Στη γωνία Μαυρομιχάλη και Βουλγαροκτόνου, ανάμεσα στις πολυκατοικίες, βρίσκεται ένα μικρό ξέφωτο — ένας κήπος με κληματαριές, πλατάνια, λεβάντες και δεντρολίβανα, καθώς κι ένα κεραμιδοσκέπαστο οίκημα: η ταβέρνα της Λεύκας.

 

Η ιστορία της ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ένα μικρό μπακάλικο, ανάμεσα σε ένα μανάβικο και ένα καρβουνιάρικο, σερβίρει κρασάκι και έναν μεζέ του ποδαριού.

 

Το 1927 ο κυρ-Ανδρέας από την Άνδρο δημιουργεί μια κανονική ταβέρνα και της δίνει το όνομα της πατρίδας του, Άνδρος. Το 1937 την αναλαμβάνει ο Ζαρλάς και τη μετονομάζει σε Λεύκα, χάρη στη λεύκα που υψωνόταν στη μέση της αυλής. Ο κυρ-Κώστας Ζαρλάς και η σύζυγός του Αθανασία διαμορφώνουν τον μύθο της ταβέρνας έως το 1972, οπότε περνά στον Βασίλη Μπέσιο και έπειτα στον γιο του, τον Κώστα.

 

Ταβέρνα Λεύκα: Παράδοση, κήπος και αυθεντικές γεύσεις

 

Τα τελευταία δύο χρόνια η ταβέρνα έχει αλλάξει διεύθυνση. Τα παλιά βαρέλια αντικαταστάθηκαν από πλατάνια, λεμονιές, λεύκες, μουριές και πλούσιο πράσινο, δίνοντας έμφαση στον κήπο και στη δροσιά που προσφέρει. Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την παράδοση της Λεύκας, απευθυνόμενος τόσο στους παλιούς θαμώνες όσο και στη νέα γενιά που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια.

 

Στο φαγητό συναντά κανείς τις κλασικές επιλογές μιας παραδοσιακής ταβέρνας — όπως μπριζολάκια σχάρας και πανσετάκια — συνοδευμένες από ορεκτικά όπως φρέσκες τηγανητές πατάτες, κεφτεδάκια και χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Παράλληλα υπάρχουν και vegan επιλογές, όπως φάβα, κρητικός ντάκος χωρίς φέτα και σαλάτες όπως ταμπουλέ ή πατζαροσαλάτα.


Για τον λόγο αυτό λειτουργεί και μπαρ, το οποίο σερβίρει ποτά, aperitivo και κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τους μεζέδες ή το γεύμα.

 

Ανοιχτά καθημερνά από τις 17:00/ Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή από τις 13:00

Μαυρομιχάλη 121, Αθήνα 

Instagram : lefka_tavern

Οδηγός Γεύσης