Γιατί διαλέγουμε να συνοδεύσουμε ένα καλό γεύμα με το αγαπημένο μας κρασί;

Το κρασί συνδυάζεται με το φαγητό εδώ και αιώνες - από το 4.100 π.Χ.!

ADVERTORIAL

Ο συνδυασμός του κρασιού με το φαγητό είναι κάτι τόσο βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας, που μας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικός. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, γιατί διαλέγουμε να συνοδεύσουμε ένα καλό γεύμα με το αγαπημένο μας κρασί;

 

Το κρασί συνδυάζεται με το φαγητό εδώ και αιώνες, ενώ η οινοποιία θεωρείται πως ξεκίνησε περίπου το 4.100 π.Χ. Το κρασί αποτελούσε βασικό στοιχείο ενός σωστού γεύματος, όχι τόσο για τη γεύση, αλλά για λόγους υγείας. Ήταν πολύ πιο καθαρό από το νερό που έπιναν τότε, καθώς λόγω των διαδικασιών με τις οποίες φτιαχνόταν είχε ως αποτέλεσμα ένα καθαρό ποτό, σε αντίθεση με το νερό που δεν επιβαλλόταν σε καμία επεξεργασία εκείνη την εποχή. Αργότερα, η ιδέα του συνδυασμού κρασιού με φαγητού εξελίχθηκε και ανάλογα με το φαγητό και πολλούς από τους συνδυασμούς που ακολουθούμε μέχρι και σήμερα έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορία. 

 

Γιατί διαλέγουμε να συνοδεύσουμε ένα καλό γεύμα με το αγαπημένο μας κρασί;

 

Κάθε περιοχή που ξεκίνησε να παράγει κρασί είχε το δικό της φαγητό με το οποίο το συνδύαζε. Οι συνδυασμοί προήλθαν καθώς οι οινοποιοί έφτιαχναν κρασί που συνδυαζόταν ιδανικά με τα φαγητά για τα οποία ήταν γνωστή η κάθε περιοχή. Η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέλιξε τους συνδυασμούς φαγητού και κρασιού, καθώς οι Ιταλοί σπάνια έτρωγαν χωρίς να πίνουν κρασί – γι' αυτό και αρκετά κρασιά μπορεί να έχουν μία σχετικά περίεργη γεύση μέχρι να συνδυαστούν με το φαγητό για το οποίο φτιάχτηκαν.

 

Γιατί διαλέγουμε να συνοδεύσουμε ένα καλό γεύμα με το αγαπημένο μας κρασί;

 

Τα βασικότερα στοιχεία στον συνδυασμό κρασιού και φαγητού είναι η αρμονία και η ισορροπία. Τα πλούσια φαγητά χρειάζονται ένα εξίσου πλούσιο κρασί, ενώ τα ελαφρύτερα φαγητά χρειάζονται ένα ντελικάτο κρασί, έτσι ώστε οι γεύσεις του πιάτου να μην επισκιάζονται. Δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψετε πολλά χρήματα στο κρασί που θα επιλέξετε για το τραπέζι σας, καθώς η γεύση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας – και φυσικά, η επιλογή κρασιού χρειάζεται να γίνεται πάντα βασισμένη στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Πολλά από τα κρασιά που θα απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους, μπορείτε να βρείτε στα supermarkets σε προσιτές τιμές και πλούσιες γεύσεις. Για παράδειγμα, το κρασί Αλλοτινό από τα Ελληνικά Κελάρια Οίνων περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία από γεύσεις που μπορούν να ταιριάξουν αρμονικά με κάθε επιλογή φαγητού.

 

Γιατί διαλέγουμε να συνοδεύσουμε ένα καλό γεύμα με το αγαπημένο μας κρασί;

 

Παρακάτω, μερικά απλά tips για το πώς να συνδυάσετε το κρασί Αλλοτινό με το αγαπημένο σας φαγητό: 

 

Αλλοτινό - Λευκό

Λευκός, ξηρός οίνος από την Αμπελοοινική Ζώνη Αττικής και τη Βοιωτία (Σαββατιανό και Ροδίτης). Με χρυσοκίτρινο χρώμα και πράσινες αποχρώσεις, το κρασί αυτό έχει φρέσκο, καθαρό, λεπτό άρωμα, με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Η γεύση του είναι νεανική και φρουτώδης ενώ έχει χαρακτηριστική επίγευση που διαρκεί. Συνοδεύει αρμονικά λευκά κρέατα, ψάρια, θαλασσινά, σαλάτες και ζυμαρικά. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8° - 10° C.

 

Αλλοτινό - Ερυθρός Ημίγλυκος

Ερυθρός Ημίγλυκος οίνος από τη Νεμέα, νομού Κορινθίας (Αγιωργίτικο). Με βαθύ κόκκινο χρώμα με βιολετί ανταύγειες και άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων που θυμίζει δαμάσκηνα, φράουλες και βατόμουρα, το κρασί αυτό έχει μία ευχάριστη γλυκύτητα σε πρώτη γεύση, ενώ στη συνέχεια αναδεικνύεται η αίσθηση των φρούτων και των έντονα αρωματικών λουλουδιών. Πίνεται ως απεριτίφ και συνοδεύεται αρμονικά από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Παράλληλα συνοδεύει αρμονικά όλα τα κρεατικά –ιδίως ψητά– και το κυνήγι. Σερβίρεται δροσερό, στους 15° - 18° C.


Αλλοτινό - Ροζέ

Ροζέ (Ερυθρωπός), ξηρός οίνος από τη Νεμέα, Κορινθίας (Αγιωργίτικο). Με λαμπερό και διαυγές ροζέ χρώμα, αρώματα καλοκαιρινών φρούτων με έντονους τόνους φράουλας, το κρασί αυτό έχει εκλεπτυσμένη, μεστή και πλήρη γεύση. Στην επίγευση που αφήνει έντονη την αίσθηση καραμέλας. Συνοδεύει αρμονικά τα ελαφρά καλοκαιρινά γεύματα, πιάτα ελαφρών τυριών και σαλάτες. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8° - 12° C.

Αλλοτινό - Ερυθρό

Ερυθρός, ξηρός οίνος από τη Νεμέα Κορινθίας (Αγιωργίτικο) και τη Βοιωτία Στερεάς Ελλάδας (Syrah). Έχει βαθυκόκκινο χρώμα κερασιού με βιολετί ανταύγειες. Το άρωμά του είναι ευχάριστο και παραπέμπει σε κόκκινα φρούτα, με ελαφρούς τόνους μπαχαρικών. Έχει μεστό σώμα ενώ χαρίζει μακριά, ευχάριστη επίγευση. Συνοδεύει αρμονικά κρέατα και πουλερικά με κόκκινες σάλτσες, πικάντικα ζυμαρικά και λαδερά. Σερβίρεται δροσερό, στους 15° - 18° C.

Οδηγός Γεύσης