«Ναι, είμαι εναντίον του γκέι γάμου... Τη δεκαετία του '60 όλοι μιλούσαμε για το δικαίωμα στη διαφορά. Και τώρα ξαφνικά οι γκέι θέλουν να γίνουν μπουρζουάδες!». Τάδε έφη Καρλ Λάγκερφελντ στο περιοδικό «Vice». «Νομίζω ότι η σχέση παιδιού-μητέρας είναι πιο δυνατή... αν επιθυμούσα παιδί θα βοηθούσα οικονομικά μια οικογένεια να υιοθετήσει κάποιο», συμπλήρωσε. Μόνο παλιομοδίτη δεν λες τον 75χρονο σήμερα διάσημο σχεδιαστή -εξαίρεση το «κόλλημά» του με τις γούνες!-, που στην ίδια συνέντευξη υπερασπίζεται το δικαίωμα μικρών και μεγάλων στο πορνό. Κι όμως, υπάρχουν... «ταλιμπάν» του γκέι γάμου που ευχαρίστως θα εξέδιδαν φετβά εναντίον του!

Ο ομοφυλόφιλος γάμος, αίτημα που αναδείχθηκε στα «πέτρινα χρόνια» του AIDS, έχει σήμερα αναχθεί σε φιλοσοφική λίθο των γκέι διεκδικήσεων. Ο Λάγκερφελντ δεν είναι ο μόνος που σαρκάζει μια εμμονή που αντικαθρεφτίζει τη συντηρητικοποίηση μιας μερίδας της κοινότητας, η οποία τις προηγούμενες δεκαετίες απέκτησε αναγνώριση, εισόδημα, ισχύ και -αναπόφευκτα- μικροαστικά ήθη κι έθιμα. Αντί οπότε να διεκδικεί την αυτονόητη κάποτε διαφορετικότητα, πασχίζει πλέον αγχωμένα να αποδείξει ότι «είμαστε ακριβώς σαν κι εσάς». Ότι δηλαδή παντρευόμαστε, κουρεύουμε μαζί το γκαζόν, ψωνίζουμε στα mall, θέλουμε (υιοθετημένα) παιδιά και σκύλο ράτσας. «Αλλά πόσους γκέι χωράει τελικά αυτό το σκιαχτικό και για πολλούς στρέιτ άλλωστε μοντέλο; Τι σημαίνει να λες ότι είμαστε «όπως όλοι οι άλλοι»; Ποιοι είναι τελικά αυτοί; Τι γίνεται με όσους δεν έχουμε σπίτι με κήπο και γκαζόν μήτε καν ασφάλιση να μοιραστούμε με τον σύντροφό μας, όσους έχουμε άλλες προτεραιότητες στη ζωή, όσους απλά δεν παζαρεύουμε την ελευθερία μας;

Οι εποχές βέβαια αλλάζουν, οι ανάγκες επίσης. Η διεύρυνση της δημοκρατίας, εγγύηση για τις κοινωνικές ελευθερίες, προϋποθέτει ίσα δικαιώματα κι επιλογές. Χαμογελώ συνωμοτικά στο ζευγάρι από την Κύπρο που θέλει γκέι γάμο στο νησί, στην τραβεστί που έπεισε Βραζιλιάνο δικαστή να της αναθέσει δύο εγκαταλειμμένα ανήλικα, στη Γαλλίδα λεσβία που διεκδικεί άδεια πατρότητας για το μωρό της συντρόφου της. Τους περισσότερους γκέι που ξέρω, ωστόσο, άλλα τούς προβληματίζουν καταρχάς. Υποψιάζομαι επιπλέον ότι είναι καλύτερο -και εξελικτικά χρησιμότερο- να επενδύεις στη διαφορά παρά σε μια ισοπεδωτική, δυσοίωνη ομοιότητα.

 

 

Queer Week


27/3 Σ' έπιασε η άνοιξη; Ανέβα Θεσσαλονίκη για το Spring Break party (περιοδικό «Screw» & Bel Ami boys club) στο D7 bar, Δεσπεραί 7, ΔΕΘ. Hot shows, Αγόρι του Μήνα και πολλές εκπλήξεις, λέει.28/3 Αστυνομία, αλτ! Police Academy party με ανάλογη αμφίεση στο My Bar, Κακουργοδικείου 6, Ψυρρή. Τυχόν παραβάτες θα συλληφθούν πάραυτα!Είσαι γκέι/λεσβία/τρανς/αμφί/ό,τι κι έχεις θέμα; Κάλεσε τη νέα τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης Proud Support 210 3223760, αρχικά κάθε Τετάρτη 6-8 μ.μ. Μία πρωτοβουλία εθελοντών τού Be Positive. • Happy Hours=happy days! H Alexander sauna σε σκέφτεται κι επεκτείνει τον θεσμό της χαρούμενης ώρας. Εκτός της ισχύουσας Happy Hour του Σαββατοκύριακου (4-5 μ.μ.), Happy Hour τώρα και τις καθημερινές 7-7.30 μ.μ. με προνομιακή τιμή εισόδου 10 ευρώ. Νέα άφιξη: Labyrinth steam & foam playroom, ανοικτό Σαβ.-Κυρ. και στα πάρτι-c u there! Μ. Αλεξάνδρου 134, Γκάζι.