Το ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα άνοιας έχει και λίγη Ελλάδα μέσα του
Ρομπότ για άτομα με προβλήματα άνοιας: μία ελληνική start-up συμμετέχει σε ευρωπαϊκό έργο

 

Caretta-Net είναι μία ελληνική start-up που έχει εδώ και τρία χρόνια που έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στον ευρύτερο χώρο των διαδικτυακών τεχνολογιών και των τεχνολογιών του Web. Η εταιρία καινοτόμησε αναπτύσσοντας μία από τις πρώτες Apps για την αξιολόγηση της προσβασιμότητας δημόσιων χώρων με στόχο την βελτίωση της πρόσβασης αλλά και την ευαισθητοποίηση σε ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία αλλά όλους μας τον νεαρό γονιό με το παιδικό καροτσάκι ή τον ηλικιωμένο με την μειωμένη κινητικότητα και την δυσκολία μετακίνησης ή πρόσβασης.

 

Αυτή τη φορά η Caretta-Net συμμετέχει σε ευρωπαϊκό έργο που δημιουργεί ρομπότ για άτομα με άνοια. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ορίζοντες 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ερευνα και έχει σχεδιαστεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών για όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη διαβίωση όχι μόνο του ίδιου ηλικιωμένου ατόμου, αλλά και την διευκόλυνση των οικείων του που συνήθως επιβαρύνονται με την υποστήριξη και την έγνοια.

 

Μας λέει ο Δρ Χρήστος Κουρουπέτρογλου, Διευθυντής του Ερευνητικού Τομέα της εταιρίας:

 

«Το ρομποτ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία αλλά να καλύψει την ανάγκη που εμφανίζεται στην σύγχρονη πραγματικότητα με όλα τα πρακτικά προβλήματα που συνδέονται με την φροντίδα των ηλικιωμένων – και ειδικά των ηλικιωμένων με προβλήματα άνοιας. Στο έργο, όσο και αν φαίνεται παράξενο, μας απασχολεί το θέμα της μοναξιάς. Η διευκόλυνση στην αυτοεξυπηρέτηση ή η παροχή βοήθειας από ένα ρομποτ μπορεί να είναι κρίσιμες δραστηριότητες αλλά εκείνο που έχει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση ο ηλικιωμένος με άνοια είναι την μοναξιά που οδηγεί στην απομόνωση και κατά συνέπεια στην επιδείνωση της κατάστασής του.

 

Το ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα άνοιας έχει και λίγη Ελλάδα μέσα του
Αυτός είναι ο MARIO επί το έργον

 

Όπως καταλαβαίνετε, σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του έργου είναι εύκολο να περάσουν σε ευρεία χρήση που να αφορά στο σύνολό του τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν μόνα τους. Αναγνωρίζουμε ότι σε μία πρώτη θεώρηση φαίνεται απάνθρωπο ή προβληματικό να έχουμε ένα ρομπότ για συντροφιά, αν όμως η εναλλακτική επιλογή είναι η καθόλου επικοινωνία, τότε το ρομπότ είναι σίγουρα μια καλή λύση. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στο έργο διερευνούμε το ρομπότ σαν ένα μέσο επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους και το εξειδικευμένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Προσπαθούμε λοιπόν, να βρούμε έξυπνους τρόπους για να δώσουμε ένα σύνδεσμο με τον ηλικιωμένο μέσα από την τεχνολογία. Για όλο τον κύκλο γύρω από τον ηλικιωμένο προσφέρουμε εφαρμογές για ποικίλες συσκευές (πχ έξυπνα κινητά, υπολογιστές, κτλ) και φτάνουμε στον ηλικιωμένο μέσα από το ρομποτ. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν απομονώνουμε τον ηλικιωμένο αλλά του προσφέρουμε ένα συνεκτικό δίχτυ προστασίας, επικοινωνίας και υποστήριξης που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα μπορούσε να έχει.

 

Το ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα άνοιας έχει και λίγη Ελλάδα μέσα του

 

Το έργο που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο έχει για συντονιστή την Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Galway στην Ιρλανδία και τα ρομπότ είναι της γαλλικής εταιρίας RoboSoft.

 

Μας ενδιαφέρει η συνεργασία με την RoboSoft και την θεωρούμε στρατηγική – από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι το ρομπότ θα γίνει commodity όπως έχουν γίνει ένα σωρό τεχνολογικά επιτεύγματα. Μας ενδιαφέρει να είμαστε εκεί στη σωστή στιγμή και από αυτή την άποψη αυτή τη στιγμή επενδύουμε σε τεχνογνωσία που μπορεί να μας φέρει στις αγορές μετά από 5 ή 7 χρόνια.»

 

Το ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα άνοιας έχει και λίγη Ελλάδα μέσα του

 

*Περισσότερες πληροφορίες για το ευρωπαϊκό έργο MARIO μπορείτε να βρείτε εδώ.