Η Ζακλίν Γκάρτνερ κοιτούσε φωτογραφίες σκύλων που βρίσκονταν σε καταφύγιο, όταν ένα ζώο κέρδισε την προσοχή της. Ο Van Gogh, που είχε ένα αυτί. 

 

Είχε χάσει το αριστερό αυτί του στον σκληρό κόσμο των κυνομαχιών. Βρέθηκε αιμόφυρτος, με γρατσουνιές και κοψίματα στο σώμα του, κουλουριασμένος σε έναν σωλήνα αποχέτευσης. 

 

Παρά τη φριχτή έως τότε ζωή του, αυτός ο σκύλος φαινόταν χαρούμενος, παρατήρησε η Γκάρτνερ, που έχει ιδρύσει οργάνωση στο Κονέκτικατ, η οποία αναλαμβάνει ζώα που κινδυνεύουν με ευθανασία στα καταφύγια. Έτσι, κανόνισε να της στείλουν τον Van Gogh τον περασμένο Ιούνιο. 

 

Η Γκάρτνερ έγραψε στα social media για τον φιλικό σκύλο, 7 ετών, με το ένα αυτί που αναζητούσε σπίτι, αλλά ούτε ένας δεν εξέφρασε ενδιαφέρον, κάτι που την άφησε έκπληκτη. Στο μεταξύ, ο Van Gogh φιλοξενούνταν από διάφορες οικογένειας. 

 

Κάποια στιγμή, κοιτάζοντας το ζώο, της ήρθε μια ιδέα. «Είχα δει βίντεο στο TikTok με σκύλους να δημιουργούν ζωγραφιές, οπότε γιατί όχι κι εκείνος; Σίγουρα είχε το όνομα και το αυτί για κάτι τέτοιο», εξήγησε. 

 

Έτσι, έριξε σταγόνες μπογιάς σε καμβά, τον κάλυψε με πλαστική μεμβράνη και από πάνω άπλωσε ένα λεπτό στρώμα φιστικοβούτυρου. Από εκεί και πέρα ανέλαβε ο Van Gogh. Έπειτα από πέντε λεπτά, η Γκάρτνερ έκρινε ότι ο πίνακας ήταν έτοιμος και ο σκύλος είχε φάει αρκετό φιστικοβούτυρο. «Έχει γρήγορη και δημιουργική γλώσσα. Περισσότερο χρόνο θέλουμε εμείς για να του ετοιμάσουμε τον καμβά παρά ο Van Gogh για να γλύψει το φιστικοβούτυρο απλώνοντας την μπογιά», ανέφερε. 

 

 

Στις 23 Οκτωβρίου κάλεσε τον κόσμο να πάει να γνωρίσει τον σκύλο, σε μια υπαίθρια «έκθεση» των έργων του. Προς απογοήτευσή της, μόλις δύο άνθρωποι εμφανίστηκαν. Την επομένη έκανε σχετικά ανάρτηση στο Facebook, σημειώνοντας πως παραμένουν διαθέσιμες οι ζωγραφιές του Van Gogh και ο κόσμος άρχισε να τους αγοράζει. 

 

 

Στα μέσα Νοεμβρίου η Γκάρτνερ έκανε διαδικτυακή δημοπρασία κατά την οποία πουλήθηκαν περίπου δέκα πίνακες- συγκεντρώθηκαν 2.000 δολάρια για την οργάνωση- και κυρίως στο τέλος υιοθετήθηκε ο Van Gogh.

 

Ήταν μία από τις εθελόντριες της οργάνωσης, που φιλοξενούν ζώα, η Τζέσικα Στάροβιτς. Μόλις είχε υποδεχθεί στο σπίτι της τον σκύλο και κατάλαβε αμέσως ότι αυτή δεν θα ήταν μια προσωρινή φιλοξενία, αλλά ότι το κατοικίδιο θα γίνει μέλος της οικογένειάς της. Κάτι που επισημοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου.  

 

«Δεν περίμενα ποτέ ότι ένας σκύλος θα γινόταν δημοφιλής λόγω των ζωγραφιών του», παραδέχθηκε η Γκάρτνερ και σημείωσε πως χάρη στην ιστορία του Van Gogh, βρήκαν σπίτι και άλλοι σκύλοι της οργάνωσης. 

 

Με πληροφορίες από Washington Post