«Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε»: ένα μυθιστόρημα για τον διαβόητο γιατρό των Ες Ες

Η πορεία του «Αγγέλου του Θανάτου», πρωτεργάτη ειδεχθών εγκλημάτων στο Άουσβιτς, που επί 30 χρόνια κατάφερνε να ξεγλιστρά από τη δικαιοσύνη

Ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ιχνηλατεί τα κρυφά μονοπάτια της ιστορίας μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κριτική.

 

Ο Olivier Guez στην «Εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε» παρακολουθεί την πορεία του ονομαστού γιατρού και πρωτεργάτη ειδεχθών εγκλημάτων στο Άουσβιτς, και γράφει ένα βιβλίο που διαβάζοντάς το «είναι σαν να γλιστράς αργά σε μια μπανιέρα με παγωμένο νερό», όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Libération.

 

1949: Ο Γιόζεφ Μένγκελε φθάνει στην Αργεντινή. Χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα, ο πρώην βασανιστής γιατρός του Άουσβιτς, γνωστός ως Άγγελος του Θανάτου, πιστεύει ότι μπορεί να αρχίσει μια νέα ζωή στο Μπουένος Άιρες. Η Αργεντινή του Περόν είναι φιλόξενη και όλος ο κόσμος θέλει να ξεχάσει τα ναζιστικά εγκλήματα.

 

Olivier Guez, «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε»

Ωστόσο, η καταδίωξη για την απόδοση δικαιοσύνης εκ μέρος των θυμάτων δεν αργεί και ο γιατρός των SS αναγκάζεται να καταφύγει πρώτα στην Παραγουάη και έπειτα στη Βραζιλία.

 

Μεταμφιεσμένος και κατατρεγμένος, περιπλανιέται από κρυψώνα σε κρυψώνα, ώσπου η διαρκής αγωνία του λαμβάνει τέλος με τον μυστηριώδη θάνατό του σε κάποια παραλία το 1979.

 

Πώς ο καταζητούμενος γενετιστής κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα δίχτυα της δικαιοσύνης επί τριάντα ολόκληρα χρόνια; «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε» επιχειρεί μια άνευ προηγουμένου καταβύθιση στην καρδιά του σκότους.

 

Πρώην ναζί, πράκτορες της Μοσάντ, άπληστες γυναίκες και φαιδροί δικτάτορες κινούνται σε έναν κόσμο διεφθαρμένο από τον φανατισμό, το χρήμα και τη φιλοδοξία.

 

Γεννημένος στο Στρασβούργο το 1974, με σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες, τα οικονομικά και τα ευρωπαϊκά θέματα, ο Olivier Guez συνεργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος με πολλά από τα εγκυρότερα έντυπα του διεθνούς Τύπου.

 

Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot για το μυθιστόρημά του «Η εξαφάνιση του Γιόσεφ Μένγκελε», ενώ το 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική ατζέντα». Είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων «L’ Impossible retour», «Eloge de l’esquive» και «Les Révolutions de Jacques Koskas».

 

Info:

Olivier Guez, «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε»

Εκδόσεις Κριτική

Μετάφραση: Ευγενία Γραμματικοπούλου

Οδηγός Βιβλίου