Η πόλη Nabatiyeh (αλλά και ολόκληρη η ομώνυμη επαρχία) δεν έχει ούτε ένα σινεμά απ' το 1990, όταν έκλεισε και το τελευταίο, ονόματι Stars Cinema.

 

Σύντομα όμως αυτό θα αλλάξει, καθώς ο Kassem Istanbouli και η ομάδα του -όπως πληροφόρησαν το LIFO.gr- εργάζονται νυχθημερόν για να ανακαινίσουν και να ξανανοίξουν το Stars Cinema και να φέρουν το σινεμά και πάλι στην πόλη. 

 

Ο Kassem Istanbouli, ιδρυτής του Istanbouli Theatre, είναι ο διευθυντής του σινεμά Al στην πόλη Tyre, ενός άλλου σινεμά που ξανάνοιξε μετά από 30 χρόνια. Υπό τη διεύθυνσή του εκεί γίνονται Διεθνή Φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια για παιδιά και νέους. Ήταν η εμπειρία του στην Tyre που τον ώθησε να ανοίξει και δεύτερο σινεμά, σε μια πόλη που έχει τεράστια έλλειψη πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

 

Το σινεμά επιστρέφει στην Nabatiyeh του Λιβάνου
Το Stars Cinema είχε ανοίξει στα μέσα της δεκαετίας του '80, και έκλεισε περίπου πέντε χρόνια αργότερα.

 

O ίδιος λέει πως ένας καλός χώρος πολιτισμού φέρνει σε μια πόλη και άλλου είδους πολιτιστικές δραστηριότητες, ανεβάζοντας το επίπεδο της κουλτούρας της περιοχής. Οι άνθρωποι, πιστεύει, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να «χτίζουν» νέα πρότζεκτ μαζί, πρότζεκτ τα οποία οι ίδιοι και η πόλη τους θα απολαύσουν. 

 

O Istanbouli θυμάται την μεγάλη πολιτιστική παράδοση της Nabatiyeh, και την ιστορία των κινηματογράφων που είχε η πόλη αλλά έκλεισαν: το Roxy, το Capitol, το Abu Amin Cinema, αλλά και το Rivoli, που κάηκε στον πόλεμο του 1979, και φυσικά το Stars Cinema που άντεξε μόλις πέντε χρόνια, μέχρι το 1990. Οι κινηματογράφοι αυτοί φιλοξενούσαν τις παραγωγές των σπουδαιότερων καλλιτεχνών του Λιβάνου. 

 

Το σινεμά επιστρέφει στην Nabatiyeh του Λιβάνου

Σύντομα, η μεγάλη οθόνη της ανακαινισμένης αίθουσας θα ξαναγεμίσει εικόνες και ιστορίες, και η πόλη θα ξαναέχει έναν ολόδικό της κινηματογράφο.  

 

 

 

Εικόνες απ' την πόλη και την γενικότερη περιοχή της Nabatiyeh