Στο Cupola για αυθεντική πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο

Το ιταλικό εστιατόριο του Παγκρατίου θα δοκιμάσεις γεύσεις από καλά υλικά σε σωστές αναλογίες

28.6.2019 | 12:04
Στο Cupola για αυθεντική πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

Το ιταλικό εστιατόριο Cupola έχει την τύχη να βρίσκεται σε έναν από τους πιο γραφικούς και όμορφους πεζόδρομους του Παγκρατίου. Η οδός Ευφορίωνος, με το κλασικό αστικό τοπίο ολόγυρά της αλλά και την ηρεμία, που πολλές φορές ξενίζει, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τραπεζάκια έξω τους καλοκαιρινούς μήνες.


Όμως ένα εστιατόριο δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του για να γίνει πετυχημένο, πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα. Και το Cupola έχει προσπαθήσει σε όλα τα επίπεδα στα δύο χρόνια που λειτουργεί για να κατακτήσει την επιτυχία του.


Καταρχάς, ο χώρος. Η σάλα του ισογείου είναι διακοσμημένη σε λιτό, μοντέρνο ύφος, με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στα έπιπλα. Σε καλεί να χαλαρώσεις και να γευτείς οικείο φαγητό.

 

Στο Cupola για αυθεντική πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO


Το απολύτως γοητευτικό σημείο του χώρου για τους φανατικούς foodies είναι η μπάρα με τα ψηλά σκαμπό μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα. Το στοιχείο του χώρου που τραβά την προσοχή είναι ο παραδοσιακός θολωτός ξυλόφουρνος που διαθέτει το εστιατόριο και έδωσε το όνομά του στο μαγαζί (cupola = θόλος).


Ωστόσο, πέρα από τη σημειολογία και τη διακοσμητική διάσταση, η ύπαρξη του ξυλόφουρνου σημαίνει, αναμφίβολα, πως όταν παραγγείλεις πίτσα, θα ξέρεις ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο για να γευτείς με τον ιδανικό τρόπο ψημένο το παγκόσμια προσφιλές ιταλικό έδεσμα.


Την απόλυτη επιτυχία της πίτσας, όμως, διασφαλίζει το γεγονός ότι της κουζίνας ηγείται ο εκ Βερόνας ορμώμενος και με πολλά πολλά χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα σεφ Stefano Rossi.


Έχοντας αυτές τις προδιαγραφές μπροστά σου, καταλαβαίνεις ότι η πίτσα είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά το εστιατορίου. Το ζυμάρι της είναι απλό, λεπτό σαν χαρτί και κάνει ένα μικρό μόνο πέρασμα από τον ξυλόφουρνο, για να πάρει το ιδανικό ψήσιμο.

 

Στο Cupola για αυθεντική πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO


Από κει και πέρα, τον λόγο έχουν ο συνδυασμός των καλών υλικών και οι σωστές τους αναλογίες. Στο Cupola μπορείς να απολαύσεις την πίτσα σε διάφορες εκδοχές, καθεμία με τη δική της προσωπικότητα.


Παράδειγμα, η κλασική αυθεντική μαργαρίτα (€12) με Μozzarella di Βufala και σάλτσα από ντοματάκια San Marzano και φύλλα βασιλικού. Η λευκή εκδοχή της με μοτσαρέλα, Grana Padano, ντοματίνια και βασιλικό (€13) είναι επίσης απολαυστική, όπως και η Culatello e Fichi με προσούτo culatello, Μozzarella di Βufala, τυρί στρατσιατέλα και σύκα.


Δυνατά παίζει και η δροσερή σαλάτα με Mozzarella Burrata, τραγανή πανσέτα, καραμελωμένα ντοματίνια και μαρμελάδα peperoncino (€16).


Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το καλοφτιαγμένο vitello tonnato με λεπτοκομμένο νουά μοσχαρίσιο λουσμένο με σάλτσα τόνου, ραπανάκι και ανθούς κάππαρης (€12).

 

Στο Cupola για αυθεντική πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO


Από τα φρέσκα ζυμαρικά, τα χειροποίητα ραβιόλι με φρέσκα μανιτάρια, μασκαρπόνε και κρέμα τρούφας (€15) συναγωνίζονται σε νοστιμιά τα χειροποίητα νιόκι πατάτας με ραγού από salsiccia και πικάντικη nduja, τυρί taleggio και καραμελωμένα κρεμμύδια (€14).


Από τα κυρίως, βγάζει βαθιά νοστιμιά η τραγανή και ζουμερή όσο πρέπει cotoletta Milanese, που είναι παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με zafferano (€16).


Τις πληθωρικά ιταλικές συνταγές θα τις ταιριάξεις με εξαιρετικές οινικές επιλογές από τον ιταλικό και ελληνικό αμπελώνα μέσα από μια ενδιαφέρουσα λίστα που έχει επιμεληθεί ο wine expert Γιάννης Μακρής.


Cupola, Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 211 4117444

Ευφορίωνος 13
211 4117444
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού