«Ιερή σκοτεινή νύχτα»: Το καινούργιο αστυνομικό του Michael Connelly από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ο συγγραφέας ενώνει για πρώτη φορά τους δύο διάσημους ντετέκτιβ του και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό.

LIFOTEAM 5.10.2020 | 10:00

Η αστυνομική λογοτεχνία έχει την τιμητική της τα τελευταία χρόνια, τόσο που το αναγνωστικό κοινό πλέον έχει να διαλέξει από μια ευρύτατη γκάμα τίτλων, όχι μόνο παλιών και δοκιμασμένων αλλά και νέων από σύγχρονους συγγραφείς που δοκιμάζονται με επιτυχία στο είδος. Γι' αυτό η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη.


Τα βιβλία του Michael Connelly, ωστόσο, ξεχωρίζουν, έχοντας ένα σαφές προβάδισμα που επιβεβαιώνουν όχι μόνο τα 74 εκατομμύρια των πωλήσεών τους σε όλο τον κόσμο ‒έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες‒ αλλά και τα σημαντικά βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί ‒ για την ακρίβεια, ο συγγραφέας έχει στη συλλογή του κάθε σημαντικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας (Grand Prix de Littérature Policière, Premio Bancarella, Pepe Carvalho).

 

«Ιερή σκοτεινή νύχτα»: Το καινούργιο αστυνομικό του Michael Connelly από τις εκδόσεις Διόπτρα


Είναι μάλλον αυτονόητο το να ασχοληθείς με τη συγγραφή αστυνομικών όταν έχεις κάνει σπουδές στη δημοσιογραφία και στη δημιουργική γραφή, έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά με το αστυνομικό ρεπορτάζ και συγγραφικό σου πρότυπο είναι ο Ρέιμοντ Τσάντλερ. Αυτό που δεν είναι αυτονόητο ωστόσο, και κάνει την περίπτωση του Connelly ξεχωριστή, είναι να κερδίζεις με την πρώτη σου εμφάνιση στον χώρο το βραβείο Edgar για το Καλύτερο Μυθιστόρημα Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα της Ένωσης Συγγραφέων Μυστηρίου της Αμερικής.


Βασικό χαρακτηριστικό του συγγραφέα, και καταλυτικό για τον τρόπο που γράφει, είναι η εμπειρία που αποκόμισε από τη θητεία του ως αστυνομικού ρεπόρτερ σχετικά τις πρακτικές και τις παραδόσεις ενός πραγματικού αστυνομικού τμήματος, κάτι που καταφέρνει να αποτυπώσει με ρεαλισμό στον τρόπο δράσης των ηρώων του, φέρνοντάς τους κοντά στον αναγνώστη. Σε αυτήν τη βάση σκιαγραφεί το προφίλ των πρωταγωνιστών του, του Χάρι Μπος και της Ρενέ Μπάλαρντ, δύο περιθωριακών, με σκοτεινό παρελθόν ντετέκτιβ, που, ρίχνοντας στη μάχη τις ισχυρές αξίες, τις πεποιθήσεις και το ένστικτό τους, ξέρουν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να κερδίζουν.


Μέχρι τώρα στα μυθιστορήματά του ο Connelly ανέθετε πότε στο έναν πότε στον άλλον τη διαλεύκανση των υποθέσεων, στην Ιερή σκοτεινή νύχτα όμως το συγγραφικό του δαιμόνιο φέρνει και τους δύο στο επίκεντρο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό δίδυμο. Η αρχή είναι δύσκολη, καθώς η Μπάλαρντ, δουλεύοντας νυχτερινή βάρδια στο αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες πιάνει τον συνταξιούχο πλέον Μπος να ψάχνει στα αρχεία παλιών υποθέσεων, αναζητώντας στοιχεία για μια άλυτη, παλιότερη υπόθεση, που του έχει γίνει εμμονή. Αρχικά τον διώχνει κακήν κακώς, αλλά όταν εξετάζει και η ίδια τον επίμαχο φάκελο, αλλάζει γνώμη.

 

«Ιερή σκοτεινή νύχτα»: Το καινούργιο αστυνομικό του Michael Connelly από τις εκδόσεις Διόπτρα


Η υπόθεση αφορά τη βάναυση δολοφονία της Ντέιζι Κλέιτον, μιας δεκαπεντάχρονης που το έσκασε από το σπίτι της και κατέληξε στους δρόμους του Χόλιγουντ. Το σώμα της βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων, πεταμένο σαν σκουπίδι. Η βιαιότητα του εγκλήματος την πείθει να συνεργαστεί με τον Μπος, προκειμένου ν' ανακαλύψουν τι συνέβη στο κορίτσι και να οδηγήσουν τον φονιά του ενώπιον της δικαιοσύνης. Έντονες προσωπικότητες και οι δύο, θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν έναν κοινό τρόπο δράσης και η εύθραυστη εμπιστοσύνη που θα δημιουργηθεί μεταξύ τους θα δοκιμαστεί όταν η υπόθεση πάρει μια αναπάντεχη και συνάμα επικίνδυνη τροπή.


Η μαεστρία του Connelly αποδεικνύεται εκ νέου στην Ιερή σκοτεινή νύχτα, καθώς η πλοκή εκτυλίσσεται καταιγιστικά μέσα από μια πολυεπίπεδη δράση που ξέρει να κρατά την αγωνία και την αδρεναλίνη σε υψηλά επίπεδα, ενώ δυναμιτίζεται όσο και όπως πρέπει από δύο ιδιοσυγκρασιακούς ντετέκτιβ που αγωνίζονται να συνυπάρξουν.

 

Οδηγός Βιβλίου