Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας έρχονται στην Αθήνα

Η έκθεση που παρουσιάζει σπάνιες εκδόσεις του 16ου αι. θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με τίτλο «Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας. Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας», από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 19:00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσει ομιλία του ιστορικού του βιβλίου κ. Κωνσταντίνου Στάικου, με θέμα «Η ελληνική τυπογραφία στην Ευρώπη του 16ου αι. και ειδικότερα στη Γενεύη».


Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνιες εκδόσεις του 16ου αι. σπουδαίων εκπροσώπων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Σοφοκλή, Ηρόδοτο, Όμηρο, Ευριπίδη κ.ά.), που επιμελήθηκαν σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι της εποχής (Φρόμπεν, Ιούντα, Άλδος Μανούτιος, Στέφανος κ.ά.). Τις εκδόσεις αυτές περισυνέλεξε ο λόγιος συγγραφέας Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (1786-1841), γνωστός και ως «Αγαθόφρων».

 

Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας έρχονται στην Αθήνα
Σε πολλά βιβλία υπάρχουν σημειώσεις, υπογραφές, αφιερώσεις διάσημων ανδρών –βιβλιόσημα, οικόσημα Δουκών, Βαρώνων κ.α.


Με καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, ο Νικολόπουλος αποφάσισε να δωρίσει το 1838 στον τόπο του τη μεγάλη συλλογή που είχε δημιουργήσει όντας εγκαταστημένος στο Παρίσι, επιθυμώντας τη δημιουργία μιας δημόσιας ανοιχτής βιβλιοθήκης.

 

Ο Δήμος Ανδρίτσαινας δέχθηκε την πολύτιμη δωρεά του και έστειλε στο Παρίσι να παραλάβουν τα βιβλία τον Χαράλαμπο Χριστόπουλο, Γραμματέα του υπ. Εσωτερικών και τον Κωνσταντίνο Φαρμάκη - Ζαριφόπουλο, Δήμαρχο.

 

Τα βιβλία μεταφέρθηκαν, μέσα σε 47 κιβώτια, το 1840 από το Παρίσι στο Ναύπλιο με πλοίο και από εκεί με ζώα στην Ανδρίτσαινα και τοποθετήθηκαν προσωρινά στην εκκλησία Αγία Βαρβάρα, κοντά στο Σχολείο.


Το 1932 τα βιβλία της Συλλογής Νικολόπουλου τοποθετήθηκαν οριστικά σε μία πτέρυγα του κτιρίου του Γυμνασίου μετά από πολλές ταλαιπωρίες. Είναι πολύτιμα και δυσεύρετα και χρονολογούνται από το 1500 και μετά (πρώτες εκδόσεις της τυπογραφίας).

 

Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας έρχονται στην Αθήνα
Η έκθεση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, διοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.


Σε πολλά βιβλία υπάρχουν σημειώσεις, υπογραφές, αφιερώσεις διάσημων ανδρών –βιβλιόσημα, οικόσημα Δουκών, Βαρώνων κ.ά. Επίσης η Βιβλιοθήκη του Νικολόπουλου είναι ενημερωμένη σε όλους τους κλάδους και επιστήμες της εποχής εκείνης και εμπεριέχει τους Έλληνες κλασικούς συγγραφείς σε πολλές εκδόσεις.


Η έκθεση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, διοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και την Ελβετική Ένωση Φίλων της Βιβλιοθήκης.

 

Info

Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας. Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, 210 3237617)

 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 24/10-2012

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 9:00-14:00

Εισιτήρια: 3 και 1,5 ευρώ / 28η Οκτωβρίου: ελεύθερη είσοδος

Οδηγός Βιβλίου