Στο WoDX Live streaming event μάθαμε τι σημαίνει να προσφέρεις στους γύρω σου
Οκτ14
 

Στο WoDX Live streaming event μάθαμε τι σημαίνει να προσφέρεις στους γύρω σου

Με αφορμή τα 10 χρόνια του World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μερικές από τις πιο όμορφες ιστορίες του.

Την τελευταία δεκαετία, ένα πρόγραμμα έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά, προσφέροντας την ευκαιρία σε δεκάδες νέους με πάθος για την τεχνολογία και τη θέληση να αλλάξουν την κοινωνία, να εκπληρώσουν το όνειρό τους.

 

Το World of Difference του Ιδρύματος Vodafone κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε 10 νέους με πάθος για την τεχνολογία, τη δυνατότητα να εργαστούν για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, καλύπτοντας τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Φέτος, το Ίδρυμα Vodafone ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα και εγκαινίασε μια νέα συνεργασία με το HIGGS - Higher Incubator Giving Growth & Sustainability. Η ομάδα του HIGGS, του 1ου Incubator & Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα, θα προσφέρει, μέσα από σειρά σεμιναρίων και υπηρεσιών συμβουλευτικής, τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στους νέους νικητές και τις αντίστοιχες ΜΚΟ που θα προκύψουν, τις γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία, που θα φέρουν την καινοτομία στη δουλειά τους.

 

Ο Παρασκευάς Σελίμ είναι παιδί Ρομά, κάτοικος του Δενδροποτάμου. Όπως είπε και ο ίδιος, λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο γεννήθηκε, αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο όταν ήταν μικρός και να παρασυρθεί σε έναν παράνομο τρόπο ζωής.

 

Με αφορμή την επετειακή αυτή χρονιά, το Ίδρυμα Vodafone διοργάνωσε το WoDX Live streaming event, στον χώρο του Ρομάντσου, στο οποίο παρευρεθήκαμε και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από κοντά μερικές από τις πιο όμορφες ιστορίες προηγούμενων νικητών, όπως και τις συμβουλές εκπροσώπους ΜΚΟ που μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα από τη Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ιδρύματος Vodafone, που μίλησε για τον ουσιαστικό αντίκτυπο του προγράμματος στο κοινωνικό οικοσύστημα, αλλά και από τον Σωτήρη Πετρόπουλο, Διευθυντή του HIGGS, που αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone και δήλωσε την περηφάνια του για το ότι το HIGGS είναι πλέον ενεργό μέλος του προγράμματος.

 

 

 

Το event κατάφερε πραγματικά να μας εμπνεύσει, αλλά και να μας γεμίσει θαυμασμό για τους ανθρώπους που αφιέρωσαν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στη βοήθεια για τους άλλους. Συγκεκριμένα, η Αριστέα Μπισμπίκη που εργάζεται στην KINITRO, ο Παρασκευάς Σελίμ από τον Φάρο του Κόσμου, η Ευδοκία Πεχλιβανίδη που απασχολείται στην Dog's Voice, ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της ΜΚΟ HUMANE, και ο Θανάσης Βράτιμος, συνιδρυτής της GIVMED, μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το πρόγραμμα και την πορεία τους μετέπειτα. 

 

Κάθε μία από τις ιστορίες είναι μοναδική – πόσο μάλλον όταν έχεις την ευκαιρία να την ακούσεις με τα λόγια του ανθρώπου που την έζησε από την αρχή:

 

Το Κέντρο Νεότητας Ρομά Δενδροποτάμου - «Φάρος του κόσμου» ιδρύθηκε το 2004 από τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Λουκατάρη και έχει στόχο να παρέχει προστασία σε παιδιά από ανύπαρκτα ή επικίνδυνα περιβάλλοντα. Ο Παρασκευάς Σελίμ είναι παιδί Ρομά, κάτοικος του Δενδροποτάμου. Όπως είπε και ο ίδιος, λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο γεννήθηκε, αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο όταν ήταν μικρός και να παρασυρθεί σε έναν παράνομο τρόπο ζωής.

 

Στα 16 του χρόνια, πήρε την απόφαση να μην αφήσει αυτό τον τρόπο ζωής να του στερήσει ένα μέλλον που θα τον έκανε καλύτερο άνθρωπο και θα τον «γέμιζε». Πλέον, ζει στο σπίτι του Φάρου του Κόσμου και το γεγονός αυτό τον βοήθησε να συνεχίσει το σχολείο που σταμάτησε στο δημοτικό, να κάνει αγγλικά, να συμμετάσχει σε ποικίλες δραστηριότητες και να μπορεί ξανά να ονειρεύεται. Δραστηριοποιείται ως εθελοντής στον Φάρο, παρέχει βοήθεια στα μικρότερα παιδιά ως προπονητής του τμήματος εκπαιδευτικής ρομποτικής, ως συντονιστής της μουσικής μπάντας και ως υπεύθυνος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

 

Στο WoDX Live streaming event μάθαμε τι σημαίνει να προσφέρεις στους γύρω σου

 

Η ομάδα του συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής της LEGO FLL με πολλές διακρίσεις, ο ίδιος έχει λάβει μέρος στην πρώτη μαθητική προσομοίωση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε δράσεις για νέους στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά και εκπροσώπησε τους Ρομά σε εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Ρομά» στη Βουλή των Ελλήνων.

 

Παίρνοντας μέρος στο World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, ο Παρασκευάς απασχολήθηκε στο Κέντρο Νεότητας Ρομά Δενδροποτάμου - Φάρος του Κόσμου ως Εκπαιδευτής / Διαχειριστής του Προγράμματος Ενάντια στη Σχολική Διαρροή. Μέσω των ομιλιών και σεμιναρίων που πραγματοποίησε, περισσότεροι από 4.500 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Αλεξάνδρεια, η Δράμα, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Κατερίνη, ο Βόλος, οι Σέρρες, η Χαλκιδική και η Κρήτη, ενημερώθηκαν για την αξία της εκπαίδευσης στη ζωή των νέων και τον ρόλο της τεχνολογίας σε αυτή, ενώ μαθητές των σεμιναρίων έλαβαν μέρος σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς γύρω από την εκπαιδευτική ρομποτική.

 

Η Ευδοκία Πεχλιβανίδη απασχολήθηκε στον οργανισμό Dogs' Voice, ως Project Manager, υποστηρίζοντας την ψηφιοποίηση του μητρώου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων σε 7 δήμους της Αττικής. Αφού βρήκε τον αξιαγάπητο Κούκι (ο οποίος βρισκόταν μαζί της στο event!) αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την προστασία των αδέσποτων ζώων.

 

Η «Dogs' Voice» αποτελεί τον μοναδικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό στην Ελλάδα, που στηρίζει 88 φιλοζωικές οργανώσεις πανελλαδικά, διαθέτει τη μεγαλύτερη online πλατφόρμα προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες και έχει σχεδιάσει ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις και προγράμματα διαχείρισης αστικής πανίδας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο δίκτυο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.100 ζώα, έχουν στειρωθεί 50 αδέσποτα, ενώ στη διάρκεια του εξαμήνου υλοποιήθηκε digital καμπάνια, μέσω της οποίας συγκεντρώθηκε το ποσό των 920 ευρώ για την αποπαρασίτωση 80 σκύλων.

Μέσα από την συμμετοχή της στο World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, η Ευδοκία είχε την ευκαιρία όχι μόνο να εργαστεί στη Dog's Voice, αλλά και να συμμετέχει στη διαχείριση της κρίσης σχετικά με τα πυρόπληκτα ζώα σε ανατολική Αττική και Κινέτα όπου ανέλαβε το συντονισμό των εθελοντών, των χορηγών και κτηνιάτρων, τηρώντας

ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής.

 

Η Αριστέα Μπισμπίκη, εργάστηκε ως Υπεύθυνη Διεξαγωγής των Workshops στο βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία Labyrinth of Senses της KINITRO, για την καταπολέμηση του αποκλεισμού και των στερεοτύπων. Μέσα από το έργο της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει 2.500 συνανθρώπους μας γύρω από τις κινητικές αναπηρίες, ενώ όπως είπε και κατά τη διάρκεια του live streaming, υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιούνται τα social media, όπως το Instagram, από ανθρώπους που πάσχουν από τύφλωση - αρκεί μόνο λίγη παραπάνω ενημέρωση.

 

Στο παρελθόν, η Αριστέα είχε προσφέρει εθελοντική εργασία στη Λέσβο και την Αυστρία, παρέχοντας βοήθεια σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και έχει παρακολουθήσει μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά σεμινάρια στους Γιατρούς του Κόσμου σχετικά με την επικοινωνία και την αντιμετώπιση προβλημάτων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Μέσα από το World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, η ενασχόλησή της με το «Labyrinth of Senses» αφορά την πραγμάτωση των εργαστηρίων, την οργάνωση των εθελοντών και το συντονισμό της μηνιαίας εκπαίδευσής τους.

 

Όπως μας είπαν και οι προηγούμενοι νικητές του World of Difference, είναι σημαντικό για κάποιον που θέλει να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, να έχει αποφασίσει ποιο είναι το κομμάτι στο οποίο επιθυμεί να προσφέρει και να έχει πάθος για αυτό. Όσοι νέοι, ηλικίας 18-35, ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος του προγράμματος μπορούν να μπουν στο www.vodafone.gr/vodafone-ellados/vodafone-world-of-difference/, μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου 2019, και να δηλώσουν συμμετοχή, αφού πρώτα έχουν επιλέξει τον ΜΚΟ που τους εμπνέει, έχουν συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο έργο που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το διάστημα της απασχόλησής τους και έχουν βρει την τεχνολογία που θα βελτιώσει τη δράση του.

 

Ενώ, παράλληλα όσοι χρειάζονται διευκρινίσεις για τη διαδικασία συγγραφής και υποβολής της αίτησης τους, μπορούν να επικοινωνήσουν με το HIGGS, που συνεργάζεται ενεργά με το Ίδρυμα Vodafone.

 

Στο WoDX Live streaming event μάθαμε τι σημαίνει να προσφέρεις στους γύρω σου
 
 
 
 
I WAS THERE
I WAS THERE