Στο σημερινό «Α μπα»: ψυχανέμισμα και ψυχογράφημα

Στο σημερινό «Α μπα»: ψυχανέμισμα και ψυχογράφημα Facebook Twitter
79


__________________
1.

Αγαπητή Λένα,
Φίλοι σχολιαστές,

Κατ'αρχάς, να σας συστηθώ:
Είμαι η Ν., είμαι δεκαεπτά στα δεκαοκτώ και φοιτώ στην Γ' Λυκείου. Ήμουν από μικρή αυτό που οι μέτριοι στις επιδόσεις και συμπλεγματικοί μαθητές αποκαλούν σπασικλάκι, με τα μπατομπούκαλα και τα σιδεράκια του (στις εξόδους φοράω πλέον φακούς και τα κάτεργα τα έβγαλα στην Α' Λυκείου), που ήθελε και πετύχαινε (σχεδόν) πάντα να είναι εξαιρετική σε ό,τι στοχοθετούσε (έφθασα δύο φορές μέχρι τον «Ευκλείδη» στο Γυμνάσιο και, πέρσι, έφθασα μέχρι τον «Αρχιμήδη» και ήμουν στους κορυφαίους 50 στη Χημεία και στη Βιολογία). Τα πρότυπά μου δε είναι η Μαρία Σκουιντόφσκα (Skłodowska) και η Μαρίσα Μέιερ (Mayer). Α, και είμαι το τρίτο και μικρότερο παιδί, κι η δεύτερη κόρη της οικογένειας, :-).
Κατόπιν αυτής της μακροσκελούς εισαγωγής, μπαίνω στο ψητό (επιτέλους!).
Που λέτε, φέτος τα Χριστούγεννα, μας επισκέφθηκε (μετά απο 1 & 1/2 περίπου χρόνια) ο μεγάλος μου αδερφός, ο οποίος ζει μόνιμα στις Η.Π.Α. και, πιο συγκεκριμένα, στην Πενσυλβανία, όπου εργάζεται ως γενετιστής-ερευνητής σε τοπικό πανεπιστήμιο (τον ρώτησα αν σε ξέρει, Λενιώ, και μου' πε πως όχι, χιχι).
Το λοιπόν, σε μια απ'τις συζητήσεις που είχαμε, καταφέρθηκε έναντι των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατά φύλον που ισχύουν σε διάφορα επαγγελματικά πεδία και τα επιχειρήματα που πρόβαλε, δυστυχώς ή ευτυχώς, μου φάνηκαν εύλογα:
(Σε ελεύθερη απόδοση)
1) Αν, λόγου χάρη, οι γυναίκες συγκροτούν το 20-30% των φοιτητών στις σχολές Πληροφορικής κι έχει οριστεί υποχρεωτική κατώτατη ποσόστωση το 25% για τις γυναίκες στον ομώνυμο χώρο, αμέσως - αμέσως δεν ευνοούνται οι γυναίκες έναντι των ανδρών;
2) Επιπλέον, δεν πλήττεται με αυτόν τον τρόπο κι η ποιότητα, αφού δίδεται έμφαση στην ποσότητα;
3) Τέλος, γιατί δεν τίθενται ποσοστώσεις και στους γυναικοκρατούμενους χώρους, π.χ. νηπιαγωγοί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, βιολόγοι;
Το θέμα μου, εμένα, Λένα, είναι ότι θεωρώ τα όποια αντεπιχειρήματα αδύναμα έως ηλίθια.
Ναι, λοιπόν, θεωρώ τις ποσοστώσεις άδικες κι επιβλαβείς. Το ξεφούρνισα.

Τι μου διαφεύγει; τι δεν ζυγίζω σωστά; γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ τη χρησιμότητα των ποσοστώσεων;

Αναμένω με λαχτάρα την απάντησή σου, Λένα, όπως και τα σχόλια της υπόλοιπης παρέας ...

Υγ. ΔΕΝ είμαι τρολ. ;-)
- Η Πορφυρή Ανεμώνη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν αντέχω να ξανακάνω αυτή τη συζήτηση στη ζωή μου, έχω περάσει υπερβολικά πολλές ώρες επιχειρηματολογώντας από δω κι από κει. Είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει τεράστιες συζητήσεις. Όμως ο λόγος που αντιτίθεσαι δεν είναι ότι καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο θέμα είναι, αλλά ότι είσαι ακόμα στο θερμοκήπιο σου και νομίζεις ότι οι γυναίκες που παραπονιούνται για διακρίσεις απλώς δεν είναι τόσο σαΐνια όσο είσαι εσύ. Νομίζεις ότι οι ικανότητες σου είναι αρκετές για να ανοίξουν οι πόρτες σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα.


Όταν βγεις από το προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού σου και του σχολείου σου, και είσαι άγνωστη μεταξύ αγνώστων σε ξένη χώρα, γιατί όχι και στην Αμερική, και βρεθείς μεταξύ ανθρώπων που έχουν όσα προσόντα έχεις εσύ, ενδεχομένως πολλά περισσότερα, ή ακόμα και προσόντα που δεν φαντάζεσαι τώρα, όπως χάρισμα, καθολικισμό, αμερικάνικη υπηκοότητα, αγγλικά χωρίς προφορά, γνώσεις γκολφ και τένις, οικογένεια με όνομα, οικονομική άνεση και άκρες, και αρχίσεις να διεκδικείς τεράστια ποσά ως ερευνήτρια από μεγάλους οργανισμούς για να κάνεις έρευνα, όπως κάνει τώρα ο αδερφός σου, τότε θα δεις κατά πόσο κερδίζει «ο καλύτερος» στα διαβάσματα (ή «η καλύτερη»), και τα ξαναλέμε. Μακάρι να φτάσεις μέχρι εκεί, να θυμηθείς τα λόγια μου, και να με αναζητήσεις, κι εγώ θα είμαι κάπως γριούλα, και θα τα ξαναπούμε, και θα αναλύσουμε για ποιους είναι φτιαγμένος αυτός ο κόσμος.


(Την ερώτηση 3 ελπίζω ότι μπορείς να απαντήσεις και μόνη σου από τώρα. Αν όχι, προβληματίσου λίγο για τις γενικές σου γνώσεις, γιατί δεν αρκεί να είσαι άριστη μαθήτρια για να τα καταφέρεις στη ζωή.)

 

ΥΓ1. Οι ποσοστώσεις δεν είναι μόνο για γυναίκες. Είναι και για ανθρώπους μη λευκούς, ας πούμε, ή για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, για ανθρώπους που έχουν γυρίσει από πόλεμο. Βάλτο κι αυτό στην εξίσωση για να αρχίσεις να προβληματίζεσαι λίγο ακόμα.


YΓ2. Πες την Μαρία Κιουρί για να συνεννοείσαι. Η εξυπνάδα δεν έχει ανάγκη από επιτήδευση. Μην προσπαθείς να δείξεις πόσο έξυπνη είσαι, αν είσαι, πίστεψε με, φαίνεται, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Προσπάθησε να μην προσδιορίζεσαι μόνο από αυτό. Ξέρω ότι τώρα σου είναι αδύνατο, αλλά βάλτο κι αυτό στην εξίσωση.

 

__________________
2.

Αγαπητή Αμπά

Πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα κατάθλιψης στην 3η ηλικία; Και εξηγούμαι... Πρόσφατα ξεκίνησα να επισκέπτομαι μία γλυκύτατη γιαγιά, 93 χρονών με σκοπό να της κρατάω συντροφιά για λίγες ώρες. Τον τελευταίο χρόνο, απ' ό,τι μου είπε και η ίδια και τα παιδιά της, λόγω προβλημάτων όρασης άρχισε να κλείνεται στο σπίτι καθώς φοβάται να βγαίνει έξω πλέον μόνη της. Μέχρι τότε λοιπόν, παρόλα τα χρόνια της, δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα υγείας, ήταν αεικίνητη (όπου γάμος και χαρά που λένε) και έκανε ό,τι κάνουν όλες οι γιαγιάδες, (μαγειρέματα, πλέξιμο, διάβασμα) ή και πράγματα που πιθανά δεν κάνουν, όπως για παράδειγμα να σηκωθεί να φύγει από την πόλη επειδή έτσι της τη βάρεσε και να πάει στο νησί και να αφήσει τα παιδιά της να την ψάχνουν. Αυτή λοιπόν η γυναίκα όταν τη ρωτάς πως πέρασε τη μέρα της η απάντησή της είναι σχεδόν πάντα "Μοναξιά κορίτσι μου". Δεν την είχα γνωρίσει στις "καλές" εποχές της, αλλά αυτό που βλέπω είναι έναν άνθρωπο να μαραζώνει μέρα με τη μέρα. Παρόλο που έχει μέσα της όρεξη να κάνει πράγματα, λόγω της όρασής της πιστεύει ότι δεν μπορεί ή δεν ξέρει πως. Τέλος, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και ξεχνάει μικρά πράγματα (όχι το κοντινού παρελθόντος, αλλά πχ κάποιο όνομα), και παρατηρώ ότι στις προσπάθειες μου για κουβέντα μερικές φορές δεν φαίνεται να με προσέχει πολύ την ώρα που μιλάω.

Πώς μπορώ να τη βοηθήσω ουσιαστικά; Δυστυχώς δεν έχω ούτε εμπειρία με την τρίτη ηλικία και ούτε είμαι δημιουργική ώστε να σκεφτώ ασχολίες που μπορούν να την ανεβάσουν ψυχολογικά. Βλέπω όμως ότι μέχρι στιγμής δεν καταφέρνω κάτι με το να της γεμίζω 2 ώρες την ημέρα το σπίτι, να της διαβάζω, ή να πηγαίνουμε καμία βόλτα και να προσπαθώ να συζητήσω μαζί της (ενώ θέλει να κουβεντιάζει οι απαντήσεις της συχνά είναι μονολεκτικές και εγώ προσπαθώ να σκεφτώ την επόμενη ερώτηση μου ή μία πληροφορία παραπάνω στην ιστορία που της έλεγα ώστε να αντιδράσει για να κάνουμε διάλογο ώστε να ανοιχτεί, αλλά μάταια). Χωρίς να μου το έχει πει ξεκάθαρα αλλά από συζητήσεις καταλαβαίνω ότι νοιώθει βάρος και ντρέπεται για το "πως έχω καταντήσει". Να συμπληρώσω εδώ ότι τα παιδιά της τη φροντίζουν όσο και όπως μπορούν και δεν την αφήνουν μόνη της.

-Ελπίζω μέχρι να μου απαντήσεις να μην χρειάζομαι πια την απάντηση σου :) –
- Τετη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία αντιμετωπίζεται όπως σε κάθε ηλικία, δηλαδή με αντικαταθλιπτικά. Σε αυτή την ηλικία άλλωστε είναι και πολύ κατανοητή και αναμενόμενη. Δεν μας λες τι σχέση έχεις με τη γιαγιά αυτή, αν είναι συγγενής σου, αλλά έτσι κι αλλιώς τα παιδιά της είναι υπεύθυνα γι'αυτό. Συνήθως οι γιατροί που παρακολουθούν αυτές τις ηλικίες είναι πολύ εξοικειωμένοι με το θέμα. Μπορεί να το έχει προτείνει κάποιος, αλλά να μην θέλουν τα παιδιά της, ποιος ξέρει, μπορεί και να μην έχουν πέσει σε γιατρό που να το έχει συστήσει. Το θέμα, σε κάθε περίπτωση, είναι ιατρικό και όχι δικό σου. Είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια που κάνεις αλλά σου είναι αδύνατο να μπεις στη θέση ανθρώπου που είναι 93 και δεν μπορεί να δει. Εξίσου αδύνατο είναι «να κάνεις κάτι». Ουσιαστική βοήθεια μόνο γιατρός μπορεί να δώσει, άρα αν έχεις το περιθώριο και το θάρρος, ίσως θα μπορούσες να συζητήσεις το θέμα με τα παιδιά της.

__________________
3.

 

Γιατί όποτε προσπαθώ να δείξω λίγο παράπανω γυναίκα, να είμαι κάπως σεξυ κλπ έχω μετά απεριόριστες τύψεις;; Δεν νιώθω τσούλα αλλά μετά δεν μπορώ να μιλάω στους γονείς μου με άνεση γιατί νιώθω άσχημα. Είμαι φοιτήτρια πολύ μακριά από τους δικούς μου κι συν τοις άλλοις οι γονείς μου ποτέ δεν μου έδωσαν λόγο να νιώθω έτσι. Ισα ίσα είναι σχετικά άνετοι.. ίσως επειδή ντρέπονται να μιλάνε για αυτά με εμένα και τα αδέρφια μου.. Αλλά σκέφτομαι ότι πολλοί γονείς κάνουν τα ίδια και χειρότερα και τα παιδιά τους μια χαρά φυσιολογικά είναι. Τι τρέχει με εμένα;;(
Δε ζητάω τη λύση, ζητάω απλά την άποψη σου για τη κατάσταση)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ρε παιδιά, κάνετε που κάνετε τον κόπο να εκδηλωθείτε και να πείτε πράγματα που δεν θα λέγατε αλλού, κάνετε την υπομονή να περιμένετε μήπως απαντήσει κάποιος, ε τότε, κάνετε και τον κόπο να κοιτάξετε λίγο μέσα σας και να εκφράσετε αυτά που νιώθετε με συγκεκριμένες λέξεις. Τόσες λέξεις έχει η γλώσσα μας, ψάξτε λίγο να βρείτε ποια είναι η πιο κατάλληλη για να περιγράψετε αυτό που θελετε να περιγράψετε. Στην ανάγκη αν σας λείπουν οι λέξεις, πείτε παραδείγματα.


Δεν έχω ιδέα τι εννοείς όταν λες «προσπαθώ να είμαι κάπως σέξυ» και «προσπαθώ να δείξω λίγο παραπάνω γυναίκα». Δεν καταλαβαίνω και τι εννοείς όταν λες «δεν μπορώ να μιλάω στους γονείς μου με άνεση γιατί νιώθω άσχημα» αλλά «όχι τσούλα». Άρα τι νιώθεις; Τι είναι αυτό το άσχημο συναίσθημα; Και πώς είναι οι «μια χαρά φυσιολογικοί» για σένα;


Έτσι πολύ πρόχειρα χωρίς να έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς, το πιο αυτονόητο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ανταποκρίνεσαι στα ερεθίσματα που δέχεσαι, ότι δηλαδή οι σωστές γυναίκες κρύβουν την σεξουαλικότητα τους, ή καλύτερα, δεν έχουν, γιατί είναι ιερά όντα που φέρουν παιδιά και Παρθένες Παναγίες. Η σεξουαλικότητα είναι ταμπού για τις γυναίκες, και η καθεμία κουβαλάει τον δικό της σταυρό και το λύνει όπως μπορεί να το λύσει. Οι γονείς παίζουν τον ρόλο τους, αλλά δεν μπορούν να ακυρώσουν τις κοινωνικές επιταγές. Μολαταύτα, αν μας έλεγες περισσότερα, θα βοηθούσες.

 

__________________
4.

Βαριέμαι να εξιτάρω τον άλλο ώστε να μη με θεωρεί δεδομένη -αντίθετα, του δείχνω ανελλιπώς αλλά οχι με ασφυκτικό πρέσινγκ τα αισθήματα μου, δεν προσπαθώ να αποπνεύσω μυστήριο, αμφιβολία, ίντριγκα, είμαι εκεί και αυτό φαίνεται -όχι πως δεν έχω τη ζωή μου εκτός σχέσης, δλδ δεν περιστρέφομαι γύρω του, αλλά έχω τις παρέες μου, κυκλοφορώ κλπ.
Μήπως όμως είναι λάθος αυτό και πρέπει κατά τακτά χρονικά διαστήματα-ή ακόμα καλύτερα άτακτα- να ρίχνω ένα πέπλο μυστηρίου, να υποδαυλίσω την όποια ανασφάλεια και να κινητοποιήσω ζήλεια για να αποφύγω το απευκταίο; Κι αν ναι, πώς γίνεται αυτό;
- urbaine

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η δομή της σκέψης σου γύρω από το θέμα είναι ότι στο τέλος οπωσδήποτε θα σε βαρεθούν και θα σε παρατήσουν. Το «απευκταίο» είναι ότι οι άλλοι θα καταλάβουν ότι δεν είσαι κάτι σπουδαίο, και θα απομακρυνθούν. Αυτός είναι ο μηχανισμός που ενεργοποιεί την συμπεριφορά σου: και αυτό που κάνεις, η «ευθεία» όπως νομίζεις, αντιμετώπιση, είναι και αυτό μια προσπάθεια που κάνεις για να ελέγξεις το αποτέλεσμα. Κάθε σχεδιασμός συμπεριφοράς για να κατακτηθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα πετυχαίνει για πάρα πολύ περιορισμένο διάστημα. Αν έχει, γιατί συνήθως φαίνεται από χιλιόμετρα ότι είναι ψεύτικο.


Όσο το επίκεντρο της προσπάθειας σου είναι να μην σε παρατήσουν, όποια κατασκευασμένη συμπεριφορά και να επιδεικνύεις, το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει. Σκέψου πολύ καλά αν κάνεις το ίδιο με όλους. Δείχνεις σε όλους ανελλιπώς τα συναισθήματα σου; Τότε τα συναισθήματα σου δεν είναι αληθινά. Δεν είναι δυνατόν να αξίζουν όλοι τον χρόνο σου και την αφοσίωση σου με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.


__________________
5.

Αυτός 40, ποιητής και έχει πηδήξει τη μισή Θεσσαλονίκη.
Εγώ 25, άτεχνη, και χωρίς αυτοπεποίθηση.
Έχω ελπίδες;
- Μ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ποιητής είναι; Ποιητής; Εσύ τον λες ποιητή, ή έτσι συστήνεται;


__________________
6.

Πώς χωρίζεις έναν άνθρωπο που κάνει ψυχωσικά επεισόδια (παραληρητικού τύπου) και που ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή;
Η διαταραχή του (για την οποία δεν μου είχε πει τίποτα όταν παντρευτήκαμε αλλά τα βρήκα μπροστά μου στην πορεία) με τους παραλογισμούς που αυτή συνεπάγεται μας διέλυσε ως ζευγάρι. Εδώ και πολλά χρόνια, δεν κοιμόμαστε μαζί, δεν συζητάμε, δεν μοιραζόμαστε πράγματα. Όποιος έχει ζήσει με άνθρωπο με ψυχική διαταραχή πιθανόν να μπορεί να καταλάβει τι λέω.

Πώς χωρίζεις όμως χωρίς να σκέφτεσαι ότι ένα διαζύγιο μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του;,
- Άννα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς κατάφερε και σου έκρυψε κάτι τέτοιο, πώς εσύ δεν κατάλαβες τίποτα, και πώς συνεχίστηκε η σχέση σας μετά από την αποκάλυψη αυτή, αλλά θα υπάρχει κάποια εξήγηση. Πήγαινε σε έναν ψυχίατρο για τον εαυτό σου, και θα δεις πώς θα το αντιμετωπίσεις. Δεν γράφω άλλα γιατί αυτά είναι θέματα ιατρικά.

_________________
7.


Αγαπητή Αμπά,

σου έχω στείλει ερώτηση στο παρελθόν αλλά δεν μου απάντησες γιατί μάλλον η ερώτηση μου παραήταν κοινότυπη (κόλλημα με πρώην), οπότε σου ξαναστέλνω. O πυρήνας της ερώτησης παραμένει ο ίδιος
βέβαια αλλα bear with me.
Tον θέλω εδώ εδώ και 5 χρόνια. Τα 3 απο αυτά ήμασταν μαζί, μετά έφυγε στο εξωτερικό. Καμιά φορά πήγαινα και τον έβλεπα η ερχόταν αυτός και βρισκόμασταν. Εγώ υπολόγιζα ότι μόλις έπαιρνα το πτυχίο μου και μάθαινα τη γλώσσα θα πήγαινα να τον βρω. Ε αφού έμαθα τη γλώσσα με χώρισε και επίσημα.
Γενικά, δεν ήταν πολύ committed στην όλη φάση αλλά εγώ τον δικαιολογούσα (εθελοτυφλούσα), μέχρι που μου το είπε ξεκάθαρα. Παρ'όλα αυτά οι συναντήσεις 2-3 φορές τον χρόνο συνεχίζονταν και μάλιστα ένιωθα σαν να μη πέρασε μια μέρα τις μέρες που περνούσαμε μαζί, καθώς ήμασταν σαν ζευγάρι.
Γενικά δεν νομίζω το backstory να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί το πρόβλημα το εντοπίζω μέσα μου.
Πάντα τον ήθελα πιο πολύ. Αλλά ήμουν οκεη με αυτό γιατί μου αρκούσε που τον έβλεπα. Όσο ήταν εδώ ό,τι και να έκανα, το έκανα για αυτόν. Ας πούμε έπαιρνα ρούχα η καλλυντικά για να το βάλω και να με δει αυτός, αγόραζα σοκολάτες για να τις βρει και να τις φάει αυτός έβγαινα έξω ή έκανα το οτιδήποτε για να του το πω αν με ρωτήσει αν βγήκα κλπ.
Όταν τελικά με χώρισε και επίσημα συνέχισα να τα κάνω όλα για αυτόν. Ας πούμε πήγαινα γυμναστήριο επειδη μπορεί να τον έβλεπα σε 5 μήνες. Ή αγόραζα καινούργια βρακιά σκεφτόμενη ότι κάποτε θα τα δει. ΠΑΡΑΝΟΙΑ. Όλα περιστρέφονταν γύρω απο αυτόν ενώ δεν είχαμε καν επικοινωνία.
Ε όταν έμαθα ότι βρήκε κοπέλα είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να προχωρήσω, είτε το θέλω είτε όχι,
Πήγα πολλά ταξίδια, βρήκα δουλειά που μου άρεσε, άρχισα να βγαίνω πιο πολύ, άρχισα μεταπτυχιακό, γνώρισα κόσμο. Εμ, περιττό να σου πω ότι όλα πάλι τα έκανα για αυτόν. Ναι, οκέη, για να τον ξεπεράσω αλλά και πάλι για αυτόν. Δεν με γέμσε τίποτα από όλα αυτά, δηλαδή θα τα αντάλλαζα για να είμαι μαζί του. Άουτς. Νιώθω τόσο αχάριστη να λεώ κάτι τέτοιο.
Το πρόβλημα μου είναι ότι και να τον ξεπεράσω κάποτε, θα σκέφτομαι ότι ξόδεψα 5 χρόνια να τον σκέφτομαι και να κάνω τα πάντα για αυτόν. Θα μου πεις ότι όσο αργώ να το ξεπεράσω τόσο πιο πολύ χρόνο θα χάνω,
άρα snap out of it όσο το δυνατόν συντομότερο. Αλλά δεν με βοηθάει κάτι. Όλα όσα κάνω είναι είτε για αυτον, είτε για να κοροιδέψω τον εαυτό μου και να "ξεχαστώ". Είμαι εμμονική, τον βλέπω κάθε βράδυ στον ύπνο μου, του γράφω γράμματα και μετα τα σκίζω, ευτυχώς δηλαδή που δεν ξέρει τον βαθμό κολλήματος μου μαζί του, καθώς μιλάμε ελάχιστα.
Έμαθα το μάθημα μου, έμαθα πιο πολλά από ότι μου χρειαζόντουσαν, αλλά πότε θέε μου θα πάψω
να τον θεωρώ τον άξονα μου και το πιο σημαντικό, γαμάτο, ξεχωριστό, σέξυ και υπέροχο άτομο που έχω γνωρίσει;
Ξέρω ότι δεν αγαπάω αρκετά τον εαυτό μου αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να ξεπεράσω άλλους πριν απο αυτόν.
Ίσως όλο αυτό να γίνεται επειδή ελπίζω ακόμα, αλλά η ελπίδα είναι το τελευταίο πράγμα που μου έχει απομείνει.
Τι κάνουμε τώρα;
- drama queen

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μπορώ να φανταστώ γιατί δεν σου απάντησα τότε, και γιατί δεν θα σου απαντούσα τώρα, αν δεν είχες κάνει αυτή την εισαγωγή. Μου ζητάς να σου κάνω ψυχογράφημα, και πες ότι θα μπορούσα (δεν μπορώ), αλλά κι αυτό όχι από αυτά που σκέφτεσαι, αλλά από αυτά που κάνεις. Περιγράφεις τι κάνεις, αλλά ούτε μια χαραμάδα στη σκέψη σου για τα κίνητρά σου. Μόνο περιγραφή. Πουθενά το «γιατί». Τόσο άγνωστο πεδίο είναι ο εαυτός σου για σένα; Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ακόμα και αυτές, έχουν κάποιο στόχο στο βάθος. Γιατί εθελοτυφλούσες; Γιατί έφτιαξες μια ιστορία για το κοινό σας μέλλον εντελώς από το μυαλό σου, ενώ έβλεπες ότι δεν υπάρχει συμμετοχή; Γιατί συνέχισες σα να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ ήξερες ότι έχει τελειώσει; Τι προσπαθείς να πετύχεις με αυτό το κόλλημα που έχεις; Γιατί το συντηρείς με τόσο πάθος, τόσα χρόνια; Τι επιμονή είναι αυτή;


Μη την βλέπεις μοιρολατρικά, περιπαθώς ή ρομαντικά. Το κόλλημα σου δεν έχει τίποτα το παθιασμένο ή το ρομαντικό. Κάποιο μέρος του εαυτού σου έχει κατσικωθεί σε ένα στάδιο που δεν ξέρω ποιο είναι, και αρνείται να δεχτεί ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί όπως τον είχε φανταστεί. Πρέπει να το βρεις και να το αναλύσεις.

79

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#1 Επειδή δουλεύω σε πανεπιστήμιο στην Αμερική και έχω ασχοληθεί αρκετά με θέματα diversity να πω μερικά πράγματα για το affirmative action. Καταρχάς οι "ποσοστώσεις" οπως τις ανέφερε το γράμμα και μερικοί σχολίαστες, δηλαδή "το 25% των φοιτητών ή καθηγητών πρέπει να είναι γυναίκες" υπάρχουν σε ελάχιστες περιπτώσεις, εκεί μόνο που έχει υπάρξει συστηματικός αποκλεισμός κάποιας κοινωνικής ομάδας. Αυτό που υπάρχει, είναι η προτίμηση ατόμων απο κοινωνικές ομάδες που υποεκπροσωπούνται μεταξύ ατόμων με παρόμοια προσόντα. Οταν είσαι στην αγορά εργασίας δεν είναι τεστ που υπαρχει ένας καλύτερος, είναι συνήθως πολλά άτομα που έχουν όλα τα προσόντα και είναι πραγματικά ικανοί για την θέση. Και αν σκέφτεις το καλό του πανεπιστημίου, δεν είναι κέρδος να έχεις μιά γυναίκα καθηγήτρια μαθηματικών που μπορεί να εμπνευσει κοπέλες που έχουν μεγαλώσει με αρνητικά στερεότυπα; Δεν είναι κέρδος αυτό;Φυσικά όλα αυτά σε πανεπιστήμια και μέσα σε τμήματα που οι άνθρωποι πραγματικά έχουν αφοσιωθει στο να αλλάξουν κάπως τα πράγματα. Γιατί στα περισσότερα, υποτίθεται ότι είναι αμερόληπτοι και τελικά προσλαμβάνουν το λεύκο άντρα γιατι ταιριάζει περισσότερο σε ένα τμήμα που εδώ και 150 χρόνια έχει μόνο λεύκους άντρες. αργκ
Φίλη #1, δε χρειαζόταν ΟΛΗ αυτή η εισαγωγή. Αν θέλεις να λέγεσαι/δείχνεις έξυπνη και καλλιεργημένη, μάθε να κάνεις edit στον εαυτό σου και να μιλάς ουσιαστικά. Δε μας κάνουν έξυπνους τα σιδεράκια και οι Μαρί Κιουρί.Το ερώτημά σου είναι εύλογο και μπράβο σου που ψάχνεσαι. Ελπίζω πέρα από τις απαντήσεις εδώ να διαβάσεις και κανένα άρθρο για να εμβαθύνεις.
#1Απο το γραπτο σου λογο κατι μου λεει οτι αν σε ειχα συμμαθητρια δεν θα σε χωνευα καθολου. Πολυ δηθεν. Καθε φορα που συστηνεσαι λες ολο αυτο το κατεβατο;Επισης, γιατι λες οτι δεν εισαι τρολ;
#1 Συμφωνώ με την απάντηση της Λένας, φυσικά. Χρειάζεται να της πούμε όμως κι ένα μπράβο αυτής της υπέροχης νεαρής γιατί παρά την επιτηδευμένη εξυπνάδα της, είναι φωτεινό παράδειγμα μαθήτριας με τεράστια διαφορά σε σχέση με αυτό που επικρατεί στο ελληνικό κυρίως δημόσιο σχολείο σήμερα. Αν ήταν περισσότεροι μαθητές σαν κι αυτήν ίσως η επιτήδευση να είχε περάσει στα αζήτητα. Θεωρώ θετικό που διαβάζει την στήλη και έκανε την ερώτηση.
Καλά τώρα. Για ελληνικό σχολείο μιλάμε. Δεν διακρίνεται για τον ακομπλεξισμό του ούτε για την ευόδωση του της αριστείας. (παρεκτός για την αριστεία που συμψηφίζεται με την εισαγωγή σε υψηλόβαθμες σχολες)
Haifischnet, Καραβάν´ Επαναπροσδιορίζω το σχόλιό μου και κρατάω μόνο την πρώτη πρόταση από αυτό. Ξαναδιαβάζοντας την ερώτηση βρίσκω ότι απάντησα πολύ γρήγορα. Συμφωνώ με τα σχόλια, λίγο έως πολύ που έγιναν με και μετά το σχόλιο της Ίριδας. Αφήστε που δεν θα ήθελα να απαντήσω στον υιό από άποψη.
@1Καταρχάς ποια είναι τα αδύναμα έως ηλίθια αντεπιχειρήματα; Η ποσόστωση αποβλέπει στο να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος και να βελτιώσει το μέλλον, "ανοίγοντας" επαγγέλματα σε τμήματα του πληθυσμού από τα οποία είναι ιστορικά αποκλεισμένα/ υποεκπροσωπούνται, εντάσσοντας μη προνομιούχους σε προνομιούχο περιβάλλον κλπ. Οκ, μπορεί να μειώνεται η ποιότητα προσωρινά, ε και; Δεν είναι αυτός ο στόχος. Αδύναμο είναι το επιχείρημα του αδερφού σου.Τσάκω κι έναν John Oliver άμα δε βαριέσαι.https://www.youtube.com/watch?v=o8yiYCHMAlM
#6. Επέτρεψε στον εαυτό σου να θυμώσει για το ότι στο έκρυψε (!) και θα σε οδηγήσει ο θυμός σου στο πως να χωρίσεις. Αν είναι δυνατόν να σου κρύψει κάτι τόσο σοβαρό;
#1. Σκέφτηκες μήπως ποτέ ότι οι ποσοστώσεις υπάρχουν εκεί όπου υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, αλλά η επιλογή γίνεται βάσει ενός χαρακτηριστικού που δεν επέλεξε κάποιος αλλά έτυχε να έχει (πχ βάσει φύλου, εθνικότητας, σωματικής ακεραιότητας κλπ);Κάποια συγκεκριμένα επαγγέλματα θεωρούνται ανδροκρατούμενα ή γυναικοκρατούμενα, γιατί δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάποιο απ'τα δύο φύλα, πχ νηπιαγωγοί, όχι γιατί επιλέγονται ειδικά οι άντρες ή οι γυναίκες. Είσαι Γ'Λυκείου, ξέρεις πολλούς συμμαθητές σου να θέλουν να γίνουν νηπιαγωγοί;; Σε αυτές τις περιπτώσεις η ποσόστωση δεν θα'χε καμία σημασία, απλά θα έμεναν θέσεις κενές. Κράτησε την απάντηση της Λένας στο αρχείο σου και ξαναδιάβασέ την την πρώτη φορά που θα σε ρωτήσουν σε συνέντευξη πότε έχεις σκοπό να κάνεις οικογένεια ή αν έχεις σκοπό να κάνεις κι άλλο παιδί. Τότε ίσως την καταλάβεις λίγο καλύτερα :-)
Κάνουν ακόμα τέτοιες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις;Νομίζω μπορείς να κάνεις ωραιότατη καταγγελία (στην Ελλαδα δεν ξέρω, στο εξωτερικό σίγουρα).
Βεβαίως και κάνουν. Εμένα δεν μου έχει τύχει, αλλά το ξέρω από πολύ δικούς μου ανθρώπους που είναι στον χώρο του HR. Για την καταγγελία δεν ξέρω αν μπορείς, αλλά ούτως ή άλλως άντε μετά να αποδείξει κάποιος ότι δεν προσελήφθη όντως λόγω διάκρισης...
Αγαπητή 1, για αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι συνήθως όταν μιλάμε για ποσόστωση, ο όρος είναι ότι σε περίπτωση ΙΣΩΝ προσόντων, θα προτιμηθεί η γυναίκα/ο ανάπηρος κτλ, κάτι που σημαίνει ότι λογικά δεν "απειλείται" η ποιότητα της δουλειάς. Σε έναν θεωρητικό κόσμο, όμορφα πλασμένο, κι εγώ θα ήμουν εναντίον της ποσόστωσης, στον κόσμο που ζούμε όμως είναι απαραίτητο μέτρο. Ως άτομο με αναπηρία, η οποία μάλιστα δεν είναι πολύ εμφανής, έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου για εύρεση σοβαρής δουλειάς στην ποσόστωση, παρά τα -αρκετά- τυπικά προσόντα μου. Είμαι σε μια ξένη χώρα και λόγω του θέματός μου είναι πολλές οι δουλειές που δεν μπορώ να κάνω, επομένως περιορίζονται πολύ και οι πιθανότητες που έχω για να βιοποριστώ. Έτσι έχω φτάσει να τονίζω την αναπηρία μου στο βιογραφικό μου και κάποιες φορές αυτό μου άνοιξε πόρτες. Δεν φαντάζεσαι λοιπόν πόσο ευγνώμων είμαι γι' αυτή την ποσόστωση!Επίσης, επειδή πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε στη ζωή ως γυναίκες: ο πατέρας μου έχει συνεργείο και είναι από τους καλύτερους στον τομέα του. Αν ήμουν άντρας, θα ήθελα πολύ να συνέχιζα τη δουλειά του, θα μάθαινα από τον καλύτερο και θα είχα σίγουρη δουλειά. Αλλά είμαι γυναίκα και κάπως εμφανίσιμη και, όσο καλή κι αν ήμουν στη δουλειά μου, δεν θα μπορούσα να σταθώ με τίποτα (ποιος πελάτης και ποιο συνεργείο θα μου εμπιστευόταν τη μηχανή του; πόση σεξουαλική παρενόχληση θα είχα να αντιμετωπίσω;). Άρα, είμαι αποκλεισμένη από αυτό το επάγγελμα, απλά και μόνο λόγω φύλου. Φαντάσου τώρα να είχα αποκλειστεί και από νηπιαγωγός, νοσηλεύτρια κτλ όπως προτείνεις! Μα τι θα έμενε;
Καλά τα λες. Αν και μια γνωστή μου είναι μηχανικός σε αντιπροσωπία αυτοκινήτων και επειδή είναι πάρα πάρα πολύ καλή οι πελάτες την προτιμούν έναντι συναδέλφων. Επίσης έχω συνάδελφο που ήταν καπετάνιος (καπετάνισσα είναι το σωστό;) σε εμπορικά πλοία. Απλά θέλω να πω ότι οι γυναίκες όντως δυσκολεύονται αλλά δεν είναι όλα ακατόρθωτα λόγω φύλλου. Η αναπηρία είναι λίγο διαφορετικό θέμα μάλλον.
i-Boson, σε αντιπροσωπεία ναι, είναι κάπως πιο εύκολο, εφόσον είχε και τη στήριξη των συναδέλφων μέχρι να τη μάθουν και να την εμπιστευτούν οι πελάτες. Για ρώτα όμως τη γνωστή σου, αν δεν ξεκινούσε από εκεί και έπρεπε να στήσει κατευθείαν δική της επιχείρηση, δικό της συνεργείο, θα ήταν εφικτό; Respect και στις 2 γνωστές σου πάντως.
#1 Σχετικά με την υποτιθέμενη ισότητα (που αυτοί ακριβώς οι νόμοι περί diversity, τη στιγμή που εσύ βρίσκεις λογικά τα επιχειρήματα του σεξιστή αδερφού σου [ο οποίος είναι rich white male, η πιο ευνοούμενη 'κάστα' του πλανήτη - και λέω rich γιατί αν είχε πάρει υποτροφία για να σπουδάσει στις ΗΠΑ θα μας το είχες αραδιάσει μαζί με τα υπόλοιπα credits μη τυχόν και δεν εντυπωσιαστούμε από την οικογενειακή σας ανωτερότητα] προσπαθούν δεκαετίες τώρα να σιγουρέψουν, θα μεταφέρω αυτούσια από το fb της αγαπημένης Irini Georgi κάτι που έγραψε σήμερα:''Αν λοιπόν πιστεύεις ότι πλέον έχουμε ισότητα, δοκίμασε τα εξής:Σε ένα παιχνιδάδικο ή σε ένα μαγαζί με ρούχα να μπεις, μια διαφήμιση για -σχεδόν οτιδήποτε- να δεις, μια λίστα με ονόματα CEOs ή πολιτικών οποιασδήποτε χώρας να διαβάσεις, το μισθό ενός πληθυσμού ίδιου ακριβώς επαγγέλματος να δεις, σε μια σκηνή ενδο-οικογενειακής βίας να παραστείς, τη δίκη ενός βιασμού να παρακολουθήσεις, το πόσες φορές στο σεξ χύνει μια στρέιτ φίλη σου σε σχέση με έναν φίλο σου και το πόσες φορές οι ίδιοι δύο φίλοι σου ένιωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να κάνουν κάτι στο σεξ που δεν ήθελαν να συγκρίνεις… και θα καταλάβεις.''
#3 "το πιο αυτονόητο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ανταποκρίνεσαι στα ερεθίσματα που δέχεσαι, ότι δηλαδή οι σωστές γυναίκες κρύβουν την σεξουαλικότητα τους, ή καλύτερα, δεν έχουν, γιατί είναι ιερά όντα που φέρουν παιδιά και Παρθένες Παναγίες"Που ακριβώς τα βρήκατε αυτά τα υποτιθέμενα ερεθίσματα, θα μας τρελάνετε; Στα περιοδικά, στη τηλεόραση ή στο Instagram; Μήπως λόγω απόστασης νομίζετε ότι απευθύνεστε σε κάποια διαφορετική κοινωνία; Πραγματικά δε μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα μαζικό μέσο που να δίνει τα "ερεθίσματα" που περιγράφετε.Σχετικά με την ίδια τη κοπέλα, εννοείται ότι είναι κάπως αφύσικο να μιλάτε με τους γονείς σας ενώ μόλις πριν έχετε διαβάσει το τελευταίο άρθρο για τις 7+1 πιο hot στάσεις ή τα πιο αποκαλυπτικά φορέματα, ωστόσο μη στενοχωριέστε..θα συνηθίσετε.
Αναρωτιέμαι φίλε εσύ σε ποια κοινωνία ζεις. Πραγματικά. Μπορεί τα περιοδικά και το ινσταγκραμ να έχουν γεμίσει με φωτό ημίγυμνων ανδρών και γυναικών , slut shaming υφίστανται μόνο οι γυναίκες όμως. Γουστάρουμε να βλέπουμε τα βυζγια μιας κοπέλας στη φωτό αλλά την χαρακτηρίζουμε και λίγο τσουλακι που τα δείχνει όμως, έτσι; κάτσε να σκεφτώ ποια ειναι η αντίστοιχη λέξη για άντρα ....μουμπλε μουμπλε....δεν υπάρχει! Και με την τελευταία παράγραφο αναιρείς την προηγούμενη. Γιατί ειναι αφύσικο να μιλάς με τους γονείς σου αν πριν έχεις διαβάσει άρθρο για αποκαλυπτικά φορέματα; Α, γιατί δεν πρέπει να ξέρουν οι γονείς σου ότι έχεις σεξουαλικότητα και σου αρέσει να την τονίζεις. Άρα το σωστό ειναι να την κρύβεις, έτσι;Επομένως που ακριβώς διαφωνείς με τη Λένα;
Και για να ολοκληρώσω τη σκέψη μου και να ολοκληρωθεί το ..μαύρισμα, κάποια στιγμή, κάπου, κάποτε θα έχετε παιδιά, τι θα κάνετε τότε, θα μεταβάλλετε τη συμπεριφορά σας και ενδεχομένως το ντύσιμό σας εξ' αιτίας αυτού του γεγονότος;Το λέω αυτό επειδή και εκεί μπορεί μελλοντικά να νιώθετε άσχημα, όπως έχει βέβαια συμβεί και με άλλους ανθρώπους.
@ Καραβάν' 2.3.2017 | 22:41 Δεν είπα ότι ξέρω αν έχετε ή αν μεγαλώνουν καλά ή όχι, η κοπέλα περιέγραψε κάποιο πρόβλημα που έχει και έγραψα ότι το ίδιο πρόβλημα ίσως έχει μελλοντικά και όταν κάνει παιδιά, δηλαδή μπορεί να αισθάνεται άσχημα όταν θα προσπαθεί να δείξει "λίγο παραπάνω γυναίκα", όπως καλή ώρα και τώρα. Νομίζω είναι ξεκάθαρο αυτό που έγραψα.Ωστόσο αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στο παρακάτω: πως ακριβώς είναι ποτέ δυνατόν ο σύντροφος να είναι (ετυμολογικά μάλιστα!) καλύτερη λέξη από το σύζυγος αναφερόμενοι σε κοινή πορεία ζωής;Σύ-ζυγοι σημαίνει ότι κάποιοι είναι "ζεμένοι" μαζί, σύν-τροφοι σημαίνει ότι απλώς μοιράζονται ένα από τα πολλά κομμάτια της ζωής τους μαζί.
Δεν είμαι η Λένα στην οποία προφανώς αευθύνεσαι αλλά δεν μπορώ και να μην απαντήσω. Ερεθίσματα δεν βλέπεις??? Το Facebook επί παραδείγματι είναι γεμάτο από σελίδες "Ανομολόγητων" διαφόρων πανεπιστημίων και ΤΕΙ της επικράτειας στα οποία καταβαρραθρώνεται η γυναικεία σεξουαλικότητα με τον εμετικότερο τρόπο. Μιας κι είναι νεαρή και φοιτήτρια -αν κατάλαβα καλά- ορίστε μάνι μάνι ένα πολύ άμεσο ερέθισμα!Αλλά τελικώς αναρωτιέμαι εσύ πού ζεις AlΤrop! Δεν έχεις ακούσει γύρω σου ατάκες σαν "άμα φοράς τα ξεκωλέ μην απορείς που σου φέρονται σαν πουτάνα" ή "πού πάει αυτή και βάζει τον γκόμενο μες το σπίτι ενώ έχει μικρό παιδί?" ή "μετά φταίει ο βιαστής" ή "δεν ξέρει ούτε ένα πουκάμισο να του σιδερώσει του προκομμένου γιατί το νου της μόνο στο βρακί της το έχει" ή "άμα δείξεις στον άντρα την επιθυμία σου του στερείς το ρόλο του κυνηγού" ή "πού πας μάνα πράγμα" κλπ κλπ κλπ κλπ. Θα μπορούσα να γράφω στον αιώνα τον άπαντα!Η ξεκωλέ εμφάνιση και συμπεριφορά είναι προϊόν για εμπορική κατανάλωση από τα media. Πακετάρεται και πωλείται. Έχει συγκεκριμένο brand και συγκεκριμένο positioning. Είναι αυτό που we love to hate. Πόσο ηθική ανώτερίλα νιώθουμε (μιας και δεν έχουμε τίποτα άλλο να προτάξουμε τέτοιες μετριότητες που είμαστε) να ξεφτιλίζουμε την κάθε Καρντάσιαν και την κάθε Μενεγάκη ενώ φυσικά αυτές γελάνε στον δρόμο για την τράπεζα...Στον κοινωνικό μικρόκοσμο του καθενός προκρίνεται πάντοτε η "σοβαρή" (πού να'ξεραν) για τα "σοβαρά" (επίσης πού να'ξεραν οι σοβαρές). Οι άλλες είναι "για τις ξεπέτες". Εν τω μεταξύ ο μέσος ετεροφυλόφιλος άντρας (έλληνας τουλάχιστον) δεν έχει ΙΔΕΑ πώς στροφάρει το μέσο ετεροφυλόφιλο γυναικείο μυαλό...ναι ακόμα και της "σοβαρής". Ιδιαίτερα της σοβαρής μην σου πώ! Πόσο βρώμικο. Πόσο διαστροφικό. Πόσο ερωτικό. Πόσο καιγόμενο τέλος πάντων είναι από κ@υλα. ΙΔΕΑ καμμία σου λέω! Trust me. Αν αυτό δεν είναι απαξίωση για την γυναικεία σεξουαλικότητα δεν ξέρω τι είναι.
@ αμύριστο λουλούδι 2.3.2017 | 14:27Κι όμως δεν είναι έτσι. Καταρχήν ακόμα και όταν συμβαίνει το κράξιμο που λέτε, αυτό μένει στα όρια της κουβέντας, δεν έχει φτάσει όμως στο σημείο να δημιουργεί χαρακτήρες που να φέρονται διαφορετικά, πόσο μάλλον να συμπεριφέρονται σαν παρθένες Παναγίες.Ούτε φαντάζομαι θα υποστηρίξετε ότι ο λόγος (το περίφημο slut shamming) έχει μεγαλύτερη επίδραση από την εικόνα, η οποία σαφώς κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.Που είναι επομένως τα ερεθίσματα; Ξαναλέω ότι το ερέθισμα είναι κυρίως εικόνα και όπως προείπα τέτοια "αντίθετα" ερεθίσματα πολύ απλά δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά.Οι λόγοι που δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη για τους άνδρες είναι άλλοι, αλλά δεν έχουν σχέση με το θέμα που συζητάμε, εμένα το αρχικό μου σχόλιο ήταν πάνω στην άποψη ότι οι γυναίκες ωθούνται να "κρύβονται" και εξετάζω το ζήτημα αυτό καθαυτό, όχι το πως φέρεται η κοινωνία στους άνδρες. Και απ' ότι παρατηρώ δεν ωθούνται να κρύβονται.Τέλος δεν υπάρχει καμία αναίρεση στη τελευταία παράγραφο, επειδή πολύ απλά η αιτία δεν είναι αυτή που γράψατε. Προφανώς δεν είμαι κοινωνιολόγος-ψυχίατρος, αλλά έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει μια φυσική αυθόρμητη συστολή μεταξύ γονιών και παιδιών για αυτό το θέμα και μάλιστα και από τις δύο πλευρές, η οποία ξεκινά από τη παιδική ηλικία. Δηλαδή πιθανολογώ πως αν ρωτήσετε ένα παιδάκι πως νιώθει που η μητέρα του βγαίνει να πάει στο μπακάλη χωρίς να φοράει φούστα ή αν του αρέσει όταν την ακούει να σκούζει (όχι λόγω εκνευρισμού!) από το δίπλα δωμάτιο, μάλλον δεν θα σας πει ότι είναι ιδιαίτερα περήφανο ή τουλάχιστον αρχικά θα του κάνει μια κάποια εντύπωση. Και δεν νομίζω να έχει προλάβει να μολυνθεί από τη "πατριαρχία" σε αυτή την ηλικία για να κάνει slut shamming. Ένας ακόμα πιθανώς λόγος που υπάρχει αυτή η φυσική συστολή είναι ίσως για να αποφεύγονται αιμομικτικές σκέψεις ή δράσεις, τώρα βέβαια πάμε σε άλλο θέμα, το οποίο πριν κάποιο καιρό προέκυψε ακόμα και στο νυν POTUS και τη κόρη του, σίγουρα πάντως δεν είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζετε, και τέλοσπαντων είναι ίσως φυσιολογικό να μας φαίνεται "αφύσικο".@ Καραβάν' 2.3.2017 | 15:44Ισχύει ότι έγραψα και παραπάνω, όλοι στέκεστε στα σχόλια σα να έχουν μεγαλύτερη επίδραση από την εικόνα.Αν καταλαβαίνω σωστά, λέτε ότι ναι μεν η εμφάνιση στη τηλεόραση είναι αυτή που είναι, αλλά αυτό δεν επηρεάζει και τόσο πολύ τις ζωές των ανθρώπων; Που ακριβώς γίνεται αυτό; Που προκρίνονται οι "σοβαρές"όταν "όλες" συμπεριφέρονται ακριβώς όπως τα "προϊόντα" στη τηλεόραση;Επίσης, σχετικά με το μέσο Έλληνα, δηλαδή τι θέλετε να πείτε, ότι πιστεύει πως η άλλη ξεσκίζεται στο yoga και φοράει 15 πόντους τακούνι για να βγει και να κάνει φίλους;Επειδή όμως άνοιξαν πολλά θέματα, εγώ έγραψα για τα ερεθίσματα και επαναλαμβάνω πως εφόσον η εικόνα υπερτερεί του λόγου, τα ερεθίσματα που γράφετε στην ουσία δεν υπάρχουν πουθενά.
Μου έρχεται στον νου ένα πρόσφατο δημοσίευμα συνοδευόμενο από το σχετικό βίντεο από εκπομπή στην Βραζιλιάνικη τηλεόραση όπου είναι καλεσμένη ένα μοντέλο με αποκαλυπτικό μαγιό και ο παρουσιαστής της εκπομπής τής χουφτώνει τα οπίσθια. Η κοπέλα τον χαστούκισε on air και του πέταξε διάφορα αντικείμενα οργισμένη. Σε ιστοσελίδα (ελληνική) όπου τα σχόλια δεν φιλτράρονται διάβαζες όλη την καφρίλα της νεοελληνικής "κουλτούρας": αφού ήρθε έτσι ντυμένη, άξιζε το χούφτωμα! Και το αστείο είναι ότι 1ον εκεί έχουν καλοκαίρι, 2ον η κοπέλα πήγε να διαφημίσει αντηλιακό (με γούνα θα εμφανιζόταν;). Όοοχι, οι σχολιαστές επέμεναν: "Κι εγώ στην θέση του θα την χούφτωνα."Αηδίασα.
"όλοι στέκεστε στα σχόλια σα να έχουν μεγαλύτερη επίδραση από την εικόνα."Τα σχόλια ΕΧΟΥΝ μεγαλύτερη επίδραση από την εικόνα. Τα σχόλια τα απευθύνει ο κοινωνικός μας μικροπερίγυρος κι επομένως μιας και είμαστε "ζώον κοινωνικόν" (ούτε θηρίον ούτε θεός) η επιρροή του κοινωνικού περίγυρου είναι τεράστια. Αν η μάνα σου σου λέει "πρόσεχε πώς κάθεσαι- δεν βλέπεις ότι φοράς φούστα;" παιδιόθεν μικρή σημασία έχει αν βγάζουν brazilian αποτριχώσεις στην οθόνη πρωί πρωί στην Μενεγάκη. Σου έχει εντυπωθεί ότι είναι "κακό" να φαίνεται το γουνί σου δημοσίως. Αν το κάνεις είσαι "κακό κορίτσι"."Αν καταλαβαίνω σωστά, λέτε ότι ναι μεν η εμφάνιση στη τηλεόραση είναι αυτή που είναι, αλλά αυτό δεν επηρεάζει και τόσο πολύ τις ζωές των ανθρώπων;"Περίπου αυτό λέω. Έχει γίνει τόσο καρικατούρα που πλέον μοιάζει παρωδία. "Που ακριβώς γίνεται αυτό; Που προκρίνονται οι "σοβαρές" όταν "όλες" συμπεριφέρονται ακριβώς όπως τα "προϊόντα" στη τηλεόραση;"Αυτό γίνεται μόλις κάποιος σκέφτεται "για σοβαρά". Όχι για "ξεπέτα". Αυτές οι "όλες" που συμπεριφέρονται ακριβώς όπως τα προϊόντα στην τηλεόραση (και το λες τόσο απαξιωτικά) είμαι σίγουρη ότι το κάνουν για να συναγωνιστούν αυτές τις μερικές που πρωτοκοπιάρισαν τα προϊόντα στην τηλεόραση κι όχι επειδή πιστεύουν ότι είναι η Μοναδική Αλήθεια. Σε έναν κόσμο όπου το αντρικό βλέμμα έχει στομώσει από την υπερπροσφορά αν εμφανιστείς με εμφάνιση Λουκά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι πιθανότητες να βρεις άντρα (ή τουλάχιστον άντρα που δεν είναι κολλημένος στην επαρχία του 1940) είναι μηδενικές. Οπότε τι ακριβώς κάνει εντύπωση; H προσφορά προσαρμόζεται ενίοτε στην ζήτηση. Νόμος της αγοράς. Μην μου πεις ότι κι οι άντρες δεν το κάνουν όταν βγαίνουν εις άγραν γυναικείας παρέας!"Επίσης, σχετικά με το μέσο Έλληνα, δηλαδή τι θέλετε να πείτε, ότι πιστεύει πως η άλλη ξεσκίζεται στο yoga και φοράει 15 πόντους τακούνι για να βγει και να κάνει φίλους;"Αντιπαρέρχομαι την αυθαίρετη σύζευξη άθλησης με την επιθυμία καυλοεμφάνισης. (Αθλούμενοι ήρθε η ώρα να μπείτε στην συζήτηση)Θα εστιάσω σε κάτι άλλο. Το βλέπετε από την οπτική "κ@υλομ0υναρος υποκρίνεται ερωτική σοβαροφάνεια". Εγώ σας λέω το ακριβώς αντίστροφο. "Yπεράνω πάσης υποψίας διανοούμενη με νορμάλ εμφάνιση σκέφτεται (και πράτει) τα πιο outré σεξουαλικά παιχνίδια." Επειδή όμως άνοιξαν πολλά θέματα, εγώ έγραψα για τα ερεθίσματα και επαναλαμβάνω πως εφόσον η εικόνα υπερτερεί του λόγου, τα ερεθίσματα που γράφετε στην ουσία δεν υπάρχουν πουθενά. Πηγή: www.lifo.gr
AlTrop διασκεδάζω με τον διάλογο αλλά χώρια μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε διαπιστώνω. "Αρχικά το ότι η εικόνα υπερτερεί των σχολίων το ξέρει και μια μαθήτρια γυμνασίου κι αν ακόμα κάποια στιγμή αισθανθεί άσχημα να κάθεται και να φαίνεται το γουνί της, τότε έρχεται η κοσμοθεωρία του bitch και απαλύνει τις όποιες αναστολές της. Πηγή: www.lifo.gr"Τι να κάνουμε. Εγώ είμαι του δημοτικού. Τσάτρα πάτρα τα'μαθα τα γράμματα... Μου διαφεύγουν οι απόλυτες αλήθειες και τα αυτονόητα. Όσο για την κοσμοθεωρία της bitch μήπως δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς λένε η Amy Schumer και η Lena Dunham? Το γουνί δεν είναι προϊόν ή ρόλος. Ούτε καν εργαλείο για να επιτύχεις κάτι όπως πιστεύουν οι μισογύνηδες. Είναι μέρος του κορμιού μας. Του εαυτού μας. Δεν είναι αυτονόητο;"Πώς ακριβώς έχουν τα σχόλια μεγαλύτερη επιρροή από την εικόνα; Ούτε ένας αρχάριος διαφημιστής δε θα έλεγε κάτι τέτοιο Πηγή: www.lifo.gr"Αυτός ο αρχάριος διαφημιστής δεν έχει διαβάσει την βίβλο του Ogilvy μάλλον. Όσο κι αν το πιστεύεις "ένα ζευγάρι βυζγιά [sic] δεν αρκεί για να πουλήσει οτιδήποτε?". "Επίσης είναι λάθος ότι προκρίνονται οι σοβαρές. Τουλάχιστόν όχι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις."Kάντε μια βόλτα στις Εξομολογήσεις αν δεν με πιστεύετε. Ενθουσιασμός τρελλός αν κάποια δηλώσει παρθένα. Μην υπάρχει κι ανταγωνισμός επιδόσεων! Από όλες τις κοινωνικές τάξεις και μορφωτικά στρώματα. "στο γνωστό ζευγάρι ελλήνων παρουσιαστών πρωινών εκπομπών που χώρισε πρόσφατα, ο σύζυγος δεν είχε πρόβλημα που η σύντροφός του δεν ήταν "σοβαρή". Πηγή: www.lifo.gr"Μα ήταν ο Λιάγκας σοβαρός για να αξιώνεται σοβαρή??? Θα με τρελλάνετε? Και για να είμεθα ειλικρινείς η Φαίη είναι απείρως σοβαρότερή του!Επίσης ανέλυσα ότι τα "μη σοβαρά" άτομα που βλέπεις στην τηλεόραση (τηλεορασόπληκτος!!) παίζουν έναν ρόλο. Νομίζεις έτσι είναι στην καθημερινότητά τους? Γελιέσαι. Την Φαίη την έχω δει από κοντά σε μαιευτήριο και δεν έχει καμμία σχέση η συμπεριφορά της με αυτό που πουλάει. Είπαμε. Brand πουλάει. Μην κρίνουμε την κοινωνία από τα media. Τα media είναι ένας κόσμος κι εκεί έξω υπάρχει ένας άλλος αληθινός κόσμος. "Ακόμα όμως και ένας απλός ιδιοκτήτης τοπικού μπαρ μπορεί αν θέλει να πάρει μια μη-σοβαρή και πολύ συχνά το κάνει."Και γιατί να μην το κάνει? Το πρόβλημα το έχουν συνήθως οι τιμητές των ηθών που δεν μπορούν να έχουν μια μη σοβαρή (αλλά ούτε και μια σοβαρή) στο πλάϊ τους! "Το ζήτημα είναι ότι ακόμα κι αν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες προκρίνονται οι σοβαρές, αυτές σίγουρα δε βγαίνουν στη τηλεόραση ή στα περιοδικά! Πηγή: www.lifo.gr" Δηλαδή η επιτυχία είναι συνυφασμένη με το να βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση και τα περιοδικά...(Ξέρω ότι δεν εννοούσες αυτό αλλά αυτό υπονοείται.) Κακά τα ψέμματα. Μπορεί να βλέπεις αγριογκόμενες στις τηλεοράσεις και τα περιοδικά αλλά για όλες έχουν όλοι (άντρες-γυναίκες) μια κακή κουβέντα να πουν. Ε όταν αλλάξει αυτό τότε θα έχει γκρεμιστεί ο σεξισμός. Αυτό λέμε!Η γυναίκα πρέπει -σύμφωνα με τα ερεθίσματα που λες ότι δεν βλέπεις- να δείχνει δίμετρη υπερκαλλόνα Αμαζόνα που έχει όμως γλυκύτητα και πραότητα χαρακτήρα (δεν βρίζει! δεν κρύβει με μακιγιάζ την φυσική της ομορφιά! δεν φοράει ξεκωλέ!) και ικανοποιεί τις αντρικές απαιτήσεις σε οτιδήποτε της ζητηθεί καθώς και να φέρνει πολλά χρήματα στο σπίτι (είτε μέσω εργασίας είτε μέσω προίκας) και να είναι διατεθειμένη να αψηφήσει την ίδια της την υπόσταση για να μεγαλώσει τα παιδιά του και να τον γηροκομήσει κατόπιν. Δεν το βλέπεις αυτό ΠΑΝΤΟΥ γύρω σου? Δεν αναρωτιέσαι γιατί όπως έχει πει αντρικό μέλος εδώ μέσα πάνσοφα "όταν η γυναίκα περνάει καλά στο σεξ μαζί σου δεν την ξεκολλάς ούτε με πυρηνικά?" Γιατί άραγε??? Δεν βλέπεις πώς ΟΛΟΙ κατηγορούν τις μάνες όταν κάτι πάει στραβά? Γιατί οφείλουν να είναι Οσίες Μαρίες αφοσιωμένες στο παιδί 24/7. Δεν δικαιούνται να είναι άνθρωποι. Και δεν βλέπεις πόσα Cool Girls σφάζονται στην ποδιά μουρόχαβλων αντρών κατηγορώντας άλλες γυναίκες (και τον φεμινισμό μαζί) μήπως και κερδίσουν αυτήν την αναθεματισμένη αποδοχή που θα τις κάνει να νιώσουν ότι πέτυχαν σε ένα βρωμοσύστημα που τις θεωρεί εξ ορισμού κατώτερες κι εργαλεία? Μήπως τους ρίξουν ένα κοκκαλάκι κάτω από το τραπέζι? Εργαλεία και κατώτερες γινόμαστε όταν το θέλουμε εμείς και με όποιον εμείς θέλουμε. Δεν είναι κακό αυτό. Είναι διεκδίκηση της επιθυμίας μας. Και χρειάζεται ένας άντρας με @%Χ!δ!@ για να την διεκδικήσουμε και να την αξιώσουμε επί ίσοις όροις.
Ναι, στα περιοδικά, στην τηλεόραση, στο instagram, στο facebook, στις διαφημίσεις, στα μπαρ, στα σινεμά, και γενικότερα, παντού.Είναι δική σου δουλειά να τα δεις, και όχι δική μου υποχρέωση να σου τα επισημάνω.(Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάπου ήθελες να κολλήσεις την "απόσταση" που εξηγεί την λανθασμένη μου σκέψη. Μόνο που, και στο φεγγάρι να ζούσα, πάλι θα τα έβλεπα αυτά τα ερεθίσματα.)
Εμ ναι, οκ. Αρχικά η δεύτερη παράγραφός σας δεν μου φαίνεται και πολύ "ορθολογική", γενικότερα εφόσον έχετε κάποια άποψη καλό αυτή είναι να στηρίζεται κάπου, από πότε έγινε "δική μου δουλειά" να τα δω; (χώρια που δε τα βλέπω)Διευκρινίζω ότι δεν απαντώ στο #1 που "ρωτάει" για τις ποσοστώσεις των γυναικών, αλλά στο #3, όπου απαντάτε ότι δήθεν οι γυναίκες καθοδηγούνται να κρύβουν τη σεξουαλικότητά τους.Πάντως στη τηλεόραση και στα κουτσομπολίστικα όλες οι γυναίκες παρουσιάζονται να έχουν "σύντροφο" από τα 25 μέχρι τα 45 τους και βάλε, δηλαδή τις παρουσιάζουν να καθυστερούν όσο γίνεται τη "σοβαρή" δέσμευση, σχεδόν εξαντλώντας τα όρια των βιολογικών τους δυνατοτήτων. Και απολύτως πουθενά δεν δείχνουν γυναίκες που επειδή κρύβουν τη σεξουαλικότητά τους είναι πιο "σωστές".Επίσης δε θυμάμαι σε κανένα περιοδικό με "γυναικείο" κοινό τύπου Cosmopolitan να λέει κάτι αντίθετο. Τώρα αν υπάρχουν 15 πυροβολημένοι να διαβάζουν Ελεύθερη Ώρα, φαντάζομαι δεν εννοείτε αυτούς.Δηλαδή όταν κάθονται και συζητάνε στη πλατεία για το ποια έχει καλύτερο οργασμό κρύβουν τη σεξουαλικότητά τους; Έλεος.Μπορεί να θεωρείται ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, άλλα η συγκεκριμένη κρίση σας μοιάζει εντελώς ανυπόστατη.Εγώ πάλι(νομίζω και άλλοι) κυρίως αντιλαμβάνομαι μια κατάσταση σα τον τύπο από τη παρακάτω ταινία, όχι ότι με χαλάει. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B7_(%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1)
Μια παρατήρηση. "Σύντροφος" είναι ετυμολογικά τουλάχιστον (αλλά και γενικότερα) τόσο πολύ ωραιότερος όρος από το "σύζυγος". Πιο αισιόδοξο για την κοινή πορεία της ζωής.
@ Καραβάν' 2.3.2017 | 23:50Αρχικά το ότι η εικόνα υπερτερεί των σχολίων το ξέρει και μια μαθήτρια γυμνασίου κι αν ακόμα κάποια στιγμή αισθανθεί άσχημα να κάθεται και να φαίνεται το γουνί της, τότε έρχεται η κοσμοθεωρία του bitch και απαλύνει τις όποιες αναστολές της.Πώς ακριβώς έχουν τα σχόλια μεγαλύτερη επιρροή από την εικόνα; Ούτε ένας αρχάριος διαφημιστής δε θα έλεγε κάτι τέτοιο. Δηλαδή η σερβιτόρα δε θα πάει να παίξει το ρόλο της (φορώντας τα ανάλογα ρούχα και έχοντας την αντίστοιχη συμπεριφορά) επειδή θα ντραπεί να τη συζητάνε οι πελάτες; Ή μήπως ήταν τα σχόλια αρκετά ώστε να αλλάξουν την εικόνα;Επίσης είναι λάθος ότι προκρίνονται οι σοβαρές. Τουλάχιστόν όχι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις. Παραδείγματος χάρη στο γνωστό ζευγάρι ελλήνων παρουσιαστών πρωινών εκπομπών που χώρισε πρόσφατα, ο σύζυγος δεν είχε πρόβλημα που η σύντροφός του δεν ήταν "σοβαρή". Για τους συγκεκριμένους όμως, όπως και για οποιουσδήποτε άλλους αντίστοιχους, ένα διαζύγιο έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις από ότι για το μέσο άνθρωπο. Ακόμα όμως και ένας απλός ιδιοκτήτης τοπικού μπαρ μπορεί αν θέλει να πάρει μια μη-σοβαρή και πολύ συχνά το κάνει.Το ζήτημα είναι ότι ακόμα κι αν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες προκρίνονται οι σοβαρές, αυτές σίγουρα δε βγαίνουν στη τηλεόραση ή στα περιοδικά!Επομένως, έχοντας κάνει ένα πλήρη κύκλο, ξαναρωτώ: που ακριβώς είναι τα ερεθίσματα που όλοι αναφέρετε; Είπατε για την υπεράνω πάσης υποψίας διανοούμενη, μήπως όμως αυτή δεν εμφανίζεται στις διαφημίσεις, στα μπαρ και τα σινεμά;Σίγουρα κουράζει, όμως αυτό είναι κάτι που δεν απαντήθηκε πουθενά, η "και καλά έξυπνη" απάντηση της απαντησιογράφου ήταν απλώς ότι αυτό είναι κάτι που φαίνεται "παντού". Τονίζω ότι το slut shamming είναι αντίδραση πάνω στο αρχικό ερέθισμα, δε φαίνεται όμως τα έχει μεταβάλλει το ίδιο το ερέθισμα. Δε ξύπνησε δηλαδή κάποια μέρα η Φαίη να πει, "με κοιτάνε και σχολιάζουν, ας βάλω κάτι πιο κλειστό", μάλλον το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει, επομένως το ερέθισμα της οσίας παρθένου δεν υπάρχει πουθενά.
Καραβάν' 3.3.2017 | 17:31 Διάβασα τι γράψατε αλλά για να μη ξεφεύγουμε από το θέμα θα απαντήσω σχετικά συνοπτικά.Κατ΄ αρχήν καλό είναι να συμφωνήσουμε τι εννοούμε λέγοντας "ερεθίσματα". Εγώ καταλαβαίνω ότι μιλάμε κυρίως για τα μέσα ενημέρωσης στις διάφορες παραδοσιακές ή σύγχρονες μορφές τους, τα οποία μπορεί να έχουν περισσότερη ή λιγότερη μαζικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα παραδείγματα από τη τηλεόραση, θα μπορούσε να είναι και από ταινίες. Και όπως ξαναείπα το slut shamming είναι υπαρκτό αλλά δευτερεύον εφόσον δε μπορεί να επηρεάσει το αρχικό ερέθισμα.Έστω όμως ότι αφήνουμε τα media και επιστρέφουμε στο "κανονικό" κόσμο. Μήπως οι καθημερινές απαιτήσεις έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμα του καθένα; Δηλαδή μια "μέση" (όσο το δυνατό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος) γυναίκα που δουλεύει σε μια μικρή εταιρεία ή στο δημόσιο (εντελώς τυχαία όντας δασκάλα ή κάτι παρεμφερές) μάλλον δε χρειάζεται ούτε να βρίσει ούτε να βαφτεί υπερβολικά. Και μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα "ευχάριστο", αλλά μετά το "μόνο" που της απομένει να κάνει είναι παιδιά, με την έννοια ότι είναι λίγο απίθανο να ξυπνήσει μια μέρα και να βρεθεί υπουργός. Το ίδιο ισχύει και για τη πλειοψηφία των αντρών βεβαίως (εντάξει η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα έχει κάποιες ..ιδιαιτερότητες). Ωστόσο ακόμα και έτσι, εκτός επαγγελματικού χώρου, καθόλου δεν ισχύει αυτό που γράφετε, ότι αναμένουν να είναι οσία. Τα κέντρα latin και pole dancing πως γεμίζουν, μόνο με φοιτήτριες; Ούτε βέβαια τις καθοδήγησε κανείς να μη βάφονται (τις Σαλονικιές δε τις αναφέρω, θα παραήταν εύκολο αντεπιχείρημα!)Σχετικά με τα ρούχα, η εικόνα της "μέσης" γυναίκας που εγώ βλέπω είναι μαμά με σορτσάκι ασορτί με το τζιν σορτσάκι της κόρης της και κατ' αναλογία με το διαδικτυακό slut shamming και πάλι θα πω ότι είναι κάτι το οποίο δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.Και τέλος, ακόμα και το κράξιμο, μάλλον επιβεβαιωτικά λειτουργεί, του στυλ με κράζει με θαυμάζει, επομένως το αρχικό μου ερώτημα παραμένει.
Χαίρομαι που τα διάβασες AlTrop αλλά δεν ξέρω αν μπορείς "να μπεις στα παπούτσια" μας. Κατ'αρχάς και κατ'αρχήν λέγοντας "ερεθίσματα" εγώ (κι η Λένα απ'ότι κατάλαβα κι ας με διορθώσει αν παρερμηνεύω) εννοούμε οτιδήποτε μας περιτριγυρίζει ως πομπός και το δέχεται η γυναίκα ως δέκτης. Ο στενός ορισμός δηλαδή μόνο ως media δεν μας καλύπτει ως προς τα επιθετικά και μπερδευτικά "σήματα" κι αυτό προσπάθησα να κάνω κατανοητό παραπάνω αναλυτικώς. "το slut shamming είναι υπαρκτό αλλά δευτερεύον εφόσον δε μπορεί να επηρεάσει το αρχικό ερέθισμα."Κάποτε είχα μιλήσει με απαξιωτικό τρόπο σε μια Εβραία για το θέμα με τους Παλαιστίνιους και τον χειρισμό του Ισραήλ σχετικά. Μου ανέφερε ότι ο τόνος μου πλησίαζε τον αντισημιτισμό. Έσκισα τα ιμάτιά μου ότι αντισημίτρια δεν είμαι (και δεν είμαι). Μου είπε μια σοφή κουβέντα. "Δεν είσαι Εβραία για να ξέρεις τι προσβάλλει τους Εβραίους. Μόνο αυτός που προσβάλλεται έχει δικαίωμα να καθορίσει αν υφίσταται ή δεν υφίσταται προσβολή."Το έκανα μόκο και ζήτησα συγγνώμη. Αν δεν έχεις ποτέ στην ζωή σου υποστεί slut shamming δεν μπορείς να το κατανοήσεις τι επίδραση έχει στην ψυχοσύνθεση του άλλου. Ούτε πόσο προσβλητικό είναι. Για παράδειγμα θα σου φέρω κάτι προσωπικό. Είμαι ένα εγκεφαλικό εκ φύσεως άτομο με εγκεφαλική εργασία σε μονογαμική αφοσιωμένη σχέση δεκαετιών με βαθύ αίσθημα εκατέρωθεν. Όποτε μιλήσω λίγο ελεύθερα περί σεξ ή κυρίως περί σεξουαλικής ελευθεριότητας (την υπερασπίζομαι 100% για οποιαδήποτε γυναίκα/άντρα την θέλει εφόσον δεν κοροϊδεύει τους άλλους) υφέρπει η επίθεση ότι "καλά εσύ είσαι ένα ζώο που σκέφτεται με το γουνί του". Αυτό δεν είναι slut shamming (και μάλιστα εξ αντανακλάσεως μιας και δεν με αφορά προσωπικά αυτό που επί της αρχής υπερασπίζομαι)??? To slut shamming ξέρεις δεν είναι μόνο αν φαίνονται τα κωλομάγουλα της κυρίας με το σορτς. Είναι πολλά πολλά παραπάνω. "Μήπως οι καθημερινές απαιτήσεις έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμα του καθένα; Δηλαδή μια "μέση" (όσο το δυνατό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος) γυναίκα που δουλεύει σε μια μικρή εταιρεία ή στο δημόσιο (εντελώς τυχαία όντας δασκάλα ή κάτι παρεμφερές) μάλλον δε χρειάζεται ούτε να βρίσει ούτε να βαφτεί υπερβολικά. Και μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα "ευχάριστο", αλλά μετά το "μόνο" που της απομένει να κάνει είναι παιδιά, με την έννοια ότι είναι λίγο απίθανο να ξυπνήσει μια μέρα και να βρεθεί υπουργός."Πραγματικά δεν θέλω να πιστέψω ότι το είπες αυτό. Ο προορισμός δηλαδή της μέσης γυναίκας χωρίς επαγγελματικές προοπτικές για υπουργοποίηση είναι να κάνει παιδιά και τέρμα. Δηλαδή δεν μπορεί να ξυπνήσει μια μέρα και να γίνει ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της μπλε φώκιας (σόρρυ μπλε φώκια δεν ξέρω καν αν υπάρχεις) ή να πάει στο Νεπάλ για διαλογισμό ή να γράψει το Μεγάλο Ελληνικό Μυθιστόρημα ή να αποφασίσει να γίνει η Ξαβιέρα Χολάντερ της Ελλάδας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμήσει?"Ωστόσο ακόμα και έτσι, εκτός επαγγελματικού χώρου, καθόλου δεν ισχύει αυτό που γράφετε, ότι αναμένουν να είναι οσία."Σε διαβεβαιώ ότι ισχύει. Μάνα είμαι και το ξέρω στο πετσί μου. Πρέπει να είμαι άψογη 24/7 και να βάζω τον εαυτό μου τριτοτέταρτο αλλιώς γεμίζω κάτι ενοχές ΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ. Πού νομίζεις τις βρήκα αυτές τις ενοχές? Στα κοινωνικά ερεθίσματα! Εγώ το ξέρω ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ για τα παιδιά μου. Σαν την γυναίκα του Καίσαρα όμως πρέπει και να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι το κάνω. Αυτή είναι η κοινωνική πίεση. Δεν νομίζω ότι μπορείς να το καταλάβεις γιατί δεν το βιώνεις. Επιπλέον ένα κοινότατο παράδειγμα από την καθημερινότητα. Πόσες φορές έχει άντρας στραβομουτσουνιάσει ακούγοντας έναν ικανό αριθμό πρώην ερωτικών συντρόφων από γυναίκα με την οποία σχετίζεται? Κι έχει αλλάξει την γνώμη του γι'αυτήν κατόπιν? Δεν έχεις ακούσει το γνωστό ρητό ότι "όσους λέει μια γυναίκα πολλαπλασίασε με το 3 ενώ όσους λέει ο άντρας διαίρεσε με το 3". Γιατί άραγε??? Επειδή ένας αριθμός πάνω από ένα αυθαίρετα νοηθέν όριο δημιουργεί απόρριψη της εν λόγω γυναίκας ως "μη σοβαρής". Η σοβαρότητα της γυναίκας δηλαδή ισοσταθμίζεται με την ερωτική της εμπειρία. Κι αν δεν με πιστεύεις κάνε μια συζήτηση με τους άντρες φίλους σου. Εκτός αν είστε όλοι Σουηδοί τέλος πάντων!"Τα κέντρα latin και pole dancing πως γεμίζουν, μόνο με φοιτήτριες;"Πρώτον τα latin και το pole dancing είναι άριστες μορφές εκγύμνασης (το δεύτερο είναι κι απαιτητικό πολύ). Δεύτερον σαφώς κι έχουν κόσμο διαφόρων ηλικιών και τάξεων. Δεν διαφωνούμε. Τρίτον γιατί η αυθαίρετη σύζευξη ερωτικής σκοπιμότητας μόνο με τις φοιτήτριες? Επομένως ο ίδιος θεωρείς ότι η μέση γυναίκα δεν πρέπει να έχει το νου της σε κ@υλ0ξεσηκωτικές ασχολίες! Για σκέψου το. Τέταρτον η ίδια η δημοτικότητα του pole dancing (που μαθαίνεται σε πολλές περιπτώσεις για την έξαψη μιας συγκεκριμένης αντρικής ματιάς που απασχολεί την ασκούμενη) δεν σου αποδεικνύει ότι η κοινωνική πίεση ώστε η γυναίκα σήμερα να είναι ΚΑΙ σίφουνας στο κρεββάτι (να τα κάνει όλα και να συμφέρει) είναι εδώ και μας χαιρετά? Δεν είπα παραπάνω για "δίμετρη καρακαλλόνα Αμαζόνα"? Πρέπει να είναι οσία που όμως να την σκίζει την γάτα. Με μέθοδο άνευ διδασκάλου φυσικά...για να μην θιγεί ο αντρικός εγωισμός. (όρα παραπάνω περί αριθμού ερωτικών συντρόφων)"Ούτε βέβαια τις καθοδήγησε κανείς να μη βάφονται (τις Σαλονικιές δε τις αναφέρω, θα παραήταν εύκολο αντεπιχείρημα!)"'Εχεις ακούσει πολλούς άντρες να λένε στη σύντροφό τους (ή γενικώς) "Αχ χλωμή είσαι σήμερα καλή μου! Γιατί δεν βάζεις λίγο ρουζάκι κι ένα φωτεινό κραγιόν να έρθει να λάμψει λίγο το προσωπάκι σου?" Ή "θα βγούμε απόψε και θέλω να φορέσεις eyeliner και ψεύτικες βλεφαρίδες για να κάνουμε εμφανιση Μπαμ!" Αντίθετα ακούς περί προτίμησης της φυσικής ομορφιάς και γιατί κρύβεστε από αυτό που είστε και πόση ανασφάλεια έχετε να μας ξεγελάτε με το μπετόστοκο κλπ κλπ. Λες και το μακιγιάζ γίνεται για να αρέσει μια γυναίκα στους άντρες! Ή το ακόμα χειρότερο που ακούς κι από γυναίκες ότι μπορεί να βάφεται αλλά "στα πλαίσια του κομψού" (ποιός Σαλονικιός πήρε την θέση του μακαρίτη του Yves Saint Laurent και το ορίζει αυτό Το Κομψό ήθελα να ήξερα...).Το ότι βάφονται λοιπόν αρκετές γυναίκες είναι ακριβώς ένα δυναμικό statement ότι "στ'@ρχ!δ!@ μας κι εμάς η γνώμη σας!" "Και τέλος, ακόμα και το κράξιμο, μάλλον επιβεβαιωτικά λειτουργεί, του στυλ με κράζει με θαυμάζει, επομένως το αρχικό μου ερώτημα παραμένει. Πηγή: www.lifo.gr"Έκαναν κάποιοι την ανάγκη φιλοτιμία κι εσύ το πίστεψες!Σε κανέναν δεν αρέσει το κράξιμο. Άμυνα είναι αυτό που βλέπεις. Άμυνα σε πολύ στενό μαρκάρισμα.Όταν κάποιος καταπιέζεται και οτιδήποτε και να κάνει ο άλλος ευχαριστημένος δεν είναι έρχεται μια μέρα που λέει "άϊ σιχτίρ θα κάνω αυτό που με κατηγορείς ώστε τουλάχιστον να τα ακούω δικαιολογημένα!" Αυτό κάνουν όλες αυτές που τις βλέπεις και κάνεις τς τς τς. Έχουν πλέον πάψει να τις απασχολεί η γνώμη σου/σας/μου/μας. Μάλλον έχεις σταθεί πολύ τυχερός στην ζωή σου και δεν σε έχουν κράξει με επαρκή βαθμό για να το καταλάβεις πώς λειτουργεί. Ή είσαι νέος και δεν σε έχουν αγγίξει οι ματαιώσεις της ζωής ακόμα. Και να μην σε αγγίξουν ποτέ σου εύχομαι.
#7 κατι στο κειμενο σου με κανει να νοιωθω οτι βολευεσαι και λιγο γυρω απο αυτην την εμμονη. Εχοντας αποφασισει οτι ολα τα κανεις γι αυτον, δεν χρειαζεται να ψαξεις καπου αλλου νοημα στη ζωη σου. μηπως φοβασαι το καινουριο ; αυτο που εχεις τώρα (η εμμονη) δε σου κάνει καλό, αλλα σου είναι οικείο, το εχεις συνηθισει και ξερεις τι είναι. το καινουριο και αγνωστο δε ξερεις πως θα ειναι, δε ξερεις τι θα σου φερει και δε ξερεις πως θα ειναι και ο εαυτος σου απεναντι του.
#1 Ολη η εισαγωγή για τα ακαδημαικά σου προσόντα για να ρωτήσεις για τις ποσοστώσεις? Για να μας δείξεις πόσο έξυπνη είσαι και πόσο δεν χρειάζεσαι τις ποσοστώσεις? Ναι είσαι έξυπνη για την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων όμως ίσως όχι για την Αμερική. Οι ποσοστώσεις υπάρχουν γιατί υπάρχουν έξυπνες γυναίκες που αδικούνται λόγω του φύλου τους, όπως και ανάπηροι ή εθνικές μεινότητες. Υπάρχουν επαγγέλματα που οι γυναίκες δε θεωρούνται καλέ λόγω του φύλου τους (διευθύντριες, στελέχη κλπ). Δεν είναι από έλλειψη ικανότητας ή θέλησης απλά επειδή θεωρούνται πιο αδύναμες. Υπάρχουν και σχολές που είναι ανδοκρατούμενες όπως της πληροφορικής γιατί οι άντρες θεωρούνται πιο ικανοί ή γιατί οι γυναίκες αποθαρρύνονται να πάνε σε αυτές τις σχολές γιατί ξέρουν οτι ειναι ανδροκρατούμενες και φοβούνται οτι δεν έχουν τις ικανότητες για να ανταπεξέλθουν. Οι λόγοι είναι πολλοί. Το θέμα είναι οτι σε εναν κλάδο με τόσο απορρόφηση όσο η πληροφορική είναι ανησυχητικό που υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες. Οι δάσκαλοι δεν ειναι γυναικοκρατούμενο επάγγελμα κι αν γίνεται είναι λογω μικρής απορρόφησης κ έλλειψης επιθυμίας.Είσαι μικρή ακόμα, όταν αρχίσεις να δουλεύεις θα καταλάβεις γιατί χρειάζονται οι ποσοστώσεις.
#1. Aγαπημένη εξαδέλφη δεν κάνεις κάτι λάθος. Οι ποστόσεις είναι όλα αυτά που λές και ακόμα χειρότερα. Όχι μόνο δεν εξαλείφουν τις ανισότητες αλλά τις κάνουν ακόμα μεγαλύτερες αφού υπονοούν ότι το κριτήριο επιλογής δεν είναι η ικανότητα αλλά το φύλο, η κοινωνική θέση, η εθνικότητα πράγματα άσχετα με τον πραγματική ανάγκη. Δηλαδή ένα τέτοιο άτομο θα γνωρίζει ότι επιλέχθηκε όχι επειδή ήταν πιο έξυπνος/ικανός/αναγκαίος αλλά επειδή βρίσκεται σε ένα ποσοστό ατόμων με κάποια χαρακτηριστικά όπου η εκάστοτε εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προσλαμβάνει. Ας εξαλείψουμε την ανισότητα αλλά όχι έτσι.
Νομίζω κάτι δεν γίνεται αντιληπτό. (Κι απορώ)Το πλαφόν στην διαδικασία είναι οι τάδε ικανότητες. Αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες. Τις έχουν εξ αρχής ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι για την θέση. Τώρα από τους υποψηφίους που πληρούν ΗΔΗ τις ικανότητες επιλέγονται με βάση τις ποσοστώσεις οι τελικώς επιλεχθέντες. (Και πάλι δηλαδή η πλειοψηφία είναι στο στερεότυπο και η μειοψηφία είναι στο μη στερεοτυπικό έμφυλα/ταξικά/ΑΜΕΑ κλπ. Όμως το 100% είναι το ίδιο ικανοί για τη θέση!).
#4.Δεν κρατιούνται με τεχνάσματα οι άνθρωποι.Ας πούμε όμως,ότι για ένα διάστημα καταφέρνουμε να τραβάμε το ενδιαφέρον τους με διάφορα τερτίπια.Παίζουμε με τον εγωισμό τους,τις ανασφάλειες τους κτλ.Καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό τον καιρό δε θέλουν ουσιαστικά εμάς.Γουστάρουν αυτό το παιχνίδι.Και μετά;Τίποτα.Θα αναζητήσουν τον άνθρωπο,που τους κάνει.Δεδομένους μας θεωρούν οι άλλοι,όταν ξέρουν,ότι κρεμόμαστε από αυτούς,χωρίς να χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι τίποτα.Και για να μην μπερδευόμαστε,πολλές φορές δεν τους ενδιαφέρει καν,αν είμαστε εκεί.Το ζητούμενο δεν είναι στην τελική να κρατήσουμε κάποιον,αλλά να είμαστε με έναν άνθρωπο,με τον οποίο περνάμε καλά και χαίρεται και ο ίδιος να είναι μαζί μας.
Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στις ανασφάλειες και τις ζήλειες κι όλα αυτά τα τεχνηέντως καμωμένα σκέρτσα. Που θεωρούν δηλαδή ότι για να γίνονται όλα αυτά δεν έχουν λάβει τον σεβασμό και την αξίωση από το άλλο πρόσωπο που αξίζουν με αποτέλεσμα να το εγκαταλείπουν με συνοπτικές διαδικασίες. Συνοπτικότερες από ότι αλλιώς. Δηλαδή το αντίθετο αποτέλεσμα από το αρχικώς επιθυμητό εκ μέρους της σκερτσόζας!Υποψιάζομαι ότι το θέμα της εξομολογούμενης δεν είναι ότι την θεωρούν δεδομένη αλλά ότι κάνει χλιαρές σχέσεις.
#2.Οι μεγάλοι άνθρωποι συχνά παρουσιάζουν μια κόπωση,που δεν είναι μόνο σωματική.Κάνουν τον απολογισμό της ζωής τους και κάποιες φορές νιώθουν μια ματαίωση.Βλέπουν το κορμί τους ανήμπορο και στεναχωριούνται.Πέρα από τις φυσικές δυσκολίες,που έχει αυτό.Αυτό που λες κι εσύ,επίσης,ότι νιώθουν να γίνονται βάρος.Οι συγγενείς τους,οι φίλοι τους,άνθρωποι,που μοιράστηκαν ανησυχίες,όνειρα,προβλήματα,τη ζωή τους ίσως να μην είναι αρκετά κοντά ή και να μην υπάρχουν πια.Είναι και πιο κοντά ο φόβος του θανάτου.Όλα αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με κατάθλιψη,αλλά είναι δουλειά ενός ειδικού να το διαγνώσει και να δώσει λύσεις.Μπορεί να αισθάνεσαι,ότι δεν προσφέρεις αρκετά,γιατί δεν τη βλέπεις να ζωντανεύει με την παρουσία σου,να έχει περισσότερη διάθεση.Όμως το να έχουν αυτοί άνθρωποι μια συντροφιά είναι πολύ σημαντικό.Μια μιλιά μέσα στο σπίτι,κάποιον να περιμένουν,έναν άνθρωπο που έχει διάθεση,να είναι μαζί τους,η ασφάλεια,ότι δεν είναι μόνοι.Ίσως να μην το δείχνει ή να μην έχει και κουράγιο να το δείξει,αλλά το πιθανότερο είναι,ότι της κάνει πολύ καλό η παρουσία σου και το εκτιμά.Είναι πολύ γλυκό,που νοιάζεσαι για εκείνη.
#6 Dark points.Δεν είπε τίποτα,αλλά δεν αντιλήφθηκες και απολύτως τίποτα;Τόσο έξυπνο άτομο, ώστε απέκρυψε επιτυχώς την διαταραχή ,την φαρμακευτική αγωγή ,τα πάντα;Θυμίζει θρίλερ και προσωπικά,το αμφισβητώ, μαζί ζούσατε και ζείτε.Εν πάσει περιπτώσει,ελπίζω να γνωρίζεις τουλάχιστον τον θεράποντα ιατρό .Μ αυτόν πρέπει να γίνει μια συζήτηση για να σου απαντήσει; ιατρικής φύσης ερωτήσεις.
Τί γίνεται, μας έχουν πάρει φαλάγγι οι συγγραφείς και οι ποιητές, ο ένας συγγραφέας πήδηξε τη μισή Αθήνα, ο άλλος ποιητής τη μισή Θεσσαλονίκη, αφήστε κάτι και για τα παιδιά του λαού.
Θυμήθηκα εκείνο το ανέκδοτο που φίλος λέει σε φίλο που ετοιμάζεται να παντρευτεί:-αυτήν θα παντρευτείς? Αυτή έχει πάει με τη μισή Λάρισα-ε σιγά την πόλη