[Οι φωτογραφίες είναι απ' το Mobile Diaries]

 

 

Εντάξει. Ο Νόαμ Τσόμσκι δεν παρακαλεί να διαβάσετε το ποστ μου. Ο Νόαμ Τσόμσκι δεν ξέρει καν ότι υπάρχω. Κάτι του συμβαίνει όμως όταν μπλέκεται με την Ελλάδα και αρχίζουν τα μπερδέματα.

 

Θα θυμάστε ίσως την υπόθεση Θανάση Λάλα πριν από 15 περίπου χρόνια. Τότε που το Βήμα παρουσίασε μια χειμαρρώδη συνέντευξη που πήρε ο Λάλας (η αξιοπιστία των συνεντεύξεών του αμφισβητήθηκε τότε - τις παίρνει ο ίδιος ή συνεργάτες του; μήπως τις επινοεί εκ των υστέρων;) την οποία ο Τσόμσκι διέψευσε!

 

Να πώς είχε παρουσιάσει τότε ο Ριζοσπάστης το γεγονός.

 

 

Τέλος πάντων, αυτά είχαν γίνει τότε με τον Νόαμ Τσόμσκι την "παλιά καραβάνα της, από αναρχικές θέσεις, αντικομμουνιστικής εκστρατείας" . (Συγκρατούμαι.)

Στις μέρες μας όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Διαβάστε την επιστολή που έστειλε στην Καθημερινή αναγνώστης της...

 

 

Η υπογραφή του Νόαμ Τσόμσκι

 

Κύριε διευθυντά,

Στις 20/8/2011 διάβασα στον Τύπο ότι 902 πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί διαφόρων χωρών συνυπέγραψαν κείμενο, με το οποίο εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους «... Ελληνες πανεπιστημιακούς που αντιτίθενται στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που κλονίζει την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και οικονομία.»

 

Ενιωσα, βεβαίως, την προσήκουσα τιμή που τόσες διεθνείς προσωπικότητες ενέκυψαν στις πληγές του εκπαιδευτικού συστήματος της μικρής Ελλάδας και αφιέρωσαν τον αναγκαίο χρόνο και ενέργεια για να τις μελετήσουν και να αποφανθούν, ιδιαιτέρως δε καθώς διάβασα, πρώτο μεταξύ των υπογραφόντων, το όνομα του πατέρα της σύγχρονης γλωσσολογίας και σημαντικού πολιτικού στοχαστή, καθηγητή κ. Νόαμ Τσόμσκι.

 

Αναρωτήθηκα όμως: πώς συμβιβάζονται οι θέσεις του κειμένου και της βαθιάς αντίδρασης στον εκσυγχρονισμό που αντιπροσωπεύει, με τις πεποιθήσεις ενός ανθρώπου που επέλεξε να περάσει την ακαδημαϊκή του ζωή στο MIT, ήτοι σε ιδιωτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα όπου είναι αδιανόητα πράγματα όπως η κομματική εκλογή πρυτάνεων, οι φοιτητοπατέρες που διακόπτουν παραδόσεις, οι πολιτικο-ακαδημαϊκές βαθμολογικές συναλλαγές, οι αιώνιοι φοιτητές, η διαστροφή της έννοιας της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας προς συγκάλυψη ποινικώς κολασίμων ενεργειών κ.λπ.

 

Χωρίς να έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά τον Τσόμσκι, του έγραψα ηλεκτρονικά εκφράζοντας αυτή την απορία μου. Είχε την καλοσύνη να μου απαντήσει αμέσως, ρωτώντας σε ποιο πράγμα αναφερόμουν, ζητώντας να του προωθήσω αντίγραφο του κειμένου που εμφανίστηκε να έχει υπογράψει, καθώς «δεν μπορεί να το εντοπίσει».

 

Τον παρέπεμψα στην ιστοσελίδα HYPERLINK”http://www.petitiononline. com/mod_perl/signed.cgi?GRUNIV” http:// www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?GRUNIV, που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή υπογραφών. Τότε, ο καθηγητής μού απάντησε ότι, όπως είπε, «περιέργως» δεν βρίσκει κανένα ίχνος του κειμένου στα χαρτιά του. Αντιγράφω κατά λέξη τις τελευταίες φράσεις του μηνύματός του: «... Είναι γελοίο να αναφέρεται πρώτο το όνομά μου. Δεν έχω εμπλακεί σοβαρά σε αυτό το ζήτημα (αν έχω εμπλακεί καθόλου, δηλαδή)» (= «… It’s ridiculous for my name to be first. I’m not seriously involved (if at all)»).

 

Νομίζω είναι φανερό πως η βελούδινη διατύπωση του καθηγητή προκύπτει από συνδυασμό της απορίας του για μια τέτοια χρήση του ονόματός του, και πιθανώς κάποιας αίσθησης συναδελφικής αλληλεγγύης προς άλλους υπογράφοντες. Ας εκτιμήσει ο καθένας το ηθικό περιεχόμενο της υφαρπαγής του τεράστιου κύρους του.

 

Αλεξιος Δημ. Παπασταύρου / Δικηγόρος Αθηνών

 

....................................................................................................................

 

 

*Το ότι φέρεται να υπέγραψε (και πρώτος-πρώτος μάλιστα) κείμενο εναντίον της Ελληνικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης χωρίς να το πολυξέρει δεν είναι αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, αλλά το ότι απαντά αμέσως σε email που του στέλνουν...

 

 

**O Νόαμ Τσόμσκι προτείνει επίσης να διαβάσετε το συγκινητικά ωραίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ποστ μου για τον Λεωνίδα Κύρκο και το παιδικό μου ημερολόγιο (αν τον ρωτήσετε θα το αρνηθεί, όμως θα λέει ΨΕΜΑΤΑ!)

 

Το καλύτερο δώρο γονιών σε παιδί (μετά τη ζωή και την αγάπη). Εις μνήμην Λεωνίδα Κύρκου.

 

:)