Όλοι έχουμε μια θάλασσα μέσα μας. Αλήθεια σκεφτείτε πως είμαστε 75% νερό. Κάθε φορά που περπατάμε ξεκινάμε να σαλπάρουμε. Η βάρκα και ο καπετάνιος της είμαστε εμείς. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε τον έλεγχο της βάρκας μας, να ελέγχουμε δηλαδή το που θα την αφήσουμε να σαλπάρει.

 

Πάρε τον έλεγχο της βάρκας σου. Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου. Σταμάτα να ανησυχείς για τις βάρκες των άλλων. Μην παίρνεις τα κουπιά τους και μην προσπαθήσεις να κωπηλατήσεις για εκείνους. Μπορείς φυσικά να τους δώσεις οδηγίες, μπορείς να τους δείξεις εσύ την τεχνική αλλά να θυμάσαι πάντα πως πρέπει οι ίδιοι να κωπηλατήσουν τη δική τους βάρκα. Και εσύ τη δική σου. Απαλά και ήρεμα. Όχι με οργή, όχι με θυμό, όχι πηγαίνοντας αντίθετα στο ρέμα, αλλά ακολουθώντας τη ροή του. Το διάβασες αυτό που είπα πριν; Ακολούθησε τη ροή... της ζωής. Την πραγματικότητά της. Οπότε προχώρησε το δρόμο σου με λογική, διακριτικά και ήρεμα κάτω από το ρεύμα της συνείδησης. Χαρούμενα... όχι ανταγωνιστικά, όχι τόσο σοβαρά... όχι! Και χαμογέλα.

 

Επιστήμονες απέδειξαν ότι στο μυαλό μας δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανησυχίας και ενθουσιασμού, η μόνη διαφορά είναι το πως εσύ θα αντιμετωπίσεις κάτι νέο που θα έρθει στο δρόμο σου. O Σαίξπηρ είπε πως η τραγωδία είναι μια κωμωδία παρεξηγημένη. Τα πάντα είναι θέμα ερμηνείας.

 

Η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις μέρες μας είναι το άγχος. Και τι είναι το άγχος; Είναι το πώς ερμηνεύεις το τι σου συμβαίνει. Επιστήμονες απέδειξαν ότι στο μυαλό μας δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανησυχίας και ενθουσιασμού, η μόνη διαφορά είναι το πως εσύ θα αντιμετωπίσεις κάτι νέο που θα έρθει στο δρόμο σου. O Σαίξπηρ είπε πως η τραγωδία είναι μια κωμωδία παρεξηγημένη. Τα πάντα είναι θέμα ερμηνείας.

 

Να είσαι χαρούμενος λοιπόν. Έρευνες στο Χάρβαρντ έδειξαν ότι το 75% της δουλειάς και της σχολικής επιτυχίας οφείλεται στα υψηλά επίπεδα θετικών σκέψεων. Αυτοί που σκέφτονται πάντα αισιόδοξα, όχι μόνο είναι πιο υγιής σωματικά αλλά αναρρώνουν γρηγορότερα από ασθένειες και ζουν περισσότερο.

 

Και επειδή η ζωή μας λένε πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα όνειρο, ένα όνειρο που περνάει φεύγει και χάνεται είναι καθήκον σου να δεις την αλήθεια: Ότι είσαι πολύ δυνατός και πως εσύ επιλέγεις το πως θα δεις τη ζωή και το πως θα τη ζήσεις. Εσύ είσαι ο καπετάνιος της βάρκας σου, εσύ έχεις τα κουπιά της... ξεκίνα να σαλπάρεις λοιπόν!