Η Κατερίνα Βρανά σχεδόν «ξαναπεθαίνει» για μερικές ακόμα παραστάσεις στην Αθήνα
Η παράσταση εξιστορεί με τον πιο σατιρικό και ακατάλληλο, για κάποιους, τρόπο, την τρομακτικότερη εμπειρία της με τον θάνατο και την αργή αποκατάστασή της.
Μάρ10
 

Η Κατερίνα Βρανά σχεδόν «ξαναπεθαίνει» για μερικές ακόμα παραστάσεις στην Αθήνα

Εντυπώσεις από τη θριαμβευτική επιστροφή της stand-up κωμικού στα εγχώρια θεατρικά δρώμενα, δύο χρόνια μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας της.

«Ήταν οι καλύτερες δύο ώρες της ζωής μου» είπε λαχανιασμένη από το γέλιο η γυναίκα που καθόταν δίπλα μου, ετών 40 και κάτι, με το παιδί στο πλάι της.


Περιμένω χρόνια να δω τη Κατερίνα Βρανά σε μια παράστασή της και μέχρι τώρα δεν τα είχα καταφέρει, πρώτον γιατί είναι πολύ απασχολημένη με την περιοδεία της σε όλο τον κόσμο και δεύτερον γιατί τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ απασχολημένη με το να πεθαίνει, όπως λέει και η ίδια με το καυστικό της χιούμορ.


Πήρα μεγάλη χαρά λοιπόν όταν έμαθα ότι επιστρέφει στην εγχώρια σκηνή του stand-up και μεγαλύτερη απογοήτευση όταν έμαθα ότι, μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, δύο μήνες πριν από την έναρξη των παραστάσεων, τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.


Η καινούρια της παράσταση «Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)» έκανε πρεμιέρα στις 4 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Μικρό Παλλάς στην Πανεπιστημίου, και θα παιζόταν μόνο οχτώ φορές.

 

Είναι μία παράσταση τόσο ξεχωριστή που καθιστά αδύνατη την ανακύκλωση των αστείων της από κάποιον άλλο, ενώ η ικανότητά της να κάνει μία τόσο σπάνια εμπειρία προσβάσιμη σε όλους είναι άξια θαυμασμού. Η ταύτιση, άλλωστε, είναι και η επιτυχία ενός αστείου.


Καθώς πρόκειται όμως για μία από τις καλύτερες κωμικούς στον κόσμο, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια. Πήρε παράταση λοιπόν για οχτώ ακόμη παραστάσεις, που θα κρατήσουν μέχρι και τις 23 Απριλίου.


Προς έκπληξη κανενός, τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και πάλι με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όμως αυτή τη φορά μπόρεσα να είμαι τυχερή.


Η παράσταση εξιστορεί με τον πιο σατιρικό και τολμηρό τρόπο, την τρομακτική εμπειρία της με τον θάνατο και την σταδιακή αποκατάστασή της.


Τα πρώτα της λόγια αυτοσαρκάζουν την αλλαγή στον τρόπο ομιλίας της. Δηλώνει λυπημένη που αυτή η φωνή δεν οφείλεται σε μεθύσι ή σε μαστούρα και ότι αυτή η παράσταση σε κανονική ταχύτητα κρατάει ένα τέταρτο, αντί για δύο ώρες.


Η Βρανά εμφανίστηκε στη σκηνή με το πιο φανταχτερό αναπηρικό καροτσάκι, την αποκλειστική νοσοκόμα της και τη φίλη της Τζένη Μπότση, στον ρόλο του συντονιστή.

 

Η Κατερίνα Βρανά σχεδόν «ξαναπεθαίνει» για μερικές ακόμα παραστάσεις στην Αθήνα
Η Βρανά έχει δημιουργήσει μια πάρα πολύ ωραία σχέση με τον κόσμο, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη εκτίμηση από την πλευρά της και τεράστια κατανόηση από τη μεριά του κοινού.


Το «Σχεδόν Πέθανα» είναι μία παράσταση τόσο ξεχωριστή που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να την μιμηθεί ή να ανακυκλώσει τα αστεία της.

 

Πέρα όμως από τα δημιουργικά λογοπαίγνια, την ικανότητα να ενσωματώνει αμερικανικά, αγγλικά και ελληνικά στοιχεία στο χιούμορ της και την ανυπαρξία κάθε είδους κόμπλεξ, αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση στην παράσταση ήταν το κοινό της.


Ένας χρήσιμος κανόνας της κωμωδίας είναι να ξέρεις το κοινό σου, το γνωστό «read the room». Κόντρα στο σύνηθες, το κοινό της Βρανά εκτεινόταν σε ηλικίες από 16 μέχρι και 76 χρονών.


Η Βρανά έχει δημιουργήσει μια πάρα πολύ ωραία σχέση με τον κόσμο, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη εκτίμηση από την πλευρά της και τεράστια κατανόηση από τη μεριά του κοινού.


Μπορεί να έχει μιλήσει πολλές φορές για την αρρώστια της, αλλά πάντα συγκρατημένα και όχι με τον σαρκαστικό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ως άνθρωπος.


Αντιθέτως στην κωμωδία της, το κοινό ήταν ικανό να εκτιμήσει και να επιβραβεύσει το χιούμορ της, κάτι που στις μέχρι τώρα συνεντεύξεις της δεν γινόταν.


Μία όμορφη παράσταση, καλογραμμένη από έναν όμορφο άνθρωπο. 

 

Info

Κατερίνα Βρανά – Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)

Μικρό Παλλάς (Αμερικής 4, 210 321002)

1-23/4

Δευ., Τρ. 21:00

Οι παραστάσεις είναι sold-out

 

 
 
 
 
I WAS THERE
I WAS THERE