To Zaf διοργανώνει διαγωνισμό μαγειρικής από το σπίτι

Μαγείρεψε και κέρδισε ένα τραπέζι για δύο άτομα.

The LiFO team, 9.4.2020 | 19:40

Το Zaf eatery & coffee bar, το αγαπημένο στέκι στην πλατεία Αγ. Ειρήνης, βρήκε έναν τρόπο να μας απασχολήσει ευχάριστα όσο διαρκεί η καραντίνα και να βγάλει στην επιφάνεια τον δημιουργικό εαυτό μας: έναν διαγωνισμό μαγειρικής.

 

Έναν διαγωνισμό όχι μόνο για μάγειρες, αλλά για όλους σε όσους αρέσει να περνουν χρόνο στην κουζίνα και να πειραματίζονται. Το Zaf μοιράζεται συνταγές για 6 πανεύκολα και λαχταριστά πιάτα από τον καινούργιο του κατάλογο και δίνει αφορμή να βγάλεις τον σεφ που κρύβεις μέσα σου, μαζί και την ευκαιρία να κερδίσεις ένα τραπέζι για 2 άτομα κι ένα μπουκάλι κρασί (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν).

 

Πώς να πάρεις μέρος

1. Μαγειρεύεις τη συνταγή του Zaf που σου αρέσει περισσότερο. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη, πρόσθεσε ή αφαίρεσε η υλικά, όπως και αν τη φτιάξεις δεν έχει σημασία, αρκεί να τη μαγειρέψεις.


2. Φωτογράφισε το πιάτο με το δικό σου food styling.


3. Στείλε στο Facebook ή στο Instagram του Zaf τη φωτογραφία μαζί με τις αλλαγές που έκανες (αν έκανες) στη συνταγή, κάνε like στη σελίδα του Zaf στο Facebook ή follow στο Instagram και tag-share σε 2 τουλάχιστον φίλους σου.

 

Η μαγειρική ομάδα του Zaf θα ανακηρύξει τους 6 νικητές (έναν για κάθε συνταγή). Στη συνέχεια οι νικητές θα ανακοινωθούν στα social media του Zaf και θα κερδίσουν όχι μόνο την ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο μενού, αλλά και να προσθέσουν τη δική τους συνταγή στον κατάλογο.

 

Συνταγή Νο1: Σαλάτα Κινόα

To Zaf διοργανώνει διαγωνισμό μαγειρικής από το σπίτι

 

Υλικά: κινόα μαύρη, καλαμπόκι, ντοματίνια, κρεμμύδι φρέσκο, δυόσμος, ραπανάκι, καρότο, λευκό βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο. 

 

Εκτέλεση:

-Βράζουμε την κινοα σε ένα κατσαρολάκι για περίπου 20 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

 

-Μόλις κρυώσει προσθέτουμε την κινόα και όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε για να πάει η γεύση παντού.

 

-Στήνουμε σε βαθύ πιάτο με τσέρκι για να κάθεται όρθια. 

 

Συνταγή Νο2: Σαλάτα Σολομού

 

To Zaf διοργανώνει διαγωνισμό μαγειρικής από το σπίτι

 

Υλικά: λόλα κόκκινη, λόλα πράσινη, αβοκάντο, ραπανάκι, άνηθος, σολομός καπνιστός vinaigrette εσπεριδοειδών.

 

Εκτέλεση

 

-Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός του σολομού) και ανακατεύουμε για να πάει η σος παντού.

 

-Στήνουμε σε μακρόστενο πιάτο και βάζουμε από πάνω 4 φέτες σολομό λίγο ελαιόλαδο και ξύσμα lime. 

 

Για την vinaigrette εσπεριδοειδών: ελαιόλαδο, λευκό balsamico, μουστάρδα, πορτοκάλι , λεμόνι, μέλι, αλάτι, πιπέρι. 

 

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα multi και ομογενοποιούμε. Δοκιμάζουμε να έχει μια ισορροπία για να μην μας βγει πολύ γλυκιά η πολύ ξινή γεύση.

 

Συνταγή Νο3: Μανιτάρια με λουκάνικο τσορίθο (ορεκτικά)

To Zaf διοργανώνει διαγωνισμό μαγειρικής από το σπίτι

 

Υλικά: Λευκά μανιτάρια, Λουκάνικο τσορίθο, ζωμός λαχανικών, κρασί, σκόρδο, μαϊντανός, ελαιόλαδο, αλάτι.

 

Εκτέλεση:

-Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι βάζουμε τα μανιτάρια να σωταριστούν και αμέσως μετά ρίχνουμε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες και αλατίζουμε ελαφρά.

-Μόλις πάρουν χρώμα, σβήνουμε με σκορδόλαδο και κρασί και προσθέτουμε μισή κουτάλια ζωμό λαχανικών.

-Για το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και κόβουμε και τρεις φετούλες ψωμί ψημένες.

 

Tip 1: Το τσορίθο είναι ένα λουκάνικο με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δίνει γεύση σε όλο το πιάτο.

Tip 2: Στην κουζίνα του Zaf φτιάχνουμε καθημερινά ζωμό λαχανικών. Επειδή, όμως, στο σπίτι δεν συνηθίζουμε να φτιάχνουμε ζωμό με φρέσκα λαχανικά μπορείτε να δοκιμάσετε με έτοιμους κύβους μαγειρικής που θα βρείτε στα super market . 

 

Συνταγή Νο4: Μύδια αχνιστά με τσίλι πιπεριά (ορεκτικά)

To Zaf διοργανώνει διαγωνισμό μαγειρικής από το σπίτι

 

Υλικά: Μύδια ολόκληρα, φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο, κρασί, τσίλι πιπεριά, ζωμό λαχανικών, άνηθος, ελαιόλαδο, αλάτι.

 

Εκτέλεση:

-Σε ένα τηγάνι ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και την τσίλι πιπεριά.

 

-Μόλις αρχίσουν και μαλακώνουν τα λαχανικά, προσθέτουμε τα μύδια και αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί για λίγο. Σβήνουμε με κρασί και αλατίζουμε.

 

-Προσθέτουμε μισή κουτάλια ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.

-Σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα για να μην χάσουμε το ζουμάκι και πασπαλίζουμε με φρέσκο άνηθο.

 

Tip: Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.

 

Συνταγή Νο5: Paella με κρέας και θαλασσινά (κυρίως πιάτο)

To Zaf διοργανώνει διαγωνισμό μαγειρικής από το σπίτι

 

Υλικά: κοτόπουλο φιλέτο (κομμένο σε μικρούς κύβους), λουκάνικο τσορίθο, γαρίδες, μύδια, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, σαφράν, κρασί, ζωμός κότας, μαϊντανός, τσίλι πιπεριά, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο

 

Εκτέλεση:

-Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να σοτάρουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί για λίγα λεπτά.

 

-Προσθέτουμε το λουκάνικο, τα μύδια, τις γαρίδες, το σκόρδο, το κρεμμύδι και την τσίλι πιπεριά. Μόλις περάσουν μερικά λεπτά και έχουν τσιγαριστεί και αυτά καλά, σβήνουμε με κρασί.

 

-Προσθέτουμε μια κουτάλα ζωμό κότας και ρίχνουμε μέσα το σαφράν .

 

-Αμέσως προσθέτουμε το ρύζι Arborio που έχουμε προετοιμάσει*.

 

-Αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί και να πιει το ρύζι τα υγρά του. Δένουμε την paella με μια κουτάλια βούτυρο αγελαδινό.

 

-Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα για να φαίνονται τα υλικά και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και φρέσκο πιπέρι.

 

*Προετοιμασία ρυζιού
Η προετοιμασία δεν διαφέρει πολύ από την παρασκευή ενός απλού ριζότο: Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε μέσα ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό και αρχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε μέσα το ρύζι Arborio και τσιγαρίζουμε. Μόλις αρχίσει να στεγνώνει ρίχνουμε μια κουτάλα γεμάτη ζωμό κότας και αφήνουμε να πάρει βράση. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Θα χρειαστεί να ρίξουμε ζωμό περίπου 4-5 φορές μέχρι να είναι έτοιμο. Λίγο πριν ετοιμαστεί, το βγάζουμε από τη φωτιά για να πάρει την τελευταία βράση με τα υπόλοιπα υλικά και να ενσωματωθούν όλα μαζί.

 

Tip: Ανάλογα ποσό αλμυρός είναι ο ζωμός που χρησιμοποιούμε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι. 

 

Συνταγή Νο6: Χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι) με πατατούλες baby και σάλτσα γιαουρτιού (κυρίως πιάτο)

To Zaf διοργανώνει διαγωνισμό μαγειρικής από το σπίτι

 

Υλικά: Χοιρινό φιλέτο ψαρονέφρι, πατάτες baby, γιαούρτι, πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, σκόρδο, κρασί, θυμάρι, σχοινόπρασο, φύλλα βασιλικού, μουστάρδα, κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση για πατάτες: Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατατούλες και τις βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν με αλάτι, πιπέρι, ένα κλωνάρι θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο. Μόλις γίνουν (θα χρειαστούν περίπου 1 ώρα), αποσύρουμε από τον φούρνο.

 

Εκτέλεση για κρέας: Παίρνουμε το ψαρονέφρι και κόβουμε 3 μεγάλα κομμάτια. Τα χτυπάμε ελαφρά πάνω στον πάγκο με μπάτι αν έχουμε ή αλλιώς με κάτι μεταλλικό ή ακόμα και με το χέρι μας για να γίνουν μεγάλα εσκαλόπ. Μόλις τα ετοιμάσουμε αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε σχαροτήγανο με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και θυμάρι. Τα αφήνουμε να ψηθούν περίπου για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. 

 

Εκτέλεση σος γιαουρτιού: Παίρνουμε λίγο γιαούρτι στραγγιστό και ανακατεύουμε με λίγο κρέμα γάλακτος, μουστάρδα, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

 

Στήσιμο πιάτου: Κόβουμε της πατάτες στη μέση και τις τοποθετούμε με τη φλούδα προς τα πάνω. Στήνουμε τα κομμάτια κρέας από πάνω και με το κορνέ ζαχαροπλαστικής βάζουμε τη σος γιαουρτιού. Στολίζουμε με σχοινόπρασο, πάπρικα και φύλλα βασιλικού.

Οδηγός Γεύσης