Είναι σπάταλο το IceBucketChallenge;‏

Είναι σπάταλο το IceBucketChallenge;‏ Facebook Twitter
Ο κάθε άνθρωπος πίνει περίπου 1.8 λίτρα νερό τη μέρα και στην Ελλάδα ζουν περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι οπότε μόνο κάθε μέρα, μόνο στην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου 20 εκατομμύρια λίτρα νερό.
0

 

Αφορμή γι' αυτά που θα σας πω αποτέλεσε ένα άλλο κείμενο που δημοσιεύτηκε στη στήλη YouSendIt! του LIFO, στο οποίο γραφόταν ότι το #IceBucketChallenge είναι μια βλακεία, μια μόδα με την οποία οι άνθρωποι σπαταλούν νερό.

Αυτή η άποψη δεν είναι και πολύ σωστή. Το κείμενο υπερδραματοποιεί λίγο την κατάσταση.

Αναφέρεται ότι υπάρχουν μόλις 14 εκατομμύρια λίτρα πόσιμο νερό στη Γη. Ευτυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια! Ο κάθε άνθρωπος πίνει περίπου 1.8 λίτρα νερό τη μέρα και στην Ελλάδα ζουν περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι οπότε μόνο κάθε μέρα, μόνο στην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου 20 εκατομμύρια λίτρα νερό.

Σύμφωνα με το USGS, έναν οργανισμό που υπάγεται στο U.S. Department of Interior (κάτι αντίστοιχο του δικού μας υπουργείου εσωτερικών), ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 86 τετράκις εκατομμύρια λίτρα. Διαφορά τάξεων μεγέθους.

Δείτε πως φαίνονται τα 14 εκατομμύρια και τα 86 τετράκις εκατομμύρια, το ένα κάτω από το άλλο:


14,000,000
86,000,000,000,000,000

6.1 δισεκατομμύρια φορές περισσότερο!

Μια διαφορά ΝΑ, με το συμπάθειο!

Πάλι σύμφωνα με το USGS (φαντάζομαι οι Έλληνες χρησιμοποιούν περίπου το ίδιο νερό με τους Αμερικάνους), κάθε άνθρωπος χαλάει περίπου 300-400 λίτρα νερό τη μέρα. Τα περισσότερα για να κάνει μπάνιο (κάθε λεπτό στο μπάνιο σπαταλάμε περίπου 10 λίτρα νερό) και για να τραβάει το καζανάκι (5-11 λίτρα κάθε φορά, ανάλογα με το καζανάκι). Οπότε τα 5 λίτρα που θα χαλάσει κάποιος μια φορά για να ρίξει έναν κουβά νερό στο κεφάλι του, βοηθώντας παράλληλα να μαζευτούν λεφτά για να μην πεθαίνουν άνθρωποι είναι μηδαμινά και νομίζω πως αξίζουν.

Για να γίνει λίγο πιο κατανοητό, αν αφήσετε το νερό στο μπάνιο να τρέξει για μισό λεπτό λιγότερο την επόμενη φορά που θα κάνετε μπάνιο ή αν τραβήξετε το καζανάκι μία ή δύο φορές λιγότερο αύριο, μπορείτε να ρίξετε έναν κουβά νερού στο κεφάλι σας, χωρίς να αισθάνεστε τύψεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ALSA τον τελευταίο μήνα έχει συγκεντρώσει περίπου $100εκατ. ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε μαζέψει $2.1εκατ. Όπως καταλαβαίνετε το #IceBucketChallenge βοηθάει. Σίγουρα κάποιοι το κάνουν για τα likes αλλά αυτός δεν είναι λόγος να αφορίζουμε τόσο απλά και εύκολα κινήματα που σκοπό έχουν να βοηθήσουν ανθρώπους γύρω μας να μην πεθαίνουν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ