«Ποια βιβλία τα οποία διαβάσατε ως παιδί παραμένουν σημαντικά για σας και για ποιο λόγο;»

Facebook Twitter
158

 

 

 

To bookpress ζήτησε από 18 συγγραφείς (και εικονογράφους) να ανοίξουν την παιδική τους βιβλιοθήκη. Ανάμεσα στους άλλους ρώτησε κι εμένα, την εξής ερώτηση:

«Ποια βιβλία τα οποία διαβάσατε ως παιδί παραμένουν σημαντικά για σας και για ποιο λόγο;»

Να λοιπόν -με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου- τέσσερα βιβλία που μου έχουν μείνει από την παιδική μου ηλικία.

1) Ο Θησαυρός της Βαγίας, της Ζωρζ Σαρή.

 

 

Έχει γράψει και πολύ καλύτερα (πόσο είχα κλάψει με το Ψέμα!) όμως το μείγμα συναρπαστικής περιπέτειας και καλής παιδικής λογοτεχνίας που υπάρχει στο Θησαυρό της Βαγίας είναι -κατά τη γνώμη μου- αξεπέραστο.

Αποδεικνύει περίτρανα πως τα ελληνικά παιδικά βιβλία δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα σοβαρά, πολιτικά, ή βαρετά.

Απομυθοποιώντας το μυστήριο και την περιπέτεια, η Ζωρζ Σαρή μου άνοιξε πολλούς και διαφορετικούς ορίζοντες - και στη ζωή μου και στο γράψιμο φυσικά.

2) Ο Μικρός Νικόλας

 

 

Ποτέ δεν έγινα τόσο άτακτος όσο ο Νικόλας και η παρέα του - μου έμαθε όμως να βλέπω και ως μεγάλος τον κόσμο με μάτια αθώα και παιδικά.

Διάπλατα ανοιχτά απ' τις (ευχάριστες ως επί το πλείστον) εκπλήξεις που φέρνει κάθε μέρα η ζωή. Μερικές φορές η παιδική αφέλεια προσφέρει μεγαλύτερη ηρεμία ψυχής απ' την ενήλικη καχυποψία.

3) Τα μυστήρια της Ένιντ Μπλάιτον.

 

 

Όλα των Μυστικών Επτά και των Πέντε Φίλων. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν τα διάβαζα ως παιδί, μου φαινόταν τρομερά θρίλερ - η αγωνία τους με συντρόφευε ακόμα και σε νυχτερινούς εφιάλτες.

Σήμερα που τα ξαναδιαβάζω καμιά φορά εκπλήσσομαι: είναι φριχτά κακογραμμένα, συνεχώς επαναλαμβανόμενα, τρομακτικά αφελή κι έχουν σχεδόν βουλιμική εμμονή με τα φαγητά. Τα αγαπούσα πολύ όμως - και θεωρώ ότι ακόνιζαν και το μυαλό.

Τα σημερινά παιδιά βέβαια δεν θα τρόμαζαν ούτε στο ελάχιστο και μάλλον θα τα βαριόταν πολύ - εμένα μου δημιουργούν μια αίσθηση ζεστασιάς και μυστηριώδους ασφάλειας...

4) Τα Ημερολόγια του Άντριαν Μολ.

 

 

Η σειρά βιβλίων της Σου Τάουνσεντ με ήρωα ένα 13χρονο αγόρι και το ξεκαρδιστικά αφελές αλλά ταυτόχρονα πανέξυπνο ημερολόγιό του ήταν για μένα μια αποκάλυψη.

Ο Μολ μεγάλωνε όπως μεγάλωνα κι εγώ - ακόμα και σήμερα που πλησιάζει τα σαράντα ακόμα βγαίνουν βιβλία για την τωρινή του ζωή.

Δεν είναι παιδικά βιβλία τα Ημερολόγιά του (όπως ας πούμε το κατά πολύ υποδεέστερο, σύγχρονο, Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα - αλλά μου σημάδεψαν την παιδική μου ηλικία, και όχι μόνο.

Δεν είναι ούτε εφηβικά τα βιβλία αυτά: είναι βιβλία για όλους - κάτι που νομίζω ότι είναι, εξάλλου, ο ορισμός του καλού βιβλίου.

[Τα δικά σας;]

158

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
- Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν. Υπέροχο βιβλίο, το διάβασα πρώτη φορά στα 13 μου και το διαβάζω ακόμα και σήμερα, ξανά και ξανά στα 40.- Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Δώρο απο το μπαμπά μου, με αφιέρωση στο πρώτο φύλλο. Συγκλονιστηκα όταν το πρωτοδιάβασα. Η αφιέρωση του μπαμπά μου (που κας πούμε ότι δεν υπάρχει πια) με συγκλονίζει ακόμα.- Προσοχή! Ο Βράνεκ φαίνεται τελείως ακίνδυνος. Ένα άγνωστο σχεδόν βιβλίο με καταπληκτικό χιούμορ, φοβερή εικονογράφηση και πολύ έξυπνη και πρωτότυπη πλοκή.
"Το παιδι της Κυριακης"- Γκουντρουν Μεμπς, μου αρεσε τοσο πολυ, αφου, καθως ημουν μικρη, ηθελα να προλαβω να το αντιγραψω μεσα σε μια βδομαδα πρωτου το επιστρεψω στην δανειστικη βιβλιοθηκη, για να μην το χασω ποτε!"Η πολη με τους Ασφοδελους", η πρωτη μου γνωριμια με την Αλγερια, εστω και νοερα..
Απο ξενα...-Μαρκ Τουειν - Τομ Σογιερ-Μιχαελ Εντε - ιστορια χωρις τελος-τα απαντα του Ιουλιου Βερν-Χερμαν Μελβιλ - Μομπι Ντικ-Βικτωρ Ουγκω - οι αθλιοι-"οι τρεις ντετεκτιβ", ολη η σειρα-Χαρι Ποτερ, ολα-ΑνατριχιλεςΑπο Ελληνικα...-Ζαχαριας Παπαντωνιου - τα ψηλα βουνα-Ζωρζ Σαρη - ο θησαυρος της Βαγιας-Παντελης Καλιοτσος - τα ξυλινα σπαθια-Γαλατεια Γρηγοριαδου Σουρελη - εμενα με νοιαζει-Αλκη Ζεη - η Κωνσταντινα και οι αραχνες της
Τόσα πολλά...- Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ποτέ μου: Όλιβερ Τουίστ του πολυαγαπημενου Ντίκενς (το δεύτερο που διάβασα ήταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ... κατ' ευθείαν στα βαθιά)- Μικρές Κυρίες- Οι τρεις σωματοφύλακες του αγαπητού Δουμά- Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν της Μπέτι Σμιθ- Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ- Έρχονται οι διαστημάνθρωποι του Αμίτσι (πόσες φορές στην ενήλικη ζωή μου μου έχει έρθει στο μυαλό αυτό το βιβλίο... "πώς χάνεται ο πολιτισμός όταν σβήνουν τα φώτα")- Το μικρό σπίτι στο λιβάδι της Λώρα Ινγκλς (ΟΛΟΙ οι τόμοι, χαχαχα)- Η μελωδία της ευτυχίας της Μαρίας Φον Τραπ- Το ταξίδι των Θεών της Κατρίν Κλεμάν- Τομ Σόγιερ του αγαπητού Τουέιν- Ζωρζ..- Το Μαγικό Φίλτρο του Έντε! Αχχχχ :)- Ο μικρός πρίγκηπας βεβαίως...- Λουντέμης. Ένα παιδί μετράει τ' άστρα...και πόσα πολλά ακόμη... πόσες αμέτρητες φορές τα διάβαζα όλα! Απ' έξω τα είχα μάθει... τι υπέροχοι καιροί.
το καπλάνι της βιτρίνας --> έρωτας, απλά. το διαβάζω και τώρα, που πάτησα τα 20. καταλαβαίνω πολλά περισσότερα τώρα παρά όταν το διάβαζα ως παιδί. και αυτό το κάνει ακόμη πιο μαγικό.οι μάγισσες του roald dahl. υπέροχο, παραμυθένιο βιβλίο!ο μικρός νικόλας είναι μεγάλη αγάπη! λάτρευα τις ιστορίες του και την αθώα του σκοπιά.
Το ψέμα, Ζωρζ Σαρήκαι άρχισα να γράφω κι εγώ ημερολόγιο Νινέτ, Ζωρζ Σαρήγια την υπέροχη οικογένεια της Ζ. ΣαρήΧωρίς οικογένεια, Έκτορ Μαλόγια την αγάπη της μάνας-μπαρμπερίνας προς τον Ρεμί και για τον Βιτάλη Τα Ψάθινα καπέλα, Μαργαρίτα Λυμπεράκηγιατί ο τρόπος γραφής της με έκανε να νιώσω πως υπάρχει μια άλλη διάσταση, μέσα από την οποία αντιλαμβανόμαστε τη ζωή, πολύ αισθαντική, και πολύ γυναικείαΟμήρου Οδύσσεια (Εκδόσεις Στρατίκη)για τον Οδυσσέα και τη στιγμή που λέει 'εγώ είμαι ο Οδυσσέας, του Λαέρτη ο γιος..'Τρελαντώνης, Πηνελόπη Δέλταγια την εντύπωση μιας άλλης εποχής, και την επιμονή του Αντώνη να μη λέει ψέματα
1) Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα (πόσο επίκαιρο!)2)Το δέντρο που έδινε του Σελ Σιλβερσταιν (ύμνος στην αληθινή αγάπη)3)Ο ερωτευμένος βάτραχος, Max Velthuijs(για τον έρωτα)4)Η τελευταία μαύρη γατα του Ευγένιου Τριβιζά (μιλώντας με απλά λόγια για το ρατσισμό)
Narnia, Ενα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, Τομ Σώγιερ και Hobbit!!! :) Εννοείται μετα με πήρε η μπάλα με τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών και δε σταμάτησα να το διαβάζω έκτοτε....