Στο σημερινό «Α μπα»: εργαζόμενη με προσόντα

Στο σημερινό «Α μπα»: εργαζόμενη με προσόντα Facebook Twitter
80

__________________
1.


Πόσες γυναίκες μέσης ηλικίας χωρισμένες με παιδί, όμορφες, μορφωμένες και με επαγγελματική δράση ερωτεύονται και βρίσκουν μια καλή καινούρια σχέση με διάρκεια? Πόσες πραγματικά ισότιμες σχέσεις ξέρετε? Πόσες ισότιμες σχέσεις ξέρετε στις οποίες η γυναίκα είναι δυναμική και επιτυχημένη? Πόσο διαφορετικά μέτρα και σταθμά για τον δυναμισμό και την επιτυχία ανά φύλο? Πόσα προβλήματα μόνο απ'αυτό? Μου φαίνεται θέλω μόνο τίποτα. Θα είμαι μαμά και επαγγελματίας / καλλιτέχνης / πανεπιστημιακός. Χωρίς έρωτες. Και στο κάτω-κάτω αυτό ήτανε η ζωή μου. Τί λες α μπα μου, βγάζεις νόημα από τις ασυναρτησίες?

-Irena


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Δηλαδή πιστεύεις ότι δεν υπάρχει άντρας που έχει τα ίδια, ή περισσότερα προσόντα από σένα, ώστε να μην νιώθει απειλή;


Αν θέλεις ΜΙΑ ισότιμη σχέση, ΕΝΑΝ άντρα χρειάζεται να πετύχεις. Οι κοινωνιολογικές αναλύσεις δεν σε αφορούν όσο νομίζεις. Αφού είσαι και πανεπιστημιακός, επαγγελματίας, όμορφη και καλλιτέχνης είναι λίγο κρίμα να ερμηνεύεις τα βιώματα σου με το σιχαμένο στερερότυπο "οι π****ς και οι τρελές έχουν τις τύχες τις καλές". 

__________________
2.

 

Δουλεύω σε ένα μικρό γραφείο και μια συνάδερφος με την οποία έχω τυπικές (αναγκαστικές) σχέσεις παντρεύεται σε οικογενειακό κύκλο εκτός Αθηνών και δεν είμαι καλεσμένη. Πρέπει να της πάρω δώρο;
Πως πρέπει να λειτουργούμε στο θέμα του δώρου όταν συνάδερφοι παντρεύονται ή βαφτίζουν και δεν είσαι καλεσμένος αλλά σου φέρνουν μπομπονιέρα; Τι λέει το savoir vivre συναδέρφων σε καιρούς κρίσεις;
Ευχαριστώ

-Working Girl

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Νομίζω ότι το καλύτερο είναι να κάνεις κάτι περισσότερο από το αναμενόμενο, γιατί ο κόπος είναι ελάχιστος, αλλά το αποτέλεσμα μέγιστο. Δεν είσαι υποχρεωμένη να πάρεις δώρο, αλλά αν πάρεις κάτι, έστω και πολύ λίγο, θα το θυμάται για πάντα, γιατί είναι λεπτή χειρονομία που θα βελτιώσει, πιστεύω, τις σχέσεις σας.
Μια κάρτα με ευχές, συνοδευόμενη από ένα μπουκάλι κρασί, νομίζω ότι σε καλύπτει.


__________________
3.


Ήθελα να μιλήσω για τον Ψ, τον πιο ενδιαφέροντα καταθλιπτικό άνθρωπο στον κόσμο, τον πιο εύστροφο ανόητο, τον πιο αστείο μεταδομιστή του χιούμορ, τον πιο ευαίσθητο εγωιστή και πιο οικεία απόμακρο άνθρωπο που έχω γνωρίσει. Που ξέρω ελάχιστα και πολύ βαθιά, που είναι πάντα μακριά αλλά κοντά.

Μα σκέφτομαι πόσο εμετικά ακούγονται όλα αυτά και σήμερα το στομάχι μου δεν είναι και πολύ καλά.

Έχω τελειοποιήσει την εξιδανίκευση εν μέσω απόρριψης, δεν είναι αυτό μια ιδιαίτερα άχρηστη δεξιότητα;
Θέλω να εξασκηθώ στην αποδόμηση και στην προσγείωση, όχι την κυριολεκτική, δυστυχώς δε πετάω αεροπλάνα, με πετάνε αυτά.
Είναι τόσα χρόνια που το επιχειρώ και άλλα τόσο που αποτυγχάνω. Εμφανέστατα, είμαι ατάλαντη.

Έχεις εσύ Λένα, διαθέσιμη κάποια συμβουλή; Δεκτά επίσης τα σκαμπίλια και οι προσβόλες, εξάλλου δεν μαθαίνω με τίποτα.
-χι ψι


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Η συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να αρχίσεις κάποτε να απολαμβάνεις λιγότερο τον εαυτό σου, γιατί βρίσκεις επικίνδυνα εύκολα ευχαρίστηση και στις βλαβερές ασχολίες.


Κατά τα άλλα, ψάχνω εδώ και μισή ώρα ένα αντρικό όνομα που να αρχίζει από Ψ.


__________________
4.

Πριν λίγο καιρό έχασα τον πατέρα μου. Ζω στο εξωτερικό και η μητέρα μου στην Ελλάδα. Θέλει να γυρίσω Ελλάδα, αλλά εμένα η δουλειά και το μέλλον μου είναι στο εξωτερικό. Δείχνει ότι αν και πέρασε ήδη ένας χρόνος δεν το έχει ξεπεράσει. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω να συνειδητοποιήσει ότι η ζωή δεν σταματάει εδώ και να συνεχίσει τη ζωή της; Φοβάμαι ότι επειδή δεν έχω αδέρφια, όλο αυτό θα της δημιουργήσει συναισθηματική εξάρτηση από μένα. Ευχαριστώ πολύ!

-Δήμητρα Π.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Η μητέρα σου ζητάει να γυρίσεις στην Ελλάδα για να την γιατρέψεις από την απώλεια – αυτό που φοβάσαι έχει ήδη γίνει.


Μου κάνει εντύπωση που λες «πέρασε ήδη ένας χρόνος». Ήδη; Είναι προσωπικά τα θέματα, αλλά ένας χρόνος για κάτι τέτοιο δεν είναι πολύς καιρός. Επίσης, αυτό δεν «ξεπερνιέται». Εσύ μπορεί να λειτουργείς έτσι, αλλά δεν είναι όλοι άνθρωποι ίδιοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς καταφέρνουν να ζουν με την απώλεια, δεν μπορούν όμως να την προσπεράσουν. Νομίζω ότι διαφέρετε πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του θέματος. Όμως έτσι κι αλλιώς, η λύση δεν είναι να αφήσεις τη ζωή σου για να κάνεις παρέα με τη μητέρα σου.


Θα είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα γυρίσεις. Όταν σταματήσει να ελπίζει, ίσως καταφέρει να βρει κάποια άλλη ασχολία εκτός από την αναμονή της επιστροφής σου. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, ούτε από μακριά, ούτε από κοντά. Το πένθος είναι πολύ προσωπική υπόθεση, και η μαμά σου έχει την ευθύνη του εαυτού της. Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να βοηθάς όσο μπορείς στα πρακτικά θέματα, να της λύνεις όσο καλύτερα γίνεται τα καθημερινά της προβλήματα, ώστε να έχει τον χρόνο και την ηρεμία να επεξεργαστεί στη ζωή της.

__________________
5.


Γιατί δεν αντέχω τη μοναξιά ; Είμαι φοιτητής 20 ετών σε μεγάλη πόλη αν και από επαρχία και εδώ καλούς φίλους και οικογένεια που με στηρίζει. Αλλά όταν δεν είμαι σε σχέση νιώθω χάλια. Όταν τυχαίνει και γνωρίζω κάποιον περνάω συνήθως ένα με δύο μήνες απόλυτης ευτυχίας αμοιβαίας θα έλεγα , δηλαδή νιώθω και βλέπω ότι και ο άλλος περνάει πολύ καλά μαζί μου , αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο μετά όλοι κάνουν το ίδιο πράγμα : σιγά σιγά σταματούν να μου μιλάνε και εν τέλει κόβουν ανεξήγητα επαφή . Και με σκοτώνει αυτό γιατί δε ξερω τι έχει γίνει τι έχει πάει στραβά τι μπορεί να έχω κάνει . Τι μου συμβαίνει α μπα ;
ΥΓ σορρυ για το σεντόνι είσαι το αγαπημένο μου κομμάτι της λαιφο ❤

-νεκι


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Δεν αντέχεις τη μοναξιά γιατί δεν έχεις νιώσει (ακόμα;) μέσα σου ότι είσαι μια χαρά τύπος και αξίζεις την προσοχή των άλλων, οπότε χρειάζεσαι μια συνεχή, έντονη υπενθύμιση από ερωτικές σχέσεις για να νιώσεις ασφαλής με τον εαυτό σου: αφού αρέσω σε αυτόν, κάτι καλό θα έχω.


Αυτή η ανάγκη για επιβεβαίωση φαίνεται, και φαίνεται πολύ, και οι άλλοι σιγουρεύονται στον ένα μήνα ότι δεν τους διάλεξες, αλλά τους χρειάζεσαι. Οι άλλοι όμως είναι ουσιαστικά άγνωστοι, και τους ζητάς να αναλάβουν έναν ρόλο που είναι πολύ πέρα από τις δυνατότητες της σχέσης σας. Κι αυτοί να επιβεβαιωθούν θέλουν. Όχι να γίνουν το συναισθηματικό αποκούμπι κάποιου που ξέρουν ένα μήνα.


Πρέπει να μάθεις πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου, πώς να τον συμπαθήσεις, και πώς να τον αποδεχτείς. Είσαι μικρός, και η ανασφάλεια σου πάει με την ηλικία, αλλά κάτι πρέπει να κάνεις για να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση, και οι έρωτες είναι το χειρότερο όχημα από όλα.


__________________
6.


Αγαπητή Α, μπα και αναγνώστες, ζήτω τη βοήθειά σας για να ξεπεράσω το δυσκολότερο χωρισμό που είχα ποτέ μου, αυτόν με την καλύτερή μου φίλη. Πρόκειται για παιδικές φίλες με ίδιο τόπο καταγωγής, σπουδάσαμε στην ίδια πόλη και ζήσαμε αχώριστες μια έξαλλη φοιτητική ζωή και πλέον ζούμε στον τόπο καταγωγής μας, αλλά χωρίς καμία ουσιαστική επαφή. Όπως το βλέπω τώρα, πρόκειται για κλασσική περίπτωση phasing out διάρκειας τριών ετών, η οποία διήρκεσε και διαρκεί τόσο πολύ γιατί εγώ δεν έλεγα να καταλάβω αυτό που τώρα μου φαίνεται προφανές, ότι η φίλη μου δεν θέλει πια να είμαστε φίλες. Ερχόμουν στο χωριό, λέγαμε να βγούμε και μόλις έπιανε να βραδιάζει έκλεινε το κινητό της. Την άλλη μέρα μου έλεγε μια δικαιολογία του τύπου ' με πήρε ο ύπνος, ξέχασα το κινητό μου, ήμουν βαθύτατα άρρωστη'. Εγώ πάντα θύμωνα για λίγο, αλλά μόλις μου έδειχνε λίγο ενδιαφέρον, ξεπερνούσα τα νεύρα μου, γιατί το σημαντικό είναι ότι 'τώρα άλλαξε συμπεριφορά'. Όμως πλέον δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτό το κεφάλαιο έκλεισε για εμάς, καθώς η φίλη μου έμεινε έγκυος και πρόκειται σύντομα να παντρευτεί τον φίλο της, ο οποίος, για να είμαστε ειλικρινείς, δε με συμπαθεί και τόσο. Όταν μου ανακοίνωσε το μεγάλο νέο (σημείωση, το ειχα ήδη μάθει από άλλους φίλους στους οποίους το ειχε ανακοινώσει νωρίτερα) χάρηκα ειλικρινά πάρα πολύ και ήθελα να είμαι παρούσα σε όλο αυτό το σπουδαίο στάδιο της εγκυμοσύνης. Τις πρώτες μέρες αναθερμάνθηκε η σχέση μας κατά το γνωστό μοτίβο, μάλιστα υπήρχαν σαφείς αναφορές ότι θέλουν να γίνω και νονά της μικρούλας τους. Μετά πάλι άρχισε η κάθοδος, μα αποκορύφωμα το βράδυ των γενεθλίων της, όπου με κάλεσε στη μάζωξη που έκανε, στην οποία ήμουν ένα από τα δύο μόνο ανύπαντρα άτομα, για να μου ανακοινώσει με χαρά οτι ' Ο Κώστας θα βαφτίσει τελικά τη μικρή'. Για μένα αυτό το βράδυ μου έδειξε ξεκάθαρα οτι πια δεν είμαστε οι καλύτερες φίλες, δεν είμαστε καν φίλες, οι ζωές μας διαφέρουν και η φίλη μου δεν έχει πια κανένα ενδιαφέρον να με συμπεριλάβει στη ζωή της. Καταλαβαίνω ότι προσπαθούσα να εκβιάσω μια θέση στη ζωή τους με το να αποκτήσω δυναμικό ρόλο στη ζωή του μωρού, και ότι πράγματι καλύτερα να γίνει νονός κάποιος που είναι φίλος και με τους δυο γονείς. Ξέρω όμως ότι πια σχέση μας έχει τελειώσει και πρέπει να το ξεπεράσω και να μη βγάζω πίκρα στους κοινούς μας γνωστούς, στους περισσότερους από τους οποίους κανει το ίδιο phasing out, όπως μου έχει εξομολογηθεί η ίδια παλαιότερα. Καμία ιδέα;

-Μαρία


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Οι χωρισμοί από τους φίλους είναι από τις σκληρές δοκιμασίες της ζωής.


Τι ιδέα να δώσω; Ό,τι ιδέα είναι σε θέση να κατεβάσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος για το θέμα, έχει ήδη ειπωθεί. Είναι δύσκολες οι χυλόπιτες. Είναι πολύ δύσκολη η απόρριψη. Χρειάζεται χρόνος για να χωνευτεί, για να μπει στα σωστά πλαίσια, χωρίς υπερβολές και πικρία. Θα σου πάρει κι εσένα χρόνο, όπως παίρνει σε όλο τον κόσμο, και όλος ο κόσμος κουτσά στραβά τα καταφέρνει, βγαίνοντας με σημάδια από την πάλη.


Τώρα, στο χέρι σου είναι αν θα κάνεις αυτά τα σημάδια τραύματα ή παράσημα. Κανείς δεν βγαίνει αλώβητος από τη ζωή. Ο καθένας χρησιμοποιεί αλλιώς τις ευκαιρίες, αλλά λίγοι καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν και τα χτυπήματα. Νομίζω ότι έμαθες κάτι από αυτή την ιστορία, ενώ είναι φρέσκια και πονάει, και αυτό είναι καλό σημάδι για τη συνέχεια. «Καταλαβαίνω ότι προσπαθούσα να εκβιάσω μια θέση στη ζωή τους με το να αποκτήσω δυναμικό ρόλο στη ζωή του μωρού». Μπράβο σου που το κατάλαβες, δεν είναι καθόλου εύκολο.


Αυτό που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι το εξής: δεν πείθεις τους άλλους να σε αγαπήσουν, αγαπώντας τους. . Οι άνθρωποι δεν ξέρουν γιατί αγαπούν αυτούς που αγαπούν, όπως δεν ξέρεις κι εσύ γιατί επέμενες να αγαπάς μια γυναίκα που σταμάτησε να ανταποδίδει το συναίσθημα. Οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν σε κάνουν απαραίτητη. Σε κάνουν εύκολη, αδιάφορη, και στην καλύτερη περίπτωση μόνο προκαλούν οίκτο. Να το θυμάσαι αυτό για το μέλλον σου, γιατί μπορεί να ξαναβρεθείς σε αυτή τη θέση, και όταν λέω «μπορεί» εννοώ «πιθανότατα». Μην εφαρμόσεις την ίδια τακτική περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.

__________________
7.


A μπαΛένα, στις περισσότερες απαντήσεις σου, σχετικά με θέματα επιστημονικής/ιατρικής φύσης, βλέπω ότι υποστηρίζεις σθεναρά την Δυτική επιστήμη. Χωρίς βέβαια να φέρνω κάποιο αντίλογο σε αυτό ( διότι δεν είμαι κάποιου είδους spirituaλοbeing). Αλλά, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν αναφέρεσαι ή δεν έχει αναφερθεί κάποιος βρε αδερφέ, στην Ανατολική Ιατρική; Ο βελονισμός για παράδειγμα, σπουδάζεται κανονικά σε Ιατρική σχολή στην Κίνα κλπ (βγάζουμε εκτός κάτι τσαρλατάνους που το παίζουν βελονιστές με το έτσι θέλω. Έχει πολλούς τέτοιους η χώρα μας). Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, λοιπόν, ότι έχει αποτέλεσμα. Θέλω να δηλώσω, πως μου φαίνεται περίεργο να ακούω απο ανθρώπους "Εγώ πιστεύω ή δεν πιστεύω στο βελονισμό", διότι δεν τίθεται θέμα κύριε εάν πιστεύετε ή όχι. Είναι ιατρική, απλά ανατολική ιατρική, την οποία για κάποιο λόγο δεν την αποδέχεται η Δύση και τη θεωρεί εναλλακτική/κατώτερη. Μου φαίνεται λίγο γελοιο να μην αποδεχόμαστε ιατρικές μεθόδους από έναν τεράστιο πολιτισμό, με μερικά χιλιάδες χρόνια στην πλάτη του! Και για να ολοκληρώσω με την αποψάρα μου, όπως λες κι εσύ, οι βελονιστές ειναι απόφοιτοι ιατρικής σχολής -από καποια Ασιατική χώρα- ή τουλάχιστον έτσι θα πρεπε. Οι θεραπεία τους έχει σώσει κόσμο με ορθοπεδικά & μυικά θέματα (αυχενικά, τενοντιτιδες,χιαστούς κλπ), σε γυναικολογικά (δυσμηνόρροια, πολυκυστικές ωοθηκες και άστατη περίοδος ακόμα και σε δυσκολία σύλληψης). Ε δεν είναι η Δύση το κέντρο του κόσμου σε όλα! ΝΙσάφι πια! Ποο, βλέπω το παραληρημά μου και σκέφτομαι ότ πρέπει να πάω επειγόντως διακοπές! Τέλος, σου παραθέτω κι ένα link, το οποίο παραθέτει και διάφορες επιστημονικές πηγές. http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1230-new-ct-scans-reveal-acupuncture-points

-Westernization Everywhere


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Αχ, θέλεις να υποστηρίξεις την θέση σου, και το λινκ που μου στέλνεις είναι από ένα σάιτ που έχει υπότιτλο: «Acupuncture Continuing Education».


Ας ξεκινήσουμε από εδώ: ό,τι και να πιστεύεις, από ότι ο βελονισμός θεραπεύει, μέχρι ότι ο Tupac ζει, κάποιο λινκ θα υπάρχει για να στηρίξει την πίστη σου. Το ίντερνετ δεν είναι η παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια. Το ίντερνετ είναι μια αποτύπωση της ανθρώπινης σκέψης κάθε στιγμή, και η ανθρώπινη σκέψη δεν αποτελείται μόνο από Αϊνστάιν. Έχει και Τραμπ μέσα.


Οι διάφορες επιστημονικές πηγές που βρίσκονται στο τέλος του λινκ δεν είναι επιστημονικές πηγές. Έτσι κι αλλιώς όλες αναφέρονται στεγνές, άρα δεν ξέρεις τι γράφουν μέσα και με ποιο τρόπο έχουν χρησιμοποιηθεί τα στοιχεία τους (μη μου πεις ότι τις έψαξες και τις διάβασες). Η επιστήμη έχει πολύ αυστηρά κριτήρια για να δεχτεί κάτι ως έρευνα, και ως τώρα τα έχει καταφέρει καλά με αυτά τα κριτήρια. Αν μη τι άλλο, δεν έχει εμφανιστεί άλλη σχολή με καλύτερα κριτήρια για να την αντικαταστήσει.


Οι επιστημονικές πηγές δεν έχουν βρει τρόπο να αποδείξουν ότι ο βελονισμός λειτουργεί. Δεν έχουν βρει ούτε τρόπο να αποδείξουν ότι ΔΕΝ λειτουργεί, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις ότι κάτι ΔΕΝ λειτουργεί, και η επιστήμη δεν λειτουργεί έτσι.


Έχω πίστη στην δυτική ιατρική γιατί καταλαβαίνω με ποιον τρόπο είναι οργανωμένη. Δεν είναι δόγμα. Δεν απαιτεί «πίστη». Κάτι ισχύει μόνο αν αποδειχτεί. Αν δεν αποδειχτεί, δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει, αλλά ούτε ότι ισχύει. Ό,τι δεν αποδεικνύεται παραμένει στο limbo της γνώσης, μέχρι να έρθει η σειρά του να κουμπώσει σε κάτι άλλο, ήδη γνωστό και αποδεδειγμένο, και όσο δεν μπαίνει, ειδικά όσο ερευνάται η ισχύς του και τα χρόνια περνάνε, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται η πιθανότητα να προστεθεί στην ανθρώπινη γνώση. Είναι πολύ απλή, συμπαγής, έντιμη, και κατανοητή σκέψη, και γι'αυτό την δέχομαι.


Ο βελονισμός και η ανατολική ιατρική είναι ένας τεράστιος όγκος γνώσης και παράδοσης, με άπειρες σχολές και πρακτικές μέσα. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τις σχολιάσεις συλλήβδην (σε αντίθεση με την δυτική ιατρική που έχει ένα σταθερό πρωτόκολλο ανάλυσης εδώ και πολλούς αιώνες, οπότε δέχεται εύκολα έλεγχο και κριτική, και γι'αυτό κάνει τις προόδους που κάνει). Έχουν γίνει απόπειρες να κατανοηθεί ο μηχανισμός λειτουργίας του βελονισμού, και δεν έχει βρεθεί κάτι που σπρώχνει τη γνώση προς μια κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα δεν έχουν συνέπεια, είναι αντικρουόμενα, και αν ο βελονισμός ισχύει, ισχύει σε μικρό βαθμό, και για την ώρα κατατάσσεται στα placebo.


Ελπίζω από την απάντηση μου να φαίνεται το εξής: δεν είμαι οπαδός μιας σχολής. Πιστεύω σε ό,τι αποδεικνύεται, γιατί αυτός ο τρόπος με ικανοποιεί, μου δίνει την αίσθηση της πλήρωσης. Ξέρω ότι δεν ανακουφίζει πολύ κόσμο. Ίσως οι περισσότεροι θέλουν εξηγήσεις για τα πάντα, και δεν αντέχουν το αβέβαιο, το limbo της γνώσης. Στα κενά αυτά ξεπηδούν πάρα πολλές παραφυάδες που εξηγούν, παρηγορούν, βοηθούν, ερμηνεύουν, καθησυχάζουν, και το ανθρώπινο μυαλό έχει μεγάλες ικανότητες στο να τεντώνει και να χαλαρώνει σωματικά συμπτώματα. Και αν κάποτε βρεθεί ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί ο βελονισμός (εκτός της θεωρίας της «ενέργειας» που είναι μπλοκαρισμένη), θα είμαι η πρώτη που θα πάει για να μου περάσει ο πόνος στον αριστερό καρπό.

 

ΥΓ. Ότι ο βελονισμός υπάρχει χιλιάδες χρόνια είναι εντυπωσιακό, ναι. Άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι ότι (και σε αντίθεση με την δυτική ιατρική) υπάρχει χιλιάδες χρόνια και δεν έχει αλλάξει, δεν έχει βελτιωθεί, δεν έχει εξελιχθεί καθόλου.


80

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Είδα την εικόνα ενός σκύλου που του έχει κολλήσει κάποιος ένα πιστόλι στον κρόταφο και τον απειλεί, σε κάποιον σχολιαστή. Λυπάμαι πολύ και το θεωρώ απαράδεκτο. Μόνο το περιεχόμενο των όσων λέγονται κρίνετε αν θα δημοσιεύονται;
#4.Ένιωσα άβολα με την ερώτηση.Σαν να λες,πόσο ακόμα θα τον κλαίμε το μακαρίτη;Έχουμε και δουλειές.Ήταν ο άνθρωπός της και θα τον θρηνήσει για όσο χρειαστεί.Δε χρειάζεται να επιστρέψεις.Κοντά της να είσαι.Να καταλαβαίνεις τη μοναξιά της.Να έχεις την έννοια της.Συναισθηματικά εξαρτημένη από εσένα είναι έτσι κι αλλιώς.Είσαι το παιδί της.Υπάρχει ποτέ περίπτωση να μην της λείπεις;Το ζητούμενο είναι να μην είναι εξαρτημένη από σένα και στα καθημερινά.Κι εδώ θα διαφωνήσω με τη Λένα.Από εσένα πρέπει να παίρνει δύναμη,ώστε να αντιμετωπίζει μόνη της τα πρακτικά ζητήματα,όχι να τα αναλάβεις εσύ.Μόνη της πρέπει να οργανώσει εκ νέου τη ζωή της.Να βρει παρέες,ασχολίες,να εξυπηρετεί τις ανάγκες της.Πολλά από εκείνα δηλαδή,που μοιραζόταν με τον πατέρα σου,πρέπει να μάθει να τα κάνει αλλιώς.Εσύ είσαι μακριά και θέλεις να παραμείνεις εκεί.Επομένως δεν μπορεί να υπολογίζει σε σένα.Αν αρχίσεις να τη διευκολύνεις,τότε πραγματικά θα της είναι απαραίτητη η φυσική σου παρουσία εδώ.Φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις θα το κάνεις κι αυτό,αλλά μην αφήσεις το περιθώριο,να κρεμαστεί πάνω σου για τα απλά καθημερινά.Άλλωστε και εδώ να ήσουν,πάλι θα ζούσες τη ζωή σου.Δε θα μπορούσες να είσαι συνέχεια μαζί της.Συναισθηματικά να είσαι πολύ κοντά,να νιώθει ασφάλεια και την αγάπη σου,αλλά στα πρακτικά με μέτρο.
Νομίζω ότι η παραφιλολογία γύρω από τον βελονισμό (ολιστική θεραπεία κλπ) μόνο κακό κάνει στην αποδοχή του. Επίσης μου φαίνεται πολύ σαρωτικό να συγκρίνουμε μία απλή τεχνική με τις εξελίξεις σε ολόκληρη την δυτική ιατρική. Πιο κατάλληλο να το συγκρίνουμε είναι π.χ. το θεραπευτικό μασάζ. Ο βελονισμός, τουλάχιστον σε ιατρικό ζήτημα που έχω διαπιστώσει να λειτουργεί, είναι απλά ένας μηχανικός τρόπος για να μειωθεί η φλεγμονή και η αίσθηση του πόνου. Όμως, αυτό είναι πολύ βασικό σε μυοσκελετικά ζητήματα, είναι από τα πρώτα πράγματα που θα προσπαθήσει να κάνει και η δυτική ιατρική. Αν απλά δεις τον βελονισμό σαν ένα μέσο και μία επιπλέον επιλογή και συνειδητοποιήσεις πως λειτουργεί δεν είναι κάτι το φοβερό. Μου φαίνεται λίγο καλύτερο από αντιφλεγμονώδες φάρμακο αλλά με λιγότερες παρενέργειες αν ο βελονιστής ξέρει τι κάνει, παρόλαυτα θα χρησιμοποιήσω και αντιφλεγμονώδες συνδυαστικά, ειδικά στην οξεία φάση, απλά το αντιφλεγμονώδες δεν θα το πάρω πάνω από 1-2 εβδομάδες.
#7: Γενικα στην Ελλαδα εχουμε συνηθησει να απορριπτουμε το οτιδηποτε δεν γνωριζουμε και να επιμενουμε σε αυτο. Γενικα, πρεπει να βγουμε λιγο απο την γυαλα και να κοιταξουμε παρα περα.Συμφωνω μαζι σου οτι ο βελονισμος εχει βοηθησει παρα πολυ κοσμο. Γενικα πολλες πρακτικες εκτος Δυσης εχουν αποτελεσματα σε ασθενεις, αλλα δεν ειναι γνωστα εδω λογω συμφεροντων,αγνοιας κτλ.
#6 : Αφου η φιλη σου σε εχει στην απ'εξω (ενω προσπαθησες να ξαναερθεται κοντα) το καλυτερο που θα μπορουσες να κανεις, για μενα, ειναι να απομακρυνθεις και συ, οχι τελειως αλλα σε μεγαλο βαθμο. Ειναι πολυ σωστο το οτι δεν πειθουμε τους αλλους να μας αγαπησουν, αγαπωντας τους, που εγραψε η Αμπα. Η φιλη σου εγινε μουλαρα και(λογικα) δεν το χει παρει χαμπαρι. Αν καταλαβει το λαθος της καλως. Εσυ παντως μην χανεις το χρονο σου ψαχνωντας τα ψιχουλα αγαπης της.Εστιασε σε αυτους που ενδιαφερονται πραγματικα για σενα.
#7 Ο βελονισμός στηρίζεται σε μια ολιστική θεώρηση & αντιμετώπιση ιατρικού προβλήματος σώματος/ψυχής (βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο υγείας), σε αντίθεση με την δυτική ιατρική επιστήμη που από τον 17ο αιώνα και μετά (Καρτέσιος) έχει υιοθετήσει το βιοϊατρικό μοντέλο υγείας (σώμα=μηχανή, ψυχή/πνεύμα=δεν επηρεάζει τη μηχανή). Λόγω της ολιστικής προσέγγισης, ο βελονισμός δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά (πείραμα->αποτέλεσμα, 2ο πείραμα->ίδιο αποτέλεσμα), όπως ακριβώς δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά και η ψυχοθεραπεία (παρ'όλο που υπάρχουν συγκεκριμένες 'φόρμες', ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδική προσωπικότητα, άρα η κάθε περίπτωση είναι μοναδική σε σημείο που ακόμα και ο ψυχολόγος να αποτελεί σημαντική παράμετρο! [όχι μόνο λόγω ικανότητας, αλλά και χημείας]). Η ύπαρξη της ψυχής είναι αμφιλεγόμενη, αλλά τα ψυχοσωματικά συμπτώματα (πιστεύω ότι είναι ιατρικός και όχι λαϊκός ορισμός) νομίζω τα έχουμε βιώσει αρκετοί. #mytwocents #foodforthought
#3"Έχω τελειοποιήσει την εξιδανίκευση εν μέσω απόρριψης, δεν είναι αυτό μια ιδιαίτερα άχρηστη δεξιότητα; μα, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αχρηστη!(τι ειναι ο μεταδομιστης ρε παιδια? σαν τον σοδομιστη, the day after?)
(τι ειναι ο μεταδομιστης ρε παιδια? σαν τον σοδομιστη, the day after?) Πηγή: www.lifo.gr Ντροπή σου, γέλασα δυνατά στο γραφείο ενώ υποτίθεται κάνω σοβαρή δουλειά, τς τς
#7, <3 για την απάντηση και ειδικά για το υστερόγραφο!Αλήθεια υπάρχει πανεπιστήμιο που διδάσκεται ο βελονισμός; Άρα, οι wannabe γιατροί ανάμεσα στις παθολογίες και φυσιολογίες διδάσκονται και την "θεωρία" του βελονισμού; Ενέργειες και δεξερωγω πεδία;;;; Κανένα λινκ πανεπιστημίου;
Έχω δοκιμάσει βελονισμό και κινέζικη ιατρική εδώ στο εξωτερικό για ορμονικά θέματα, και όντως λειτουργούν. Θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο και να προσέχει κανείς τη διατροφή του, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και χωρίς παρενέργειες, όπως το χάπι- και στη δική μου περίπτωση τα αποτελέσματα φάνηκαν και στις εργαστηριακές εξετάσεις.
Από ότι ξέρω στη Φαρμακευτική Αθηνών διδάσκεται το μάθημα της ομοιοπαθητικής.Επίσης σε νοσοκομείο των Σθηνών εφαρμόζεται ο βελονισμός για τις ημικρανίες και τη διακοπή του καπνίσματος,και σε λίγο καιρό θα γίνει και στο νοσοκομείο μας στα τακτικά ιατρεία από φίλο αναισθησιολόγο.
Πραγματικά Claire underwood,Αν γίνει αυτό το μάθημα (της ομοιοπαθητικής) θα ήθελα να με ενημερώσεις για να το παρακολουθήσω. Θα έχει πολυ ενδιαφέρον για μένα ως χημικός να ακούω ανυπόστατες θεωρίες για μνήμες του νερού!
Να σας πω την αλήθεια το είχα ακούσει πρόσφατα ότι διδάσκεταιη ομοιπαθητική,μπήκα όμως τώρα στον οδηγό σπουδών και δεν το βρήκα.Για τον βελονισμό όμως είμαι σίγουρη ότι ήδη εφαρμόζεται στα πλαίσια τακτικού ιατρειου σε δημοσιο νοσοκομείο,και περιμενουμε την έγκριση να ξεκινήσει και στο δικό μας.
#2οχι, βεβαια!ΔΕΝ εισαι υποχρεωμενη να παρεις δωρο σε γαμο ανθρωπου που εχεις τυπικες και αναγκαστικες σχεσεις κι επιπλεον δεν σε καλει στον γαμο του!!!αν ομως υπαρχουν κι αλλοι στο γραφειο, μπορειτε να της παρετε ολοι μαζι κατι.
Όταν παντρεύεται συνάδελφος, παίρνουμε μία κάρτα ΝΑ! και την γεμίζουμε με ευχές, βάζουμε και τον οβολόν μας, τα κλείνουμε όλα σε ένα φακελάκι, παίρνει το ευτυχές ζεύγος τα λεφτάκια του που είναι πολύτιμα σε όποια εποχή και να ζεις και του μένει και η κάρτα σαν ανάμνηση.
Αν και συμφωνώ με το να υπάρξει τέτοια κίνηση (κάρτα με ευχές,δώρο κ.λ.π.),δεν θα ήταν κάπως άβολο για την κοπέλα που παντρεύεται να λάβει ως δώρο μετρητά;Δε θα ένιωθε άσχημα που δεν τους κάλεσε π.χ.;Μπαίνω στη δική της θέση και όχι στη θέση της γράφουσας. Νομίζω πως ένα όμορφο δώρο είναι καλύτερο..
Όχι καλέ Παρίσιε, γιατί να πεταχτεί η κάρτα; Νομίζω η Haifishnet εννοεί να είναι μεγάλη η κάρτα για να γράψουν όλοι ευχές. Τώρα που παντρευτήκαμε κάποιες συνάδελφοι της μαμάς μου που δεν ήταν καλεσμένες στο γάμο έβαλαν από 10 ευρώ η κάθε μια σε μια κάρτα με ευχές και τα ονόματά τους και της την έδωσαν σαν δώρο για μας. Δεν τις γνωρίζω αλλά το έκαναν ως ένδειξη εκτίμησης στη μαμά μου και ας μην ήταν καλεσμένες. Το θεώρησα μια πολύ ευγενική κίνηση και με συγκίνησε για να είμαι ειλικρινής. Τώρα αν δεν θέλουν να συμβάλουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι, η ιδέα της Λένας με το κρασί είναι πιο κατάλληλη θεωρώ.
Ναι γνωρίζω και εγώ Franny, αν όχι πολλές πάντως σίγουρα αρκετές...αρχής γενομένης από την αφεντομουτσουνάρα μου..που ασφαλώς ΔΕΝ είναι εξαίρεση...ΔΕΝ είναι όμως και τόσο απλό..δεν σου έρχεται ουρανοκατέβατο...Και πριν και πάνω απ΄ολα χρειάζεται να ΕΚΤΕΘΕΙΣ...όπως σε όλες τις σχέσεις άλλωστε....Δεν θα έρθει κανείς να σου χτυπήσει την πόρτα...τί νομίζουν κάποιοι ή κάποιες ότι όσοι έχουν μια ισότιμη σχέση με καποιον (α) ξύπνησαν ένα πρωί και τον (την) βρήκαν σε πακέτο έξω από την πόρτα τους? ΟΧΙ.
#4 Πέραν της επιλογής της μαμάς σου να περνάει κάποια διαστήματα στο εξωτερικό μαζί σου,σε πρώτη φάση,δεν μπορώ να δω τίποτα άλλο.Μην διανοηθεις να επιστρέψεις πίσω για την μαμά σου.Είναι ασύλληπτο να ζητάει κάποιος από οποιονδήποτε άνθρωπο να ανατρέψει και να καταστρέψει την ζωή του,επειδή ο ίδιος δεν είναι καλά.Τερατώδης εγωισμός.Φαντάσου τον εαυτό σου 10 χρόνια μετά,σε μια χώρα που μαστίζεται από ανεργία,οικονομική κρίση,κοινωνικές αναταραχές, πολιτική αστάθεια.Θα είσαι καλύτερα;
#6 Δεν πρόκειται να σου επιρρίψω την παραμικρή ευθύνη γι αυτό που περνάς.Η τακτική της φίλης σου καταδεικνύει ένα μη ιδιαίτερα συναισθηματικό άτομο.Αυτό στοιχειοθετείται από το γεγονός ότι ακολουθεί την ίδια τακτική και με άλλους.Πήρε ό,τι είχε να πάρει και προχώρησε παρακάτω. Προσωπικά αυτού του είδους οι χαρακτήρες που στύβουν συναισθηματικά τους άλλους και αποχωρούν χοροπηδώντας μου φαίνονται κάπως.Προφανώς είναι ενδιαφέρων και γεμάτος ζωντάνια άνθρωπος και ελκύει κόσμο,από το οποίο επιλέγει το πιο επωφελές γι αυτήν κι από δω παν κι άλλοι.Εγώ θα σε ρωτήσω,αν θεωρείς ότι ευθύς εξαρχής μοιαζατε και αν πίστευες ότι θα είστε πάντα φίλες,παρά το γεγονός ότι διαπίστωνες την αυτή συμπεριφορά και με τους υπόλοιπους. Μπορείς να κρατήσεις τυπικές σχέσεις ,δεν υπάρχει λόγος να δραματοποιείς την κατάσταση. Θα βρεις φίλες και φίλους και θα εξακολουθησετε να έχετε επαφη, όχι όπως παλιά,αλλά θα την βλέπεις. Και μάλλον τώρα θα την δεις και πιο αντικειμενικά. Επενδυσες πολύ συναισθηματικά,σ ένα άτομο το οποίο δεν ανταπέδωσε τα ίδια.Ελπίζω να μην το κάνεις αυτό γενικά σε όλες σου τις σχέσεις.
#2 Καταρχήν θα πω πως βρίσκω εντελώς απαράδεκτο να σου ζητάει η μητέρα σου να επιστρέψεις για να είσαι εσύ τώρα μαζί της. Θεωρώ πως σαν γονείς δεν πρέπει να δημιουργούμε τέτοιες σχέσεις εξάρτησης με τα παιδιά μας αλλά να τα αφήνουμε και να τα σπρώχνουμε όποτε χρειάζονται, να γίνουν ευτυχισμένα και ανεξάρτητα. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως ίσως σαν φυσική παρουσία θα είναι μακριά μας. Γιατί όταν νιώσουν πως χαιρόμαστε που είναι καλά και δεν τα πνίγουμε, συναισθηματικά θα είναι πάντα κοντά μας. Μια μόνο επισήμανση έχω να κάνω. Είναι πολύ λογικό η απώλεια να είναι διαφορετική για την κόρη από τη μητέρα και αυτό μάλλον δεν γίνεται αντιληπτό. Εκείνη είναι η κόρη, όσο αγαπημένο πρόσωπο κι αν είναι ο πατέρας η φυσιολογική εξέλιξη είναι να φτιάξει μια ζωή μακριά του. Η μητέρα όμως έχασε το σύντροφο της το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της καθημερινότητας της , η μοναξιά είναι ανυπέρβλητη και θα νιώθει πολύ καιρό έτσι.Εδώ χρειάζεται κατανόηση κι ενθάρρυνση για να το ξεπεράσει. Όχι όμως να γίνει η κόρη το υποκατάστατο του πατέρα.
Απαράδεκτο ναι, ανήκουστο όμως καθόλου, έτσι; Αγία ελληνική οικογένεια, για ποιο λόγο να μεγαλώσει κάποιος στην Ελλάδα παιδιά αν όχι για να του κάνουν παρέα στα γεράματα; Και το ενοχικό στα ύψη...
Καθόλου ανήκουστο δυστυχώς, ξέρω μάλιστα και οικογένειες που διαλέγουν και παιδί γι αυτό το ρόλο, όταν έχουν περισσότερα από ένα, από νωρίς νωρίς. Καλό είναι όμως να ακούγεται με το όνομα του, απαράδεκτο.
#1 Κοινωνικά η γυναίκα, δυστυχώς, αντιμετωπίζει πολλά περισσότερα εμπόδια στο να χτίσει μία καριέρα και να γίνει «δυναμική και επιτυχημένη» όπως λες. Οι γυναίκες επωμίζονται το ρόλο της νοικοκυράς, της μάνας, της εργαζόμενης. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με παλιότερα αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτό είναι ένα κοινωνιολογικό ζήτημα. Λίγη σχέση έχει όμως με το αν θα βρεις ένα σύντροφο που να μην νιώθει απειλή και θα δράτε ως ομότιμη.Αυτό έχει να κάνει με προσωπικές επιλογές. Κατ’ αρχάς, η επαγγελματική και οικονομική υπεροχή δεν ισούται με τον δυναμισμό και την ισότητα σε μία σχέση. Καθένα από τα δύο φύλα μπορεί να ακολουθεί ένα «μέτριο» (για τα δεδομένα σου) επάγγελμα και να είναι μια χαρά ικανοποιημένο. Επίσης, οι δυναμικές που αναπτύσσονται στο ζευγάρι και στην οικογένεια δεν έχουν να κάνουν με την επαγγελματική καταξίωση. Μπορεί να είσαι μια χαρά stay-at-home mum (ή dad) και μια χαρά ισότιμος να είσαι με τον/την σύντροφό σου. Να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες, να συζητάτε και να λύνετε μαζί δύσκολα θέματα.Σε δεύτερο επίπεδο, όλα αυτά εξαρτώνται από εσένα κι από την επιλογή συντρόφου που εσύ θα κάνεις. Υπάρχουν ζευγάρια που είναι επιτυχημένος άντρας, σε άλλα η γυναίκα και σε κάποια ζευγάρια και οι 2.Τώρα για τις «γυναίκες μέσης ηλικίας χωρισμένες με παιδί, όμορφες, μορφωμένες και με επαγγελματική δράση που ερωτεύονται και βρίσκουν μια καλή καινούρια σχέση με διάρκεια» υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Και ναι, το γεγονός ότι μετά το διαζύγιο συνήθως την κηδεμονία αναλαμβάνει η μητέρα αποτελεί τροχοπέδη για την προσωπική της και επαγγελματική της εξέλιξη, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι απαγορευτικός παράγοντας.
#6 Βιώνω κατάσταση πολύ κοντινή σε αυτό που περιγράφεις και πραγματικά είναι σαν ένας χωρισμός (ο δυσκολότερος), με όλα τα συνεπακόλουθά του. Κλάμα, απορία, θυμός, απογοήτευση, πίκρα. Έχω μάλιστα συζητήσει το θέμα και με την φίλη μου, στην προσπάθειά μου να έρθουμε πιο κοντά και να το «λύσουμε». Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λύση. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, όπως και με κάθε χωρισμό, είναι να το αποδεχτείς και αν σου είναι εύκολο, να την συγχωρέσεις. Μην το παίρνεις προσωπικά, γιατί σε αυτή την κατάσταση μπαίνουμε συνήθως. Όπως διαπιστώνεις κι από μόνη σου, τη συγκεκριμένη στάση την έχει και με άλλους. Καλό είναι να αποδεχτείς ότι οι ζωές σας πλέον είναι τελείως διαφορετικές. Δεν είσαστε πια φοιτήτριες, ούτε έφηβες που μοιράζεστε τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες συνήθειες. Το καλό με τέτοιου είδους «χωρισμούς» είναι ότι δεν είναι απότομοι. Μπορείς να συνεχίσεις να έχεις επαφή μαζί της, όπως ήδη κάνεις, αλλά σε τελείως διαφορετικές βάσεις. Αυτό μόνο αν το θες, δεν σε υποχρεώνει κανείς.