Κάθε τόσο ακούμε διάφορες κακίες που αποδίδονται στον Ανδρέα Παπανδρέου, για ανθρώπους τους οποίους θεωρούσε ανίκανους ή βλάκες.

 

Η χήρα του, Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου φροντίζει σε κάθε εμφάνισή της να λέει και να ξαναλέει οτιδήποτε αρνητικό είχε πει ποτέ ο Ανδρέας για διάφορους ανθρώπους - κατά σύμπτωση για αυτούς που πίκραναν στη συνέχεια την ίδια τη Δήμητρα. Συχνά την επιβεβαιώνουν και άλλοι συνεργάτες του Ανδρέα.

 

Και ο κόσμος τα παίρνει στα σοβαρά και λέει, "να, ακόμα και ο ίδιος του ο πατέρας δεν ήθελε για υπουργό τον Γιωργάκη Παπανδρέου", ή "ε, βέβαια, ο Ανδρέας είχε πει από νωρίς ότι ο Σημίτης θα ήταν καταστροφικός αλλά όταν πέθανε τον αγνόησαν".

 

 

«Ήξερε [ο Ανδρεάς], γιατί ήξερε και τον Γιώργο» δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο ΡΙΚ η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου. «Ό,τι του έστελνε ο ΓΑΠ ως υπουργός, τσαλακωνόταν και πεταγόταν στο καλάθι των αχρήστων!»

 

 

Για τον Σημίτη τόνισε ότι ο Ανδρέας δεν ήθελε να του δώσει το δαχτυλίδι το οποίο, όπως είπε, του το έδωσαν τελικά άλλα κέντρα εξουσίας. Μάλιστα υποστήριξε ότι: «Μια μέρα που είχε πυρετό και ανέπνεε με τη μάσκα του οξυγόνου μου είπε φώναξε μου τον Λαλιώτη. Κατέβασε τη μάσκα του οξυγόνου και είπε στον Λαλιώτη: Φρόντισε το κόμμα να μην πάει στον Σημίτη. Ο Λαλιώτης του είπε "ναι πρόεδρε" και έφυγε.».

 

Με λίγα λόγια ο Ανδρέας δεν ήθελε ως διάδοχό του ούτε τον γιο του -όπως άλλωστε και ο δικός του πατέρας δεν ήθελε τον ίδιο τον Ανδρέα- ούτε τον Σημίτη. Και για κάποιο λόγο η κα Λιάνη-Παπανδρέου θεωρεί ότι αυτό είναι αρνητικό για τους εν λόγω πολιτικούς.

 

Ναι, όμως, θυμάται κανείς ποιον ήθελε, στ' αλήθεια, ο Ανδρέας για διάδοχό του και ηγέτη της Ελλάδας;

 

Είχε στ' αλήθεια καλό κριτήριο επιλογής ανθρώπων ο Ανδρέας Παπανδρέου;

 

Ναι, αυτόν.

 

Εμπιστευόταν τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έδινε υπερεξουσίες στον Μένιο Κουτσόγιωργα, - γενικά το πολιτικό του αισθητήριο δεν θα λέγαμε ότι ήταν και εξαιρετικά εύστοχο.

 

Παρ' όλα αυτά, κάθε κακή κριτική που έκανε σε άλλους ο Ανδρέας την χρεώνονται οι άλλοι, ενώ πχ. την επιμονή του να τον διαδεχτεί ο αγαπημένος του Άκης Τσοχατζόπουλος δεν την χρεώνεται κανένας, για να μη χαλάσει το ίματζ του μεγάλου ηγέτη.

 

Δεν αντιλέγω, μπορεί να έκανε διάφορα καλά ο Ανδρέας. Όμως ούτε Θεός ήταν, ούτε η κρίση του ήταν και τόσο καλή συνήθως.

 

Με δυο λόγια, ο άνθρωπος που έκανε δεξί του χέρι τον Μένιο Κουτσόγιωργα και τον Άκη Τσοχατζόπουλο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τρίτους για να μειώσει τους εχθρούς τους...

 

 

*Βonus: