Καστελόριζο Βάρκιζας: Μια εμπειρία ψαροφαγίας που γράφει τη δική της ιστορία από το 1981

Ξεκινά από τα δίχτυα του ψαρά και φτάνει στο πιάτο μας.

LIFOTEAM 4.12.2019 | 13:33

Ίσως μία από τις πιο όμορφες εικόνες της ελληνικής παράδοσης είναι ο ψαράς που μεταφέρει στην τράτα του την ψαριά της ημέρας, με την κούραση αλλά και τη χαρά για την καλή σοδειά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, αλλά και με την αίσθηση γαλήνης που σου γεννά η θάλασσα. Αυτή την εικόνα φέρνεις στο μυαλό σου κάθε φορά που βρίσκεσαι στο Καστελόριζο Βάρκιζας, έναν χώρο συνδυασμένο με τη θέα της θάλασσας, εκεί, στο γραφικό λιμανάκι της περιοχής, τη γεύση της ελληνικής παράδοσης και τη φρεσκάδα των γεύσεων που μόλις έφερε ο ψαράς, ο κυρ-Λάζαρος, μετά τη βόλτα στ' ανοιχτά. Κι όσο αυθεντική είναι αυτή η σκηνή που πολλές φορές θα δεις ζωντανά, άλλο τόσο αυθεντική είναι η ψαροφαγική κουζίνα στο Καστελόριζο, που βασίζεται στην παράδοση της Μεσογείου.

 

Καστελόριζο Βάρκιζας: Μια εμπειρία ψαροφαγίας που γράφει τη δική της ιστορία από το 1981
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Από την περίφημη σαλάτα Καστελόριζο, που περιέχει 14 διαφορετικά φρεσκοκομμένα λαχανικά και παλαιωμένο ξίδι, μέχρι την κλασική πεντανόστιμη κακαβιά, οι προτάσεις του Καστελόριζου απογειώνουν την ιδιαίτερη γεύση της θάλασσας που καταφθάνει με καΐκια από τη Λήμνο, τη Λέρο, τη Χαλκίδα και αλλού. Οι καραβιδοουρές σοτέ, η καραβιδόψιχα, οι ντολμάδες γεμιστοί με θαλασσινά, τα αχνιστά μύδια, είναι πιάτα που σίγουρα θα δοκιμάσεις, φυσικά μαζί με το φρέσκο ψάρι ημέρας που μαγειρεύεται αριστοτεχνικά σε έναν χώρο ο οποίος εδώ και χρόνια πρωτοπορεί στην ψαροφαγία. Εκτός από το κρανιό, το φαγκρί, τη συναγρίδα και την άγρια τσιπούρα, θα σε καταπλήξουν συνταγές όπως το μυδοπίλαφο, το κριθαρότο με γαριδάκι και, φυσικά, η αριστοτεχνική αστακομακαρονάδα. Επιλεγμένες ετικέτες κρασιών θα ταιριάξουν άψογα με τις γεύσεις, ενώ στα επιδόρπια θα βρεις προτάσεις που θα ολοκληρώσουν τη γευστική εμπειρία. Οι λουκουμάδες μελιού με παγωτό, το σπασμένο μιλφέιγ και η μηλόπιτα γίνονται ιδανικός επίλογος σε ένα ταξίδι με οδηγό την ψαροφαγική γαστρονομία αλλά και την ίδια την ατμόσφαιρα.


Τα new country στοιχεία και το άπλετο φυσικό φως δημιουργούν μια αίσθηση ελευθερίας και άνεσης στον χώρο του Καστελόριζου, όπου οι περιμετρικές τζαμαρίες συνδέουν το μέσα με το έξω. Η ζεστασιά και η φιλοξενία, μαζί με τις εξαιρετικές γεύσεις, σε καλούν στη Βάρκιζα, να αγναντεύεις τις βάρκες στο λιμανάκι, καθώς απολαμβάνεις όλο τον χρόνο τον πλούτο της θάλασσας στην πιο ποιοτική εκδοχή του.

 

Καστελόριζο Βάρκιζας: Μια εμπειρία ψαροφαγίας που γράφει τη δική της ιστορία από το 1981
Η ζεστασιά και η φιλοξενία, μαζί με τις εξαιρετικές γεύσεις, σε καλούν στη Βάρκιζα, να αγναντεύεις τις βάρκες στο λιμανάκι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Καστελόριζο Βάρκιζας: Μια εμπειρία ψαροφαγίας που γράφει τη δική της ιστορία από το 1981
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Καστελόριζο, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, 210 9655022 // Πλατάνων 2, Κηφισιά, 210 80 01 057, www.kastelorizo.com.gr, FB: kastelorizogroup, Instagram: kastelorizo_varkiza

Οδηγός Γεύσης