10 γαλάζιες σημαίες, 460 τόνοι ανακύκλωσης ετησίως, 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αυτοί είναι μερικοί σημαντικοί αριθμοί για ένα πολυτελές θέρετρο που έχει δεσμευτεί σε μια αειφόρο λειτουργία, στην ανάδειξη, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας που το περιβάλλει.  

 

Σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων, το Sani Resort απλώνεται εκεί όπου συναντιούνται η θάλασσα, το δάσος και οι υγροβιότοποι, τρεις φυσικοί κόσμοι μοναδικής ομορφιάς. Το 2020, το Sani Resort έγινε με επιτυχία το πρώτο θέρετρο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην Ελλάδα, καθώς ισορρόπησε τις συνολικές εκπομπές του στο μηδέν μέσω αντιστάθμισης, ενώ από το 2019 χρησιμοποιεί ήδη 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. H δέσμευσή του για την προστασία αυτού του περιβάλλοντος και της πλούσιας ζωής που φιλοξενεί αναγνωρίστηκε από τη διοργάνωση World Travel Awards 2020, που το ανακήρυξε World’s Leading Luxury Green Resort.  

 

Πρόκειται για έναν θεσμό που γεννήθηκε από τη γνήσια αγάπη για την ποιοτικό φαγητό και την πεποίθηση ότι αυτή θα μπορούσε να γίνει ένα μέσο επικοινωνίας.

 

Βραβευμένο ως το κορυφαίο πράσινο ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο, το Sani Resort πρωτοστατεί στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας για οικογένειες. Το 2021, το Sani Resort ανακύκλωσε πάνω από 219 τόνους γυαλί και απέκλεισε τη χρήση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης (βάσει καταλόγου ΕΕ). Την ίδια χρονιά, περιόρισε την κατανάλωση ενέργειας κατά 3%. 

 

Πώς ένα μεγάλο φεστιβάλ γεύσης μπορεί να μειώσει τη σπατάλη φαγητού;

 

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρει το Sani είναι η γεύση. Μετρώντας 26 εστιατόρια, το θέρετρο προμηθεύεται φρέσκα υλικά από την τοπική αγορά, όπως αρωματικό πευκόμελο από το δάσος της περιοχής και τρούφες και άλλα άγρια μανιτάρια από τα βουνά της Χαλκιδικής. 

 

Στη Χαλκιδική, μια περιοχή ευλογημένη από τη φύση, με ελαιόδεντρα, λαχανόκηπους και οπωρώνες με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ψάρια και εξαιρετικό κρέας από τις φάρμες του Πολυγύρου και των Μουδανιών, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βρεθεί κάποιος να αναγνωρίσει αυτή την ποιότητα και στη συνέχεια να την κάνει γνωστή διεθνώς. Το Sani Resort έκανε το αποφασιστικό βήμα διοργανώνοντας μια γιορτή υψηλής γαστρονομίας, υιοθετώντας τα τοπικά προϊόντα ως βασικό συστατικό του. 

 

Πρόκειται για έναν θεσμό που γεννήθηκε από τη γνήσια αγάπη για την ποιοτικό φαγητό και την πεποίθηση ότι αυτή θα μπορούσε να γίνει ένα μέσο επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δυναμισμός πίσω από το Sani Gourmet αναγνωρίστηκε από την αρχή από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της γαστρονομίας, όπως ο Éric Fréchon -ο  τριάστερος σεφ του Épicure στο Hôtel Le Bristol στο Παρίσι- του οποίου η απάντηση στην πρόσκληση του Sani Gourmet ήταν μια και μόνη λέξη: «Ναι». 

 

Πώς ένα μεγάλο φεστιβάλ γεύσης μπορεί να μειώσει τη σπατάλη φαγητού;
Πιάτο του Σωτήρη Ευαγγέλου
Πώς ένα μεγάλο φεστιβάλ γεύσης μπορεί να μειώσει τη σπατάλη φαγητού;
Γλυκό της Λίζας Κερμανίδου.
 

 

Έτσι, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υψηλή γαστρονομία στο Sani Gourmet σημαίνει πολιτισμοί - γεύσεις - παραδόσεις. Aπό το 2006 και παρουσιάζοντας κάθε χρόνο ένα νέο γαστρονομικό θέμα, το Sani Gourmet είναι η ετήσια γαστρονομική γιορτή που συγκεντρώνει τα βλέμματα πάνω της φιλοξενώντας μερικούς από τους καλύτερους σεφ, πολλοί βραβευμένοι με αστέρι Michelin, από όλο τον κόσμο στα κορυφαία εστιατόρια του Sani Resort.  

 

Φέτος, η τέχνη της υψηλής γαστρονομίας ξεδιπλώνεται στο Sani Gourmet 2022 από εννέα χαρισματικούς Έλληνες σεφ. Από 20 μέχρι και 24 Μαΐου, αναδεικνύοντας την εγχώρια γαστρονομική σκηνή και γιορτάζοντας τη 15η επέτειό του, ο πρωτοπόρος θεσμός επιστρέφει δυναμικά μετά από δύο χρόνια, με έντονη δημιουργικότητα και καινοτόμες γεύσεις.  

 

Για 5 ημέρες, με θέμα “Culinary Artisans”, στα πολυβραβευμένα εστιατόρια του Sani Resort, Water, Fresco, Tomata και Asian, καθώς επίσης και στην Patisserie,  η A-list Ελλήνων σεφ θα δημιουργήσει μενού γευσιγνωσίας με έμπνευση από́ τα αγαπημένα τους signature πιάτα και τις προσωπικές τους γαστρονομικές καταβολές, σε μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών, στην οποία οι executive chef του Sani Resort θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο με τη γνώση και την εμπειρία τους. 

 

Πώς ένα μεγάλο φεστιβάλ γεύσης μπορεί να μειώσει τη σπατάλη φαγητού;
Δημιουργία του Άνταμ Κοντοβά.

 

Πριν όμως φτάσουμε στο πλούσιο πρόγραμμά του, το Sani Gourmet έχει ένα ακόμα σημαντικό νέο. Με το βιωσιμότητα να είναι υψίστης σημασίας για το θέρετρο, αυτή τη χρονιά θα εφαρμόσει μια φιλοσοφία και πρακτικές μηδενικών απορριμμάτων στη μοναδική, γαστρονομική γιορτή.  

 

Όπως εξηγεί η Ελένη Ανδρεάδη, διευθύντρια Αειφόρου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Sani/Ikos «η φετινή πρωτοβουλία μας για το Sani Gourmet εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα και τον στόχο που έχουμε θέσει προκειμένου να φτάσουμε να είμαστε απόλυτα zero waste στην επόμενη τριετία. Γι΄ αυτό, όλα τα οργανικά απορρίμματα που θα προκύψουν από το Sani Gourmet θα συλλεχθούν, θα κομποστοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου το οποίο αξιοποιείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ως όμιλος ανακυκλώνουμε πάνω από το 60% των συνολικών απορριμάτων, συνεπώς και όλες οι συσκευασίες του φεστιβάλ θα ανακυκλωθούν. Όπως λοιπόν έχουμε αφαιρέσει τα πλαστικά μιας χρήσης από παντού, έτσι δεν θα τα συναντήσετε και κατά τη διάρκεια της γαστρονομικής μας γιορτής». 

 

«Επίσης στο εστιατόριο Tomata διαθέτουμε ένα μηχάνημα επεξεργασίας των υπολειμμάτων τροφίμων τα οποία υγροποιούνται, έτσι ώστε να μην καταλήγουν στη χωματερή και να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο πρωταρχικός μας στόχος φυσικά είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων, έτσι φέτος δοκιμάζουμε κάποιες ζυγαριές που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και έχοντας  τα συστατικά της συνταγής που εκτελείται “διαβάζουν” τα απορρίμματα των κάδων στις κουζίνες, μπορούν να υπολογίσουν και να καταγράψουν ποια υλικά πετάει πολύ συχνά μια κουζίνα. Αυτή η πληροφορία θα διοχετευτεί στον σεφ έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώτη του ύλη και να αποφευχθεί η φύρα εξαρχής». 

 

Πώς ένα μεγάλο φεστιβάλ γεύσης μπορεί να μειώσει τη σπατάλη φαγητού;

 

Από τις 22 έως τις 24 Μαΐου, στο εστιατόριο Fresco συναντάμε τον Σωτήρη Ευαγγέλου. O διακεκριμένος executive σεφ στο εστιατόριο Salonica στη Θεσσαλονίκη, με εμπειρία σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, έχει διαμορφώσει το δικό του ξεχωριστό γαστρονομικό στυλ, πλέον αναγνωρίσιμο σε όλη την Ελλάδα. 

 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τις δημιουργίες του Άνταμ Κοντοβά, στο εστιατόριο Asian, στις 23 και 24 Μαΐου. Ο head σεφ του bar-restaurant Kobra και executive σεφ του εστιατορίου Alali στη Σαντορίνη, θα προσφέρει μια εμπειρία γαστρονομικής καινοτομίας και διασκέδασης, με fusion δημιουργίες που έχουν ως βάση τις γαστρονομικές ρίζες της Μεσογείου και επιρροές από τα ταξίδια του στην Ασία και όλο τον κόσμο.  

 

Στις 20 και 21 Μαΐου, στο εστιατόριο Fresco, o Γκίκας Ξενάκης, head σεφ στο εστιατόριο Aleria θα αφήσει το ιδιαίτερο μαγειρικό του στίγμα, παρουσιάζοντας κλασικά πιάτα μέσα από ευρηματικές δημιουργίες που εκφράζουν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, την οποία και πρεσβεύει με πάθος.  

 

Ο executive σεφ των εστιατορίων Squirrel και Αndromeda στη Χαλκιδική και ιδιοκτήτης του ανερχόμενου εστιατορίου Moldeeστη Θεσσαλονίκη, Βασίλης Μουρατίδης, θα βρίσκεται στο εστιατόριο Tomata από τις 20 έως τις 22 Μαΐου. Ο ίδιος έχει διακριθεί με πολλά βραβεία για το διαχρονικό γαστρονομικό του στυλ, δημιουργώντας πιάτα που συνδυάζουν τη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.  

 

Πώς ένα μεγάλο φεστιβάλ γεύσης μπορεί να μειώσει τη σπατάλη φαγητού;
Δημιουργία του Γκίκα Ξενάκη.

 

Τις ίδιες ημέρες, στο εστιατόριο Asian οι επισκέπτες του Sani Gourmet 2022 θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιάτα του ταλαντούχου Δημήτρη Παμπόρη. Ο executive σεφ του εστιατορίου Treehouse & Bubo στη Χαλκιδική, θα ξεδιπλώσει το μαγειρικό, δημιουργικό του ταλέντο πάνω σε πιάτα και γεύσεις της ελληνικής παράδοσης, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη και πρωτότυπη εκδοχή τους.  

 

Οι head σεφ στο εστιατόριο Delta, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, επιχειρούν να αναδιαμορφώσουν τα δεδομένα στην εγχώρια ελληνική κουζίνα, παντρεύοντας τις σκανδιναβικές τεχνικές με τις ελληνικές γεύσεις. Από τις 20 έως τις 22 Μαΐου θα βρίσκονται στο πολυβραβευμένο εστιατόριο Water, για να εκπλήξουν τους επισκέπτες με τις δημιουργίες τους. 

 

Το εστιατόριο Tomata θα φιλοξενήσει στις 23 και 24 Μαΐου τον ιδιοκτήτη και σεφ του πολυβραβευμένου εστιατορίου Χαρούπι & Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Μανώλη Παπουτσάκη. Εκφραστής της κρητικής κουζίνας, θα δημιουργήσει φρέσκα πιάτα από αγνά και εποχιακά υλικά, τιμώντας την τεράστια γαστρονομική ιστορία του τόπου του. 

 

Πώς ένα μεγάλο φεστιβάλ γεύσης μπορεί να μειώσει τη σπατάλη φαγητού;

 

Έχοντας κατακτήσει ένα αστέρι Michelin και οκτώ Χρυσούς Σκούφους, o Αλέξανδρος Τσιοτίνης, executive σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου CTC, συνδυάζει με ευφάνταστο τρόπο την κλασική ελληνική κουζίνα με τη σύγχρονη, δημιουργώντας εναλλακτικές προτάσεις υψηλής γαστρονομίας. Στο εστιατόριο Water και αποκλειστικά στις 23 και 24 Μαΐου, θα γοητεύσει τους καλεσμένους με τα ξεχωριστά πιάτα του. 

 

Μία από τις πιο ταλαντούχες και ανερχόμενες σεφ ζαχαροπλαστικής στην Ευρώπη και head pastry σεφ στον πολυχώρο Pantechnicon, η Λίζα Κερμανίδου ξεχωρίζει για τη δημιουργική́ της ευφυία και την ιδιαίτερη ποιότητα. Στις 21 Μαΐου θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες με τις ζαχαροπλαστικές της καλλιτεχνίες, στην Patisserie που δεσπόζει στην εμβληματική μαρίνα του Sani Resort.  

 

Η δυναμική επιστροφή του Sani Gourmet 2022 θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις γαστρονομικές προτάσεις των εννέα καλεσμένων σεφ, άρτια συνδυασμένες με ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιών, αποκλειστικά για πέντε ημέρες. Στη σελίδα του Sani Gourmet 2022 μπορείτε να ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα των side events που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του θεσμού.   

 

Οδηγός Γεύσης