Ο σεφ Γιάννης Στανίτσας ανέλαβε την κουζίνα, φτιάχνοντας ένα μενού με μεσογειακές γευστικές προτάσεις.
Ο σεφ Γιάννης Στανίτσας ανέλαβε την κουζίνα, φτιάχνοντας ένα μενού με μεσογειακές γευστικές προτάσεις.

 

Στο κέντρο της Αθήνας πολλαπλασιάζονται οι χώροι -εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία- που επιλέγουν να στήσουν τη σύγχρονη παρουσία τους έχοντας ως στήριγμα την ιστορία αυτής της πόλης. Το bar-restaurant Επτά 7 έκανε ντεμπούτο στη σκιά της Ακρόπολης και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αυτής ακριβώς της τάσης. Περπατώντας στον πεζόδρομο της οδού Άστιγγος, θα συναντήσεις το κτίριο όπου στεγάζεται το εστιατόριο και ανήκει στην οικογένεια Τουρνικιώτη. Η ιστορία του πάει πίσω στο 1900 που λειτουργούσε ως πανδοχείο, ενώ δίπλα του υπήρχαν οι στάβλοι που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του.

 

Ο χώρος μοιράζεται όμορφα σε επίπεδα, με το γυάλινο δάπεδο να επιτρέπει τη θέα όχι μόνο στα απομεινάρια των αρχαίων τειχών που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της αναπαλαίωσης του κτιρίου αλλά και στην υπόγεια κάβα. Ο αρχιτέκτονας Πάνος Πετρίδης δημιούργησε μια σάλα κομψή που αναδεικνύεται από τις φίνες λεπτομέρειες και την ποιότητα. Τα κοκτέιλ επιμελείται ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, με «βότανα και μυρωδικά που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο, αρώματα βανίλιας, λευκές χειροποίητες κρέμες, γεύσεις που σε προκαλούν να ασχοληθείς μαζί τους».

 

Ο αρχιτέκτονας Πάνος Πετρίδης δημιούργησε μια σάλα κομψή που αναδεικνύεται από τις φίνες λεπτομέρειες και την ποιότητα.
Ο αρχιτέκτονας Πάνος Πετρίδης δημιούργησε μια σάλα κομψή που αναδεικνύεται από τις φίνες λεπτομέρειες και την ποιότητα.

 

Ο σεφ Γιάννης Στανίτσας ανέλαβε την κουζίνα, φτιάχνοντας ένα μενού με μεσογειακές γευστικές προτάσεις. Ο Γιάννης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος όσον αφορά τα ποιοτικά προϊόντα που τα αναζητά με πάθος και τα εντάσσει στον κατάλογό του. «Μου αρέσει το χειροποίητο και γι' αυτό φτιάχνουμε το δικό μας ψωμί με μελάνι σουπιάς, με γραβιέρα ή καρπούς. Επίσης, χειροποίητος είναι ο καβουρμάς και τα μαντί, με δικό μας ζυμάρι ενισχυμένο με κιτρινόριζα και κύμινο» εξηγεί ο σεφ, προσπαθώντας να προβάλει το βέλτιστο της γεύσης. Δοκιμάσαμε πράσινα σαλατικά όλο ζωντάνια και κόκκινη μιζούνα με πιπεράτη γεύση, συνδυασμένα με κατσικίσιο τυρί και κύβους κυδωνόπαστο (€12). Απολαυστικά είναι και τα ψητά πολύχρωμα παντζάρια με μοσχαρίσια μάγουλα και οξύμελι (€11). Από τα ορεκτικά, τα άγρια μανιτάρια που σερβίρονται στο σαγανάκι κι έχουν μαγειρευτεί με κρέμα μαύρης τρούφας είναι απολαυστικά (€14). Το στίγμα της μαγειρικής του ο σεφ το δίνει και στο μαντί, που το παρουσιάζει στην εκδοχή ενός ελληνικού ραβιόλι γεμιστού με καβουρμά, καπνιστή μελιτζάνα και λίγο ταχίνι (€12) – πλούσια αλλά και ανάλαφρη γεύση. Πολύ ωραία η ιδέα για το ριζότο που συνδυάζει δημητριακά (σιτάρι, λιναρόσπορο) και ρύζι καρναρόλι, και ενισχύεται με μαύρο σκόρδο, σπαράγγια και λάδι τρούφας (€16). Είναι ένα πιάτο γευστικό. Η μοσχαρίσια ταλιάτα ήρθε άψογα ψημένη, ζουμερή και με αληθινή, πλούσια γεύση. Εξίσου καλοφτιαγμένα αποδείχτηκαν και τα συνοδευτικά του πιάτου, baby λαχανικά και μαρμελάδα φτιαγμένη από ντοματάκια Σαντορίνης (€26). Οι κρεατολάγνοι θα ευχαριστηθούν αυτό το πιάτο που θα συνοδεύσουν με ένα αξιόλογο ερυθρό κρασί από την οινική λίστα. Την ευχάριστη γευστική εμπειρία έρχονται να συμπληρώσουν τα επιδόρπια, η κρέμα ταχίνι με καραμελωμένα μήλα και παστέλι σουσαμιού (€8), το ιδιαίτερο, ανάλαφρο γαλακτομπούρεκο (€8) και η τριλογία σοκολάτας Valrhona (€9). Το σέρβις είναι εξαιρετικά ευγενικό και κινείται με καλό ρυθμό, παρά το γεγονός ότι το εστιατόριο μόλις ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα.

 

Ο σεφ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος όσον αφορά τα ποιοτικά προϊόντα που τα αναζητά με πάθος και τα εντάσσει στον κατάλογό του.
Ο σεφ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος όσον αφορά τα ποιοτικά προϊόντα που τα αναζητά με πάθος και τα εντάσσει στον κατάλογό του.