Απ' το πρωί κυκλοφορεί η φήμη ότι η σημαιοφόρος της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες μας έβρισε στο Twitter. Είπε ότι είμαστε “ξυπόλητοι και πεινασμένοι”. [Σύμφωνα με την «είδηση» που κυκλοφόρησε, η Κέλερ έγραψε ότι «το Ολυμπιακό Χωριό έχει γεμίσει με ξυπόλυτους Έλληνες αθλητές. Τους βλέπουμε και κάνουμε τους μαλ..., για να μην μας ζητήσουν δανεικά».]

 

Αμέσως ξέσπασε ένα μεγάλο διαδικτυακό κύμα αντίδρασης.

 

[Αγαπημένο μου σχόλιο το: "ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠ..ΑΓΩΝΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΤΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΙ ΑΝΑΠΟΔΑ, ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΧΤΙΖΑΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΩΣ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΣΤΙΣΜΟΥ!!!!!!"]

 

Το ότι η Νατάσα Κέλερ δεν έχει καν ενεργό τουίτερ (ή μάλλον είχε, ένα ψόφιο, αλλά φυσικά δεν έγραψε ποτέ κάτι τέτοιο) δεν στάθηκε εμπόδιο στο να πιστέψουν πολλοί αυτήν την απιθανότητα. Η οποία, υποψιάζομαι πως, ξέρω από πού ξεκίνησε.

 

Σε σχόλια σ' ένα χτεσινό ποστ κάποιος προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί ήταν προσβλητικό αυτό που είπε η Βούλα Παπαχρήστου, από τη στιγμή που θα έπρεπε να ζήσει στο Ολυμπιακό Χωριό με ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. Έγραψε: “Φανταστείτε πχ τη σημαιοφόρο της Γερμανίας να έγραφε ας πούμε ότι οι Έλληνες είναι βρώμικοι και πεινασμένοι. Δεν θα ήταν περίεργο ότι μετά θα έπρεπε να ζήσουν μαζί της οι Έλληνες αθλητές; Δεν θα τσατιζόμασταν κι εμείς;”

 

Ξαφνικά όλο αυτό άλλαξε πρόσημο, παρουσιάστηκε ως αλήθεια και στο Facebook της πολλοί άρχισαν να τη βρίζουν (ενώ λιγότεροι, της ζητούν συγνώμη για τη συμπεριφορά των κάφρων).

 

Όμως, αλήθεια: θα θέλαμε πολύ να μας είχε όντως βρίσει. Θα ισοφαρίζαμε. Θα ήμασταν πάτσι. Κι επειδή δεν το έκανε, το επινοήσαμε και φανατιστήκαμε μόνοι μας. Και για άλλη μια φορά νιώσαμε κατατρεγμένοι – και δικαιωμένοι.

 

Στα μυαλά πολλών που παθιάστηκαν (επειδή ήθελαν να παθιαστούν) η αποκάλυψη πως η Κέλερ ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο δεν θα έχει καμία σημασία. “Θα μπορούσε να το είχε πει όμως” θα πείσουν τον εαυτό τους και θα συνεχίσουν το τυφλό μίσος που δικαιολογεί την αντίδραση σ' όποιον μας θίξει αλλά και την υπεράσπιση όποιου δικού μας θίξει κάποιον άλλο.

 

Υπάρχουν χειρότεροι από μας. Πολύ χειρότεροι. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για κάθε τυχόν λάθος που κάνουμε εμείς. Το αν μας προσέβαλλε μια Γερμανίδα δεν θα αθώωνε οποιοδήποτε στραβοπάτημά μας. Και το να υποβιβάζουμε τους άλλους με ψέμματα (την Κέλερ στη συγκεκριμένη περίπτωση) για να νιώσουμε εμείς καλύτερα είναι μάλλον ανώριμο. Το ότι δεν είναι "όμορφη σαν τη δικιά μας" κατόρθωσε να βγάλει το χειρότερο εαυτό πολλών - και πάλι.

 

Υπάρχουν πραγματικά πολλοί κακοί άνθρωποι. Αλλά αντί να γίνουμε σαν αυτούς και να τους έχουμε ως δικαιολογία για τη συμπεριφορά μας, αντί να κάνουμε αχρείαστους συμψηφισμούς, δεν θα ήταν πιο έξυπνο να μιμηθούμε τους καλούς;