Η Τρίτη και 13 θεωρείται από πολλούς Έλληνες ως μια μέρα γεμάτη κακοτυχία και δεισιδαιμονίες.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου η Παρασκευή και 13 έχει τη φήμη της "γρουσούζικης" μέρας, στην Ελλάδα (και σε ορισμένες ισπανόφωνες χώρες) η Τρίτη και 13 είναι αυτή που προκαλεί άγχος και ανησυχία.
Τρίτη και 13: Πώς ξεκίνησε η δεισιδαιμονία;
Η κακή φήμη της Τρίτης και 13 έχει τις ρίζες της τόσο στην αριθμολογία όσο και στην ιστορία. Η Τρίτη θεωρείται αρνητική μέρα, καθώς στην ορθόδοξη παράδοση είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στους Οθωμανούς (29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη). Ο αριθμός 13, από την άλλη, θεωρείται γενικά άτυχος σε πολλές κουλτούρες, καθώς ακολουθεί τον "τέλειο" αριθμό 12 και θεωρείται ότι φέρνει ανατροπές και ατυχίες.
Την Τρίτη και 13, πολλοί αποφεύγουν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, να ξεκινήσουν νέα εγχειρήματα ή ακόμα και να ταξιδέψουν. Κάποιοι δεν παντρεύονται ή δεν υπογράφουν συμβόλαια, ενώ άλλοι απλώς προσπαθούν να περάσουν τη μέρα όσο πιο ήσυχα γίνεται.
Τρίτη και 13: Μύθοι και πραγματικότητα
Παρά τις δεισιδαιμονίες, η Τρίτη και 13 δεν διαφέρει ουσιαστικά από οποιαδήποτε άλλη μέρα. Οι προλήψεις αυτές αποτελούν μέρος της λαϊκής παράδοσης και της ανάγκης των ανθρώπων να εξηγήσουν τα ανεξήγητα ή να αποδώσουν τις ατυχίες σε κάτι "υπερφυσικό".
Στο στόχαστρο αυτής της ημέρας βρίσκεται αδίκως και σχεδόν πάντοτε η μαύρη γάτα, ένα θύμα μιας μακράς και αδικαιολόγητης προκατάληψης, η οποία θεωρείται από πολλούς κακός οιωνός και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αλλάζουν δρόμο, όταν διασταυρωθούν με μία.
Πως κατάφερε ένα αθώο ζώο να μαζέψει τόσο κακό κάρμα πάνω του και να συνδεθεί τόσο άμεσα με τη γρουσουζιά και την κακοτυχία;
Η σύνδεση των μαύρων γατών με την κακοτυχία ξεκίνησε στη μεσαιωνική Ευρώπη, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να τις ταυτίζουν με την ενσάρκωση του σατανά ή με τις μάγισσες. Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν τα αγαπημένα κατοικίδια των τελευταίων επειδή δεν ξεχώριζαν μέσα στο σκοτάδι. Στην Ισπανία, την Ιταλία και κάποια μέρη των ΗΠΑ τα μαύρα αιλουροειδή είχαν ταυτιστεί με αυτούς τους παραλληλισμούς, όπως και στη Μολδαβία, τη Ρουμανία και την Ινδία.
Στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως κακοί οιωνοί, ενώ στην Ιταλία, σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, όταν κάποιος δει μια μαύρη γάτα στον δρόμο πιστεύει πως είναι ένδειξη του ότι ο διάβολος είναι παρών.
Στην Αγγλία και την Ιρλανδία θεωρούνται σύμβολα καλοτυχίας. Για παράδειγμα οι Σκωτσέζοι πιστεύουν ότι αν εμφανιστεί μια μαύρη γάτα σε ένα σπίτι, αυτό σημαίνει ευημερία. Επίσης στη Βρετανία θεωρείται ότι οι νεόνυμφοι που έχουν μια μαύρη γάτα στο σπίτι τους θα ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι για πολλά χρόνια, καθώς η γάτα τους θα τους προστατεύει από τα κακά πνεύματα.
Στην Ιαπωνία οι Τυχερές Γάτες ή Maneki Neko, οι γιαπωνέζικες φιγούρες με τη μια υψωμένη πατούσα, πολλές από τις οποίες έχουν μαύρο χρώμα, πιστεύεται ότι φέρνουν πλούτο και ευμάρεια στους ιδιοκτήτες τους.
Στην αρχαία Αίγυπτο, περίπου στο 3000 π.Χ. οι γάτες (και οι μαύρες γάτες) θεωρούνταν οι «βασίλισσες» του ζωικού βασιλείου και έχαιραν μεγάλης εκτίμησης από τους ανθρώπους. Αν κάποιος τολμούσε να σκοτώσει μια γάτα, αυτό θεωρούνταν σοβαρό έγκλημα.
Στο γαλλικό νότο πιστεύεται ότι αν δείξεις τον απαραίτητο σεβασμό σε μια μαύρη γάτα (που είναι γνωστή εκεί ως «γάτα μάγος» ή «η γάτα των χρωμάτων»), εκείνη θα σε επιβραβεύσει με πλούτη και καλή τύχη.