ΑDVERTORIAL

 

To τσίπουρο ανέκαθεν είχε έναν δικό του τρόπο να μιλάει στην καρδιά του κόσμου αναδεικνύοντας τις καλύτερες πτυχές του εαυτού μας. Μπορούν πολλά αποστάγματα να ισχυριστούν ότι διαθέτουν το ειδικό βάρος να μαζέψουν ακόμα και δέκα άτομα γύρω από ένα μικρό στρογγυλό τραπεζάκι και να τα ενώσει με το γευστικό του ταξίδι και αυτό το «αχχχ» μετά την κατανάλωσή του;

 

Το τσίπουρο είναι το αγαπημένο ποτό του Έλληνα και ένα ποτηράκι από το εκλεκτό Δεκαράκι Μονοποικιλιακό έχει θέση στην ψυχή κάθε συνανθρώπου μας που απολαμβάνει τις στιγμές με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Είτε μιλάμε για φίλους, είτε για την οικογένεια.

 

Το τσίπουρο έχει τη δική του θέση στην ψυχή μας

 

Ποιότητα που μας φέρνει κοντά

Δεν αποτελεί υπερβολή ότι το Δεκαράκι Μονοποικιλιακό Τσίπουρο εξελίχθηκε σε πυρήνα κάθε παρέας ή οικογενειακού τραπεζιού, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια ειδική αφορμή ή γιορτή. Αυτό το τσούγκρισμα των ποτηριών, η εξύψωση του χεριού δείχνοντας τον ουρανό και η κατανάλωση του μονοποικιλιακού αποστάγματος με πάθος είναι ενδεικτικά της πρόθεσης και της μοναδικής ψυχικής κατάστασης για όσους συμμετέχουν στο συγκεκριμένο τελετουργικό.

 

Για όσους βρίσκονται στο τραπέζι δεν έχει σημασία μονάχα να τσουγκρίζουν αλλά αυτό που γεύονται να έχει ισχυρή επιρροή στον ουρανίσκο κατά την κατανάλωσή του. Το Δεκαράκι ωστόσο και μόνο από το μπουκάλι σε προϊδεάζει για την ποιότητά του, κάτι που αποδεικνύεται από το πόσο όμορφα πλασάρεται πλάι στη διάθεση και τους όποιους μεζέδες βρίσκονται γύρω του. Ο αρωματικός χαρακτήρας της κάθε ποικιλίας (από στέμφυλα) και η έντονη-μακρά επίγευσή του μας προδιαθέτει να δοκιμάζουμε πάντα και λίγο παραπάνω. Όχι επειδή διψάμε, ούτε γιατί θέλουμε να ξεφύγουμε από καταστάσεις πίεσης και ρουτίνας, αλλά γιατί το σηκώνει η περίσταση. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να διακρίνεις την ποιότητα της απόσταξης την ώρα της απόλαυσης του αποστάγματος; Ή ακόμα καλύτερα, να το θεωρείς τόσο δεδομένο και ξεχωριστό, σαν ένα μέλος της παρέας;

  

Το τσίπουρο έχει τη δική του θέση στην ψυχή μας

 

Ποικιλία για όλα τα γούστα

Σαφώς και κάθε μέρα δεν είναι ίδια, το ίδιο και τα άτομα που απαρτίζουν ένα τραπέζι ή μια παρέα. Όπως όμως μια παρέα έχει την ενέργεια να ενώνει διαφορετικούς χαρακτήρες, έτσι και το Τσίπουρο Δεκαράκι μπορεί να «κοιτάξει» στην καρδιά κάθε μέλους του τραπεζιού και με τις τρεις γευστικές μορφές του να έλξει ακόμα και τους πιο δύσκολους ουρανίσκους προς το ποτηράκι τους.

 

Με τις Αλκυονίδες μέρες να μας προκαλούν μία μεγαλύτερη ζεστασιά και όρεξη να μαζευτούμε σε κάποιο σπίτι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κάθε περίσταση έχει -δικαιολογημένα- τις δικές της απαιτήσεις. Η συνταγή για να περάσουμε όμορφα είναι πάντα ένα αγαπημένο απόσταγμα, το οποίο μάλιστα ξεχωρίζει έστω και με μία αρωματική γουλιά. Μια τέτοια «παρέα» είναι το αγαπημένο μας Δεκαράκι Μοσχάτο, το πρώτο απόσταγμα της οικογένειας μονοποικιλιακών αποσταγμάτων Δεκαράκι το οποίο σε προδιαθέτει για ξέγνοιαστες στιγμές με ευδιάθετο χαρακτήρα. Το άρωμα του Μοσχάτου σταφυλιού σε συνεπαίρνει, ενώ η κρυστάλλινη καθαρότητά του σε προδιαθέτει για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει.


Το τσίπουρο έχει τη δική του θέση στην ψυχή μας

 

Βέβαια για όσους έχουν συνδυάσει το τσίπουρο με ένα τραπέζι κοντά στη θάλασσα, βιώνοντας μια ατμόσφαιρα υπό τη μυρωδιά του αλατόνερου και του ορίζοντα, ίσως χρειάζονται μια πιο φινετσάτη γεύση. Μια γουλιά από το Δεκαράκι Μαλαγουζιά  αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς την μοναδικότητά του, με την μακρά επίγευση και τον κομψό, ανθικό χαρακτήρα του. Το σταφύλι Μαλαγουζιά ξεχωρίζει στον ουρανίσκο όποιου το καταναλώνει φτιάχνοντας την απόλυτη ατμόσφαιρα για τα πλέον απαιτητικά μέλη της παρέας. 

 

Εκεί όμως που όλοι συναντιoύνται είναι στο «ευκολόπιοτο» Δεκαράκι Ροδίτης, μια ποικιλία  που «τρυπώνει» πολύ πιο εύκολα στην καρδιά όποιου το καταναλώνει, δίνοντας κατ' επέκταση τον τόνο και το πνεύμα στην παρέα. Ένα ποτηράκι που ξεχωρίζει για τα λεμονάτα, φρουτώδη αρώματα και την αρμονική του γεύση, κάνοντάς μας ένα με την οικειότητα και τη ζεστασιά της παρέας. 

 

Κάθε Τσίπουρο Δεκαράκι, σε όποια ποικιλία και αν ανήκει έχει τη δύναμη να προσδίδει ποιότητα αλλά και χαρακτήρα στην απόλαυσή μας.

 

Το τσίπουρο έχει τη δική του θέση στην ψυχή μας

 

Η καρδιά της παρέας

Οι μέρες της Σαρακοστής, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Πάσχα ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένες με το τσίπουρο και τους μεζέδες, πάνω από όλα όμως στο μάζεμα της παρέας ή της οικογένειας γύρω από ένα τραπέζι. Κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών, είναι πάντα η χαρά και ένα πνεύμα ανεμελιάς. Μια μοναδική αίσθηση, λες και ο χρόνος σταμάτησε προσωρινά και βρισκόμαστε μακριά από την ρουτίνα και την ταχύτατη καθημερινότητα που μας γεμίζει με άγχος και νεύρα. Η παρέα και γενικότερα οι αγαπημένοι μας άνθρωποι έχουν πάντα το know how να μας απομονώνουν από τις δυσκολίες, μεταφέροντάς μας έστω και εικονικά σε ένα περιβάλλον όπου τίποτα άλλο δεν έχει σημασία παρά μόνο η καλή διάθεση και το «πνεύμα» που μας δένει.

 

Ένα μέρος όπου ο καλύτερός μας εαυτός μπορεί να αποκαλεί «σπίτι» του. Μια πραγματικότητα που μόνο το Τσίπουρο Δεκάρακι μπορεί να δημιουργήσει.

 

Οδηγός Γεύσης