Γωγω Φαρμάκη για το σύνδρομο Wolff Parkinson White: «Η καρδιά μου έφτασε τους 220 παλμούς, την επόμενη μέρα χειρουργήθηκα»

Γωγω Φαρμάκη Facebook Twitter
Φωτ: Instagram
0

Για την περιπέτεια υγείας που βίωσε με την καρδιά της τον τελευταίο καιρό, μίλησε η ηθοποιός και επιχειρηματίας, Γωγώ Φαρμάκη.

Όπως είπε, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε δύσπνοια, την οποία απέδιδε στο άγχος.

«Αυτό όμως προκαλούσε στρες και στους γύρω μου διότι σηκωνόμουν και έπαιρνα βαθιές ανάσες, δυσκολευόμουν, είχα ταχυκαρδία. Ώσπου κάποια στιγμή που ήμουν με την κολλητή μου, έπιασε τους παλμούς μου και είδε ότι έφτασα τους 160. Πηγαίνω με τη μία στο γιατρό και μου είπαν ότι έχω το σύνδρομο που ονομάζεται Wolff Parkinson White», δήλωσε.

Πριν από έναν μήνα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και πλέον είναι καλά.

«Θυμάμαι να οδηγώ και η καρδιά μου να χτυπά τόσο δυνατά που έφτασε τους 220 παλμούς. Την επόμενη μέρα χειρουργήθηκα. Ακολουθώ πλέον φαρμακευτική αγωγή και είμαι καλά», είπε, προσθέτοντας πως πλέον είναι σε θέση να κάνει κανονικά και τις προπονήσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι η ηθοποιός και επιχειρηματίας είχε ενημερώσει τους ακόλουθούς της στο Instagram για το πρόβλημα της υγείας της.

«Πριν λίγους μήνες διαγνώστηκα με Wolf Parkinson White, που σίγουρα πολλοί δεν γνωρίζετε τι είναι, όπως κι εγώ όταν μου το ανακοίνωσαν.

»Έπειτα λοιπόν από φαρμακευτική αγωγή, αρκετά Holder και αφού σε ηρεμία έφτανα 212 παλμούς (χτυπούσε τόσο έντονα η καρδιά μου που κάποιες στιγμές νόμιζα ότι κάνει σεισμό), είπαμε να μπούμε χειρουργείο.

»Όπως έχω ξανά πει, είμαι κάτι παραπάνω από τυχερή! Είχα δυο εξαιρετικούς γιατρούς τον κ. Χατζηγεωργίου (που είμαστε μαζί από την πρώτη μέρα) και τον κ.Πούλο που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου! Όσο για το Ωνάσειο Καρδιοχειουργικό Κέντρο απλά δεν έχω λόγια ! Το ευχαριστώ είναι λίγο!», είχε γράψει κάτω από την σχετική φωτογραφία.

Τι είναι το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White; Ποιος κινδυνεύει;

Το σύνδρομο Wolff – Parkinson – White ( WPWS ) είναι διαταραχή που οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο προβλήματος με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς που οδηγεί σε συμπτώματα. Περίπου το 40% των ατόμων με ηλεκτρικό πρόβλημα δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό παλμό, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη ή συγκοπή . Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί καρδιακή ανακοπή. Ο πιο κοινός τύπος ακανόνιστου καρδιακού παλμού που εμφανίζεται είναι γνωστός ως παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Η αιτία του WPW είναι συνήθως άγνωστη και πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό τυχαίων και γενετικών παραγόντων. Μικρός αριθμός περιπτώσεων οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου PRKAG2 που μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς ενός ατόμου με αυτοσωμικό επικρατή τρόπο. Ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει βοηθητικό "μονοπάτι" ηλεκτρικής αγωγιμότητας μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών. Συνδέεται με άλλες καταστάσεις όπως η ανωμαλία του Ebstein και η υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση . Η διάγνωση του WPW πραγματοποιείται με συνδυασμό αισθήματος παλμών και όταν το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) εμφανίζει ένα μικρό διάστημα PR και ένα κύμα δέλτα. Είναι τύπος συνδρόμου προ-διέγερσης.

Το σύνδρομο WPW μπορεί να παρακολουθείται ή να θεραπευθεί είτε με φάρμακα είτε με ablation (καταστρέφοντας τους ιστούς) όπως με ablation ραδιοσυχνοτήτων . Επηρεάζει μεταξύ 0,1 και 0,3% του πληθυσμού. Ο κίνδυνος θανάτου σε άτομα χωρίς συμπτώματα είναι περίπου 0,5% ετησίως σε παιδιά και 0,1% ετησίως σε ενήλικες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μη επεμβατική παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει σε πιο προσεκτική διαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών σε μια κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου. Στα άτομα χωρίς συμπτώματα, η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να είναι αιτιολογημένη. Σε άτομα με WPW που περιπλέκονται από κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καρδιομετατροπή ή το φάρμακο προκαϊναμίδη.

It's Viral
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ