργανωτή από την Αθήνα να προσκαλεί δασκάλους από το εξωτερικό.

 

Πού μυήθηκες; Πόσο καιρό σου πήρε;
Τους ρυθμούς τους ανακάλυψα σε μια συναυλία των James, στην Πάτρα. Βλέποντας τον frontman και τραγουδιστή Tim Booth να χορεύει, ένιωσα πως κάτι υπήρχε πίσω από την ελεύθερη, καθόλου στυλιζαρισμένη κίνησή του. Οι φίλοι μου πίστεψαν πως ο ίδιος βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Κάποια στιγμή μιλήσαμε και μου έδωσε τις κατευθύνσεις. Τώρα είναι συνάδελφος. Το πρώτο μου workshop, η πρώτη μου κανονική εμπειρία με τους Ρυθμούς και η στιγμή που αποφάσισα πως αυτό είναι για εμένα, ήταν στο Πήλιο, όπου ήμουν και η μόνη Ελληνίδα στην ομάδα! Η κατάθεση σε χρόνο και χρήμα, όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς με κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα, είναι μεγάλη. Για να εκπαιδευτώ στη διδασκαλία των 5Ρυθμών ταξιδεύω από το 2011 κάθε μήνα στο εξωτερικό ώστε να συγκεντρώσω τα προαπαιτούμενα, περίπου 1.000 ώρες διαρκούς ενασχόλησης με το θέμα σε διάφορα επίπεδα/χάρτες. Έπειτα, έκανα την εκπαίδευσή μου στην Αμερική. Διαρκεί έναν χρόνο και μόλις τον Οκτώβρη πήρα την πιστοποίηση. Τώρα είμαι δασκάλα, πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα. Και περιμένω με πολλή χαρά να μεγαλώσει η κοινότητα τόσο σε χορευτές των 5Ρυθμών όσο και σε δασκάλους. Πάντα, όμως, θα είμαι μαθήτρια. Μια πρακτική δεν την μαθαίνει κανείς, αλλά πάντα μαθαίνει από αυτήν.