Μια Βασίλισσα στους δρόμους

Μια Βασίλισσα στους δρόμους Facebook Twitter
1

Είμαι εναντίον της μοναρχίας, αλλά σκέφτομαι ότι αν έπρεπε αναγκαστικά να έχουμε βασιλιάδες, τουλάχιστον ας ήταν σα τη Ράνια της Ιορδανίας.

 

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμμάν της Ιορδανίας εναντίον των τζιχαντιστών μετά και την ανατριχιαστική δολοφονία του Ιορδανού πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανάμεσά τους κι αυτή. 

 

Φώναξε συνθήματα, παρηγορούσε τη χήρα του νεαρού πιλότου και τους άλλους συγγενείς του, έσφιξε τα χέρια των τρομοκρατημένων αλλά και οργισμένων συμπατριωτών της. 

 

Ήταν όντως μια εικόνα που δεν βλέπεις κάθε μέρα. 

 

 

Λίγα λόγια γι' αυτήν:

Η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας γεννήθηκε ως Ράνια Αλ Γιασίν είναι η σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας.

Γεννηθηκε στο Κουβέιτ, από Παλαιστίνιους γονείς στις 31 Αυγούστου 1970.

Στο Κουβέιτ πήγε και σχολείο, ενώ αργότερα βρέθηκε για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε στη Citibank αλλά και στην Apple Computer.

Γνώρισε τον τότε πρίγκιπα της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ το 1993 σε ένα πάρτι τον Ιανουάριο του 1993. Δύο μήνες αργότερα, ανήγγειλε τη δέσμευσή τους και στις 10 Ιουνίου 1993, παντρεύτηκαν.

Έχουν τέσσερα παιδιά:
Διάδοχος του θρόνου Πρίγκιπας Χουσεΐν (γεννημένος 28 Ιουνίου 1994)
Πριγκίπισσα Ιμάν (γεννηθείς στις 27 Σεπτεμβρίου 1996)
Πριγκίπισσα Σάλμα (γεν. 26 Σεπτεμβρίου 2000)
Πρίγκιπας Χασέμ (γεννηθείς στις 30 Ιανουαρίου 2005)

Η Βασίλισσα Ράνια θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Εστιάζει την ενέργειά της, υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας, ενώ σε τακτικές εμφανίσεις της στην τηλεόραση μιλάει για τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για το Ισλάμ. Έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο, αλλά και διάφορους τομείς της κοινωνίας στην Ιορδανία αλλά και στο εξωτερικό. Υποστηρίζει την εκπαίδευση, την χειραφέτηση, τον τουρισμό και την νεολαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει ένθερμα την Παγκόσμια εκπαίδευση και τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.

+ Βίντεο, απ' το ελληνικό euronews. 

 


 

 

 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

1 σχόλια