Θα καταστραφεί στ' αλήθεια η μαγευτική Κυλλήνη;

Θα καταστραφεί στ' αλήθεια η μαγευτική Κυλλήνη; Facebook Twitter
Σήμερα μοιράζονται πολύ φωτογραφίες των φανταστικών παραλιών της Κυλλήνης, αφήνοντάς μας να κάνουμε τους συνειρμούς...
6

«Ο Τσίπρας γεμίζει την Ελλάδα με hot spot - Πάνε να καταστρέψουν και τη μαγευτική Κυλλήνη με καταυλισμούς» βροντοφωνάζει σήμερα το Πρώτο Θέμα. 

Ταυτόχρονα στα social media μοιράζονται φωτογραφίες των φανταστικών παραλιών, αφήνοντάς μας να κάνουμε τους συνειρμούς: Αυτές οι παραλίες θα γίνουν βούρκοι, γεμάτοι με δεκάδες χιλιάδες φρικιαστικούς μαυριδερούς υπάνθρωπους. Όλα θα καταστραφούν. Η ομορφιά της χώρας μας θα σβηστεί εντελώς...

Στην πραγματικότητα για την (μη) διατήρηση της ομορφιάς της χώρας μας είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι: Με τις φωτιές που ανάβουμε, με τα αυθαίρετα που χτίζουμε, με τις παραλίες που κάνουμε «ιδιωτικές», με τα σκουπίδια που τις γεμίζουμε, με τα λαδώματα στις πολεοδομίες, με την αδιαφορία μας. 

Και επειδή μου τη δίνουν πολύ τα αυθαίρετα μεγαλοξενοδοχεία, οι μπαζωμένες παραλίες και η κατεστραμμένη ομορφιά, θα ήμουν σαφέστατα αντίθετος με το να γίνει ένας καταυλισμός πάνω στη θάλασσα είτε επρόκειτο να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ή και Έλληνες. 

Θα καταστραφεί στ' αλήθεια η μαγευτική Κυλλήνη; Facebook Twitter

Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Δεν με νοιάζει να υπερασπιστώ την κυβέρνηση, όμως, όχι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Δεν θα πάει κανένας να φτιάξει τσαντίρια και μαχαλάδες στις παραλίες ή στα δέντρα. 

 

«Σήμερα ξεκίνησε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά με στόχο να μεταφερθούν πρόσφυγες σε πρώην τουριστικό χώρο στην Κυλλήνη και σε άλλες δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα», μας λέει ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης. «Στην Κυλλήνη, θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες, που θα στεγαστούν σε 19 σπίτια σε τουριστικό οικισμό», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

 

Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση λοιπόν είναι να αξιοποιηθούν τουριστικά καταλύματα που δεν χρησιμοποιούνται πια, ώστε να στεγαστούν εκεί κάποιες οικογένειες. Ούτε άναρχη δόμηση, ούτε άνθρωποι με σκηνές στις παραλίες, ούτε καταστροφή του περιβάλλοντος. Απλά τοποθέτηση 38 οικογενειών σε εγκαταλελειμμένες τουριστικές δομές, που κάθονται ανεκμετάλλευτες και μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους που αλλιώς θα τους είχαμε στους δρόμους, ή στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Θα καταστραφεί στ' αλήθεια η μαγευτική Κυλλήνη; Facebook Twitter

 

Οι λογικές ενστάσεις

Παρότι οι εθνικιστικές κορώνες, η παραπληροφόρηση και οι υπερβολές που επιχειρούν να φουντώσουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι κατακριτέες, τα πράγματα, φοβάμαι, πως ίσως δεν είναι τόσο απλά. 

 

Ξέροντας πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει σχεδόν κανένα σχέδιο με επιτυχία (ποτέ), είναι λογικό να υπάρχει μια άλφα ανησυχία. Οι σκοποί της είναι αγαθοί, αλλά θα έχει τη δύναμη ή τη θέληση να τους εφαρμόσει όπως πρέπει;

 

Οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται πως οι υποσχέσεις περί εγκατάστασης μερικών μόνο οικογενειών σε μερικά μόνο αχρησιμοποίητα τουριστικά καταλύματα θα οδηγήσουν στη συνέχεια στο άνοιγμα νέων κέντρων φιλοξενίας και στην άναρχη "κατάληψη" της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες. Φοβούνται, ελαφρώς παράλογα κατά τη γνώμη μου, για τις περιουσίες τους και ανησυχούν πως «οι ξένοι» θα τσακώνονται μεταξύ τους και θα προκαλούν μπελάδες... 

 

Θα καταστραφεί στ' αλήθεια η μαγευτική Κυλλήνη; Facebook Twitter

 

Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης όμως: Να τηρεί την τάξη και τους νόμους. Εφόσον καταφέρει να το κάνει, θα αφήσει ικανοποιημένους και τους ντόπιους -που σίγουρα ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί που θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες- αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες που, σεβόμενοι την περιοχή που τους φιλοξενεί, θα ζήσουν για όσο καιρό χρειαστεί σχεδόν σα να βρίσκονται σε διακοπές, χωρίς να ενοχλούν κανέναν. 

 

Είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Αν τυχόν όντως επιβεβαιωθούν οι κινδυνολόγοι και «καταστραφεί η μαγευτική Κυλλήνη», το κρίμα στο λαιμό της.

 

 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ