ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών;

 Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών; Facebook Twitter
10

 

 Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών; Facebook Twitter

 

Στις 30 Απριλίου δημιουργήθηκε ένα group στο Facebook που είχε ως περιγραφή το εξής:

"Δρούμε άμεσα για να σταματήσει το νομοθετικό έγκλημα για την καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών".

 

Σίγουρα και άλλες φωνές θα έπαιξαν ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα (και στην ενημέρωσή του), όμως στόμα με στόμα, share με share, το εν λόγω γκρουπ έκανε και μερικά -δυστυχώς όχι όλα- τα ΜΜΕ να πάρουν θέση και να γράψουν για το θέμα. 

 

Στο νέο τεύχος της LIFO, ο Θεόφιλος Δουμάνης έκανε ένα λεπτομερές ρεπορτάζ για το θέμα, απ' το οποίο, θεωρώ, ότι είναι σαφές πως το νομοσχέδιο για τους ελληνικούς αιγιαλούς που προωθείται από την κυβέρνηση θα είναι (αν ψηφιστεί) μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. 

 

Αντιγράφω απ' αυτό, μόνο το: 

 

Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

Καταργείται το ισχύον ανώτατο όριο των 500 τ.μ. και η υποχρέωση για ελεύθερες ζώνες 100 μέτρων και παραδίδεται όλη η παραλία στην επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα και οι καταπατήσεις έναντι τιμήματος, χωρίς ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.

Καταργείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού και είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας». Δημιουργούνται οι κλειστές παραλίες. Αν πληρώσεις, μπαίνεις.

Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό, αφού δεν υπάρχει το χειμέριο κύμα των 50 μέτρων, όπου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Τώρα, ο όμορος ιδιοκτήτης μπορεί να φτιάξει την παραλία και να φτάσει στα 10 μέτρα από τη θάλασσα. Ουσιαστικά, ανατρέπεται το ίδιο το Σύνταγμα που λέει ότι δεν μπορεί ο καθένας να στήνει το παραμάγαζό του.

Τίθεται εκτός προστασίας η παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο. Στις λίμνες μπορεί κάποιος να στήσει επιχείρηση στα 30 μέτρα από τις όχθες, υπό προϋποθέσεις και στα 10 μέτρα.

Επιτρέπεται το μπάζωμα θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, αν αυτή χαρακτηριστεί στρατηγική ή υπάγεται σε ειδικό σχέδιο ανάπτυξης.

Αγνοείται ο προ τριετίας εθνικός νόμος για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης». Οι υποχρεώσεις για περιοχές Natura δεν λαμβάνονται καν υπόψη.

 

*Θα πρότεινα να διαβάσετε και το άρθρο του Θεόφιλου Δουμάνη, για όλα τα στοιχεία.

**Και μια σημερινή είδηση: 408 γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της Ελλάδας για φέτος

 

=======

 

 

 Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών; Facebook Twitter

 

 

Δεν μου αρέσει η καταστροφολογία που βλέπω γύρω μου σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ούτε υποστηρίζω στα τυφλά κάθε περιβαλλοντολόγο που πεισμώνει και αντιμάχεται οποιαδήποτε αλλαγή, συχνά με υπερβολική οικολογική ευαισθησία. Όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πραγματικά ξεπερνά κάθε όριο. Πιο ήπιες αλλαγές και μόνο σε ορισμένες περιοχές της χώρας κλπ, αλλά αυτό πιάνει κάθε ακτή της Ελλάδας και εν δυνάμει της αλλάζει τα φώτα. Θεωρώ πως παραπάει!

 

Έκανα λάικ στην εν λόγω σελίδα στο Facebook και υπέγραψα στο petition.

Έκανα δηλαδή τον ηλεκτρονικό ακτιβισμό του καναπέ και του πληκτρολογίου (μόνο που πρέπει να καταλάβουμε πως στην ψηφιακή εποχή, η ψηφιακή διαμαρτυρία είναι αυτή που, τελικά, πιάνει τόπο).

 

Ευτυχώς πέρα απ' τα λάικ και τις υπογραφές έχω και τη δύναμη να μεταδώσω και σε άλλους το μήνυμα, κι έτσι θέλω εδώ να αναδημοσιεύσω μερικές οδηγίες σε όσους θέλουν να βοηθήσουν το σκοπό. 

 

 

 Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την καταστροφή:


1) Κατ'αρχάς ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ το νομοσχέδιο για να έχουμε αποψη από πρώτο χέρι. Μπαίνουμε στη δημόσια διαβουλευση και δινουμε τη γνώμη μας μεχρι το μεσημερι της 13ης Μαΐου. Το λινκ: http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692


2) Προωθούμε το νομοσχέδιο σε όσους γνωρίζουμε να κατεβαίνουν υποψήφιοι σε παραθαλάσσιους δήμους ή περιφέρειες, κυρίως κεί που είμαστε ψηφοφόροι. Τους ζητούμε να πάρουν θέση.

 

3) Γράφουμε στους βουλευτές μας μέσω του http://www.vouliwatch.gr/ .

 

4) Ζητούμε, όσοι μπορούμε, από κάποιους επώνυμους να τοποθετηθούν δημόσια ενάντια στο νομοσχέδιο.

 

5) Προωθούμε το νομοσχέδιο σε όσους γνωρίζουμε για να ευαισθητοποιηθούν ακόμα και αν αυτοί δεν είναι ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα

 

6) Κοινοποιούμε το λινκ της διαβούλευσης σε όλα τα προφίλ που μπορούμε και ανεβάζουμε συνεχώς αναφορές σχετικές με το θέμα.

 

 

—Εδω η σελίδα https://www.facebook.com/aigialoi <-- LIKE
—Εδώ το TWITTER https://twitter.com/SaveGRSeashore <-- FOLLOW
—Εδώ η συλλογή υπογραφών http://www.change.org/petitions/greek-goverment-stop-proposed-legislation-for-the-greek-shoreline?share_id=QRniweEyVY&utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false <--- SIGN
—Εδώ το φεστιβάλ https://www.facebook.com/groups/232158346976361/?fref=ts

 

 

10

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες. Απλά μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Ελλάδα είναι γελοία υπόθεση. Άμα έχεις λεφτά την πέρνεις. Αρχίστε να τις κλαίτε από τώρα τις παραλίες, αν περάσει το νομοσχέδιο.
Καλο Αλλα υπερβολική οικολογικοί ευαισθησία δεη υπάρχει ok?Και οι περιβαντολόγοι όταν αμύνονται με πάθος το περιβάλλον κάτι ξέρουν παραπάνω από εσένα είναι επιστήμονες.
ΜΠΡΑΒΟ ΑΡΗΑυτό το νομοσχέδιο είναι πραγματική "αλητεία", "γραμμένο" στο πόδι, ίσα-ίσα για να μπορούν επενδυτές να προλάβουν να κάνουν δικές τους και να χτίσουν μέσα στα επόμενα 7 χρόνια τις παραλίες της χώρας.ΠΡΕΠΕΙ να αποτραπεί. Μας αφορά ΟΛΟΥΣ, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες.Να θυμήσω πως σε 7 χρόνια θα τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για υποχρεωτικό μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα στα νεόδμητα κτίρια. Αυτό σημαίνει πως έχουμε 7 χρόνια να σώσουμε ότι μπορούμε, από εκεί και μετά θα έχουμε το παραπάνω ευρωπαϊκό "δίκτυ ασφαλείας".
"Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα και οι καταπατήσεις έναντι τιμήματος, χωρίς ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης."Παραγραφος 2, Αρθρο 15:2. Με την αίτηση συνυποβάλλεται η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, αν απαιτείται η έκδοσή της από την υφιστάμενη νομοθεσία Αν δεν υφίσταται τέτοια απόφαση, ζητείται η χορήγηση προθεσμίας για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του έργου, σύμφωνα με το Ν. 4014/11, όπως ισχύει. Η προθεσμία χορηγείται από το αρμόδιο κατά την παράγραφο 1 όργανο και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η αίτηση νομιμοποίησης απορρίπτεται.Αν για την κατασκευή του έργου δεν απαιτείται η έκδοση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, υποβάλλεται έκθεση του αιτούντος στην αρμόδια για την προστασία του περιβάλλοντος υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, στην οποία περιγράφονται οι οχλήσεις στο περιβάλλον από την εξακολούθηση της λειτουργίας του έργου και προτείνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την άρση ή την ελαχιστοποίηση των οχλήσεων. Επί της έκθεσης εκδίδεται συνοπτική γνωμοδότηση της υπηρεσίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου και τους όρους ελαχιστοποίησης των επιβλαβών επιδράσεων, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Τι θα αποτελουσε "ουσιαστικη εκτιμηση", Αρη;
δηλαδη με 5 χρόνια περιθόριο για να καταθεσει ο αλλος μια μελετη περιβαλλοντικων επιπτώσεων (που στην ουσια του δινουν 5 χρονια μέχρι να βρεις ποιους να λαδωσει) η με μια γνωμοδοτηση απο την περιφερεια εσυ καλυπτεσαι;
Αν το προβλημα μας ειναι η διαφθορα (που ειναι, αλλα οχι μονο αυτη) τοτε οποιοδηποτε νομοσχεδιο ειναι τρωτο οποτε να μη συζηταμε για τις διαταξεις.Και, ναι, καλυπτομαι. Εκτος αν εχεις κατι συγκεκριμενο να αντιπροτεινεις.
Μπράβο για την πρωτοβουλία και τις μεθόδους αντίδρασης που προτείνεις! Ωστόσο, άσχετη όντας και με τα νομικά, δεν καταλαβαίνω το εξής: Πώς είναι δυνατόν να περάσει αυτός ο νόμος; Δεν παραβιάζει τουλάχιστον 5-10 άρθρα του Συντάγματος;Θα μου πεις, αντισυνταγματικός ήταν κι ο νόμος για την αναδρομική φορολογία και πέρασε...
Ξεδιάντροπη αλητεία το νομοσχέδιο.Όποιος μείνει και τώρα απαθής μη βγει στο μέλλον να γκρινιάξει που δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην κάποτε αγαπημένη παραλία του.
Μπράβο Άρη για τη πρωτοβουλία. Δε νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που υποστηρίζει αυτό το έκτρωμα. Κι εγώ υπέρ της επιχειρηματικότητας είμαι αλλά όλα έχουν όρια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αν κάποιος επενδυτής θέλει, μπορεί να κλείσει ας πούμε μια παραλία σαν το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο να τη γεμίσει ομπρέλες και να χρεώνει εισιτήριο.Ήμαρτον...