Θα έχετε σίγουρα προσέξει πως σχεδόν όλα τα φερμουάρ στα ρούχα σας έχουν χαραγμένα τα τρία γράμματα "YKK" - οπότε ίσως έχει ενδιαφέρον να μάθετε πως 7 δισ. φερμουάρ ετησίως σφραγίζονται με αυτό το αρκτικόλεξο.

 

Κάθε ένα από αυτά είναι κατασκευασμένo από μια ιαπωνική εταιρεία η οποία χωρίς να είναι παγκοσμίως γνωστή, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μάρκες στην ιστορία.

 

Αυτά τα τρία κεφαλαία γράμματα είναι τα αρχικά για το Yoshida Kogyo Kabushikigaisha το οποίο σημαίνει Yoshida Manufacturing Shareholding Company.

 

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Tadao Yoshida το 1934 την εποχή που οι επιχειρήσεις κατασκευής φερμουάρ είχαν αρχίσει να ανθούν. Έκτοτε έχει επεκταθεί και σε άλλους τύπους συνδετικών υλικών απλώνοντας τα πλοκάμια της ακόμη και σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές αλλά το φερμουάρ παραμένει η ναυαρχίδα της μια και προμηθεύει τα μισά φερμουάρ της παγκόσμιας αγοράς ετησίως.

 

Πολλοί από τους σχεδιαστές που πωλούν ακριβά τζιν παντελόνια και τζάκετ έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει να ξεφορτωθούν το ΥΚΚ από το φερμουάρ τους, αλλά τελικά επέστρεψαν στην παντοκρατορία του Yoshida, μια και είναι κοινή παραδοχή πως τα δικά του είναι τα πιο ανθεκτικά στον κόσμο. "Όταν κάποιος δώσει 200 δολάρια για ένα παντελόνι και σε λίγο καιρό χαλάσει το φερμουάρ, δεν θα κατηγορήσει την εταιρεία που το κατασκευάζει, αλλά την εταιρεία που το επέλεξε για τα ρούχα της. Τα ΥΚΚ μας έχουν απαλλάξει από αυτόν τον μπελά" δηλώνει στο Slate ένας σχεδιαστής μόδας.