Eικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
Eικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO

 

Ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί μια σπάνια περίπτωση. Αν και παραμένει εν ενεργεία βουλευτής, δεν έχει μιλήσει ποτέ δημοσίως, δεν έχει παραχωρήσει καμιά συνέντευξη από τη στιγμή που έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου, σχεδόν πέντε χρόνια πριν. Παρά τη σιωπή του, κατά καιρούς εμφανίζονται δημοσιεύματα που διαρρέουν από τον «στενό του κύκλο» και τον θέλουν έξαλλο ή θυμωμένο σε σχέση με κάποιο θέμα της επικαιρότητας που προκύπτει και τον αφορά. Συγκεντρώσαμε δέκα τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες ο κ. Καραμανλής έστειλε σήμα πως θυμωσε. Παρ' όλα αυτά, ακόμα δεν έχει μιλήσει!

 

➽Έξω φρενών έγινε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στα τέλη Ιανουαρίου φέτος με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι «η Ελλάδα στο Βουκουρέστι δεν έβαλε βέτο κατά της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Η συγκεκριμένη κίνηση αντιμετωπίζεται διαχρονικά από τους καραμανλικούς ως η τελευταία επίδειξη ισχύος της χώρας μας πριν από την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας με τα μνημόνια και τις τρόικες.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε εκνευριστεί πολύ με τον ομοϊδεάτη του Σταύρο Δήμα, ο οποίος κατά τη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου είχε «αδειάσει» σε μια περίπτωση τη Ρωσία. Όπως σημείωνε με νόημα το περιβάλλον του, «όλοι γνωρίζουμε τη σχέση του Κώστα Καραμανλή με τη συγκεκριμένη χώρα και δεν μπορεί «ο πρώην πρωθυπουργός να πλήρωσε ουσιαστικά την πολιτική του σταδιοδρομία λόγω της σχέσης που είχε αναπτύξει με τη Ρωσία και να έρχεται τώρα ο Σταύρος Δήμας και "ελαφρά τη καρδία" να κάνει επιπλήξεις στο πρώην σύμμαχο της χώρας μας».

 

Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός έγινε πάλι έξαλλος. Αφορμή στάθηκαν οι τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από διάφορες ΜΚΟ την περίοδο που ήταν στο τιμόνι της χώρας. «Δεν πάει άλλο. Αρκετά έχω ανεχθεί...» φέρεται να έχει πει σε «συνομιλητές του» ο πρώην πρωθυπουργός που θεωρεί ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πολιτικής εξουδετέρωσης και απαξίωσης του ίδιου και συμψηφισμού της περιόδου 2004-2009 με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται ενοχλημένος ιδιαίτερα με την αναμόχλευση της υπόθεσης «Έργο Πολιτών», της ΜΚΟ της οποίας ήταν επικεφαλής ο δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου, και την εμπλοκή ξεκάθαρων καραμανλικών, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

 

Οργισμένος είναι, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός και με τη δημόσια κριτική που ασκείται από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ στις κυβερνήσεις του. Σύμφωνα με «ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του», οι κριτικές που διατυπώνονται για τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ξεκαθάρισμα ανοιχτών λογαριασμών» που είχαν τα στελέχη μαζί του. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, σε κάποιον να αφήνει έστω και υπονοούμενα για τη συγκεκριμένη πενταετία, καθώς, σύμφωνα με τους καραμανλικούς, δεν έγινε τίποτα το επιλήψιμο τότε.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε εκνευριστεί πάρα πολύ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ο στενός προσωπικός του φίλος και παλαιός ΟΝΝΕΔίτης Νίκος Παπαδημάτος μετακινήθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο Νίκος Παπαδημάτος είχε αποτύχει να επανεκλεγεί βουλευτής στην Πάτρα με τη Νέα Δημοκρατία και αποφάσισε ότι θα είχε καλύτερες πιθανότητες με τους Αν.Ελ.

 

Περισσότερο εκνευρισμένος απ' όλους είναι ο πρώην πρωθυπουργός με τον Γιάννη Στουρνάρα. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για έναν διαρκή και όχι στιγμιαίο εκνευρισμό. Ο υπουργός Οικονομικών έχει εστιάσει πολλές φορές την κριτική του στην πενταετία διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και υποστηρίζει ότι η μεγάλη εκτροπή της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε τότε. Ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει, μάλιστα, μέσω του κύκλου του πως αν ο Γιάννης Στουρνάρας τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, θα αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός εκνευρίστηκε μετά τις δηλώσεις του Άγγελου Φιλιππίδη σε τουρκικό δικαστήριο ότι τυγχάνει θύμα πολιτικής δίωξης λόγω της σχέσης του με τον Κώστα Καραμανλή. Αν και στο παρελθόν είχαν κοντινή σχέση –μάλιστα ο Φιλιππίδης διετέλεσε και πρόεδρος της αγαπημένης ομάδας του Κώστα Καραμανλή–, ο πρώην πρωθυπουργός εκνευρίστηκε με τον ισχυρισμό του παλιού του φίλου, ότι δήθεν οι ελληνικές Αρχές διώκουν τον ίδιο για να χτυπήσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός και το περιβάλλον του εκνευρίστηκε πάλι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δεν σκέφτηκε κανείς να διοργανώσει εκδήλωση για την επέτειο της 4ης Οκτωβρίου, την ημερομηνία που ιδρύθηκε η Νέα Δημοκρατία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο.

 

Μεγάλος ο εκνευρισμός του πρώην πρωθυπουργού σημειώθηκε και κατά τη σύλληψη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεών του Μιχάλη Λιάπη με πλαστές πινακίδες. Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να ξεστόμισε και πολλά «γαλλικά» για την «ανοησία» του ξάδελφού του. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς του τηλεφώνησε πριν διαγράψει τον Λιάπη από το κόμμα και ο Κώστας Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως.

 

Τα σενάρια που ήθελαν τον Κώστα Καραμανλή να συναντιέται μυστικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέψευσαν με οργή οι «συνεργάτες» του πρώην πρωθυπουργού. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη περίσταση δημιούργησε περισσότερο εκνευρισμό σε άλλους, και κυρίως στον Αντώνη Σαμαρά, που ακούει για σενάρια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα καραμανλικά στελέχη.