ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Η απόλαυση του να ακούς τον Σαββόπουλο να μιλά για τον (και να τραγουδά) Χατζιδάκι

Η απόλαυση του να ακούς τον Σαββόπουλο να μιλά για τον (και να τραγουδά) Χατζιδάκι Facebook Twitter
2
Η απόλαυση του να ακούς τον Σαββόπουλο να μιλά για τον (και να τραγουδά) Χατζιδάκι Facebook Twitter

Ο Μάνος Χατζιδάκις με το Διονύση Σαββόπουλο στους «Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας» στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 1991

Από συνέντευξη που είχα πάρει απ' τον Σαββόπουλο πέρσι το καλοκαίρι:

 

 

Ξέρω ότι δεν γράφετε πια τραγούδια. Νιώθετε ότι σας εγκατέλειψε η έμπνευση;

Δεν με εγκατελειψε η έμπνευση. Απλώς δεν γράφω επειδή δεν νιώθω την ανάγκη. Θα ήταν σαν να σας κοροϊδεύω αν έγραφα μόνο και μόνο επειδή πρέπει - ποτέ μου δεν δούλεψα έτσι. Η έμπνευση έρχεται να με βοηθήσει όταν παίζω. Στήνω καταπληκτικά προγράμματα τα τελευταία 10 χρόνια. Τις προάλλες τραγούδησα 27 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στο Αρχαιο Ωδειο της Πάτρας - θα το ξανακάνω και στην Αθηνα και στη Θεσσαλονίκη. Νιώθω την ανάγκη να τα τραγουδήσω τα τραγούδια του, ιδίως τώρα, μολονότι δεν διαθέτω τη φωνή που θα επέλεγε ο Μάνος. Ήταν όμως καταπληκτική νύχτα, το θέατρο σηκώθηκε όρθιο.

Ο Μάνος Χατζιδάκις λοιπόν. Να ένας πραγματικός αντιστασιακός.

Σημαντικότατος αντιστασιακός! Υπάρχει μια παράδοξη πράξη αντίστασης μέσα σ' αυτά τα αγαπημένα τραγούδια του Χατζιδάκι. Διότι αντίσταση δεν είναι οι μούντζες - η ίδια η ομορφιά είναι αντίσταση. Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε: "Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο". Κι αν θέλετε τη γνώμη μου -και πολλών άλλων ευτυχώς- μια κορυφαία πράξη αντίστασης στη χούντα ήταν ο Μεγάλος Ερωτικός του Χατζιδάκι το 1972.

==========

Η απόλαυση του να ακούς τον Σαββόπουλο να μιλά για τον (και να τραγουδά) Χατζιδάκι Facebook Twitter

Ενάμιση χρόνο μετά, πριν λίγες ώρες δηλαδή, βρήκα στο YouTube την εν λόγω συναυλία στην εκδοχή του Ηρωδειου. 

 

Είναι ένα δίωρο απολαυστικό. Το άκουσα κάνοντας άλλα πράγματα στο ίντερνετ - όταν όμως μιλούσε για τον Χατζιδάκι, και θυμόταν απίθανες άγνωστες ιστορίες, έβαζα και έβλεπα και εικόνα.

 

Ο τρόπος που τα αφηγείται ο Σαββόπουλος (κι ο τρόπος που σαν δάσκαλος σε παίρνει απ' το χέρι και σου μαθαίνει τη μουσική του Μ.Χ. και τη σχέση της με το σήμερα) είναι το κάτι άλλο. 

Καλή ακρόαση / θέαση. 

2

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Θα προσπαθησω να μην ξεχασω αυτο: "Διότι αντίσταση δεν είναι οι μούντζες - η ίδια η ομορφιά είναι αντίσταση. Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε: "Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο". Κι αν θέλετε τη γνώμη μου -και πολλών άλλων ευτυχώς- μια κορυφαία πράξη αντίστασης στη χούντα ήταν ο Μεγάλος Ερωτικός του Χατζιδάκι το 1972."Το πστευω βαθυτατα και το προσυπογραφω!