Σας βοηθάει τελικά το Facebook στη δουλειά σας;

Σας βοηθάει τελικά το Facebook στη δουλειά σας; Facebook Twitter
12

"Κατά πόσο (και πώς) σας έχει βοηθήσει ο λογαριασμός που έχετε στο Facebook στη δουλειά σας;" ρώτησα μερικούς ανθρώπους που εκτιμώ και που κάνουν διαφορετικές δουλειές (ο ένας φτιάχνει κόμικς, ο άλλος γράφει βιβλία, η άλλη επικοινωνεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο άλλος εκδίδει ένα λογοτεχνικό περιοδικό κι ο τελευταίος ξέρει όλα τα τρίβια της γλώσσας μας και έχει ένα απ' τα σημαντικότερα ελληνικά μπλογκ). 

Και να οι απαντήσεις:

Αύγουστος Κορτώ (συγγραφέας, ιδιοκτήτης του fb auguste corteau)

Σας βοηθάει τελικά το Facebook στη δουλειά σας; Facebook Twitter


Είτε ως παρέα, όταν η μοναχικότητα της δουλειάς μου με κάνει να αισθάνομαι ότι μιλάω με τους τοίχους κι αποζητώ τη συντροφιά του εικονικού μου 'τοίχου', είτε ως πηγή ψυχαγωγίας και ομορφιάς (έχω γνωρίσει θαυμάσιους συνθέτες, εκπληκτικούς εικαστικούς, και ακριβούς φίλους μέσα απ' το καθημερινό μου χαζολόγημα στο Facebook),

 

είτε, πάνω απ' όλα, ως μέσο επαφής με τους αναγνώστες μου (ανεκτίμητη πηγή χαράς και ανατροφοδότησης), το μαγευτικό δημιούργημα του κυρίου Zuckerberg υπήρξε κι εξακολουθεί να είναι ευεργετικό τόσο για τη δουλειά μου ως συγγραφέα, όσο και για την καθημερινότητά μου.

 

Εξ ου και ο εθισμός - διότι, ψέματα να μη λέμε, είμαι όντως εθισμένος στο Facebook. Κι όσο και να το κακολογούν ορισμένοι, εγώ του χρωστώ πολλά.

 

 

 

 

Ηλίας Κυριαζής (κομίστας)

 

Σας βοηθάει τελικά το Facebook στη δουλειά σας; Facebook Twitter


Πολυ απλα και συγκεκριμενα, το FB ειναι το site που μου στελνει τον περισσοτερο κοσμο στο site μου  και στο μπλογκ μου. Απο το FB μου ερχονται τα περισσοτερα commissions για σχεδια. Και φυσικα χωρις τον κοσμο που το ειδε και το διεδωσε το στο FB ποτε δε θα ειχα μαζεψει τα απαραιτητα λεφτα για να τυπωσω το τελευταιο μου graphic novel, Elysium Online 

 

Σας βοηθάει τελικά το Facebook στη δουλειά σας; Facebook Twitter

 

 

 


Νίκος Σαραντάκος (δημιουργός του Ε.Ξ.Α.Ι.Ρ.Ε.Τ.Ι.Κ.Ο.Υ. Οι Λέξεις Έχουν τη Δική τους Ιστορία)

 

Σας βοηθάει τελικά το Facebook στη δουλειά σας; Facebook Twitter


Τη δουλειά μου με τη στενή έννοια καθόλου, εκτός αν πούμε ότι η καλύτερη ενημέρωση, που συμβάλλει σ' αυτό το fb, είναι κάτι που βοηθάει.
Κυρίως χρησιμοποιώ το fb για να ανακοινώνω τα άρθρα που ανεβάζω σχεδόν καθημερινά στο ιστολόγιό μου. Από την άποψη αυτή, η διαφήμιση μέσω fb έχει αυξήσει αισθητά την επισκεψιμότητα του ιστολογίου.

Γιώργος Κορδομενίδης (εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ)

Σας βοηθάει τελικά το Facebook στη δουλειά σας; Facebook Twitter

Χρησιμοποιώ το Facebook ―από τον Δεκέμβριο του 2010― κατά 70% σε επαγγελματική βάση (για τη δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων του «Εντευκτηρίου» ― έκδοση του ομώνυμου περιοδικού και των εκδόσεών του, καθώς και των εκδηλώσεων που διοργανώνει στον χώρο του, το «Underground Εντευκτήριο») και κατά το υπόλοιπο για να τοποθετηθώ ως ενεργός πολίτης σε ζητήματα που με ενδιαφέρουν (ο τρόπος που ασκείται η πολιτική στη χώρα, ο δημόσιος λόγος που διατυπώνεται, η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία...).


Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το Facebook είναι σήμερα το πιο αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, τόσο με το προσωπικό προφίλ που διατηρώ όσο και με τις σελίδες και την ομάδα του περιοδικού. Το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο (δεν χρησιμοποιώ άλλα δίκτυα) αποτελεί μια τεράστια διεθνή κοινότητα μέσα στην οποία έχω συναντηθεί με άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα και, σε μεγάλο βαθμό, τις ίδιες απόψεις για το πώς είναι ή/και θέλουμε να είναι η ζωή μας και ο κόσμος μας.

Σας βοηθάει τελικά το Facebook στη δουλειά σας; Facebook Twitter

Κι αποτελεί ένα ελεύθερο και προσβάσιμο από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη ώστε όποιος ενδιαφέρεται να μπορεί να επικοινωνήσει αμέσως με το περιοδικό, για να ζητήσει πληροφορίες που τυχόν χρειάζεται (για κάποιο παλιότερο αφιέρωμα ή δημοσίευμα, για τη διαδικασία υποβολής συνεργασιών ή εγγραφής συνδρομητών κτλ.), όπως και για να διατυπώσει τη γνώμη του ή τη διαφωνία του με κάποια επιλογή του περιοδικού.

Δεν ξέρω κάποιον τρόπο ούτε κατέχω οποιοδήποτε εργαλείο ώστε να αποτιμήσω ποσοτικά τη συμβολή του Facebook σ' αυτή την αδιαμεσολάβητη και ταχύτατη, αμφίδρομη επικοινωνία. Ωστόσο, αισθάνομαι ότι χρωστώ πολλά στον νεαρό (κάποτε) Ζούκενμπεργκ που το επινόησε. Ελπίζω να μην έρθει κάποτε να ζητήσει τα... χρωστούμενα!

Γεωργία Δώδου (υπεύθυνη επικοινωνίας των εκδηλώσεων του Sani Resort)


O λογαριασμός μου στο facebook βοήθησε ως ένα σημείο τη δουλειά μου πιστεύω. Λειτουργεί επικουρικά. Το facebook ειναι μέρος ενός επικοινωνιακού συστήματος όπου -κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη- ο κόσμος ενημερώνεται όπως έκαναν παλιά με τις εφημερίδες. Η διαφορά στο fb -αν ξεχωρίσεις και τις άχρηστες πληροφοίες οι οποίες είναι ουκ ολίγες- ειναι ότι οι ειδήσεις είναι σύντομες άρα ευπεπτες κ ο χρόνος που ξοδεύεις λιγότερος -βολικό γιατί όλοι μας τρέχουμε και επιθυμούμε να μαθαίνουμε ότι γίνεται γρήγορα κ αποτελεσματικά. Η μνήμη όμως της είδησης έχει ''χρονική διάρκεια'' και πρέπει να φρεσκάρεται είτε με επανάληψη του μνμ, είτε με άλλο μέσο. Με μια λέξη η απάντηση μου είναι ''ναι''. Βοηθάει.

 

 

=====

 

 

 

Εσείς τι πιστεύετε, για τον δικό σας Facebook και τη δουλειά σας;

 

 

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
@LixLux: Δεν ξέρω γιατί σας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αναφέρομαι γενικά στο διαδίκτυο (και όχι στο Facebook, το οποίο αφορούσε η ερώτηση). Ίσως δεν εκφράστηκα σωστά. Πάντως, στο μυαλό μου είχα το συγκεκριμένο δίκτυο.ι
Aγαπητή little black submarines το σχόλιο μου δεν αφορούσε καν το fb, αλλά μόνο τη διαδικτυακή ενημέρωση σου αποκλειστικά για πράγματα που είναι σχετικά μόνο με τη θέση σου και τα συνδικαλιστικά σου δικαιώματα. Ξέρεις, το ίντερνετ - και για κάποιους που πραγματικά ξέρουν να το χειρίζονται ΚΑΙ το fb - πέρα από "μπαμπούλες" είναι ανεξάντλητες πηγές πληροφόρησης και μόρφωσης. Και σαν εκπαιδευτικός θα έπρεπε να το γνωρίζεις και να το χρησιμοποιείς κατάλληλα και να μη περιορίζεσαι σε πληροφορίες για μεταθέσεις και απεργίες.
To Facebook είναι εργαλείο. Κατ'αρχάς, είναι τσάμπα διαφήμιση. Αν το χρησιμοποιήσεις σωστά, μπορείς να βγεις κερδισμένος! Προσωπικά έχω βρει δουλειές και συνεχίζω να επεκτείνω τον επαγγελματικό μου κύκλο μέσω φμπ :)
Το facebook βοηθάει στις πωλήσεις όχι στη δημιουργία. Ο συγγραφέας, εικαστικός, κλπ. μιλούν ως πωλητές κι όχι ως δημιουργοί όταν λένε ότι τους βοήθησε. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που συγχέουν το fb με το internet, όπως παλιότερα κάποιοι χρήστες της AOL. Μου τους θύμισε λίγο ο κ. Κορδομενίδης.
Θα μπορούσε η ερώτηση να είναι:"Κατά πόσο (και πώς) σας έχει βοηθήσει το Internet στη δουλειά σας;" (αν και μπορεί να άλλαζε τη θεματολογία).To fb αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων και τείνει να γίνει (αν δεν είναι ήδη) σκουπιδότοπος.Υπάρχουν ωραιότατα sites για κάθε εργασιακή ομάδα και συχνά με ολοκληρωμένες συζητήσεις. Δεν χρειάζεται ο απέναντι να είναι "friend".
Δεν έχω λογαριασμό στο fb αλλα και να είχα δε θα μου ήταν χρήσιμο στη δουλειά μου η οποία είναι αυτη της εκπαιδευτικού.Οτιδηποτε χρειάζομαι για να ενημερωθώ όσον αφορά τρέχοντα ζητηματα(ημερομηνίες αποσπάσεων,μεταθέσεων,εκτυπωση αιτήσεων,συνελεύσεις,εκλογές κ απεργειες του κλάδου κτλ) μπαίνω σε εκπαιδευτικά sites κ καλύπτομαι.
Σαν εκπαιδευτικό μόνο αυτά σε ενδιαφέρουν; Ας πούμε το να μάθεις κάτι για την ιστορία, ή τα μαθηματικά (δεν ξέρω το αντικείμενο σου), ή μια μέθοδο για να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου; Επιβεβαιώνεις περίτρανα την κοινή εκτίμηση που έχει ο κόσμος για τους εκπαιδευτικούς σήμερα.
Απο ποτέ αγαπητε boxer το Facebook έχει μετατραπεί ως μεσο μεταλαμπάδευσης γνωσης για τους εκπαιδευτικούς στο τομέα της ιστορίας των μαθηματικών κ της γενικότερης διδακτικής προσέγγισης του οποιουδήποτε σχολικού μαθήματος;η δουλεια μου στον τομέα της απόκτησης γνώσης καλύπτεται πλήρως μέσω των σεμιναρίων που παρακολουθώ κάθε τοσο και φυσικά μέσω των βιβλίων. Αν θεωρείτε ότι η ύπαρξη λογαριασμού σε ένα social media θα βοηθήσει αυτο το κράτος να αναβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης σήμερα είστε οικτρά γελασμένος.Δεν μαρεσε το "τσουβάλιασμα" που κουβαλαει η τελευταία σας πρόταση διοτι εκτός απο ισοπεδωτικό ήταν και κομματάκι αγενέστατο. Υπάρχουν και ικανοί εκπαιδευτικοί σήμερα ,αυτοι που λόγου χάρη έχουν λογαριασμό στο Facebook και διευρυνουν τις γνωσεις τους μεσα απο αυτο,όχι σαν και εμένα ή κάποιων ακομα που τρωμε τσαμπα τα λεφτα του κράτους γιατι προτιμούμε να δινουμε λιιιιγο περισσότερη βάση στα παιδαγωγικά συγγράμματα του Ματσαγγουρα πχ. και διαφορων λοιπών καθηγητών.