Παρασκευή πρωί στο γραφείο, με την απόφαση να έχει παρθεί σχεδόν ομόφωνα. Το Σ/Κ θα πηγαίναμε Χαλκίδα. Σάββατο πρωί βρισκόμαστε κιόλας λίγα μέτρα από τη γέφυρα του Ευρίπου και απολαμβάνουμε τον καφέ μας μπροστά στην ηλιόλουστη παραλία της πόλης.

 

Δίπλα μας ακριβώς ένα ζευγάρι που προέτρεπε τα παιδιά του να κάνουν λίγο υπομονή, καθώς θα πήγαιναν για πρωινό στο Σαβουράκι. Με παραξένεψε η ονομασία, αλλά δεν έδωσα σημασία. Αφού απολαύσαμε τον ήλιο, αποφασίσαμε να περπατήσουμε λιγάκι στα μαγαζιά και δίπλα μας ακριβώς ακούω ξανά να λένε: 

 

- Πάμε να τσιμπήσουμε κάτι; 

- Ναι! Πάμε Σαβουράκι. 

 

Τα γαστρονομικά μου τύμπανα πλέον είχαν αρχίσει να χτυπούν, οπότε ρώτησα τι είναι αυτό το Σαβουράκι τέλος πάντων.

 

Le Petit Savoureux ή αλλιώς Σαβουράκι


Η απάντηση ήταν «ό,τι πιο γευστικό θα βρεις στη Χαλκίδα. Στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, απέναντι από την πιάτσα των ταξί. Και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε παγωτό και τιραμισού!».

 

Έτσι, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι που σε κάνει να αισθάνεσαι πως διανύεις μια τρύπα στον χρόνο, καθώς περνάς την πόρτα του. Όμορφα παστέλ χρώματα και πολλές αντίκες στη διακόσμηση, ενώ στο κέντρο του μια επιβλητική ρετρό βιτρίνα συνδέει το χθες με το σήμερα της γαστρονομίας με απίστευτα σάντουιτς, τάρτες, κρουασάν, κέικ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

 

Δοκιμάσαμε αρκετές επιλογές, η μία καλύτερη από την άλλη. Ομελέτα με παστουρμά, κοτοσαλάτα με κάρι και σταφίδες, ανανάς με τσένταρ και παστράμι, μορταδέλα Σικελίας με μαγιονέζα τρούφας ήταν μόνο κάποιοι από τους ευφάνταστους συνδυασμούς του σεφ Βασίλη, που είναι και ο ιδιοκτήτης. Απλός, δωρικός και με πολύ μεράκι, που το καταλάβαινες γρήγορα από τον τρόπο που παρουσίαζε την δουλειά του.

 

Le Petit Savoureux ή αλλιώς Σαβουράκι

 

Στο ψυγείο με τα γλυκά ο Κωνσταντίνος, ο ζαχαροπλάστης του μαγαζιού, πρότεινε την creme brulee και την τάρτα μήλου με χειροποίητη καραμέλα, συνοδεύοντάς τη με ιταλική κρέμα παγωτό. Και μετά ήρθε το τιραμισού! Απαλό, βελούδινο, αφράτο, ελαφρύ, ισορροπημένο και αυθεντικά ιταλικό, έμελλε τελικά να γίνει το αγαπημένο μου! Πριν φύγουμε, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και το παγωτό. Απίστευτη υφή και γεύση: το φιστίκι απλώς δεν υπάρχει και η χειροποίητη καραμέλα με τα καραμελωμένα ποπκόρν σε αφήνουν άφωνο! 

 

Όταν τελικά επιστρέψαμε, είχαμε ακόμα τη γευστική ανάμνηση από έναν χώρο που ξεχειλίζει μεράκι και γεύση και σε καλεί στη Χαλκίδα ξανά και ξανά!

 

Le Petit Savoureux ή αλλιώς Σαβουράκι

 

Λυκόφωνος 10, Χαλκίδα, 2221 600500, Facebook: Le Petit Savoureux, Instagram: to_savouraki

Οδηγός Γεύσης