Στο σημερινό «Α μπα»: φίλοι

Στο σημερινό «Α μπα»: φίλοι Facebook Twitter
70


__________________
1.


Καλησπέρα αμπα!εγώ και η σ. Είμαστε φίλες 25 χρονιά!την αγαπάω πολύ είναι έξυπνη αστεία και πανέμορφη.το πρόβλημα είναι ότι η φίλη μου από τότε που θυμάμαι έχει παράλληλες σχέσεις.για παράδειγμα είχε σχέση 6 χρονιά και σε αυτή τη περίοδο είχε 4 ερωτικές ιστορίες παράλληλα!δε μιλάμε για περιπέτειες αλλά για σχέσεις!Τώρα ειχε σχέση με ένα παιδί 1 χρόνο γνώρισε κάποιον άλλον χώρισε και στη συνέχεια τα ξαναφτιαξε και με τον πρώτο.παράλληλα!τώρα τα έχει πάλι και με τους δύο...εγώ προσπαθώ όλα τα χρόνια να μην είμαι επικριτική τη στιριζω αν και ερχομαι σε δυσκολη θεση αφου κατα καιρους γνωριζα καποιους απο τους πρωταγωνιστές του σιριαλ αλλα τα τελευταια χρονια της το εχω κοψει,αλλά καμια φορα έχω εκρήξεις κυρίως γιατί θεωρώ ότι με αυτό που κάνει πληγώνει πρώτα από όλα τον εαυτό της δεδομένου ότι οι άλλοι δε γνωρίζουν τη κατάσταση. υποτίθεται ότι θέλει οικογένεια και παιδιά αλλά με τις πράξεις της βλέπω ότι το σαμποτάρει. Να πω εδώ ότι εγώ ειμαι παντρεμένη χωρίς παιδιά. η ερώτηση είναι πως μπορώ να το δω λίγο πιο ψύχραιμα και από πού πιστεύεις πηγάζει αυτή η συμπεριφορά της?όταν τι ρωτάω μου λέει ότι δεν αρκεί ενας για να τις δώσει ότι θέλει.αλλά αυτά μου ακούγονται μ@λ#/ες.. Ευχαριατω
-Ρωξη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ξέρω αν πληγώνει πρώτα από όλα το εαυτό της, και δε νομίζω ότι το πιστεύεις κι εσύ στην πραγματικότητα. Μάλλον βλέπεις ότι δεν έχει συνέπειες, και γι' αυτό θυμώνεις περισσότερο. Εσύ έκανες αυτό που πρέπει, βραβείο δεν πήρες, αυτή δεν κάνει αυτό που πρέπει, αλλά δεν βλέπεις να τιμωρείται. Αν θέλεις να σταματήσεις να θυμώνεις και να το δεις πιο ψύχραιμα, πρέπει να δεχτείς ότι η ζωή δεν είναι διαγωνισμός, και δεν παίρνεις βραβείο από την κοινωνία όταν ακολουθείς τους κανόνες της, ούτε απαραίτητα τιμωρείσαι αν τους παραβιάζεις. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι καταλαβαίνει με τον χρόνο που του δίνεται πάνω στη γη. Αν είσαι εσύ εντάξει με την δική σου συμπεριφορά και δεν περιμένεις ανταμοιβή για την συμμόρφωση με τους κανόνες, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις ψύχραιμα τα παραστρατήματα των άλλων.


Την ξέρεις εικοσιπέντε χρόνια και ρωτάς εμένα από πού πηγάζει η συμπεριφορά της; Δεν την ξέρω αλλά από την απάντηση αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι φέρεται έτσι επειδή α) μπορεί και β) ακόμα δεν έχει πάθει κάτι αρνητικό ώστε να αναγκαστεί να το αλλάξει. Αν υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι που εξαπατά συστηματικά τους συντρόφους της, θα έπρεπε να έχεις μια ιδέα παραπάνω χωρίς να χρειάζεται να τη ρωτήσεις.


Πάντως αν το θελήσει θα μπορέσει να έχει και οικογένεια, και παιδιά, και παράλληλες σχέσεις. Τίποτα δεν σαμποτάρει. Και δεν θα είναι η πρώτη που θα ζει έτσι.


Αν προβληματίζεσαι κατά πόσο μπορείς να είσαι φίλη της, εφόσον δεν σου αρέσει η συμπεριφορά της, δεν χρειάζεται. Είναι απολύτως δικό σου θέμα με ποιον κάνεις παρέα, όπως και με ποιον ΔΕΝ κάνεις παρέα, δεν χρειάζεται να έχεις λόγους που περνάνε από δικαστήριο. Αν νιώθεις ότι αναγκάζεσαι να υποχωρείς και να κάνεις συμβιβασμούς που παραβιάζουν τον δικό σου ηθικό κώδικα, μην ταλαιπωρείσαι άλλο.

__________________
2.

Γειά σου Α μπα και σχολιαστές!
Έχω τον εξής προβληματισμό: τη σχέση μου με την κολλητή μου.
Κάνουμε παρέα από το λύκειο, 8 χρόνια δλδ και τα τελευταία 6 πιο πολύ. Μου στέκεται στα δύσκολα όπως νομίζω πως κάνω κι εγώ, χαίρεται με τις χαρές μου ειλικρινά όπως κι εγώ που είναι πολύ βασικό. Όμως, δεν ταιριάζουμε στις εξόδους μας. Εκείνης της αρέσουν τα clubs, τα μπουζούκια. τα ξενύχτια ενώ εγώ προτιμώ τα εστιατόρια, τους καφέδες, χαλαρά για ποτό, cocooning. Της έχω εξηγήσει πως δεν μου αρέσουν τα ορθάδικα και τα ξενύχτια, δεν τα αντέχω πως να το πω, παρολαυτά έχω κάνει πίσω για να είμαι δίκαιη και φροντίζω στα γενέθλιά της να έχω πιεί 4 καφέδες ώστε το βράδυ να βγούμε στο αγαπημένο της club. Σαφώς και δεν μπορώ να την αναγκάζω να έρχεται εκεί που θέλω, θα ήταν άδικο αλλά τον τελευταίο καιρό με "έχει καβαλήσε" ως προς αυτό το θέμα! Τι θέλω να πω; Στα γενέθλιά μου πριν λίγες βδομάδες είχα κλείσει τραπέζι σε ένα εστιατόριο που κι εκείνη από καιρό έλεγε πως ήθελε να επισκεφτεί κι ανήμερα μου λέει " Α! Η τάδε παρέα έκλεισε τραπέζι εκεί και μας κάλεσε! Σε παρακαλώ, έλα να πάμε". Της είπα ευγενικά πως δε θέλω αλλά έπειτα δέχτηκα γιατί δεν ήθελα να έρθει με μισή καρδιά μαζί μου στο εστιατόριο...ναι πήγα με μισή καρδιά εγώ μαζί της. Ή ένα άλλο παράδειγμα ήταν όταν έφυγα για να ζήσω 10 μήνες στο εξωτερικό και βγήκαμε για τον αποχαιρετισμό με εμένα να θέλω να πάμε σινεμά κι εκείνη να με επιπλήττει " Καλοκαιριάτικα σινεμά;; Σάββατο βράδυ και θα κλειστούμε σε μια αίθουσα"; Στεναχωρήθηκα, αλλά λέω άστο τώρα. Και το αφήνω, το αφήνω...Της έχω μιλήσει, της έχω γκρινιάξει, αλλά δεν παίρνει χαμπάρι και πολλές φορές θεωρεί πως δεν θέλω να πάω σε μπουζούκια κτλ επειδή δεν έχω όρεξη να βγω και να διασκεδάσω και πως θα μου έρθει εκεί κι ας της λέω πως το να παίξω επιτραπέζια με διασκεδάζει απίστευτα! Αισθάνομαι, λες και πρέπει να "χωρίσω" με την κολλητή μου. Δεν το καταλαβαίνει πως νιώθω πως δε σέβεται το χαρακτήρα μου κι ας της το λέω ευθέως, το θεωρεί πολύ ασήμαντο. Το μυαλό μου δε δέχεται την "ασυμφωνία χαρακτήρων όσον αφορά τις εξόδους" ως λογικό κι επαρκές επιχείρημα να απομακρυνθώ, αλλά το συναίσθημα της καταπίεσης ναι! Γι' αυτό θα ήθελα τη συμβουλή σου, πώς να το χειριστώ; Μήπως όντως είμαι παράλογη και πρέπει να αλλάξω τις συνήθειες μου;
-ko0lht0ubinakii


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ βρε παιδί μου, ήταν στενοχωρητικό όλο το κείμενο, αλλά με την τελευταία πρόταση με αποτελείωσες. Το «μήπως είμαι υπερβολική» σε φιλική έκδοση.

 

Γιατί δεν είναι αυτή παράλογη, και γιατί δεν πρέπει να αλλάξει αυτή τις συνήθειές της;


Η φίλη σου είναι οδοστρωτήρας και περνάει από πάνω σου επανειλημμένα, κι επειδή δεν αντιστέκεσαι, σε έχει ισοπεδώσει και δεν νιώθει καν αντίσταση. Ανέφερες εκατό φορές που υποχώρησες για χάρη της. Δεν αναφέρεις μια φορά που υποχώρησε αυτή για δική σου χάρη. Δεν το αναφέρεις επειδή το θεωρείς ασήμαντο, ή δεν το αναφέρεις επειδή αυτό δεν γίνεται ποτέ;


Για να είσαι φίλος πρέπει να προσπαθείς να συνυπάρχεις, και για να συνυπάρξεις πρέπει μερικές φορές να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις, αρκεί να κάνει και ο άλλος μια προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να κάνει προσπάθεια σε ακριβώς τον ίδιο τομέα, δεν χρειάζεται να βγάλουμε τη ζυγαριά και να μετρήσουμε τις προσπάθειες, αλλά η πλήρης απαξίωση των προτιμήσεων είναι άλλη κατηγορία. Και η δική σου όμως υποχωρητικότητα είναι παροιμιώδης.


Δεν έκανες αυτό που ήθελες ούτε την μέρα των γενεθλίων σου. Η σχέση σας υπάρχει επειδή αυτή τολμάει και εσύ επιτρέπεις. Οι έξοδοι δεν είναι λεπτομέρεια, είναι ο τρόπος με τον οποίον βρισκόσαστε για να επικοινωνήσετε και να αποκτήσετε κοινές εμπειρίες. Έτσι ζουν οι φίλοι τις κοινές τους ζωές, εφόσον δεν ζουν στο ίδιο σπίτι ή δεν είναι συγγενείς.

__________________
3.

Γιατί τα παιδιά σήμερα στη χώρα μας είναι τόσο υπάκουα στους γονείς τους; Διαβάζω πολλές ερωτήσεις από φοιτητές/φοιτήτριες που ξεκινάνε με την φράση 'πέρασα σε μία υψηλόβαθμη σχολή' και σκέφτομαι ότι το κριτήριο ήταν ότι η σχολή ήταν υψηλόβαθμη.
Ή διαβάζω άλλες ερωτήσεις για τις σχέσεις με τους γονείς που όμως έχουν φράσεις όπως 'οι γονείς μου έχουν κάνει τα πάντα για μένα' ή 'έχουν πληρώσει πολλά λεφτά για να με σπουδάσουν' κλπ.
Όλα αυτά δείχνουν σχέση εμπορική δηλ σου δίνω - μου δίνεις, σε πληρώνω - μου παρέχεις το είδος που θέλω, σε μεγαλώνω - μου χρωστάς.
Δεν μου κάνει καμία εντύπωση που οι Έλληνες γονείς είναι έτσι. Δεν περίμενα τίποτε άλλο από αυτούς.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η αντίδραση των παιδιών. Κανονικά έπρεπε να αντιδρούν, έπρεπε να κάποιον τρόπο να εκφράζουν την αντίθεσή τους, την δυσαρέσκειά τους, κάπου κάπως να βγαίνει ο εαυτός τους. Από τις ερωτήσεις τους δεν βλέπω τον εαυτό τους, δεν εκφράζουν τα θέλω τους.
Βλέπω άπειρες ενοχές και μία αδιασάλευτη σιγουριά ότι αφενός έχουν κάνει σωστά που έχουν υπηρετήσει τους γονείς τους και αφετέρου ότι φταίνε επειδή αισθάνονται ότι κάτι πάει καλά σ'αυτή την εμπορική σχέση.
Είναι τα ελληνόπουλα τόσο ηλίθια παιδιά; Τόσο μα τόσο πολύ βολεμένα παιδιά; Τόσο άπραγα; Τόσο άβουλα;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Οι ελληνικές οικογένειες είναι «δεμένες» (με την καλή, αλλά κυρίως με την κακή έννοια) επειδή η Ελλάδα ζει σε ένα καθεστώς μη-κυβέρνησης εδώ και αιώνες. Επειδή όλοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε νόμους, σε δικαιοσύνη, σε ισοτιμία, σε αξιοκρατία, σε κοινωνική πρόνοια, σε θεσμούς, και επειδή όλοι ξέρουν ότι πέντε οικογένειες ορίζουν όλες τις άλλες οικογένειες, κάθε Έλληνας ξέρει ότι είναι – και είναι - είναι εξαρτημένος από το οικογενειακό του περιβάλλον. Από τα παιδιά που τα κρατάνε οι παππούδες, το εξοχικό των πεθερικών, μέχρι την οικονομική βοήθεια και τα σπίτια και τα διαμερίσματα. Αν δε συμβεί και καμιά ατυχία όπως αρρώστια, εξαρτώνται από πλήθος άλλων συγγενών για τα χαρτιά, τα νοσοκομεία, τις βάρδιες και τα λοιπά.


Η οικογένεια λοιπόν αντικαθιστά το κράτος σε πάρα πολλές λειτουργίες (πρόνοια, παιδεία, περίθαλψη) εδώ και πολλές γενιές, και τώρα που τα λεφτά δεν υπάρχουν, η ένταση της σύνδεσης και εξάρτησης έχει ανέβει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η μεγαλύτερη εξάρτηση συμβαίνει φυσικά μεταξύ γονιών και παιδιών για προφανείς λόγους.


Οι Έλληνες δεν είναι πιο έξυπνοι ούτε πιο χαζοί από άλλους λαούς. Αυτού του είδους οι εξηγήσεις είναι παιδικές, και δεν βοηθάνε σε τίποτα. Η συμπεριφορά των λαών εξηγείται πολύ συχνά ιστορικά.


Έλεγαν ότι η οικονομική κρίση είναι ευκαιρία και τώρα θα βγάλει η Ελλάδα τα καλύτερα της χαρακτηριστικά. Θα δούμε τι θα γράψουν τα βιβλία της ιστορίας.

 

__________________
4.

 

Σου έστειλα κ παλαιότερα αλλά δεν πήρα απάντηση. Είμαι ο Γ. έχω σχέση μονογαμική με τον Β. 7 χρόνια. Το πρόβλημα μου είναι ότι έχει εθιστει στο πορνό με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ή μεταξύ μας σχέση. Το έχω συζητήσει κ πήρα την απάντηση ότι δεν τρέχει κάτι κ απλά του αρεσει αυτός ο τρόπος. Δεν έχει θέμα να ολοκληρώσουμε απλά εμένα πλέον δεν μαρεσει.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν ήταν η τοποθέτηση έτσι και την άλλη φορά, φαντάζομαι γιατί δεν απάντησα. Είναι εθισμένος, και όχι μόνο δεν θέλει να το αντιμετωπίσει αλλά δεν το θεωρεί καν πρόβλημα. Έχει χαθεί η σχέση σας κι εσένα πλέον δεν σου αρέσει.

 

Τι πιστεύεις ότι θα σου απαντούσε κάποιος;


__________________
5.

Αμπα, οσα κ να σου τάξουν οι Αμερικάνοι και οσα λεφτά κ να σου δώσουν για να πας αλλού, να συνεχισεις να γραφεις σε μας κ στη lifo !!! Μη σταματάς, είσαι η ηλιαχτίδα λογικης μέσα σε ενα χάος τρέλας :) λοιπον, ακου περιπτωσάρα ζευγαριού φιλικού μου. Κανουμε παρέα με εκείνον απο παιδιά, ας τον πούμε Τάσο, ήρεμος ανθρωπος γενικά, καλόβολος, και πολυ συνεπής στις σχεσεις του. Πάει με μετάθεση στη Χιο, γνωρίζει την ας την πούμε Σούλα, αποφασιζουν να συζησουν Αθήνα. Ερχονται ωραία κ καλά, Λενα μου, αυτη να τον εχει σκάσει, μιλαμε για καθημερινούς τσακωμούς, το ένα δεν της αρέσει, το αλλο της μυρίζει, το μετρό έχει απεργία, το κέντρο έχει γκράφιτι, η πολη δεν εχει πολλά πάρκα, μακριά η θάλασσα απο εκει που μενουν κτλ. Καυγάδες ομως ειχαν κ για πιο καθημερινά ζητήματα, απλά , συγκατοίκησης αλλά και απίστευτες ζήλειες. Να βγαινουμε για καφέ με το φιλο μου κ να θέλει να της μιλάμε στο τηλέφωνο ολοι οι παρευρισκόμενοι για να πιστέψει οτι δεν την απατάει. Να θέλει να την παίρνει τηλέφωνο μολις ακριβώς σχολάει από τη δουλειά, να έχει πάντα διάθεση για εκείνη, κ όταν τα επαιρνε έκανε να του μιλήσει μια βδομάδα.
Και εκεί που λέμε, δε θα αντέξει, θα τη χωρίσει, τσουπ! Μενει έγκυος ! Βαζουν πλώρη για γάμο λοιπον, κουβαλιόμασταν στη Χίο, γιατί "ο γάμος γίνεται στο χωριό της νύφης", και ξεκινάνε τον συζυγικό βίο ωραία κ καλά. Και ενώ εγώ προσωπικά έκοβα το χέρι μου ότι στο πρώτο εξάμηνο θα τη χωρίσει, Αμπα μου, έκτοτε τα πηγαινουν τοσο καλά, είναι γλυκειά, είναι προσιτή, φασαρίες δεν έχουν, άλλος ανθρωπος σου λέω. Και να μου λέει ο φιλος μου, τώρα μετά το γάμο περνάω γαμάτα και την ερωτεύτηκα πραγματικά και κάτι τέτοιες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Τώρα βαζουν μπρος για το δεύτερο παιδί. Πες μου ρε Λένα γιατι θα τρελαθώ, είναι δυνατόν αυτό? Αλλάζει ο άνθρωπος με μια εγκυμοσύνη? Πότε θα βγάλει το αγαθό της προσωπείο κ θα γίνει η κακίστρω που ξεραμε τόσο καιρό?


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να που συμβαίνουν κι αυτά λοιπόν. Μακάρι να κρατήσει. Δεν άλλαξε με την εγκυμοσύνη, αν εννοείς ότι την άλλαξε η εμπειρία, αλλά ίσως να ηρέμησε γιατί ένιωσε ασφάλεια με το γάμο και την οικογένεια. Σε ευχαριστώ πολύ για την εισαγωγή!


__________________
6.

Λενιώ γλυκό και πολυαγαπημένο. Είμαι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γιατί ανήκω (μάλλον ανήκουμε, γιατί δύο είμαστε) στην κατηγορία των ανθρώπων που ενώ θέλουν δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Δεν έχουμε παραδώσει τα όπλα ακόμη, συνεχίζουμε την προσπάθεια. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα ξαφνικά 20 (ούτε μία ούτε δύο) ζευγάρια στον κοντινό μας εργασιακό και φιλικό κύκλο γεννάνε ταυτόχρονα (μέσα σε ένα μήνα όλοι), οπότε όλος ο κόσμος γύρω μας κινείται ήδη και θα συνεχίσει να κινείται γύρω από τα μωρά. Η κατάσταση αυτή μας κάνει να νιώθουμε σκουπίδια. Από τη μία χαιρόμαστε για τους φίλους μας, που πολλοί ήταν και στη δική μας φάση, από την άλλη είμαστε να μας κλαίνε οι ρέγκες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην γίνουμε πικρόχολοι, και δεν ξέρουμε πως να προστατέψουμε την ψυχολογία μας, την ψυχική μας υγεία, αλλά και τις φιλίες μας... γιατί δεν φταίνε οι καημένοι οι φίλοι για αυτό που συμβαίνει. Εκτός από το να εξαφανιστούμε για τον μήνα με τα γεννητούρια και τα επόμενα 2/3 χρόνια, έχεις κάποια συμβουλή πως θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς να πεθάνουμε από θλίψη και χωρίς να χαλάσουμε φιλίες;
- Just Snooping


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πάρα πολύ δύσκολη ερώτηση. Νομίζω ότι το σωστό είναι να κάνετε ό,τι σας είναι πιο εύκολο. Αν θέλετε να εξαφανιστείτε για ένα μήνα, να το κάνετε. Οι φίλοι σας, ειδικά αυτοί που ήταν στη θέση σας πριν, πρέπει να το καταλάβουν και να το σεβαστούν, αλλιώς δεν ξέρω τι φίλοι είναι. Νομίζω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να γίνετε πικρόχολοι αν αρχίσετε να υποκρινόσαστε. Είναι ασφαλέστερο να ζήσετε την αλήθεια σας, και ας στενοχωρήσετε μερικούς. Είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα, αν δεν καταλαβαίνουν, δεν σας καταλαβαίνουν γενικώς.


Όμως θα έλεγα να περιμένετε πριν αποφασίσετε τι θα κάνετε εκείνο τον μήνα. Τώρα το φοβόσαστε επειδή είναι άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να σας φανεί πιο εύκολο όταν συμβεί. Τώρα φοβόσαστε κυρίως την ιδέα. Δεν είναι όλοι οι φίλοι ίδιοι, έτσι δεν είναι; Δεν είναι ανάγκη να τηρήσετε την ίδια στάση με όλους. Μπορείτε να στείλετε ευχές και δώρα σε κάποιους με το ταχυδρομείο, σε άλλους μπορεί να αρκεί τηλέφωνο, σε κολλητούς μπορείτε να πείτε την αλήθεια – είναι μια ωραία, γενναία και καλή αλήθεια που δεν χρειάζεται να κρύβετε. Δεν είσαστε μόνοι, είναι πολλοί που σας καταλαβαίνουν.


Μην αμελήσετε να στραφείτε ο ένας στον άλλον. Η σχέση που έχετε μεταξύ σας είναι το πιο σημαντικό. Ό,τι αποφασίσετε να το κάνετε μετά από κουβέντα και κοινή απόφαση. Μη νομίζετε ότι αυτό που θα κάνετε - ό,τι κια είναι αυτό - έχει για τους άλλους όση σημασία έχει για εσάς.

_________________
7.

Δύσκολη ιστορία. Στη γράφω εν συντομία και με αρκετές παραλείψεις λόγω χώρου.
2 οικογένειες, οι κόρες μαζί παντού, σχολείο, δραστηριότητες, σπίτια, κολλητές. Εμείς, οι γονείς μαζί, εξόδους, 3ήμερα, διακοπές. Όλα τέλεια. Πριν 5 χρόνια διαπιστώνω περίεργες κινήσεις μεταξύ της γυναίκας μου και του «φίλου». Ανοικτή αντιπαράθεση με τη γυναίκα μου, να με λέει τρελό. Τα δείγματα συνεχιζόταν. Λόγω της δουλειάς μου που έλειπα, υπήρχε άλλοθι πάντα.
Πρώτη πραγματική απόδειξη έξω από το 2ο (πατρικό του) σπίτι, μαζί. Ηλίθιες εξηγήσεις. Καινούργιος γύρος διαψεύσεων. Να χρησιμοποιούν για κάλυψη τα παιδιά στην σχέση τους. Κολλητές είπαμε. Του μιλάω προσωπικά, διαψεύδει τα πάντα, ότι είναι τυχαία, ότι έχω εμμονές και τέτοια.
Μετακομίζουν σε άλλη περιοχή (ήμασταν και γείτονες) και τα πράγματα νοιώθω ότι ηρεμούν. Με τρομερά προβλήματα στη δουλειά μου, επιχειρηματικά και οικονομικά. Μέχρι που ξεκινάν μαζί οι 2 τους μία νέα δραστηριότητα. Τα παίρνω και γίνεται χαμός. Η κόρη μου αρχίζει να έχει ψυχολογικά θέματα. Καταλαβαίνει, εκνευρίζεται, βρίζει. Για χάρη της προσπαθώ να μην δημιουργώ εντάσεις. Οι σχέσεις μας σαν ζευγάρι στο μηδέν. Παρόλο τις συζητήσεις μας είναι ανένδοτη ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Βάζουμε όρια χωρίς να επηρεάσουν τη μικρή. Δεν τηρούνται.
Δεύτερο δείγμα έξοδο μαζί του ενώ – υποτίθεται - είχε βγει με άλλη παρέα. Κάνω τον μαλάκα. Βάζω GPS στο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο πηγαίνει 1-2 φορές τη βδομάδα στο προαναφερόμενο σπίτι. Είμαι πλέον σίγουρος. Σε ένα ραντεβού που έχουμε στην τράπεζα, τηλεφωνεί ότι δεν μπορεί να έρθει για άλλο επείγον ζήτημα. Πηγαίνω κατευθείαν στο σπίτι αυτό, όπου δεν μου ανοίγουν (με τα αυτοκίνητα τους απ' έξω).
Χακεύω τον υπολογιστή της και βρίσκω όλα τα μηνύματα 2 ετών που έχουν αλλάξει μεταξύ τους, σε fb, email κλπ. Ιστορία αγάπης με πολύ πάθος. Ότι φανταζόμουν ήταν όλα αλήθεια. Μαθαίνω πολλές λεπτομέρειες, που δεν μπορούσα να φανταστώ. Μέχρι ταξίδια είχαν κάνει, ενώ νόμιζα ότι έδινε εξετάσεις. Της δείχνω την πόρτα να πάει να βρει την αγάπη της και να φορτωθεί άλλος τα ψέματα της. Συνεχίζει να με διαψεύδει ότι όλα τα μηνύματα είναι προϊόν φαντασίας μου και τα έχω γράψει εγώ γιατί θέλω να χωρίσουμε. Τρέλα. Τα παιδιά (10 & 12 ετών πλέον) αρχίζουν να είναι νευρικά αφού καταλαβαίνουν.
Δεν μπορώ να διαχειριστώ την κατάσταση, δεν μπορώ να κοιμηθώ, να δουλέψω, να λειτουργήσω ανθρώπινα. Νοιώθω πολύ χαμηλά από αξιοπρέπεια και ήθος. Πηγαίνω σε ψυχολόγο κάνω 8 μήνες συνεδρίες που μου δείχνουν την δική μου πόρτα της εξόδου. Ωστόσο η ιστορία τους έχει τελειώσει. Του έχω μιλήσει, του έχω πει ότι δεν θέλω να τον ξαναδώ και με παρακαλεί να μην καταστρέψω και την δική του οικογένεια εκτός της δική μου. Το κάνω. Η γυναίκα του δεν μαθαίνει τίποτα. Την βλέπω συχνά, την αντιμετωπίζω με ψέμματα. Η κόρη κόβει σχέσεις αναγκαστικά με την κολλητή της, κλείνεται στον εαυτό της, δεν γουστάρει άλλες παρέες. Αποφασίζω να μην φύγω εγώ αφού η γυναίκα μου είναι ανένδοτη, για την ανάγκη που έχουν τα παιδιά και με παρακαλούν γι αυτό.
Σήμερα λοιπόν είμαστε σε διάσταση εδώ και 2 χρόνια. Μένουμε στο ίδιο σπίτι σε άλλο όροφο. Είμαστε ζευγάρι συνεργασίας. Εκείνη θέλει να τα ξαναβρούμε, παραδέχτηκε. Εγώ όχι. Την έχω συγχωρήσει για τα πάθη της που μπορούν να συμβούν στον καθένα, όχι όμως για τα ψέματα. Εγώ βρίσκω άλλες δραστηριότητες, βγαίνω, φλερτάρω, κάνω εφήμερες σχέσεις (μόνο για βιολογικές ανάγκες). Τα παιδιά λίγο καλύτερα αλλά με διάφορα θέματα. Τους δίνω όση αγάπη μπορώ για να νοιώσουν καλύτερα (τώρα είναι 12 και 14). Βάζω στόχο να τηρήσω αυτή την στάση μέχρι να ορθοποδήσω ξανά στη δουλειά (έχει ήδη πάρει μπρος ξανά) να μεγαλώσουν 2-3 χρόνια ακόμη και να φύγω. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τον εγωισμό μου όμως πως θα φύγω εγώ ενώ αυτή έπρεπε να το κάνει. Περιστασιακά πάω και για καμιά συνεδρία, συζητάμε τις εξελίξεις. Λυπάμαι τα παιδιά που δεν μπορώ για κάτι καλύτερο.
Το μόνο που θέλω από σένα είναι να σχολιάσεις την στάση μου. Μήπως έπρεπε να τα διαλύσω όλα από την αρχή από το να τα κρατάω μέσα μου πιστεύοντας το καλό των παιδιών? Μήπως πρέπει να το κάνω τώρα? Σημειωτέον, ότι πέρα την ψυχολόγο και την αδερφή μου δεν ξέρει κάνεις τίποτα. Προσποιούμαστε σε όλο τον κόσμο ότι όλα είναι καλά. Κοινές εμφανίσεις μόνο με τα παιδιά. Κι εκείνη συνεχίζει να παρακαλάει για επανένωση για το "καλό των παιδιών". Εγώ δεν νοιώθω τίποτα πλέον για αυτήν την σχέση.
-πλάτωνας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πλάτωνα δεν μπορώ να σου πω εγώ τι κάνεις ή τι θα έπρεπε να κάνεις. Μπορώ να σου πω όμως ποια πρέπει αν είναι η προτεραιότητα σου, πάνω από όλα, ακόμα και πάνω από αυτά που νομίζεις ότι θέλουν τα παιδιά σου: ο αυτοσεβασμός σου.


Δεν είναι μόνο ότι η γυναίκα σου σε απάτησε, είναι ότι το κάλυψε για χρόνια με άπειρα ψέματα και παραπλάνηση ενώ ήξερε ότι το έχεις καταλάβει. Δεν είναι όλες οι απάτες ίδιες: αυτή που σε βγάζουν και τρελό είναι από τις χειρότερες. Αυτό σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου, ή να τον παραπλανάς εν γνώσει σου, και αυτό είναι πολύ διαβρωτικό, όχι μόνο για την διάθεση σου, αλλά για τον χαρακτήρα σου και την εξέλιξη σου γενικότερα. Είναι πολύ σοβαρό. Καταλαβαίνω την ανάγκη που είχες να πιστέψεις το 1% ενώ το 99% σου φώναζε ότι συμβαίνει το προφανές, αλλά νομίζω ότι πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά με τη βοήθεια του ψυχολόγου – και ευτυχώς που πας- για ποιο λόγο έμεινες τότε, και για ποιο λόγο συνεχίζεις να ζεις έτσι τώρα.


Τα παιδιά είναι δικαιολογία, και τα χρησιμοποιείτε και οι δύο για τους δικούς σας λόγους. Τα παιδιά είναι ανήλικα, η ευθύνη για ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον είναι δική σου. Αυτή τη στιγμή δεν παρέχεις ούτε ασφάλεια, ούτε ηρεμία. Οι εφήμερες σχέσεις μπερδεύουν κι εσένα, και τις άλλες γυναίκες, και τα παιδιά σου – ελπίζω να μην νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνουν τι κάνεις. Το παραμύθι που πουλάτε ενώ ξέρουν τι συμβαίνει τα επιβαρύνει κι άλλο, είναι ανεύθυνο να τους ζητάς να παίζουν θέατρο για να συντηρούν το δικό σας ψέμα. Τα παιδιά, επειδή είναι παιδιά, θέλουν κάτι που δεν γίνεται: να μην είχαν συμβεί όλα αυτά, και να γίνει κάτι μαγικό και να ξαναγίνετε ένα αγαπημένο ζευγάρι. Αυτό το τρένο έχει φύγει, και είναι δική σου ευθύνη να τους το εξηγήσεις. Η γυναίκα σου δεν ξέρω γιατί δεν φεύγει, το πιο πιθανό είναι ότι της είναι πιο βολικό να είναι υπό την προστασία σου και κοινωνικά καλυμμένη, παρά χωρισμένη και μόνη. Κάποιο λόγο έχεις που δεν τα διαλύεις όλα. Μήπως κι εσύ, όπως τα παιδιά, ελπίζεις; Μήπως θέλεις να παραδεχτεί ό,τι έκανε και να ατιμωθεί μόνη της; Θέλεις εκδίκηση, και πιστεύεις ότι θα την πάρεις αν την έχεις από κοντά; Δεν ξέρω τι κάνεις, αλλά είναι κάτι πολύ βλαβερό και δεν σε βγάζει πουθενά, και όσο το συνεχίζεις, δεν ζεις σε ουδέτερη κατάσταση, αλλά σε μια επικίνδυνη για την ισορροπία σου που επηρεάζει και το μέλλον σου.


Μην λυπάσαι τα παιδιά που δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο. Η λύπη σου δεν αρκεί και φυσικά μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο. Αν δεν θέλεις να σου το πουν σε μερικά χρόνια και να σε κάνουν κουρέλι, ξεκίνα θεραπεία με τον ψυχολόγο στα σοβαρά και δες με ειλικρίνεια τι κάνεις και τι προσπαθείς να πετύχεις με αυτό που κάνεις. Όταν το παραδεχτείς, θα βρεις και τη λύση.

 

70

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#7 ναι είμαι ο Πλάτωνας!Πραγματικά είναι δύσκολο να περιγράψεις σε ένα τόσο μικρό κείμενο το περιστατικό τόσων χρόνων. Έτσι οι πληροφορίες είναι μειωμένες και αντίστοιχα και οι απαντήσεις. Το βασικό νόημα όμως μένει. Έχω μετανοιώσει την απόφασή μου, αλλά υπήρχαν και άλλοι παράμετροι στην εξίσωση. Οπότε ας ξεκαθαρίσω 2-3 σημεία.- Το οικονομικό, ήταν βασικός λόγος παραμονής. Η οικονομική κατάσταση εκείνης της περιόδου ήταν τραγική.Αργότερα έγινε τραγικότερη με χρέη και διακανονισμούς. Ευτυχώς σήμερα έχει αρχίσει και γυρίζει ο τροχός σε αυτό το θέμα. - Η στάση της γυναίκας να παραμείνει ήταν σε ένα βαθμό η κοινωνική κατακραυγή αλλά και ότι ΄διεκδικεί τα παιδιά στον χωρισμό και δεν ήθελε να θεωρηθεί εγκατάλειψη. Στο ίδιο επιμένει και σήμερα. - Η εκδίκηση δεν υφίσταται για μένα. Ίσως να το είδα λίγο έτσι στην πρώτη ολιγοήμερη σχέση που είχα με βάση το σεξ. Ήταν και μια αυτοεπιβεβαίωση αφού ποτέ εδώ και 19 χρόνια δεν είχα πάει με άλλη γυναίκα. Πέρασε από το μυαλό μου ότι την πλήρωνα με το ίδιο νόμισμα αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Οι σχέσεις αυτές που αναφέρθηκαν από διάφορους, ήταν 3, με μέγιστη διάρκεια μερικών εβδομάδων, που κανείς δεν έμαθε κάτι γι αυτές ούτε έδωσα αφορμή στο σπίτι. Είχα σκοπό μόνο το σεξ και ήμουν πολύ ξεκάθαρος πριν τις επαφές. Ακόμη και με την μία που ήταν 20χρονη (είμαι σχεδόν 50) και εντυπωσιακή, ήταν πολύ εύκολο κάποιος να κολλήσει. Εγώ απλά είχα (και έχω) αηδιάσει από τις τυπικές σχέσεις. - Αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ξεκάθαρος τι ζητάω αυτή τη στιγμή από τη ζωή. Ίσως χρειάζομαι βοήθεια. Γιαυτό και είμαι έτοιμος για νέο session συνεδριών. - Τα παιδιά μου λένε τα ίδια να χωρίσουμε, ξέρουν πια (όχι την ιστορία, θα ήταν άλλο ένα τραύμα για την πρώην φίλη της κόρης μου - που υπάρχει άλλη μία μεγάλη ιστορία για την σχεση και την ρήξη τους που χρειάζεται πολλές σελίδες. Μόνο ότι πάνε 10 χρόνια στο ίδιο σχολείο, φτάνει) αλλά για την τυπική σχέση με τη μαμά. Και τα 2 θέλουν να μείνουν μαζί μου σε τέτοια περίπτωση και το συζητούν ανοικτά. - Του έχω ζητήσει να πάμε σε παιδοψυχολόγο αλλά έχω φοβερή άρνηση και προσπαθώ τόπο- Γενικά είμαστε σε ήρεμη κατάσταση αλλά ένα σαράκι τρώει όλους μας. Ευχαριστώ την Λένα και όλους για τις απαντήσεις σας.
#7: Kόλλησα από χθες με αυτή την ιστορία. "Ιστορία αγάπης με πολύ πάθος" γράφει ο φίλος, δικαιολογώντας έτσι τη γυναίκα του. Κι ενοχοποιώντας την ίδια στιγμή τον εαυτό του, που δεν μπόρεσε να της προσφέρει τέτοιες συγκινήσεις. Τί περιμένει; Μάλλον επιβεβαίωση, ότι αξίζει κι αυτός όσο ο 'γείτονας'. Όμως είναι πολύ αργά, δεν έχουν μείνει περιθώρια για τίποτε καλό μεταξύ τους.
#7 Αχ κύριε Πλάτωνα, παρακαλώ χωρίστε το συντομότερο δυνατόν και εξηγείστε στα παιδιά σας όσο είναι καιρός.Διαβάζοντας την ιστορία σας πόνεσα τόσο πολύ, μιας και υπήρξα στη θέση της κόρης σας, με την παραλλαγή ότι η μητέρα μου ήταν στην δική σας θέση.Χωρίστε και μιλήστε στα παιδιά σας. Τι πρότυπο τους δίνετε για την αγάπη, τον έρωτα και την συντροφικότητα; Καταλαβαίνω τον τρόπο που δράτε και εσείς και η γυναίκα σας, μιας κι έχω μπει στη διαδικασία να δικαιολογήσω τους γονείς μου πάμπολλες φορές, αλλά αν πραγματικά θέλετε να είστε σωστός απέναντι στα παιδιά σας, χωρίστε.Μην τα αφήνετε να μεγαλώνουν μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα. Θέλω τόσο πολύ να σας βοηθήσω και μακάρι να μπορούσα.Καλή τύχη σας εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου.
Καλή μου, πάρα πολλά πράγματα είναι δύσκολα αναστρέψιμα και χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να το επιτύχεις. Αυτήν την δύναμη πρέπει να τη βρεις μέσα από την καθημερινότητα σου, που δεν αλλάζει και δεν υπάρχει η πολυτέλεια για διαλογισμό και χαλάρωση. Έχοντας μάθει να αποφασίζω περισσότερο με τη λογική, έκανα ένα μεγάλο λάθος, που χρειάζεται χρόνο να ανατραπεί. Ελπίζω εσύ να είσαι ξεκάθαρη ως προς τους γονείς σου (αν και ο Μποντλέρ άλλα λέει :) )
#6 Αγαπητή φίλη, κατανοώ το βάρος του να επιθυμείς να αποκτήσεις παιδιά και να μη μπορείς. Σου προτείνω να επισκεφθείς τον κ.[.... ], έναν εξαιρετικό γιατρό ο οποίος πρόσφατα ανακάλυψε μία νέα, ασφαλή και πολλά υποσχόμενη μέθοδο αναζωογόνησης των ωοθηκών. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.
Για το #3 Πολύ συνοπτικά και ίσως λίγο ξερολίστικα θέλω να πω ότι τα οικογενειακά δίκτυα απ΄τον 18ο αι και έπειτα ο μοχλός της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα εμπορικά δίκτυα και η Διασπορά βασίστηκε ακριβώς στις οικογενειακές αυτές σχέσεις για την προώθηση των εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων των εταιριών, συνεταιρισμών, τραπεζών κλπ εμπορικών σχημάτων που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο. Το κατά πόσο αυτό επεκτείνεται στην παθογένεια της ελληνικής οικογένειας σήμερα χρήζει μελέτης από ιστορικούς, κοινωνιολόγους και ψυχολόγους, είναι πολύ ενδιαφέρον πεδίο και αναμφισβήτητα έχει πολύ ψωμί η υπόθεση.
#6 λυπάμαι πολύ για την όλη κατάσταση που περνάτε. Το έχω περάσει κι εγώ και καταλαβαίνω απόλυτα τι αισθάνεστε. Συμφωνώ με τη Λένα, κάντε μια ιεράρχηση γιατί δεν είναι ανάγκη να πάτε και στα 20 μαιευτήρια πχ. Η δική μου συμβουλή θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο γιατί αυτό το ζόρι δύσκολα μοιράζεται και δύσκολα αντέχεται. Σας εύχομαι καλή τύχη
Γιατί δεν προσπαθείτε να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα (ίσως με την βοήθεια ενός ψυχολόγου ;) αντί να προσποιείστε στους φίλους σας ή στους εαυτούς σας.Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για περισσότερο αυτογνωσία ,λιγότερο ετεροπροσδιορισμό ίσως ,αλλά και εξετάση του κατα πόσο υπάρχουν γερές βάσεις στις σχέσεις σας.Καταλαβαίνω ότι είναι άθλος αλλά καλύτερα να αντιμετωπίζεις κάτι παρά να το θάβεις..
#5.Δεν είναι περίεργο να έχουν προστριβές τα ζευγάρια στην αρχή της κοινής τους ζωής,μέχρι να βρουν τις ισορροπίες τους.Μπορεί να μην κάνουν τελικά χωριό,αλλά είναι και πολύ πιθανό με αμοιβαίες υποχωρήσεις,να τα καταφέρουν μια χαρά.Μάλλον θεωρείς το φίλο σου ριγμένο σ'αυτό το αλισβερίσι κι ότι τον έβαλε η καπάτσα η Χιώτισσα στο βρακί της.Μπορεί να έγινε κι έτσι.Εσένα όμως τι σε κόφτει τόσο πολύ τι κάνει ο φίλος σου με τη γυναίκα του;Αυτοί περνάνε ζάχαρη τώρα κι είναι κι οι δυο ευχαριστημένοι.Πού είναι το θέμα;
#1 Δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται.Η φίλη σου αρνείται να δεσμευτεί για τους λόγους της.Θα το κάνει,όταν το αποφασίσει η ίδια ,μ έναν άνθρωπο με τον οποίο θα αισθάνεται ασφαλής.Τώρα πατινάρει ανέμελα στην ψυχολογία όποιου είναι εύκαιρος.Πες της ότι μ αυτό το κομμάτι δεν αισθάνεσαι πολύ καλά και να μην σου λέει με πάσα λεπτομέρεια τι κάνει,διότι σ ενοχλεί.Γιατί όμως;Είναι μόνο ηθικό θέμα;
#7 Αγαπητή φίλε. Διαβάζοντας τα γραφόμενά σου καταλήγει κανείς σε κάποια συμπεράσματα.Η γυναίκα σου μάλλον ήταν σίγουρη ότι δεν θα την άφηνες(ορθό ή όχι,εδώ δεν το εξετάζουμε). Επίσης και επειδή είσαι καλός άνθρωπος και δοτικός, δεν θέλει για κανένα λόγο να σε χάσει.Η ίδια ήξερε τι ήθελε και όσο καιρό ήταν δυνατόν, το είχε. Ήθελε και τους δύο. Για κάποιο λόγο πάντως,εν μέρει, την δικαιολογείς. Έχεις κάθε περιθώριο ,αν αυτό πραγματικά θες,να επανασυσταθεί η οικογένεια, αν σε πιέζει η ιδέα της απώλειας, ΑΛΛΑ, καλό θα ήταν να σκεφτείς:Δεν φταις απαραίτητα για την επιλογή της συζύγου.Δεν φταις για το γεγονός ότι η παράλληλη κατάσταση ήταν σε απόσταση αναπνοής από σας.Δεν φταις για τον πόνο που δημιουργήθηκε στα παιδιά από την ανακάλυψη της κατάστασης.Όμως.Για το παρόν,υπάρχουν περιθώρια επέμβασης.Εάν θες ακόμα να την βλέπεις,είναι ανθρώπινο. Σημαίνει βέβαια κάποια πράγματα για την δική σου την ψυχολογία. Άφησε τα παιδιά εκτός. Μπορεί να διευθετηθεί το θέμα έτσι ώστε τα παιδιά να σας βλέπουν και τους δύο. Γιατί πρέπει να συνυπάρχετε στον ίδιο χώρο όλοι μαζί; Δεν υπάρχει περίπτωση να ανασυνταχθείτε συναισθηματικά όσο συγκατοικείτε.Τουλάχιστον,αλλάξτε σπίτι.Νοικιάστε τους χώρους σας,ψάξτε σπίτι κοντά ,αλλά ΟΧΙ μαζί. Όσο και να μην το καταλαβαίνεις,είναι νοσηρό,εφ όσον υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα μεταξύ σας.Μήπως θα χρειαζόσουν λίγη βοήθεια για την τελική αποχώρηση.
Έχεις δίκιο κατά το ήμισυ. Εκεί που δεν έχεις είναι η επανασύνδεση. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πλάνο από μέρους μου. Χρειάζομαι βοήθεια και το ξέρω και αυτό πλέον έχω σκοπό.
Αγαπητέ Πλάτωνα(7) και Just snooping (6) δεν έχω κάποια συμβουλή να σας δώσω μόνο να σας ευχαριστήσω που μέσα από την τόσο αξιοσημείωτη σας προσπάθεια να εκφραστείτε ανεπιτήδευτακαι με τόση ειλικρίνεια για τα συναισθήματα σας νομίζω μας χαρίσατε πολύτιμα μαθήματα. Εύχομαι τα καλύτερα.
#7 Αγαπητέ Πλάτωνα τι μου θύμισες.. αν και δεν ξεχνιούνται αυτά τα πράγματα, έτσι δεν είναι; Ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι πως δεν κάνεις καλό στα παιδιά σου έτσι. Τα δικά μου όταν μεγάλωσαν και χώρισα επιτέλους μου πέταξαν κατάμουτρα την άποψη τους ότι θα έπρεπε να είχα φύγει χρόνια πριν. Μήπως τα επιβαρύνεις χειρότερα απ'ότι πιστεύεις; Κι εσύ; Μήπως εκδικείσαι σιωπηρά τη γυναίκα σου; Μήπως απολαμβάνεις που σε ζητάει κι εσύ την απορρίπτεις; Δεν είναι υγιής αυτή η κατάσταση για κανέναν. Θα το καταλάβεις όταν απομακρυνθείς και δεις πως μπορείς ακόμα να έχεις μια όμορφη ζωή κι εσύ και τα παιδιά σου.
Σίγουρα δεν ξεχνιούνται, γι αυτό είναι πολύ καλύτερα να μην ξέρεις. Εγώ όμως ξέρω και μάλιστα λεπτομέρειες που γυρίζουν ώρες-ώρες σαν καταιγίδες στο μυαλό μου. Για την εκδίκηση διάβασε το "σεντόνι" που έγραψα και εξηγώ.
#7 Τα παιδιά όχι μόνο δεν επωφελούνται αλλά υποφέρουν κι όλας απ ολα αυτά που συμβαίνουν. Γιατί δεν είναι χαζά, καταλαβαίνουν τι γίνεται περίπου. Κατ εμέ θα έπρεπε να είχες χωρίσει οταν έμαθες για την απιστία της γυναίκας σου και να μένετε μακριά, το ζευγάρι συνεργσίας δε βοηθά κανέναν. Τα παιδιά σου είναι μπερδεμένα, στη μέση μιας μετέωρης κατάστασης με τους γονείς τυπικά παντρεμένους αλλά χωρισμένους. Το οτι μένεις κοντά δεν βοηθά την κατάσταση. Θα μπορούσες να είχες πάρει διαζύγιο και να έμενες εκεί που μένεις τώρα. Ποια η διαφορά? Τα παιδιά ξέρουν ότι δεν είστε ουσιαστικά μαζί. Είστε μαζί για το φαίνεσθαι για τους άλλους, όχι όμως για τα παιδιά σας. Φοβάστε τι θα πουν οι γονείς και το σόι? Δεν είστε ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο ζευγάρι που χωρίζει, δεν υπάρχει πλέον τόσο έντονο κοινωνικό στίγμα. Και απορώ γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα, για να ξαναφτιάξετε και οι δύο τη ζωή σας.Τι παράδειγμα δίνετε στα παιδιά σας? Το να έχεις παράλληλες σχέσεις πιστεύεις οτι τα βοηθά? Πιο ευτυχισμένα θα ήταν με δυο χωρισμένους γονείς που έχουν τυπικές σχέσεις μεταξύ τους(όπως και τώρα) αλλά δεν υπάρχουν ψέμματα και υποκρισίες μέσα στην οικογένεια.
Συνεργασία θα μπορούσαν να έχουν και σαν χωρισμένοι γονείς. Δε χρειάζεται να μένουν μαζί. Εγώ πιστεύω πως ο Πλάτωνας θέλει απλώς να εκδικηθεί τη γυναίκα του. Μένει εκεί για τα παιδιά δήθεν αλλά στην πραγματικότητα θέλει να ελέγχει τη γυναίκα του που πιθανόν για να τον πείσει πως αξίζει να είναι πάλι μαζί η ίδια δεν έχει άλλες σχέσεις, ενώ γνωρίζει για τις δικές του εφήμερες, που αυτός θεωρεί πως δικαιούται.Μια μη υγιής κατάσταση ελέγχου και εκδίκησης. Μόνο που συχνά ο εκδικούμενος δεν καταλαβαίνει πόσο βλάπτει τον εαυτό του πρωτίστως και στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα παιδιά του. Κάπου είχα διαβάσει πως " η εκδίκηση είναι ένας τρόπος για να σε ελέγχουν οι άλλοι".
Δεν είχα σκεφτεί την περίπτωση της εκδίκησης. Οπως και να έχει το "μενουμε μαζί λόγω των παιδιών" είναι μια φθηνή δικαιολογία σε αυτή την περίπτωση. Για το καλό των παιδιών πρέπει να χωρίσουν
#7 Λυπάμαι που πέρασες όλα αυτά. Το μόνο που θα ήθελα να σου πω, είναι πως κάνετε μεγαλύτερο κακό στα παιδιά έτσι. Ζουν σε ένα σπίτι όπου η μαμά κ ο μπαμπάς δεν αγαπούν ο ένας τον άλλον κ μένουν κιόλας σε άλλον όροφο ο καθένας! Τι πρότυπα τους δίνετε
(καταχωρήθηκε πριν ολοκληρώσω)Τι προτυπα τους δίνετε? Οι σχέσεις που κάνουμε έχουν ως πρότυπα αυτό που μάθαμε ως φυσιολογικό. Να είναι με ανθρώπους που δεν (τους) αγαπούν κ να μάθουν να ζουν με αυτό, ενώ προσποιούνται? Η κατάσταση δεν είναι υγιής για κανέναν από τους 4 σας. Πάρτε διαζύγιο κ πείτε στα παιδιά την αλήθεια. Θα πρέπει να μάθετε να επικοινωνείτε ανθρώπινα, για χάρη τους.
#2 Όχι, δεν είσαι υπερβολική... Έχω υπάρξει για πολλά χρόνια στη θέση σου, όλη μου τη δεκαετία μετά το τέλος του λυκείου, για να φτάσω μόλις τα τελευταία 1-2 χρόνια να καταλάβω τι συμβαίνει. Όπως σε πολλά πράγματα, έτσι κ στη διασκέδαση υπάρχουν γούστα κ γούστα. Λόγω γενικότερης νοοτροπίας όμως, στην Ελλάδα η πλειοψηφία των ανθρώπων διασκεδάζει σε ορθάδικα, μπουζούκια κ για κάτι "χαλαρό" σε τσιπουράδικα. Αυτό δεν είναι κακό. Κακό όμως είναι να θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος διασκέδασης! Έχω αναγκαστεί να διακόψω με παρέες, διότι δεν άντεχα να κανονίζω να δω 2 φίλους κ να καταλήγω σε κακής ποιότητας (φαγητού) ταβέρνα σε τραπέζι 16 (ναι!) ατόμων, για να "βολευτούμε" όλοι. Για να με κοιτάξουν περίεργα στη συνέχεια που δεν τους ακολουθούσα για ποτό σε διαφορετική περιοχή της Αθήνας, 5-6 δήμους πιο πέρα, λες κ εκεί που ήμασταν δεν είχε μπαράκια.Θα τη βρεις την άκρη. Προσπάθησε να κινείσαι σε χώρους που σου αρέσουν κ να επιδιώκεις να βρίσκεσαι περισσότερο με ανθρώπους που έχετε κοινά κ που βασικά καταννοούν κ σέβονται τις προτιμήσεις σου. Θα δεις ότι εκτός από τη διασκέδαση, θα ανακαλύψεις κ άλλα κοινά ενδιαφέροντα! Αλλιώς, θα έχεις για την υπόλοιπη παρέα την ταμπέλα της "γκρινιάρας" που δεν ξέρει να διασκεδάζει! Υ.Γ. Πραγματικός διάλογος:-Πού βγαίνεις?-Α, στο τάδε, τάδε κ τάδε μαγαζι, είναι από τα αγαπημένα μου.-Για βράδυ εννοώ.-Ναι, εκεί, δε μ αρέσει να βγαίνω μέχρι αργά κ να ξενυχτάω, προτιμώ ένα ωραίο φαγητό ή ένα ήρεμο ποτό νωρίς.-Κ πώς διασκεδάζεις? (sic)
#3 Το ζήτημα που θίγεις είναι περίπλοκο. Δεν μπορείς να επαναστατήσεις απέναντι στους γονείς σου αν εξαρτάσαι οικονομικά από αυτούς. Από την άλλη δεν είναι κακό να αναγνωρίζουν οτι οι γονείς έχουν κάνει θυσίες και δεν είναι ολοι οι γονείς χειριστικοί ούτε προσπαθούν να ευνουχίσουν τα παιδιά τους, οπότε δεν είναι ανάγκη να επαναστατήσουν όλα τα παιδιά.Με την οικονομική κρίση όλο και περισσότεροι νέει εξαρτόνται από τους γονείς τους και μένουν στο σπίτι των γονιών τους. Εδώ ισχύει το my roof, my rules. Οταν εξαρτάσαι από κάποιον δεν μπορείς να κάνεις ο,τι θες, είναι τόσο απλο. (Επίσης οι υψηλόβαθμες σχολές δεν είναι μόνο προιόν πίεσης των γονιών. Είναι κοινωνική πίεση επίσης. Ενας καλός μαθητής δε θα σκεφτεί να δώσει για το ΤΕΙ ιχθυοκαλιέργειας στο Μεσολόγγι, αλλά σε μια σχολή που έχει υψηλές βάσεις λόγω του κύρους που έχει.)Δεν είναι λοιπόν ηλίθια τα ελληνόπουλα αλλά είναι η κοινωνία έτσι. Ενα Σουηδόπουλο στα 18 έχει φύγει απ το σπίτι επειδή το κράτος του δίνει δάνειο για να σπουδάσει, επειδή μπορεί να βρει μια part time εργασία και τελειώνοντας τις σπουδές του βρίσκει ευκολότερα δουλεια και αποπληρώνει το δάνειό του. Το ελληνόπουλο δύσκολο. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που βολεύονται. Οπως και να χει όμως η κοινωνική δομή και η οικονομική κρίση που διανύουμε καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τις οικογενειακές σχέσεις.
@Babydoll συμφωνώ με αυτά που λες, είναι μεγάλη η 'ευθύνη' της κοινωνίας γι αυτό το φαινόμενο. Επίσης, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (πχ Γερμανία)σου δίνει το κράτος ένα ποσό το μήνα (400-500 ευρώ)για όσο είσαι φοιτητής ώστε να μπορέσεις να ζήσεις μόνος σου χωρίς να εξαρτάσαι απτους γονείς σου. Κάτι επίσης άξιο αναφοράς πάντως, είναι πως ο μέσος φοιτητής άλλης χώρας, έχει δεδομένο πως ως φοιτητής θα κάνει μια δουλειά έστω παρτ τάιμ, για να βγάλει το νοίκι/χαρτζιλίκι του κλπ. Ο μέσος φοιτητής στην Ελλάδα (έχω στο μυαλό μου Αθήνα όπου έζησα κ σπούδασα) θεωρεί πως στα φοιτητικά χρόνια αφοσιώνεται στις σπουδές μόνο (κ καλά κάνει αν μπορεί) και δεν βρίσκει εύκολα φοιτητική δουλειά, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήμουν απτα λίγα άτομα που δούλευα ενόσω σπουδάζοντας, κ οι συμφοιτητές κ φίλοι με είχαν κάπως στην καζούρα όταν αργούσα για εργασίες, δεν ακολουθοόυσα σε μαραθώνιους καφέδων κλπ γιατί φυσικά εγώ δεν είχα ανάγκη να δουλέψω, κ επομένως κατά την άποψή τους έκανα τη ζωή μου περίπλοκη και μες το άγχος χωρίς λόγο.
Βασικά λεμονι δεν είναι μόνο θέμα νοοτροπίας το αν εργάζεσαι ή όχι στη φοιτητική ζωή, είναι και θέμα προγράμματος σπουδών. Εγώ ας πούμε σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και τα μαθήματα ήταν από το πρωί ως το βράδυ, ακόμα και με εξάωρα κενά ενδιάμεσα, καθιστώντας αναγκαίους τους μαραθώνιους καφέδων. Παρόλ'αυτά εγώ δούλευα σε φροντιστήριο από το 2ο έτος κιόλας γιατί δεν είχα άλλη επιλογή, αλλά έχασα την παράδοση πολλών μαθημάτων που πολύ θα ήθελα να είχα παρακολουθήσει. Μου έμεινε το παράπονο για ένα αξιόλογο πρόγραμμα σπουδών που θα χωρίζεται σε πρωινά και απογευματικά μαθήματα και θα επιτρέπει στους φοιτητές που έχουν οικονομική ανάγκη να δουλεύουν χωρίς να χρειάζεται να χάνουν μαθήματα. Κι είχες μετά και τους καθηγητές που σου έλεγαν σε κόβω γιατί δεν σε βλέπω στις παραδόσεις. Τρέλα.
Επίσης, ο σουηδός ή οποιοσδήποτε ευρωπαίος φοιτητής ξέρει ότι σπουδάζοντας de facto θα μείνει σε εστία ή σε διαμέρισμα που μοιράζεται με άλλα 45 άτομα. Εδώ άντε να ακούσει η ελληνίδα μανούλα ότι το βλαστάρι της θα μένει με άλλους.
@εξωγήινη ναι έχεις δίκιο, κ εγώ έτσι έχασα παραδόσεις μαθημάτων που μ ενδιέφεραν, ή τα πήρα τον επόμενο χρόνο κλπ κ είχαμε κ εμείς τους καθηγητές που μας το λέγανε αυτό. Δεν λέω πως έιναι εύκολο ή στρωμένο, αλλά αν θες το κάνεις. Είναι κ θέμα νοοτροπίας για μένα, αλλά φυσικά κ το πρόγραμμα του πανεπιστημίου δεν βοηθάει πάντα όπως είπες. Πάντως μια φίλη μου που σπουδάζει τώρα, θέλησε να δουλέψει σέρβις για να μαζέψει λεφτά να πάει ένα ταξίδι, κ οι γονείς της μόλις το άκουσαν έπαθαν σοκ, το παιδί μας να δουλέψει σέρβις; Απαπα συγκεντρώσου στο μάθημά σου κ άσε τα ταξίδια. Η κοπέλα φυσικά έπιασε δουλειά κ τους το έκρυψε, μάζεψε κ τα λεφτά που ήθελε εξαρχής για το ταξίδι της.
@φούστα κλαρωτή Είναι θέμα νοοτροπίας όμως δεν μπορείς να συγκρίνεις τις εστίες στη Σουδία ή γενικά στη βόρεια Ευρώπη με αυτές της Ελλάδας. Αρχικά στην Ελλάδα πρέπει να προέρχεσαι από χαμηλόμισθη οικογένεια και να μην σπουδάζεις στην πόλη σου. Στη Σουηδία μπορεί να μένουν οι γονείς στου δίπλα στο πανεπιστήμιο αλλά έχεις δικαίωμα να κάνεις αίτηση για να μείνεις στην εστία. Επίσης η ποιότητα των ελληνικών και ξένων εστιών είναι διαφορετική. Εκτός απ την ελληνίδα μανούλα φταίει και το κράτος που δεν διευκολύνει καθόλου τους φοιτητες
Ειμαι 19 ετων και το βρηκα το νουμερο 3 εξαιρετικα εκτος τοπου και χρονου. Εδω νεοι δεν εχουν αρκετα λεφτα να νοικιασουν δικο τους σπιτι και μενουν με τους γονεις τους μεχρι τα 30 και θελει εμας τους φοιτητες 'να αντιδρασουμε και να δειξουμε τη δυσαρεσκεια μας'? Εχω μεγαλωσει με την κριση και να πω την αληθεια δεν θυμαμαι πολυ τη ζωη πριν, λιγο μονο την εποχη των Ολυμπιακων που ζουσαμε μεγαλεια, κατα τ'αλλα, η μιση ζωη μου μεχρι στιγμης περιβαλλεται απο ανησυχια και πολιτικες διαμαχες. Υπακουω τους γονεις μου γιατι μου παρεχουν τα παντα, και πληρωνουν για τις σπουδες μου και ναι, οντως διαλεξα να σπουδασω Νομικη σε καλο πανεπιστημιο στο εξωτερικο οχι γιατι ηταν η πρωτη επιλογη μου αλλα γιατι στις εποχες που ζουμε δεν εχουμε αλλη επιλογη! Μακαρι να ημουν σαν τους συμφοιτητες μου εδω στην Αγγλια, που εχουν τοσες ευκαιριες και τοση ελευθερια, τους ζηλευω πραγματικα. Εδω παιδια σπουδαζουν Γαλλικα και Ισπανικα γιατι τους αρεσει, και μετα πανε κα δουλευουν σε πολυεθνικες με μισθους στις 30.000 και 40.000 λιρες μετα την αποφοιτηση, με τρια χρονια σπουδες. Ειναι απιστευτο.
xenia1 Είσαι τυχερή που οι γονείς σου είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσεις στην Αγγλία. Για τους περισσότερους είναι αδύνατον. Ομως το να λες οτι στις μέρες μας οι σπουδές στην Αγγλία είναι η μοναδική επιλογή είναι άτοπο και εκτός τόπου και χρόνου, εκτός αν νομίζεις οτι ο μέσος Ελληνας έχει τα χρήματα για να το κάνει. Οι περισσότεροι απλά κάνουν ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και βρίσκουν εκεί δουλειά ή ψάχνουν κατευθείαν για δουλειά.Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ζηλεύεις τους συμφοιτητές σου, κι εσύ σπουδάζοντας στην Αγγλία έχεις τις ίδιες ευκαιρίες με αυτούς, κάνε μια part time δουλειά και θα έχεις περισσότερη ανεξαρτησία και ελευθερία. Με τα δεδομένα της Ελλάδας είσαι προνομιούχος οπότε δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ζηλεύεις.
@Babydoll γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση στις εστίες Β. Ευρώπης και Ελλάδας, καθώς έχω μείνει σε αμφότερες :) Γι' αυτό προσθέτω επίσης ότι ο ευρωπαίος φοιτητής (ή ο νέος γενικότερα) θα μείνει και σε σπίτι με άλλους 45. Θέλω να πω ότι, ναι, το ελληνικό κράτος είναι ψυχρό, κακό κι ανάποδο αλλά κι εμείς σαν νέοι πολίτες τα περιμένουμε όλα στο χέρι χωρίς να μοχθήσουμε, χωρίς να ξεβολευτούμε. Πόσοι από εσάς έχετε φίλους/γνωστούς στην Ελλαδα που έχουν συγκάτοικο προκειμένου να μείνουν μόνοι τους και όχι στο πατρικό; Η απάντηση είναι κανένας. Κατα τα άλλα μόνιμη γκρίνια γιατί "η κρίση σκοτώνει τα όνειρά μας και δε μας αφήνει να ανοίξουμε τα φτερά μας", όταν όμως έρθει η ώρα να αποχωριστούμε τα γεμιστά της μαμάς κάνουμε μόκο.
Το ξερω οτι ειμαι τυχερη που μπορω και σπουδαζω εδω (αν και ειναι με δανεια και δουλεια το καλοκαιρι, σε συνδιασμο με οικογενιακη υποστηριξη), και δεν ζηλευω τους Αγγλους, απλως μολις ηρθα εδω συνειδητοποιησα πραγματικα ποσο διαφορετικη ειναι η κατασταση εκτος Ελλαδος. Μπορει να ειχα την επιλογη να σπουδασω εξωτερικο αλλα ποτε οι γονεις μου δεν θα με υποστηριζαν αν σπουδαζα για παραδειγμα κατι σαν Γαλλικα ή Φιλολογια (ειναι αυτη η νοοτροπια των Ελληνων πως μονο η Ιατρικη, η Νομικη, και οι επιστημες εχουν σημασια). Αυτο το ανεφερα σε απαντηση του #3 πως οι νεοι στην Ελλαδα νοιαζονται μοναχα να περασουν σε υψηλοβαθμια σχολη για να ευχαριστησουν τους γονεις τους και μετα εχουν ενοχες. Και η απαντηση μου ειναι πως φυσικα και διαλεξα κατι πιο 'πρακτικο΄ καθως στην Ελλαδα ολα σχεδον οδηγουν σε αδιεξοδο και δεν υπαρχει προοπτικη και αναπτυξη, εξου και η συγκριση με την Αγγλια οπου φοιτητες με 'ευκολα' πτυχια πιανουν αμεσως δουλεια και καλη μαλιστα. Δεν μπορεις να συγκρινεις τους Ελληνες φοιτητες με τους Σουηδους/Γερμανους/Αγγλους κλπ διοτι πολυ απλα, η κριση μας αναγκαζει να επιλεγουμε οτι εχει μεγαλυτερη πιθανοτητα αργοτερα να μας προσφερει εργασια. Δεν πιστευω λοιπον οτι τα Ελληνοπουλα ειναι ηλιθια που υπακουν οπως λεει ο #3, απλως μεγαλωνουμε σε διαφορετικες καταστασεις.
#5 Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αλλάζουν εν μία νυκτί. Και πολύ περισσότερο δεν πιστεύω ότι η μητρότητα/πατρότητα σε αλλάζει (τουλάχιστον όχι τόσο ριζικά).Μπορεί να περνάνε μια καλή περίοδο τώρα, ή μπορεί να προσποιούνται πως περνούν μια καλή περίοδο τώρα, αλλά αν δεν είναι αποφασισμένοι και οι 2 να αλλάξουν, και η "κακίστρω" και ο "χαλβάς" που τα ανέχεται όλα, κάποια στιγμή τα προβλήματα και τα συναισθήματα που κρύβουν κάτω απ' το χαλί θα τους πνίξουν.Όσο για το αν αλλάζει ο άνθρωπος με μια εγκυμοσύνη, νομίζω εξαρτάται από τον άνθρωπο και πόσο συνειδητοποιημένα έρχεται αυτή η εγκυμοσύνη. Όχι ότι θα αλλάξει ως άνθρωπος, αλλά αν ειναι ώριμος και συνειδητοποιημένος θα προσαρμόσει τη ζωή του πιο εύκολα.Από την άλλη πόσες μανάδες (και πατεράδες) βλέπουμε που ενώ έκαναν παιδιά, ενώ αγωνιούν να πείσουν όλο τον κόσμο ότι είναι υπέρευτυχισμένοι(τώρα με τα social medias ακόμη περισσότερο, κοιτάζουν μόνο τον εαυτούλη τους και σκασίλα τους για το παιδί;
Ή απλά θα μπορούσαν να ζουν για πάντα έτσι.. Γιατί μόνο ένας "χαλβάς" θα μπορούσε να "αντέξει" την "κακίστρω". Μπορεί να μην τον δυσαρεστεί τόσο η κατάσταση!
#2 Αγαπητό ko0lht0ubinakii, η φίλη σου σε κάνει ό,τι θέλει αυτή, κι εσύ την αφήνεις. Καταπιέζεσαι για να ικανοποιήσεις τα δικα της θέλω. Πώς γίνεται όμως να αποκαλείστε ακόμα "φίλες" όταν αυτή είναι περισσότερο σχέση υποταγής στα θέλω του ενός μόνο;
#2 Δεν είσαι υπερβολική, η φίλη σου δε σεβάστηκε ούτε το πως ήθελες να περάσεις τα γενέθλιά σου. Ο τρόπος διασκέδασης είναι σημαντικός γιατί ουσιαστικά περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας μαζί έξω (καφέ, ποτό κλπ). Δεν μπορείς να συμβιβάζεσαι εσύ πάντα, χωρίς αυτή να υποχωρεί ποτέ. Μπορεί να νομίζει οτι ο δικός της τρόπος είναι καλύτερος αλλά για να διατηρηθέι η φιλία σας πρέπει να υποχωρεί κι εκείνη. Αν δεν το καταλαβαίνει και πλέον έχεις μπουχτίσει ίσως να πρέπει να αραιώσετε σιγά σιγά.