• Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέαςΙδιαίτερο χαρακτηριστικό της γειτονιάς αποτελούν οι πρεσβείες. Παντού υπάρχουν πρεσβείες και πρεσβύωπες κάτοικοι λόγω ηλικίας. Τολμώ να πω ότι ο μέσος όρος ηλικιών είναι εβδομήντα και άνω. Όταν συναντούμε κάποιον νεότερο, τον χειροκροτούμε και τον συγχαίρουμε.

 

  • Σιχαίνομαι τα μπαρ, τα καφέ κι όλα τα «χαβαλεδιάρικα» στέκια, αν και στη γειτονιά έχουμε αρκετά. Αντίθετα, επισκέπτομαι τα καταστήματα ειδών σπιτιού γιατί μου αρέσουν τα σερβίτσια, τα σουρωτήρια, οι ρεντέδες κ.λπ. Εκτιμώ, επίσης, το φτηνό σούπερ μάρκετ, που άνοιξε μόλις η οικονομία κατέρρευσε. Είναι χαρά μας να περιδιαβαίνουμε στους διαδρόμους του, απαγγέλλοντας δυνατά τις τιμές του... Εκεί εναποθέτουμε τα λιγοστά μας χρήματα. Γι' αυτό σταματήσαμε να κάνουμε φιλανθρωπίες, όπως παλιά, που δίναμε τα ρέστα σε εισαγόμενους από τα Βαλκάνια ζητιάνους.

 

  • Χειμώνα-καλοκαίρι κάνω σχεδόν το ίδιο δρομολόγιο καθημερινά, συγκεκριμένες ώρες και με μέτρια διάθεση.

 

  • Ενδιαφέρον έχουν διάφορες αποτρελαμένες κυρίες που νομίζουν ότι είναι επαγγελματίες ζητιάνες. Έχουμε μία στον δρόμο μου που κρατά τσάντες των πέντε χιλιάδων ευρώ, φορά πανάκριβα κοσμήματα, μαλλί στην τρίχα κι όμως ζητιανεύει, όπως λέει, για να αγοράσει γάλα και ντοματάκια κονσέρβα. Η συγκεκριμένη κυρία-ζητιάνα γίνεται έξαλλη όταν συναντήσει άλλες επαγγελματίες ζητιάνες, απειλώντας τες πως θα φωνάξει τη βασιλική φρουρά να τις συλλάβει. Συνήθως βρίζει σε άπταιστα γαλλικά.

 

  • Η γειτονιά μου βρίσκεται μεταξύ μουσείων. Όπως Κυκλαδικό, Βυζαντινό, Πολεμικό και Αφροδισίων Νοσημάτων λίγο πιο πάνω στου Συγγρού. Η γειτονιά διασχίζεται από τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ τα προαύλια των σπιτιών είναι γεμάτα οπωροφόρα. Κυρίως λεμονιές, νεραντζιές και αβοκάντο.

 

Το Πολεμικό Μουσείο
Το Πολεμικό Μουσείο

 

  • Αν και δεν βρίσκεται στη γειτονιά, υπάρχει ένα περίεργο σύνθημα αρκετά πιο ψηλά, γραμμένο σε μια κολόνα απέναντι από τον Άγιο Διονύση στην οδό Σκουφά: «ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΥΝΙΑ»! Το βλέπω εκεί πολλά χρόνια...

 

  • Το χειρότερο στη γειτονιά είναι οι συναγερμοί αυτοκινήτων, σπιτιών, μαγαζιών... και σκυλιών. Ένας μουρλός έχει βάλει συναγερμό ακόμα και στο λουρί του σκύλου του. Κι επειδή μάλλον δεν θαυμάζω την τεχνολογία, καταλαβαίνετε ότι δεν ενθουσιάζομαι με αυτά.

 

  • Δεν νομίζω ότι κυκλοφορούν σπουδαία μυστικά στη γειτονιά, παρά μόνο κάποιες απορίες. Δηλαδή, πόσους μήνες διακοπές κάνουν κάποιοι «μυστήριοι» γείτονες, πόσο σιχαίνονται το πράσινο ώστε να μην μπορούν να συντηρήσουν ούτε μια γλάστρα με ανθεκτικό κάκτο και πόσο εύκολα εκπίπτουν από τον υποτιθέμενο πλούτο τους.

 

  • Θα ήθελα να αλλάξουν οι κάδοι σκουπιδιών του δήμου. Θα αναζητούσα κάτι πιο βολικό, πιο καθαρό και πιο σαφές στα ανακυκλώσιμα.

 

  • Έχω συνδυάσει τη γειτονιά με το τραγούδι «Η ζωή τραβά την ανηφόρα» (... και στο φανάρι στρίβουμε δεξιά).