H σκοτεινή καλλιτεχνική ανάβαση των Septic Flesh

H σκοτεινή καλλιτεχνική ανάβαση των Septic Flesh Facebook Twitter
2

H σκοτεινή καλλιτεχνική ανάβαση των Septic Flesh Facebook Twitter

H σκοτεινή καλλιτεχνική ανάβαση των Septic Flesh, ξεκίνησε το 1990, αλλά εγώ τους είδα πριν χρόνια στο Rockwave. Είχα πάει για τους Dead Can Dance - δεν τους ήξερα, αλλά, για μένα, έκλεψαν την παράσταση. Ως άσχετος με τη σκηνή, δεν περίμενα ότι η μουσική τους θα ήταν τόσο μελωδική. Σχεδόν όμορφη...

Με αφορμή τη συναυλία τους στην Αθήνα, ο Χρήστος Αντωνίου, συνιδρυτής και συνυπεύθυνος του καλλιτεχνικού οράματος των Septic Flesh απάντησε σε όλες τις απορίες μου. 

Διαβάζω πως η μουσική που παίζετε χαρακτηρίζεται συνήθως «death metal». Εσύ όμως πώς θα την περιέγραφες σε κάποιον τελείως άσχετο;
Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω κάποιον συγκεκριμένο ορισμό για την μουσική μας. Η βάση στην όποια αναπτύχτηκε και μεγάλωσε το Septic Flesh είναι το death metal αλλά πάντοτε του αρέσει να ξεγλιστρήσει και να κλίνει το μάτι και σε αλλά ειδή.

Όταν σας πρωτάκουσα βρήκα, εκτός των άλλων, τη μουσική σας όμορφη. Όμως η λέξη «ομορφιά» δεν ταιριάζει -στερεοτυπικά τουλάχιστον- με την death metal και την black metal. Ποια η γνώμη σου;
Ένα από τα στοιχειά που κάνουν τους Septic Flesh ιδιαίτερους και ίσως και το κοινό το βλέπει έτσι είναι ότι δεν είναι μια αμιγώς death, black metal μπάντα. Όπως είπα δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και γενικά δεν βάζουμε σαν συγκρότημα αλλά μας ενδιαφέρει πάντα να φλερτάρουμε και με αλλά στυλ. Το πώς χρησιμοποιείται η ορχήστρα τα διάφορα παραδοσιακά όργανα οι αυξομειώσεις στον ρυθμό οι εκλάμψεις μελωδικότητας και οι φόρμες στις οποίες βασιζόμαστε κάνουν την μπάντα ιδιαίτερη.

H σκοτεινή καλλιτεχνική ανάβαση των Septic Flesh Facebook Twitter

Πώς ξεκίνησαν οι Septic Flesh;

Οι Septic Flesh ξεκίνησαν στον ίδιο χώρο στον οποίο βρίσκονται τώρα.
Αυτή είναι η ουσία της ερώτησης αυτής και νομίζω σε αυτό πρέπει να σταθούμε. Το να λέμε βιογραφικά στα όποια έχουν πρόσβαση όλοι δεν νομίζω ότι έχει και ενδιαφέρον. Οι Septic Flesh ξεκίνησαν στα εφηβικά τους δωμάτια και παραμένουν ουσιαστικά ''στα εφηβικά τους δωμάτια'', πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι όπου και αν βρεθείς ακόμα και σε μια χώρα που δεν προωθεί το πολιτισμό που δεν ενισχύει τις μπάντες της εναλλακτικής μουσικής αν το θέλεις πολύ μπορείς να το καταφέρεις.
Αρχίσαμε μονοί μας και καταφέραμε ότι καταφέραμε με την συνδρομή του κοινού.

Τι σας εμπνέει για να γράψετε μουσική; Μιλάω για τη σύνθεση και όχι για τους στίχους.

Τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για εμάς. Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποιες συγκεκριμένες πήγες έμπνευσης. Όλα έχουν το ενδιαφέρον τους και μπορούν να αποτελέσουν στοιχειό για μουσική και στίχους.

Το growling είναι ας πούμε σαν τη φωνή που έχουν οι άνθρωποι όταν βιώνουν εξαιρετικά δραματικές και ακραίες καταστάσεις. Είναι ταυτισμένο με τον ακραίο ήχο.

Και οι στίχοι; Ποια είναι τα βασικά θέματα που σας ενδιαφέρουν;

Ο Σωτήρης είναι υπεύθυνος για το στιχουργικό κομμάτι της μπάντας. Συνήθως για τους στίχους έμπνευση αποτελούν οι πολιτισμοί των Αρχαίων Ελλήνων των Σουμέριων και των Αιγυπτίων.

Τι θέλεις να εισπράττουν οι θεατές στα λάιβ σας; Πόσο σημαντικό είναι να κάνεις τους άλλους να ξεδώσουν;

Δεν θα έλεγα εγώ ότι περιμένω από το κοινό να ξεδώσει από τη μουσική. Ας νιώσει ότι θέλει, ας νιώσει ένταση, χαρά, απόλαυση, δυναμισμό. Το πώς ο καθένας ξεδίνει είναι δικό του θέμα. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ταυτιζόμαστε τόσο πολύ με αυτό που κάνουμε στη σκηνή να νιώθουμε τόση μεγάλη ένταση που να μπορούμε να τη μεταφέρουμε και στο κοινό και νομίζω αυτό είναι και ο στόχος του λάιβ.

 

 

Μίλησέ μας λίγο για το πιο πρόσφατο άλμπουμ σας...

Το Titan είναι η κορυφή ας πούμε του παγόβουνου το οποίο έχει την βάση του στο Communion συνέχισε στο The Great Mass και καταλήγει στο Titan. Όταν λέω κορυφή δεν μίλα ποιοτικά κορυφή αυτό θα το κρίνει ο κόσμος και η ιστορία. Όταν λέω κορυφή χαρακτηρίζω το Titan σαν τον πιο ολοκληρωμένο δίσκο της καινούργιας εποχής των Septic Flesh η όποια σηματοδοτείται από το Communion. Τα ορχηστρικά στοιχειά πια αποτελούν τον +1 παίχτη του συγκροτήματος είναι αναπόσπαστο στοιχειό και καταφέραμε ειδικά στο τελευταίο άλμπουμ να πειραματιστούμε σε πιο σκοτεινές φόρμες.

Ως παιδάκι, πώς ήσουν; Και τι μουσική άκουγες;

Εσωστρεφής και δεν μου άρεσε το σχολειό, οι σπουδές μου πάνω στη μουσική έκατσαν χωρίς να το περιμένω. Άκουγα μόνο μετά μουσική, τα κλασσικά Slayer, Metallica, Paradise Lost, Morbid Angel, Death, Celtic Frost.

  

Η φωνή: Βαθιά, επιβλητική, απόκοσμη. Αλήθεια, είναι επεξεργασμένη; Γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο διαδεδομένο αυτό το στυλ τραγουδιού σε μέταλ συγκροτήματα;

Όχι δεν είναι επεξεργασμένη. Το growling είναι ας πούμε σαν τη φωνή που έχουν οι άνθρωποι όταν βιώνουν εξαιρετικά δραματικές και ακραίες καταστάσεις. Είναι ταυτισμένο με τον ακραίο ήχο.

H σκοτεινή καλλιτεχνική ανάβαση των Septic Flesh Facebook Twitter

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ