Στην Αθήνα για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο ο συγγραφέας Metin Arditi

Μια αριστοτεχνική «Ανθρώπινη κωμωδία» που αντιπαραθέτει το αρχαίο ελληνικό μέτρο με το χάος του δικού μας κόσμου

Στην Αθήνα έρχεται ο συγγραφέας Metin Arditi για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Παιδί που Μετρούσε τον Κόσμο», που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη.

 

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, την Τρίτη 8 Μαΐου στις 20:00, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, Μike Anmann, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η εκδότρια Άννα Πατάκη.

 

Ο Metin Arditi θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Αρχιμανδρίτη και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του μαζί με την ηθοποιό Μαρία Σκουλά.

 

Ο Ελβετός, εβραϊκής καταγωγής, γαλλόφωνος συγγραφέας γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1945 και είναι επίσης μαθηματικός, μουσικός και εικαστικός. Τα δεκατέσσερά του μυθιστορήματα, όπως και τα δοκίμια του, μιλάνε για την εξορία και διαφορετικότητα, για εκείνους που προέρχονται από μακριά και που δεν ανήκουν πουθενά παρά μόνο σκέψη τους.

 

Οι χαρακτήρες του Metin Arditi περνούν τους αιώνες και τα σύνορα και συγκεντρώνουν τις αλληλένδετες ιστορίες της Μεσογείου μας. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Metin Arditi ανακηρύχθηκε σε Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO. Τον Ιούνιο του 2014, η UNESCO τον όρισε Ειδικό Απεσταλμένο.

 

O συγγραφέας ζει στη Γενεύη. Μηχανικός ατομικής μηχανικής, δίδαξε στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης. Το 2009 δημιούργησε στη Γενεύη το ίδρυμα «Instruments of Peace – Geneva», το οποίο προωθεί τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

 

Τον Μάρτιο του 2012 είχε μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο  Ελιάς Σανμπάρ για το ξεχωριστό αυτό ίδρυμα που δημιούργησαν από κοινού, τους στόχους, τις ελπίδες τους και αυτό που ενώνει δυο φίλους  -έναν Εβραίο κι έναν Άραβα.

 

Ο Metin Arditi έχει γράψει τα Dernière lettre à Théo (2005), La Pension  Marguerite (2006), L’Imprévisible  (2006), La Fille des Louganis (2007), Loin des Bras (2009). Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του : «Βικτόρια Χολ» (2006), «Παυλίνα» (2008), «Το Τουρκάκι» (2012), «Ο μαέστρος» (2014) και «Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών»  (2015). Για το έργο του έχει λάβει πολλά λογοτεχνικά βραβεία, όπως το βραβείο Jean Giono και το Prix Méditerranéé.

 

Για «Το Παιδί που Μετρούσε τον Κόσμο» έγραψε το περιοδικό Le Magazine littéraire: «Αριστοτεχνική “Ανθρώπινη κωμωδία”, που αντιπαραθέτει το αρχαίο ελληνικό μέτρο με το χάος του δικού μας κόσμου».

 

Info:

Μουσείο Μπενάκη

Κουμπάρη 1, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3671000

Τρίτη 8 Μαΐου 2018, 20:00

Με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και τα γαλλικά

Είσοδος ελεύθερη