Ο Δραγασάκης έκανε την μεγάλη έκπληξη (δικαιώνοντας τον Παπανδρέου για το "Λεφτά Υπάρχουν")

Ο Δραγασάκης έκανε την μεγάλη έκπληξη (δικαιώνοντας τον Παπανδρέου για το "Λεφτά Υπάρχουν") Facebook Twitter
17

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριζε πριν εκλεγεί ότι, λεφτά υπάρχουν αλλά τα τρώνε οι Υπουργοί του Καραμανλή, τα κλέβουν αυτοί με τα δομημένα ομόλογα, δεν τα διεκδικεί η χώρα, υπάρχουν αλλά κανείς δεν αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, κανείς δεν νοικοκυρεύει το κράτος και λοιπά. 

Οι ψηφοφόροι πριν τις εκλογές άκουσαν βέβαια μόνο την φράση που τους άρεσε και τους συνέφερε, το Λεφτά Υπάρχουν, χωρίς να υπολογίσουν ότι θα πρέπει όντως να νοικοκυρευτεί το κράτος και να αλλάξουν νοοτροπίες. Έτσι τον ψήφισαν. 

Αφότου τον ψήφισαν, και αφού αυτός απέτυχε να τα διεκδικήσει, να φέρει επενδύσεις και να αλλάξει τη νοοτροπία του κράτους και των πολιτών, όλοι κράτησαν την αρχή της φράσης ως αυτόνομο σλόγκαν, το Λεφτά Υπάρχουν - και όπως είναι λογικό ζητούσαν το λογαριασμό. 

Να όμως πώς αριβώς ήταν ολόκληρη η φράση της γνωστότερης ατάκας του ΓΑΠ:

δείτε στο 2.35

Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Σε συνέντευξη τύπου την ίδια περίοδο είχε πει ότι λεφτά υπάρχουν από τις πολλές σπατάλες του δημοσίου οι οποίες θα περιοριστούν, όπως θα περιοριστούν και οι χαριστικές πράξεις, αναφέροντας για παράδειγμα αυτές που αφορούν στις τράπεζες, στις οποίες, όπως είπε, χαρίστηκαν πέντε δισ. ευρώ.

 

Το ότι μετά ΔΕΝ πέτυχε όλα τα παραπάνω είναι δυστύχημα. Όμως το να τον έχει στιγματίσει μια φράση την οποία κανείς δεν αναφέρει ολόκληρη, είναι μάλλον χαζό. 

 

Ως προεκλογική εξαγγελία, το "λεφτά υπάρχουν αρκεί να μειωθούν οι σπατάλες, η φοροδιαφυγή κλπ" δεν νομίζω ότι ήταν κάτι πρωτοφανές. Το να χρησιμοποιείται διαστρεβλωμένη η φράση απ' τους εχθρούς του για να τον κοροϊδέψουν είναι, κατά τη γνώμη μου, αδικία, τη στιγμή που η αποτυχία του να μειώσει τις σπατάλες, τη φοροδιαφυγή κλπ είναι κάτι πολύ πιο χειροπιαστό και κοροϊδέψιμο.

 

 

Πριν λίγο διάβασα τη δήλωση του Δραγασάκη του ΣΥΡΙΖΑ: 

 

«Αδικούμε λίγο τον Παπανδρέου. Είχε πει το "υπάρχουν λεφτά" με την έννοια πού πάνε τα λεφτά» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο left.gr, με θέμα την οικονομική κρίση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από αυτήν.
Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «αυτό τότε είχε μια λογική», καθώς, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα το έτος 2008, πριν την κρίση, η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δισ. ευρώ - 15 δισ. από καθαρή αύξηση του εθνικού εισοδήματος ετησίως , τρία με τέσσερα δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Άρα η συζήτηση ήταν πού πάνε αυτά τα λεφτά, πώς τα χρησιμοποιούμε, πρόσθεσε. [Όλη η συνέντευξη εδώ.]

 

Συμφωνώ με τον κύριο Δραγασάκη σ' αυτό. Δεν ξέρω αν κρύβεται κάτι πίσω απ' την πρωτοφανή του δήλωση. Μπορεί να προσπαθεί να προσελκύσει παλιούς ψηφοφόρους του Παπανδρέου. Μπορεί να προετοιμάζεται για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έκανε όσα υποσχέθηκε, και να επιδεικνύει τώρα πολιτική αβρότητα και πραγματισμό, για να μην ακούσει όσα άκουσε ο ΓΑΠ.  

 

Μπορεί τέλος να θεωρεί ότι όντως είναι άδικο να μένουμε σ' αυτή τη φράση. Γεγονός είναι ότι όντως, υπήρχαν τότε λεφτά -ας τελειώσει ο μύθος του "ψεύτη Τζέφρι", αλλά κανείς δεν τα διαχειρίστηκε σωστά, ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή (που μας οδήγησε στη χρεοκοπία), ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου που δεν έκανε αυτά που υποσχέθηκε, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα...

 

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
Μόνο δύο συμπεράσματα μπορούν ανα συναχθούν από το post αυτό και από την πλειοψηφία των σχολίων από κάτω:α) Έχει πέσει τρελό τρολλάρισμα από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚΒ) Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν το ποδήλατο...δεν το ξεχνάς ποτέ και σαν τον πρώτο μεγάλο έρωτα που σε πλήγωσε: πάντα θα τον αρνείσαι αλλά πάντα μέσα σου, με κάθε αντανακλαστικό σου θα τον υπερασπίζεσαι... Δικαίως επομένως, είπε και το "κυβερνώ με διεφθαρμένη χώρα με διεφθαρμένους πολίτες" γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο πολιτικός όμως, δεν είναι φιλόσοφος να αναζητά την αντικειμενική αλήθεια. Κάνει πολιτική και ασκεί διπλωματία για να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες της χώρας που εκπροσωπεί. Προφανώς και ήταν στρεψόδικο αυτό που είπε εκέινη την ημέρα. Προφανώς και όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς από πολιτική επικοινωνία και ψυχολογία θα σου πεί πως όταν λες προεκλογικά κάτι τέτοιο, ο δέκτης του μηνύματος θα κρατήσει και θα απομονώσει αυτό που θέλει να ακούσει, όπως θα τον είχαν συμβουλέψει οι ειδικοί για την επικοινωνία του. Μην ξεχνάμε πως το κοινό του είχε συνηθίσει από το στόμα του πατέρα του να ακούει πάντα αυτά που ήθελε να ακούσει (επρόκειτο για ένα "εκπαιδευμένο", ευεργετηθέν εκλογικό σώμα), οπότε μιλάμε και για ένα κοινό ήδη προκατηλειμμένο. Ας αφήσουμε όμως, όλα τα υπόλοιπα, ας πιστέψουμε πως ως αθώα περιστερα, εννούσε κατά λέξη αυτά που είπε...αναρωτιέμαι γιατί δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά στη συνέχεια. Το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να πει το "κυβερνώ με διεφθαρμένη χώρα με διεφθαρμένους πολίτες" και να ρίξει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας στα ταρταρα την ώρα που κάναμε ελευθερη πτώση οικονομικά!!! Ουπσ!!! Του ξέφυγε...ρε γαμώτο
Από τα 60 δις των εξόδων του κράτους τα 40 δις ευρώ ήταν δανεικά!!! Τα λεφτά αυτά ποτέ δεν υπήρξαν δικά μας για να τα μοιράσει απλόχερα η κάθε κυβέρνηση και η κάθε αντιπολίτευση με ψεύτικες υποσχέσεις. Τα λεφτά ήταν δανεικά και αντί για παραγωγικές επενδύσεις έγιναν εισαγωγές, βίλες, ταξιδάκια στο εξωτερικό. Εκτός από τις αυξήσεις στην μέση της κρίσης το πιο χοντρό χωρατό ήταν η απόσυρση αυτοκινήτων στην αρχή του 2010. Αρκετά δις ευρώ για εισαγωγές πολυτελέστατων γερμανικών αυτοκινήτων με ζημιά στο κράτος αλλά και στους αγοραστές που προσπαθούν να πουλήσουν τον ακριβοπληρωμένο κούκο ή να επιστρέψουν τις πινακίδες από το πρώην αηδόνι τους.
Για φαντάσου!!!Ξαφνικά μετά από τέσσερα χρόνια απίστευτης χυδαιότητας, σπέκουλας, απαξίωσης, προσπάθειας γελοιοποίησης και κατασυκοφάντησης του Γ.Παπανδρέου, κάποιος από τον Σύριζα είδε το φως το αληθινό.Πού ήταν ο "σοβαρός" Δραγασάκης μέχρι τώρα και δεν μιλούσε; Δεν είχε ακούσει τίποτα για τον Γερμανοτσολιά, τον προδότη, το Αμερικανάκι που μας πούλησε στο ΔΝΤ αφού πρώτα μας είπε ότι "λεφτά υπάρχουν"; Μαζί του και κάποιοι δημοσιογράφοι, που τώρα ανακαλύπτουν ξαφνικά το βίνετεο με τη δήλωση του Παπανδρέου. Προφανώς τόσα χρόνια που άκουγαν καθημερινά το βρισίδι προς τον πρώην πρωθυπουργό, δεν τολμούσαν να ανοίξουν το στόμα τους και να πουν την αλήθεια που ήξεραν. Για να δούμε ποιό στέλεχος του Σύριζα θα παραδεχτεί το εγκληματικό λάθος που έκανε η "αριστερά" (λέμε τώρα) όταν δεν στήριξε τον Παπανδρέου για να γίνει δημοψήφισμα.Η δικαίωσή του έρχεται αργά και βασανιστικά για τους λαϊκιστές που τον πολέμησαν.Αν όμως ο Δραγασάκης και οι σύντροφοί του ποντάρουν στις ψήφους όσων στηρίζουν τον Γ.Παπανδρέου, το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούνται. Δεν ξεχνιούνται οι μούτζες, οι κρεμάλες, τα λιντσαρίσματα, οι συκοφαντίες, οι αντισυγκεντρώσεις και οι τραμπουκισμοί τους.Λάθος πόρτα χτυπάνε.
ναι δεν είδες, πήρε την σκούπα στο ΣΕΦ και σκούπιζε τα φυλλάδια. Πρότεινε να μην αφισορυπαίνουν τα κόμματα στις εκλογές και το έκανε. Το πιο πρόσφατο? Καταψήφισε τη δωρεάν διάθεση των ψηφιακών συχνοτήτων στα κανάλια. Μεγάλη γελοιοποίηση.
Εγώ έχω μια απορία. Τι σχέση έχει αν υπάρχουν ή όχι λεφτά για επενδύσεις ή για την ανάπτυξη με το αν η Ελλάδα έχει ένα ούτως ή άλλως τεράστιο εξωτερικό χρέος; Όσα κονδύλια και να βρεις, όσες ανεμογεννήτριες και να βάλεις τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται δεν μπορείς να τα βρεις από κάπου.Οπότε ή θα δανειστείς από το ΔΝΤ ή θα ανακαλύψεις με θαυματουργικό τρόπο ποσότητες πετρελαίου στο υπέδαφός σου τουλάχιστον ίσες με αυτές της Σαουδικής Αραβίας.
καλά τώρα, το ότι ο γιωργάκης δεν πραγματοποίησε όσα υποσχέθηκε, ούτε ατύχημα ήταν ούτε δυστύχημα, με το συμπάθειο κιόλας...ΣΧΕΔΙΟ ήταν...όσο για τον Δραγασάκη και το κόμμα του, μην τα ξαναλέμε, η 2013 βερσιόν του πασόκ είναι...τόσο...που νομίζω ότι σε κάποια φάση θα ήταν σχεδόν διασκεδαστικό να βλέπαμε ένα άρθρο με ομοιότητες και διαφορές
Μπράβο στον Δραγασάκη αλλά μου φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι για την περίπτωση που συγκρίνουν τον Τσίπρα με τον ΓΑΠ σε περίπτωση που ο πρώτος διοικήσει κάποια στιγμή την χώρα.
Ο ΓΑΠ απευθυνόταν στον έλληνα ψηφοφόρο. Και ο έλληνας αυτό θέλει να ακούσει. Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική παιδεία σ' αυτόν το τόπο. Αν ρωτήσεις κάποιον θα σου πει "ο Ανδρέας μας έφερε λεφτά" ή ο"τάδε μας ρήμαξε στους φόρους", αυτά ξέρουν, αυτά καταλαβαίνουν. Το κράτος υπάρχει για να δίνει λεφτά κι εμείς για να τα παίρνουμε.Πόσοι συμπολίτες μας συνειδητοποιούν ότι το κράτος στην ουσία ήμαστε εμείς και οι πολιτικοί μοιράζουν τα λεφτά μας;
γιατίι ειχε άδικο να γίνει δημοψήφισμα?ή επειδη το υστερικό ψυχαρομπομπολέίκο ήθελε τα δικά του νομίζουν οτι δεν καταλαβαινουμε τι συμβαίνειι. ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ
όλοι κοιτάζουν με απορία όταν λέω πως το δημοψήφισμα ήταν η πιο δημοκρατική λύση. Θες μνημόνιο ή όχι? Παίζει να είσαι και ο πρώτος που διαβάζω πως έχει ίδια άποψη
Ετσι οπως τα λεει ο Δραγασακης ειναι. Απλως θα το εκτιμουσα αν το ελεγε και στο παρελθον, οταν τα περισσοτερα στελεχη του κομματος(ολων σχεδον των κομματων εδω που τα λεμε) με καθε ευκαιρια αρπαζοταν απο την λαικιστικη φραση για να φουσκωσουν τα μυαλα των οπαδων τους. Σιγουρα ο Δραγασακης ειναι ενα απο τα πιο σοβαρα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ(κατα τη γνωμη μου λιγα ειναι τετοια)και προφανως δεν του πολυαρεσε αυτη η σπεκουλα...
Δε νομίζω ότι η φράση έμεινε γιατί έλεγε ψέματα ο Παπανδρέου. Μάλλον επειδή - ήταν ο τελευταίος που το είπε ξεκάθαρα. Γιατί από τότε μας έχουν ταράξει στο "δεν παίζει φράγκο, ξηλωθείτε". (Π.χ. και ο Σαμαράς στα Ζάππεια Χ κάτι παρόμοια υποσχόταν. Αλλά η κουβέντα για το τι ακριβώς υπάρχει όντως διαθέσιμο είχε ήδη ξεκινήσει οπότε δεν τόλμησε να το πει τόσο ανοιχτά) - ήταν ο ίδιος (εννοώντας επί πρωθυπουργίας του) που λίγους μήνες μετά το γύρισε στο "δε βγαίνουμε με τίποτα, επιβάλλεται ΔΝΤ, μνημόνιο..." - Και κυρίως: μας θυμίζει άλλες εποχές που όντως ...υπήρχαν (νοιάστηκε κανείς για την προέλευσή τους από τη στιγμή που δεν είναι από την τσέπη του;;).
Άρη συγγνώμη αλλά όταν υποψήφιος πρωθυπουργός αναφέρεται σε "αν" υπονοώντας πως ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις συνθήκες εκείνες που οδηγούσαν στην πραγμάτωση τους χίλια δίκια* έχουν όλοι όσοι απομονώνουν το λεφτά υπάρχουν από τον υπόλοιπο λόγο ο οποίος καθίσταται με την εκλογή του redundant. * Όταν λέω πως(Λεφτά| διεκδικήσεις = T, επενδύσεις=T, νοικοκυρέψεις το κράτος = T, αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες =T ) = Tκαι υπονοείς πως(Διεκδικήσεις Λ επενδύσεις Λ νοικοκυρέψεις το κράτος Λ αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες |Πρωθυπουργός Εγώ = Τ) = ΤΠροκύπτει (με απλούς κανόνες λογικής) πως (Λεφτά| Πρωθυπουργός Εγώ = Τ) = Τκαι ο είναι γεγονός πως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός διαψεύστηκε πανηγυρικά δεδομένου πως είχαμε realization του Πρωθυπουργός Εγώ (ΓΑΠ δλδ) = Τ. Συνεπώς ναι λεφτά υπάρχουν είπε ο Παπανδρέου και είναι γεγονός πως είπε ψέματα.
Να το γράψω και σε ψευδοκώδικα; Αν και όσοι καταλαβαίνουν απλούς ψευδοκώδικες έχω την εντύπωση πως δεν θα δυσκολευτούν να διαβάσουν το παραπάνω. Για τους λοιπούς ό,τι του φανεί, του Λωλοστεφανή